Gehaktballetjes uit de slowcooker

Gehaktballetjes uit de slowcooker

De slowcooker is één van die apparaten waarvan we ons soms afvragen hoe we ooit zonder hebben gekund. In het begin gebruikten we hem alleen voor stoofvlees (want: makkelijk én lekker), maar inmiddels ontdekken we steeds meer gerechten die er perfect uit komen. Van soepen tot curry’s en nu ook deze sticky gehaktballetjes uit de slowcooker. Ze zijn zacht, perfect gaar en zitten bomvol smaak door de zoet-pittige saus.

Zo maak je gehaktballetjes uit de slowcooker

Deze gehaktballetjes zijn simpel om te maken (en helemaal ideaal als je een slowcooker met sauteerfunctie hebt!). Je bakt de balletjes dan direct in de slowcooker aan – lekker handig. Voor de balletjes gebruiken we gemengd gehakt met knoflook, gember en een beetje sambal. Dat geeft ze nét dat tikje pit, zonder dat het te overheersend wordt. Perfect voor jong en oud aan tafel.

De saus is het echte geheim van dit gerecht: een mix van ketjap manis, sojasaus, kippenbouillon, rijstazijn en mirin. Zodra je deze saus over de gehaktballen giet en de slowcooker zijn werk laat doen, ontstaat er een heerlijk kleverige laag die de balletjes onweerstaanbaar maakt. Ze zijn na 2,5 uur klaar; dan kun je ze bijvoorbeeld serveren met gestoomde groenten en wat rijst.

Gehaktballetjes uit de slowcooker
Gehaktballetjes uit de slowcooker
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten

  • 600 gr gemengd gehakt
  • 1 stukje gember (circa 3 cm)
  • 2 bosuien
  • 2-3 takjes koriander
  • 3 tenen knoflook
  • 200 ml kippenbouillon
  • 1 tl sambal
  • 100 ml ketjap manis
  • 2 el sojasaus
  • 1 el rijstazijn
  • 1 el mirin
  • 1 el maizena
  • 40 gr gezouten pinda's

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Haal de schil van de knoflook en hak fijn, rasp de gember. Meng het gehakt met de knoflook, gember en sambal en vorm kleine gehaktballen, van circa 2-3 centimeter doorsnede.

  2. Zet de slowcooker op de bakfunctie en bak de gehaktballen rondom bruin. Als je deze functie niet hebt, bak ze dan in een klein beetje olie rondom bruin aan in een koekenpan. Ze hoeven niet gaar te zijn, je bakt ze alleen maar rondom aan.

  3. Meng de ketjap manis, sojasaus, kippenbouillon, rijstazijn en mirin tot een saus. Giet deze over de gehaktballen in de slowcooker. Zet de slowcooker op de lage stand en laat de gehaktballen 2,5 uur garen.

    Tip: Geen slowcooker? Doe de balletjes in een stoofpan, doe het vocht er bij en zorg dat de balletjes onder staan (voeg eventueel wat extra bouillon toe). Stoof op laag vuur.

  4. Haal de balletjes uit de slowcooker. We gaan nu de saus sticky maken. Dat kan op twee manieren:

    • Als je een slowcooker met ook een gewone kookstand (bijvoorbeeld deze van Russel Hobbs) hebt: neem 4 eetlepels vocht uit de slowcooker, doe in een kommetje en meng de maizena er door. Roer tot een papje. Doe dit papje terug bij de saus in de slowcooker en zet 3-5 minuten op de kookstand. Roer er af en toe door. Schep de balletjes door de saus zodat ze geheel bedekt zijn.
    • Als je geen slowcooker met een gewone kookstand hebt: doe al het vocht uit de slowcooker over in een steelpannetje, maak het maizenapapje en kook de saus op je fornuis in tot een sticky saus. Schep de balletjes door de saus zodat ze geheel bedekt zijn.
  5. Leg de balletjes in de saus op een mooi groot serveerbord. Hak de pinda’s grof en de bosuitjes in ringetjes en strooi over de balletjes en garneer met verse korianderblaadjes.

Variatietips

  • Extra groenten: je kunt allerlei groenten (zoals bijvoorbeeld courgette en paprika) in stukken meegaren met de gehaktballen in de slowcooker.
  • Extra smaak: voeg in de laatste 30 minuten blokjes mango toe en laat deze meegaren. Probeer ook eens hoisinsaus in plaats van ketjap manis voor een Aziatische twist.
  • Serveertip: strooi wat grofgehakte pinda’s en verse koriander over de balletjes op het bord voor een extra smaakvolle touch.
Gehaktballetjes uit de slowcooker
Gehaktballetjes uit de slowcooker

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.1 (7 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.