Rauwe bietensalade met halloumi
Salades kunnen wij prima het hele jaar door eten. Echt! Maar, er is wel één maar, er moet een warm of lauwwarm element in zitten. Dat is onze persoonlijke regel als het om herfst en wintersalades gaat. Daarom fleuren we deze rauwe bietensalade (ja rauwe bieten zijn te gek) op met gegrilde halloumi. Zonder de halloumi zou het gewoon rauwkost zijn. Ook niets mis mee, tenminste als onderdeel van een maaltijd. Om daar nu een hele bak van leeg te eten vinden we toch wat saai. Maar mét de kaas is het allesbehalve saai.
Rauwe bietensalade - de smaakmakers
Voor wie halloumi niet kent, het is een Cypriotische kaas gemaakt van een mengeling van koe-, schapen- en geitenmelk. Dit kaasje is rauw niet lekker. Je moet het bakken of grillen. Het behoudt zijn stevige structuur en heeft een licht zoutige smaak. En dat past perfect bij deze rauwe bietensalade. De bietjes zijn van zichzelf zoet en dat is heerlijk in combinatie met het zoute van de kaas. Als extra smaakmaker voegen we een frisse dressing toe op basis van citroensap. Heerlijk!
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 pers.
- 1 gele biet
- 1 rode biet
- 1 chioggia biet
- 1 appel (bijv. Elstar)
- 0,5 rode ui
- Klein handje rucola
- 200 gr halloumi
- Sap van een halve citroen
- Olijfolie
- Peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de grill of zet een grillpan op het vuur. Snij de halloumi in dunne plakjes en grill ze aan weerszijden goudbruin.
Schil de bieten. Je kunt ook alleen rode bieten gebruiken als je de andere bietjes niet kunt vinden. Snijd ze met behulp van een scherp mes of een mandoline in hele dunne sliertjes.
Doe hetzelfde met de appel en voeg dit bij de bietenjulienne.
Snij de rode ui in halve ringen en voeg bij de salade.
Maak een dressing van het sap van een halve citroen en 3 el olijfolie. Breng de dressing op smaak met peper en zout.
Verdeel een deel van de dressing over de bietensalade.
Verdeel de rauwe bietensalade over de bordjes. Maak er een klein bergje van. Je kunt het even in een kopje doen en deze omkeren op het bord. Zo krijg je een mooie vorm. Extra tip!
Verdeel een paar blaadjes rucola over de salade. Garneer de salade met de plakjes gegrilde halloumi.
Serveer meteen.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in