Wintersalade van geroosterde pastinaak
Vandaag een recept voor een wintersalade. Een leuk idee voor wanneer je de laatste tijd genoeg stamppotjes, soep of ovengerechten hebt gegeten. Het is eens iets anders, heel gemakkelijk gemaakt en met een super fijn resultaat. De wintergroenten roosteren we in de oven. De pastinaak en worteltjes worden lekker zoet daardoor en de boerenkool lekker krokant.
Smaakmakers voor de winterse salade
De zoetige groenten in deze wintersalade kunnen wel wat pit gebruiken. Dus maken er er een mosterdvinaigrette bij. Een lekker pittige. Je maakt hem heel snel en gemakkelijk in een keukenmachine of het hakmolentje van je staafmixer. De ingrediënten voor de vinaigrette; een rode ui, teentje knoflook, wat olijfolie en witte wijnazijn en een schep mosterd. Alles in het hakmolentje. Even pulseren, op smaak brengen met peper en zout en dat is het.
Lauwwarme salade
Je kunt deze winterse salade warm of lauwwarm eten. Wij vinden zelf lauwwarm het lekkerste. Maar koud kan ook prima. Bijvoorbeeld voor lunch om mee te nemen. Voeg aan de geroosterde groenten, de krokante boerenkool toe, vinaigrette er over en klaar!
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 pers.
- 400 gr pastinaak
- 2 bossen bospeentjes
- 300 gr gesneden boerenkool
- 2-3 el olijfolie
- 40 gr boter
- 8 takjes verse tijm
- Peper en zout
Voor de vinaigrette
- 1/2 el mosterd
- 3 el olijfolie
- 2 el witte wijnazijn
- 1/2 rode ui (fijngesneden)
- 1 teen knoflook (grof gehakt)
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 220 graden (electrisch). Schil de pastinaak en bospeentjes. Ik laat aan de bospeen een stukje van het groen zitten en het onderste worteltje. Die worden heel lekker wanneer ze in de oven geroosterd zijn. Halveer dikke bospeentjes en snijd de pastinaak in kwarten. Wanneer je hele grote pastinaken hebt (die van mij waren formaat bospeen), dan moeten de parten ongeveer 1-1,5 cm dik worden.
Leg de pastinaak en bospeentjes in een braadslede, ovenschaal of de bakplaat van de oven. Ze moeten naast elkaar liggen, niet op elkaar. Besprenkel ze met de olijfolie, snijd de boter in klontjes en verdeel over de groenten. Leg de takjes tijm er tussen. Strooi er wat peper en zout over en zet de braadslede voor 45 minuten in de oven. Voor een heel mooi resultaat kun je ze halverwege even omkeren. Het is niet perse nodig. Doe na 30 minuten de boerenkool bij de groenten.
Maak ondertussen de vinaigrette. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine of hakmolentje van de staafmixer en pulseer tot alles goed gemengd en gehakt is. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
Verdeel de groenten over borden of schep ze in een grote schaal. Schep de vinaigrette over de groenten.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recept bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in