witlofsalade recept

Witlofsalade met ei en oude kaas

Ik heb deze witlofsalade weer helemaal herontdekt. Eens per 2, 3 weken staat hij bij ons op tafel. Ik heb 2 variaties die favoriet zijn. Een is de klassieke met appel, rozijnen en een zuurtje, maar mijn nieuwe lieveling is deze variant met ei, oude kaas en een romige kerriedressing. Zo lekker! Meestal eet ik het met een gegrild kippetje of een kipschnitzel. Maar je kan er eigenlijk van alles bij eten.

Witlofsalade dressing

Een dressing maakt de salade! In deze witlofsalade gaat een frisse romige kerriedressing op basis van mayonaise en yoghurt. Die combineert heel goed met het bittere van de witlof en het zoutige van de kaas.

witlofsalade met ei

Witlofsalade is één van mijn favoriete salades. Deze versie met ei en kaas maak ik bijna iedere maand.

Pauline

ingredient ei
witlofsalade met kaas

Ingrediënten voor 4 personen

  • 6 stronkjes witlof
  • 6 st. augurk
  • 4 eieren
  • 40 gr oude kaas
  • 50 gr rozijnen
  • 1 el mayonaise
  • 2 el yoghurt
  • 1 tl kerriepoeder
  • Handje verse bieslook
  • Peper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Kook de eieren in 6 minuten gaar. Spoel ze af onder de koude kraan. Pel ze en halveer ze.

  2. Verwijder de buitenste bladeren (indien ze bruin zijn), het kontje en het hart (binnenste harde witte gedeelte) van de witlof. Snijd de witlof in dunne lange repen en was ze onder de kraan. Dep droog en verdeel het over 4 borden.

  3. Snij de augurken en de oude kaas in blokjes en hak de bieslook fijn. Verdeel dit samen met de eieren en de rozijnen over de witlofsalade.

  4. Meng de yogurt met de mayonaise en breng dit op smaak met kerriepoeder, peper en zout. Verdeel de dressing over de witlofsalade met ei en serveer meteen. Je kan het eventueel ook door elkaar husselen en een nachtje in de koelkast bewaren.

witlofsalade recept
witlofsalade met ei

Is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof?

Rauwe groentes zijn altijd iets gezonder dan gekookte groentes. Dit komt omdat de voedingsstoffen tijdens het bereiden behouden blijven. Witlof bevat veel vitamines en mineralen.

Wat eet je bij witlofsalade?

Deze witlofsalade kan je heel goed serveren als onderdeel van je AGV (aardappelen-groenten-vlees). Serveer het eens bij gegrilde kip of een kipschnitzel en aardappeltjes uit de oven.

Witlofsalade bewaren

Je kan deze witlofsalade maximaal 1 dag bewaren in de koelkast. Witlof kleurt snel bruin en dit ziet er voor het oog minder mooi uit. Bewaar de dressing apart, zodat de groente lekker knapperig blijft.

Welke kruiden zijn lekker bij witlof?

Verse kruiden zoals bieslook, peterselie, tijm en dille zijn lekker bij witlof. Qua specerijen is kerrie het lekkerste in een witlofsalade.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.0 (72 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Stuur me de recepten