Witlofsoep met ham en kaas
Zelfs als je geen enorme fan van witlof bent, is deze witlofsoep heerlijk. Je maakt hem met aardappel, kaas, paddenstoelenbouillon en slagroom. Zo’n witlofsoep is echt supersnel gemaakt. Bak de groenten een paar minuten in de pan, voeg de bouillon en room toe en laat 20 minuten zachtjes koken. Daarna pureer je hem met de staafmixer tot een fluweelzacht soepje. Als topping voegen we nog wat knapperige vers gesneden witlof toe en een paar plakjes rauwe ham, maar je kunt het uiteraard ook vega houden. Wel een tip: serveer dit witlofsoep recept met knapperig brood. Heerlijk als voorafje, lichte maaltijd of lunch.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 gr witlof
- 2 aardappels (ca 100 gr)
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 5 takjes tijm
- 2 el bloem
- 750 ml paddenstoelenbouillon
- 40 gr roomboter
- 125 ml slagroom
- 75 gr belegen kaas (geraspt)
- 8 plakjes prosciutto of rauwe ham
- peper en zout
Lekker met
- brood
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Snijd de onderkant en harde kern van de stronkjes witlof. Snijd de witlof daarna in dunne reepjes. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes. Haal de schil van de ui en knoflook en hak fijn.
Smelt boter in een soeppan, voeg de ui en knoflook toe en bak 2-3 minuten op laag vuur tot de ui goudbruin ziet. Voeg 350 gram van de witlof (de rest gebruik je als topping) en de aardappels toe, ris de blaadjes van 4 takjes tijm en bak alles 1-2 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.
Roer de bloem 2 minuten door de groenten. Schenk voorzichtig de paddenstoelenbouillon en slagroom erbij, roer goed door en laat de groenten 20 minuten op laag vuur zachtjes koken.
Haal de pan van het vuur en pureer de groenten met een staafmixer tot een gladde soep. Zet de pan terug op laag vuur en roer de geraspte kaas er door, laat in 2-3 minuten in de soep smelten. Breng de soep verder op smaak met peper en zout.
Snijd ondertussen de ham in reepjes. Schenk de soep in de kommen, verdeel de ham en achtergehouden fijngesneden witlof over de soep, bestrooi met wat blaadjes tijm. Geef er knapperig brood bij.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recept bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in