Menu

Kidsproof: Schoenzet Etiquette

Hij komt, hij komt, de lieve goede Sint! Ja, het is weer zover. Sinterklaas en zijn pieten komen vandaag (en op sommige plekken zelf gisteren al) aan in Nederland. Voor de kleintjes breekt er weer een spannende tijd aan. Ik weet nog goed dat ik als kind vol ongeloof naar Sinterklaas keek. Ik snapte er vaak niets van. Iedere avond dacht ik dat ik Sinterklaas of de pieten op het dak van het huis hoorde lopen. Dat was natuurlijk helemaal niet zo, maar ik kon er eindeloos over fantaseren. Het was altijd aftellen tot aan pakjesavond. Dat was het hoogtepunt van de hele periode. En tot die tijd mocht ik de schoen zetten, bij de schoorsteen. Over dat laatste lees je vandaag alles in dit artikel.

Eerst nog even wat weetjes over de schoenzet traditie. Want wist je dat we al de schoen zetten vanaf de 15e eeuw? In de 15e eeuw zetten we de schoen op Sinterklaasavond. De kinderen zetten de schoen in de kerk. Deze werden gevuld door de rijken. De inhoud van de schoenen werd op zes december verdeeld onder de armen. Vanaf de 16e eeuw is deze traditie veranderd in hoe we het nu kennen. Vanaf dat moment zetten de kinderen de schoen thuis bij de schoorsteen.

Ik ga jullie een lesje geven in schoenzet etiquette. Want wanneer mag je nou je schoen zetten? En hoe vaak? Ik geef tips aan de hand van de vijf belangrijkste schoenzet regels. Lees ze snel door, maar wel met een knipoog! 😉

pepernoten

Wanneer mag ik mijn schoen zetten? 

Officieel mag je, je schoen zetten vanaf het moment dat Sinterklaas in Nederland is aangekomen. Dit jaar is dat op 14 november. Eerder de schoen zetten heeft geen zin, want dan is Sint nog niet in het land. Je kan er ook voor kiezen om de schoen te laten zetten wanneer de Sint in jouw woonplaats aankomt, dit is soms wat later dan de landelijke intocht.

Hoe vaak mag ik mijn schoen zetten? 

Er zijn eigenlijk twee mogelijkheden. Of je laat je kids iedere dag de schoen zetten. Sint komt natuurlijk niet iedere dag langs, want daar heeft hij geen tijd voor. Je kunt dan zelf bepalen hoe vaak en wanneer je iets in de schoen doet. Maximaal twee keer per week is een beetje de richtlijn. Zo blijft het een verrassing wanneer er iets in de schoen zal zitten.

Je kan er ook voor kiezen om bij je kids aan te geven wanneer ze de schoen mogen zetten. Bijvoorbeeld alleen op de zaterdag. Het is handig om een kalender te maken en aan te geven wanneer de schoen gezet mag worden, maar ook wanneer de Sint aankomt in Nederland, wanneer hij op school langskomt en wanneer het pakjesavond is. Dit zorgt voor wat extra structuur voor de kids in deze spannende en hectische tijd.

Wat doe ik in de schoen? 

Op pakjesavond worden de kids al flink verwend met veel cadeautjes. Voor in de schoen is het gebruikelijker om kleine cadeautjes te geven. Denk bijvoorbeeld aan iets lekkers als een kleine chocoladeletter, een taaitaai popje, een handje (zelf gebakken) pepernoten of een mandarijn. Je kan er ook een klein cadeautje in doen, zoals een stickervelletje, een autootje of een klein knuffeltje. Zo blijft het leuk en wordt het geen overdaad.

Bij winkels als Xenos, Flying Tiger, Action of de Hema vind je vaak leuke, kleine cadeautjes om in de schoen te doen. Voor een paar euro heb je iets leuks. Je kan ook een nuttig cadeautje geven, zoals sokken of handschoenen.

Zelf iets maken is ook erg leuk. Maak bijvoorbeeld deze pepernoten truffels, een home made chocoladeletter of pepernoten.  Deze hot choc spoons zijn ook een aanrader, hier kan je lekkere warme choco mee maken.

hot choc spoons

Hoe zet ik mijn schoen?

De schoen zet je bij de schoorsteen. Nu zijn er natuurlijk heel veel huizen zonder schoorsteen. Dan kun je de schoen bij de verwarming zetten of bij de voordeur. Bij de schoen zet je natuurlijk wat lekkers voor het paard van Sinterklaas, zoals een wortel of een bakje water. Ook kan je er een tekening of ander knutselwerk bij doen voor de Sint en zijn pieten. En niet te vergeten, je verlanglijstje voor pakjesavond. Tot slot moet er natuurlijk luidkeels gezongen worden voor de Sint.

pepernoten truffels

Wat krijg ik als ik stout ben geweest? 

