recept pepernoten

Lekker recept voor pepernoten

Ieder jaar zorgen ze weer vol veel opspraak. Iedereen vindt er wat van. Het begint met jaarlijkse discussie over het vroegtijdig verschijnen van deze sinterklaas lekkernij. Zodra ze gespot zijn, is het woord pepernoten trending topic op twitter. Ik heb er niet zoveel problemen mee, niemand verplicht je ze te kopen en ten tweede zolang wij consumenten dit kopen zullen de fabrikanten ze ieder jaar eerder in de winkel leggen, zo werkt dat nu eenmaal met commercie.

Dan is er nog de discussie dat een pepernoot eigenlijk een kruidnoot heet en vice versa. Weer zo’n discussie waar ik mij niet al te druk over maak. Ik vind het een beetje principieel gedoe om je daar druk over te maken. Daar hou ik niet van. Iedereen weet nu wel dat wij deze kruidnoten, pepernoten noemen. En de echte traditionele pepernoten vind je bijna nergens meer, right?

Maar omdat het nu bijna 5 december is, vind ik het de hoogste tijd dat ik dit recept voor pepernoten met jullie deel. En als jij ze kruidnoten wilt noemen vind ik dat ook prima. Het recept is trouwens van Laura’s Bakery, hou haar site in de gaten voor nog meer zoete baksels.

Ingrediënten voor een flinke pot vol
250 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr donkerbruine basterdsuiker
100 gr koude harde boter
6 el melk
4 tl speculaaskruiden
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 gr. (hetelucht)

Meng het bakmeel met de suiker, de speculaaskruiden en het zout.

Snij de koude boter in blokjes en voeg dit samen met de melk bij de droge ingredienten.

Kneed er snel (eventueel met een keukenmachine) een samenhangend deeg van.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

recept pepernoten

Maak balletjes ter grootte van een knikker van het deeg en verdeel deze over de bakplaat.

Bak de pepernoten in ongeveer 25 minuten af in de oven.

recept pepernoten

Parmezaan aardappeltjes uit de oven
How To Chocolade Ganache Maken
Bewaar
41 Comments
 • Esther

  24 september 2017 at 16:19 Beantwoorden

  Pepernoten zijn de zachtere lichtere variant. Kruidnoten zijn knapperig en rond en waar ze tegenwoordig allemaal verschillende smaken van hebben

 • Walter Halter

  23 augustus 2017 at 00:09 Beantwoorden

  En ik ben bijna 60, en weet ook dat het kruidnoten zijn!

 • chris

  3 december 2016 at 18:32 Beantwoorden

  Sorry je wilt ze gewoon door elkaar gooien? Niet slim hoor, als we, nog steeds geen pepernoten van kruidnoten duidelijk onderscheiden en de verwarring extra groot maken. 24Kitchen bakt er in deze ook niets van. Laatst in de A;lbert Heijn meerdere keren naar de kruidnoten verwezen, terwijl we er bij de laatste vraag n.b. toevallig recht voor stonden, aan de andere kant van de winkel ( AH leg ze bij elkaar in de buurt aub. jullie lezen dit vast wel een keer). Geef trainingen a.u.b. En kookmensen die recepten delen op internet..please, please, ….alsjeblieft…..

 • Sara

  3 december 2016 at 17:56 Beantwoorden

  Eens met Anne, pepernoten zijn die lichtbruine, niet bolvormige dingen, kruidnoten zijn donkerder, bolvormig en worden veel vaker verkocht.

 • Anne

  3 december 2016 at 15:41 Beantwoorden

  Het irritante van mensen die de termen ‘pepernoten’ en ‘kruidnoten’ allemaal op een hoop gooien is dat het op internet nu godsonmogelijk is geworden om een recept voor pepernoten te vinden. Alles wat je krijgt zijn recepten voor kruidnoten. Bedankt voor de verwarring!

 • J.L.

  30 november 2016 at 13:42 Beantwoorden

  Het zijn kruidnoten geen pepernoten. Pepernoten zijn soort brokken. Ik weet dat zels en ik ben 11!!

Plaats een reactie