Hummus met gekruid gehakt
Tel Aviv, daar zou ik nou graag nog een keer naar heen willen. Het lijkt mij een fantastische stad en vooral de eetcultuur spreekt mij heel erg aan. Gelukkig kunnen we dit een beetje in huis halen met dit lekkere recept voor hummus met gekruid gehakt. Dit recept komt uit het boek TLV van Jigal Krant. Pauline had onlangs contact met Jigal. Volgens hem deden bloggers altijd veel te weinig tahini door de hummus. We kregen een potje echte tahini van Jigal om zo de lekkerste hummus te maken. En echt, wat een verschil! We hebben nu de echte, originele hummus gemaakt van gedroogde kikkererwten die we zelf geweekt en gekookt hebben. Kost iets meer tijd, maar het komt daardoor en door het gebruik van goede tahini echt de smaak ten goede.
De hummus met gekruid gehakt is een van de vele lekkere recepten uit het boek TLV. Bij het doorbladeren van het boek waan je, je al even in Tel Aviv. Mooie foto’s, achtergrondverhalen en persoonlijke anekdotes zorgen er voor dat je nog meer zin krijgt om naar Tel Aviv te gaan. Ik ben dol op de Midden Oosterse keuken met zijn heerlijke smaken zoals Za’atar, Soemak, Granaatappel en Harissa. Deze smaakmakers worden uitgebreid beschreven in het boek.
Het hoofdstuk Met je jatten spreekt mij het meeste aan. Streetfood wat je met je handen moet opeten. Heerlijk! Denk aan lamsshoarma in laffa (een soort wrap), pita kipshoarma, falafel, pita bruschetta’s of borekas met spinazie. Echt alle gerechten in dit hoofdstuk spreken mij aan.
In het hoofdstuk Aan tafel vind je de meer uitgebreide gerechten. Deze moet je echt aan tafel eten en lekker de tijd voor nemen. Wat dacht je van geroosterde aubergine met appel, hazelnoten en silat? Of eendtajine? Ook de bekende Matseballen staan in het boek. In elk hoofstuk staan allerlei gerechten, van kleine hapjes tot lekkernijen en van hoofdgerechten tot aan lekkere drankjes.
Het derde hoofdstuk heet Salatiem. Hier staat ook dit recept in voor hummus met gekruid gehakt. Salatiem is de Israelische variant van mezze of tapas. Ik hou er van om de tafel vol te zetten met allemaal lekkere hapjes. Naast de hummus met gekruid gehakt vind je ook het recept voor hummus met pulled chicken. Er staan verschillende labaneh recepten in, bijvoorbeeld een labneh met pistache, granaatappelpitten, soemak en silan.
Het boek sluit af met een aantal basisrecepten, handig. Hier zie je hoe je zelf pitachips maakt, specerijenmixen samenstelt en hoe je laffa maakt. Kortom, TLV is een prachtig boek die je even meeneemt naar deze mooie stad. Je krijgt meteen trek bij het doorbladeren. Niet alleen trek in alle lekkere gerechten, maar ook een dosis reislust.
En dan volgt nu het recept voor de hummus met gekruid gehakt. Enjoy!
Ingrediënten voor 4 – 6 personen
3 el pistachenoten
3 lente-uitjes
Olijfolie
1 teen knoflook, fijngesneden
1/2 tl korianderpoeder
1/2 tl komijnpoeder
1/2 tl kaneelpoeder
1 tl TLV-specerijenmix of ras el hanout/baharat
1 tl harissa
400 gr rundergehakt
3 el granaatappelpitten
4 takjes munt, blaadjes grof gehakt
4-6 pita’s
Voor de hummus (6 personen)
250 gr gedroogde kikkererwten
2 zakjes baksoda (a 5 gr)
2 tenen knoflook, geperst
275 gr rauwe techina (tahin)
Sap van 1 tot 1,5 citroen
1 tl zout
Zo maak je het
Begin met het maken van de hummus.
Week de kikkererwten minstens 12 uur in ruim water met een zakje baksoda erin opgelost. Giet af en breng de erwten met schoon water en het tweede zakje baksoda aan de kook. Zorg dat ze ongeveer 3cm onder staan. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. De erwten zijn klaar als ze uit elkaar beginnen te vallen. Ga uit van ongeveer 45 minuten, maar schrik niet als het twee keer zo lang duurt.
Vang bij het afgieten van de kikkererwten het kookvocht op. Pureer de erwten als ze enigszins zijn afgekoeld in de keukenmachine en voeg de knoflook, rauwe techina en het sap van 1 citroen toe. Laat de keukenmachine minstens 10 minuten draaien. Voeg kleine scheutjes kookvocht toe om de hummus te verdunnen, maar laat het net iets dikker dan de smeuïge puree die hij uiteindelijk moet worden.
Breng op smaak met ongeveer een theelepel zout en misschien nog wat citroensap. Als de hummus perfect op smaak is, verdun je die met nog wat kookvocht tot zijn gewenste dikte. Je kunt de hummus afgedekt in de koelkast bewaren.
Rooster de pistachenoten in een koekenpan of in de oven op 180 graden totdat ze licht kleuren. Laat afkoelen en hak grof.
Snijd de lente-uitjes, zowel het witte als het groene gedeelte, in niet te dunne ringen.
Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit hierin kort de knoflook met de specerijen en harissa. Laat de smaken goed vrijkomen. Voeg daarna het gehakt toe. Rul totdat het halfgaar is. Nu kunnen de lente-uitjes erbij en als het gehakt bijna gaar is ook de granaatappelpitten en pistachenoten. Haal de pan van het vuur en breng op smaak met zout.
Schep op ieder bord 3 tot 4 eetlepels hummus en draai met de bolle kant van de lepel een kuiltje in het midden. Vul deze met het gehaktmengsel. Garneer met de muntblaadjes en besprenkel met een scheut olijfolie. Serveer met warme pita’s.
Titel
TLV
Auteur
Jigal Krant
Uitgeverij
Nijgh & Van Ditmar
Prijs en verkrijgbaarheid
€29,99 bij Bol.com of de lokale boekhandel
Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in