Een zakje zout! Mijn vader kreeg steevast een zakje zout in de schoen. Dat vond ik als kind natuurlijk fantastisch. Natuurlijk doe je niet een zakje zout in de schoenen van je kids, maar voor de fun is het wel leuk om het bij jezelf of partner te doen.

Wat zijn jouw schoenzet regels? En wat doe je in de schoen? Laat je reactie achter onder dit artikel.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

12 reacties

 • Lis
  25 november 2017 om 12:59

  Wij hebben ook een kalender en houden ookrekening met schoen zetten dat de kinderen de dag erna wel kunnen spelen met hun kadootjes. Dus niet op vrijdag zetten omdat ons zoontje zaterdag naar zwemles moet, maar op zaterdag schoen zetten. En op dinsdagavond zodat ze woensdag middag meteen kunnen spelen.

 • Anneke R
  20 november 2016 om 20:36

  Hier schoen zetten vanaf de aankomst op tv, want dan zegt sint dat het mag. Piet plakt dan direct op de kalender stickers wanneer je weer je schoen mag zetten, dit jaar 3 zaterdag en 1 donderdag (die zaterdag vieren de kinderen hun verjaardag dus dat is een beetje veel).

  Helaas eten 2 van de 3 kinderen geen mandarijn, dus die gaan niet in de schoen.
  Hier in de schoen; plakband rol houder en plakband, niettang, lijm, (jongens zijn bijna 9+11) en de jongste een lego friends tijdschrift. Maar volgende week badslippers (we gaan naar de sauna) en haarklipjes

  Ik weet dat wij vroeger zaterdag en woensdag onze schoen mochten zetten, dan 1x mandarijn of pepernoten of zo en andere keer kleinigheidje.
  Dat de kinderen kleiner waren deden we ook 2x per week, maar wat er dan in moet???, en dit lijken ze ook akkoord te vinden.

 • Patricia
  16 november 2015 om 15:04

  wij mochten ook iedere avond de schoen zetten.
  met een wortel voor het paard en een biertje voor Piet erbij. En een tekening voor sinterklaas.
  Altijd spannend of er gereden was. Wij kregen vaak ook mooie opvoedkundige briefjes van onze Eigen huispiet in de schoen. Of we toch eens wat vaker zonder mopperen af wilden drogen en zo... ;)

 • Rosanne
  16 november 2015 om 10:00

  Grappig om een mandarijn in de schoenen te doen als cadeautje, bij ons gaat er juist een mandarijn in voor Piet. Dit deden we vroeger al, mn moeder heeft heel wat vitamientjes binnen gekregen al die jaren.

 • Annika
  15 november 2015 om 15:00

  Ja, een kalender werkt ook erg goed! Grappig van de mandarijn ;)

 • Annika
  15 november 2015 om 14:59

  Haha, ja dat doe ik ook wel eens. Ook leuk voor volwassenen toch?

 • Neelke | The Dutch Chronicles
  15 november 2015 om 14:31

  Ik zet vaak stiekem de schoen van mn vriend om er dan een klein kadootje in te doen :) Dus de schoen etiquette heb ik (nog) niet nodig, maar wel leuk om even te lezen.

 • Nicole
  15 november 2015 om 12:29

  Zo spannend voor de kinderen deze tijd van het jaar. ?

 • Margot
  15 november 2015 om 10:01

  Ja mijn schoen zetten vond ik vroeger ook geweldig! Alleen dat zingen vond ik iets minder leuk om te doen. ;-)

 • Joyce
  15 november 2015 om 08:16

  Hier hebben wij een schoenzet kalender. Elke zaterdag en woensdag mag hij zijn schoen zetten. De eerste keer is nu geweest en hij was mij iets te vroeg wakker haha! Het hoort er bij en het is ook gewoon leuk.

 • Ellen
  15 november 2015 om 07:38

  Hier is de aftelkalender gisteren al gemaakt. Op woensdag en zaterdag mag de schoen gezet worden en bijna elke keer beland er een mandarijn in. Waarom? Omdat ze die een stuk lekkerder vinden dan die mama koopt.

 • Marlotte
  15 november 2015 om 06:58

  Oh heerlijk, ik kan en kon er zo van genieten. Nu gaat het vooral om de gezelligheid, maar vroeger wachtte ik in spanning af en ging ik stiekem heel vroeg in de ochtend al kijken of Sint en Piet waren langsgekomen. Bij ons mochten we ook altijd de schoen bij de houtkachel op zaterdag zetten, waar natuurlijk eerst hard gezongen moest worden, en dan kregen we een klein cadeautje in onze schoen met allerlei snoepgoed.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.