Kip Florentine
Kip Florentine is wat ons betreft hét ultieme kipgerecht. Romige saus, sappige kippendijen, zacht gegaarde krieltjes, frisse citroen en die heerlijke basilicum-olie. Een klassieker uit de Franse keuken, het land waar wij zo dol op zijn. Hier weten ze wat goede ingrediënten zijn: lekkere volle room, verse kruiden en natuurlijk… zout van topkwaliteit. Want dat maakt écht het verschil.
Ons favoriete zout van La Baleine
Wij gebruiken in dit recept voor kip Florentine graag het zout van La Baleine, rechtstreeks uit de Camargue. Dat ligt in het zuiden van Frankrijk, aan de Middellandse Zee. Daar wordt het grof zeezout op een hele natuurlijke manier gewonnen: het kristalliseert dankzij zon en wind, en wordt maar één keer per jaar geoogst. Het mooie is: dit zout is puur natuur en onbewerkt. La Baleine fijn zeezout wordt daarna gemaakt door het grove zeezout zorgvuldig te zeven, zodat het perfect is om gerechten mee op smaak te brengen.
Het verschil tussen grof en fijn zout
Je vraagt je misschien af: wat is nou eigenlijk het verschil tussen grof en fijn zout? Fijn zout gebruik je vooral tijdens het koken, bijvoorbeeld om vlees te kruiden of een saus op smaak te brengen. Het lost snel op en verdeelt zich goed. Grof zout daarentegen is ideaal om een gerecht af te maken. Het blijft een beetje knapperig, zó lekker vinden we dat. Zoals in dit recept, waar we op het einde een flinke snuf grof zeezout over de kip strooien. Dat maakt het echt af!
Ingrediënten voor 4 personen
- 350 gr kippendijfilets
- 250 ml slagroom (ongezoet)
- 400 gr krieltjes
- 400 gr spinazie
- 150 gr diepvries doperwten
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 15 gr basilicum
- 0,5 citroen
- 100 ml witte droge wijn
- 100 ml kippenbouillon
- olijfolie
- grof zeezout (La Baleine)
- fijn zeezout (La Baleine)
- peper
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Pluk de blaadjes van de basilicum en doe samen met 75 milliliter olijfolie in een blender. Pureer tot een gladde olie. Giet de basilicum-olie in een heel fijn zeefje (of kaasdoek) met een kommetje eronder en laat uitlekken. Pers eventueel alle olie eruit met een bolle lepel. Breng op smaak met peper en La Baleine fijn zeezout.
Haal de schil van de ui en knoflook en hak beiden fijn. Boen de krieltjes schoon en halveer ze (grote krielen kun je in vieren delen). Dep de kippendijen droog met keukenpapier en bestrooi ze rondom met peper en La Baleine fijn zeezout.
Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan en bak de kippendijen rondom goudbruin in circa 6-8 minuten. Haal de kip uit de pan en leg even apart op een bord.
Voeg eventueel wat extra olijfolie toe aan dezelfde pan en bak de ui en knoflook circa 2-3 minuten lichtbruin. Blus af met witte wijn en laat kort, circa 2-3 minuten, inkoken. Voeg de room, kippenbouillon en het sap van de citroen toe en roer door.
Schep de krieltjes door de room en leg de kip er tussen. Laat circa 20 minuten zachtjes koken (zonder deksel op de pan) tot de kip gaar is en de krieltjes zacht zijn. Als het geheel wat te droog wordt, kun je extra (warme) bouillon toevoegen.
Voeg na circa 20 minuten de spinazie (in delen) en doperwten toe en laat de spinazie slinken in de saus, dit duurt maar 1-2 minuutjes.
Serveer de kip Florentine met de saus en groenten op borden. Lepel wat van de basilicum-olie over en bestrooi met een flinke snuf La Baleine grof zeezout.
Bewaartip
Heb je restjes kip Florentine over? Laat het gerecht eerst goed afkoelen en bewaar het dan maximaal 2 dagen in de koelkast in een afgesloten bakje. De smaken trekken nog beter in, dus het is ook heerlijk als lunch de volgende dag.
Veelgestelde vragen over dit recept
-
Kan ik kipfilet gebruiken in plaats van kippendijen?
Dat kan, maar kippendijen blijven malser en sappiger. Als je kipfilet gebruikt, bak die dan iets korter zodat het niet droog wordt.
-
Moet ik de witte wijn toevoegen?
De wijn geeft die typische Franse diepte aan de saus, maar je kunt hem ook weglaten. Vervang hem eventueel door wat extra bouillon en een klein scheutje citroensap.
-
Hoe krijg ik de saus mooi romig zonder dat hij schift?
Laat de saus op laag vuur pruttelen en roer regelmatig. Voeg de room pas toe als de wijn iets is ingekookt en de pan niet meer loeiheet is.
-
Wat serveer ik bij kip Florentine?
Het gerecht is op zichzelf al compleet, maar een frisse salade en wat knapperig stokbrood past er perfect bij. Ideaal om die romige saus mee op te dippen!
Dit bericht is in samenwerking met La Baleine. Lees hier onze disclaimer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
