
Carrot cake muffins
Als er één baksel is waar wij altijd blij van worden, dan is het wel carrot cake. En deze carrot cake muffins zijn daar een schattige, handzame versie van! Ideaal om te maken voor een feestje, een high tea of gewoon om jezelf te trakteren. De zoete wortel en kaneel in combinatie met het frisse roomkaasglazuur zijn echt onweerstaanbaar.
Carrot cake muffins: makkelijk en zó lekker
Het fijne aan dit recept? Het is supermakkelijk. Terwijl de rozijnen liggen te weken in de sinaasappelsap (of rum, als je wat spannenders wil…), kun je de rest van de ingrediënten alvast klaarzetten en afmeten. Het beslag maken is zo gepiept, en de geur van deze muffins in de oven alleen al is een feestje.
En dat glazuur? Dat is echt de kers op de taart – of in dit geval, de muffin 😉 Je kunt het er lekker nonchalant opsmeren of er mooie toefjes van spuiten met een spuitzak. Een klein beetje walnoten of wat extra sinaasappel erop, en ze zien eruit alsof je ze bij een dure bakker hebt gehaald.



De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 12 muffins
- 175 gr zelfrijzend bakmeel
- 1,5 tl bakpoeder
- 3 eieren (maat M)
- 150 gr lichtbruine basterdsuiker
- 200 gr winterpeen
- 1 (bloed)sinaasappel (sap en rasp)
- 1 tl kaneelpoeder
- 150 ml zonnebloemolie
- 50 gr rozijnen
- 25 gr walnoten
- snufje zout
Ingrediënten voor de topping
- 200 gr roomboter (op kamertemperatuur)
- 400 gr roomkaas (op kamertemperatuur)
- 200 gr poedersuiker
- 1 (bloed)sinaasappel (voor garnering)
Materiaal
- metalen muffinvorm
- 12 papieren muffin- of cakevormpjes
- spuitzak met een grof spuitmondje
- Handmixer of staande mixer
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (elektrisch) (boven- en onderwarmte) en 180 graden (hetelucht). Neem 1 (bloed)sinaasappel en rasp deze (alleen het oranje gedeelte, niet het witte), zet de rasp even opzij. Pers de sinaasappel uit en week de rozijnen in het sinaasappelsap. Schil de wortels en rasp ze fijn.
Meng het zelfrijzend bakmeel, suiker, kaneelpoeder, bakpoeder en een snufje zout in een kom door elkaar met een garde. Klop in een aparte kom de eieren los met de zonnebloemolie.
Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en meng goed door elkaar. Schep de geraspte wortel, uitgelekte rozijnen en de sinaasappelrasp door het beslag, tot alles goed verdeeld is.
Zet 12 papieren muffinvormpjes in een metalen muffinvorm. Verdeel het beslag gelijkmatig over de vormpjes en bak de muffins ongeveer 20 minuten in het midden van de oven, tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat ze daarna volledig afkoelen.
Tip: test met een satéprikker of de cakejes gaar zijn. Als de prikker droog uit het midden van de cakejes komt, dan zijn ze goed. Zet ze anders nog een paar minuten terug in de oven.
Maak ondertussen het roomkaasglazuur. Zorg daarvoor dat je roomkaas én boter op kamertemperatuur zijn.
Klop de boter met een mixer in circa 8 minuten tot romig en luchtig. Voeg de roomkaas en de poedersuiker toe en mix nog eens 4 minuten tot een glad geheel.
Wil je een extra strakke toef op de muffins, doe dan het glazuur in een spuitzak met een (gekarteld) spuitmondje en spuit mooie toefjes op de afgekoelde muffins.
Let op: Wanneer je geen toefjes opspuit en de roomkaas op de muffins smeert, dan heb je genoeg aan de helft van de roomkaasglazuur.
Hak de walnoten fijn en snijd de tweede sinaasappel in plakken. Steek de plakjes in de roomkaas en bestrooi met de walnoten.
Variatietips
- Nog meer specerijen? Naast het kaneelpoeder kun je ook speculaaskruiden door het beslag mengen, voor een nog kruidigere smaak.
- Liever geen rozijnen? Vervang ze door fijngehakte gedroogde abrikozen of cranberry’s.
- Eet je glutenvrij? Gebruik een glutenvrije bakmix in plaats van gewone bloem.
- Extra feestelijk? Week de rozijnen in rum of een scheutje amaretto voor een volwassen twist.
Bewaartip
Deze muffins blijven zeker drie dagen goed in een afgesloten trommel op een koele plek. Je kunt ze ook zonder glazuur invriezen; zo heb je altijd een voorraadje bij de hand voor onverwacht bezoek of als je trek hebt in iets lekkers. Tip: glazuur ze pas na het ontdooien voor het mooiste resultaat!


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in