Empanada met pittige kip
Dit empanada recept is lekker makkelijk! Empanada’s zijn ontzettend leuk en lekker om te maken. Serveer ze als lunch of bij de borrel. Het is een heerlijk hapje om te serveren op een feestje. Met de empanada vulling kun je eindeloos variëren. In dit recept kiezen we voor een vulling van kip en chorizo, lekker pittig en smaakvol. Maar je kunt ze ook vullen met gehakt of een vegetarische empanada maken. De empanada komt van origine uit Spanje, maar ze worden in Spanje en heel Zuid-Amerika gegeten. Serveer er een lekkere, groene salade bij en je hebt een heerlijke maaltijd.
Empanada deeg
Voor het maken van dit empanada recept gebruiken we kant-en-klaar deeg gebruikt. Omdat dat wat dik is, rollen we het eerst wat dunner uit, daarna steken we de rondjes uit. Je kunt een schaaltje op zijn kop op het deeg zetten en rondom uitsnijden. Een empanada maak je door de vulling aan één kant van de deegcirkel te leggen, de andere kant vouw je er overheen zodat de randjes gelijkkomen. Nu kun je de randjes goed aandrukken en daarna ter versiering met een vork een leuk patroontje er in duwen. Of je vouwt er een leuk randje aan, door het deeg elke keer weer om te vouwen. Druk de randjes eerst wel goed aan en gebruik niet te veel vulling, anders barsten de empanada’s open in de oven.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 10 st.
- 300 gr kippendijen
- 150 gr chorizo
- 1 ei
- 150 gr oude geraspte kaas
- 1 rol hartig taartdeeg
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 150 gr doperwten
- 4 takjes verse platte peterselie
- 1 tl pimentón (gerookt paprika poeder)
- peper en zout (naar smaak)
- olijfolie
Voor de tomatenchutney
- 2 blikken gepelde tomaten
- 3 uien
- 1 teen knoflook
- 2 cm verse gember
- 1 rode peper
- 1 appel
- 150 gr blanke rozijnen
- 125 gr suiker
- 1,5 dl appelazijn
- 0,5 tl zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch) / 180 graden (hetelucht).
Hak de ui en knoflook fijn. Verhit olijfolie in een koekenpan. Voeg de ui en knoflook toe en bak 4 minuten op laag vuur.
Snijd de kip en chorizo in kleine stukjes. Bestrooi de kip met zout en peper. Voeg de kip en chorizo toe aan de ui en bak bruin. Doe de paprika (pimentón) poeder er bij en schep om. Schep het mengsel in een kom. Hak de peterselie grof. Voeg de doperwtjes, platte peterselie en kaas toe aan het mengsel in de kom en schep alles door elkaar.
Rol het deeg iets dunner uit. Snijd uit het hartige taartdeeg rondjes van ongeveer 10cm doorsnede. Schep 1 eetlepel van het mengsel op de helft van een taartdeegrondje. Vouw de andere helft er overheen. Druk de randjes goed dicht. Versier ze door er of een mooi randje aan te vouwen of met de achterkant van een vork in te drukken.
Leg op een bakplaat bekleed met bakpapier. Klop het ei los en bestrijk de empanada’s met het ei. Bak in de voorverwarmde oven voor 20 minuten.
Maak de tomatenchutney. Snijd de ui fijn. En de appel in stukjes. Doe de tomaten (uit blik), uien, appel en azijn in een pan met dikke bodem en laat 20 minuten op laag vuur zachtjes koken.
Hak ondertussen in het hakmolentje van de staafmixer gember, rode peper (eventueel eerst zaadlijst verwijderd) en knoflook fijn.
Voeg het gember mengsel aan de tomaten toe. Doe de suiker, rozijnen en zout in de pan. Roer alles goed door tot dat de suiker is opgelost. Laat dan nog eens 10 minuten op laag vuur pruttelen.
Schep de chutney in potjes. Wanneer je de chutney in gesteriliseerde potten bewaard, kun je de chutney in de koelkast wel een half jaar tot een jaar bewaren.
Dip de empanada lekker in de tomatenchutney.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in