Kidsproof: Schoenzet Etiquette

Hij komt, hij komt, de lieve goede Sint! Ja, het is weer zover. Sinterklaas en zijn pieten komen vandaag (en op sommige plekken zelf gisteren al) aan in Nederland. Voor de kleintjes breekt er weer een spannende tijd aan. Ik weet nog goed dat ik als kind vol ongeloof naar Sinterklaas keek. Ik snapte er vaak niets van. Iedere avond dacht ik dat ik Sinterklaas of de pieten op het dak van het huis hoorde lopen. Dat was natuurlijk helemaal niet zo, maar ik kon er eindeloos over fantaseren. Het was altijd aftellen tot aan pakjesavond. Dat was het hoogtepunt van de hele periode. En tot die tijd mocht ik de schoen zetten, bij de schoorsteen. Over dat laatste lees je vandaag alles in dit artikel.

Eerst nog even wat weetjes over de schoenzet traditie. Want wist je dat we al de schoen zetten vanaf de 15e eeuw? In de 15e eeuw zetten we de schoen op Sinterklaasavond. De kinderen zetten de schoen in de kerk. Deze werden gevuld door de rijken. De inhoud van de schoenen werd op zes december verdeeld onder de armen. Vanaf de 16e eeuw is deze traditie veranderd in hoe we het nu kennen. Vanaf dat moment zetten de kinderen de schoen thuis bij de schoorsteen.

Ik ga jullie een lesje geven in schoenzet etiquette. Want wanneer mag je nou je schoen zetten? En hoe vaak? Ik geef tips aan de hand van de vijf belangrijkste schoenzet regels. Lees ze snel door, maar wel met een knipoog! 😉

pepernoten

Wanneer mag ik mijn schoen zetten? 

Officieel mag je, je schoen zetten vanaf het moment dat Sinterklaas in Nederland is aangekomen. Dit jaar is dat op 14 november. Eerder de schoen zetten heeft geen zin, want dan is Sint nog niet in het land. Je kan er ook voor kiezen om de schoen te laten zetten wanneer de Sint in jouw woonplaats aankomt, dit is soms wat later dan de landelijke intocht.

Hoe vaak mag ik mijn schoen zetten? 

Er zijn eigenlijk twee mogelijkheden. Of je laat je kids iedere dag de schoen zetten. Sint komt natuurlijk niet iedere dag langs, want daar heeft hij geen tijd voor. Je kunt dan zelf bepalen hoe vaak en wanneer je iets in de schoen doet. Maximaal twee keer per week is een beetje de richtlijn. Zo blijft het een verrassing wanneer er iets in de schoen zal zitten.

Je kan er ook voor kiezen om bij je kids aan te geven wanneer ze de schoen mogen zetten. Bijvoorbeeld alleen op de zaterdag. Het is handig om een kalender te maken en aan te geven wanneer de schoen gezet mag worden, maar ook wanneer de Sint aankomt in Nederland, wanneer hij op school langskomt en wanneer het pakjesavond is. Dit zorgt voor wat extra structuur voor de kids in deze spannende en hectische tijd.

Wat doe ik in de schoen? 

Op pakjesavond worden de kids al flink verwend met veel cadeautjes. Voor in de schoen is het gebruikelijker om kleine cadeautjes te geven. Denk bijvoorbeeld aan iets lekkers als een kleine chocoladeletter, een taaitaai popje, een handje (zelf gebakken) pepernoten of een mandarijn. Je kan er ook een klein cadeautje in doen, zoals een stickervelletje, een autootje of een klein knuffeltje. Zo blijft het leuk en wordt het geen overdaad.

Bij winkels als Xenos, Flying Tiger, Action of de Hema vind je vaak leuke, kleine cadeautjes om in de schoen te doen. Voor een paar euro heb je iets leuks. Je kan ook een nuttig cadeautje geven, zoals sokken of handschoenen.

Zelf iets maken is ook erg leuk. Maak bijvoorbeeld deze pepernoten truffels, een home made chocoladeletter of pepernoten.  Deze hot choc spoons zijn ook een aanrader, hier kan je lekkere warme choco mee maken.

hot choc spoons

Hoe zet ik mijn schoen?

De schoen zet je bij de schoorsteen. Nu zijn er natuurlijk heel veel huizen zonder schoorsteen. Dan kun je de schoen bij de verwarming zetten of bij de voordeur. Bij de schoen zet je natuurlijk wat lekkers voor het paard van Sinterklaas, zoals een wortel of een bakje water. Ook kan je er een tekening of ander knutselwerk bij doen voor de Sint en zijn pieten. En niet te vergeten, je verlanglijstje voor pakjesavond. Tot slot moet er natuurlijk luidkeels gezongen worden voor de Sint.

pepernoten truffels

Wat krijg ik als ik stout ben geweest? 

Een zakje zout! Mijn vader kreeg steevast een zakje zout in de schoen. Dat vond ik als kind natuurlijk fantastisch. Natuurlijk doe je niet een zakje zout in de schoenen van je kids, maar voor de fun is het wel leuk om het bij jezelf of partner te doen.

Wat zijn jouw schoenzet regels? En wat doe je in de schoen? Laat je reactie achter onder dit artikel.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Annika"

Geschreven door:

Annika

Annika is mede-eigenaar van Uit Paulines Keuken en vervult een veelzijdige rol binnen het team. Ze is is nauw betrokken bij alle aspecten van het platform. Van website optimalisaties tot SEO strategie en marketing. Annika heeft een passie voor mooie plekken, reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.
More About Us

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.