fbpx
Menu

Lekker recept voor pepernoten

Omdat het nu bijna 5 december is, vind ik het de hoogste tijd dat ik dit recept voor pepernoten met jullie deel. Zelf pepernoten maken is zo leuk om te doen, helemaal met kinderen. Lekker balletjes draaien en in de tussentijd van het deeg snoepen.

Ieder jaar zorgen ze weer vol veel opspraak. Iedereen vindt er wat van. Het begint met jaarlijkse discussie over het vroegtijdig verschijnen van deze sinterklaas lekkernij. Zodra ze gespot zijn, is het woord pepernoten trending topic op twitter. Ik heb er niet zoveel problemen mee, niemand verplicht je ze te kopen en ten tweede zolang wij consumenten dit kopen zullen de fabrikanten ze ieder jaar eerder in de winkel leggen, zo werkt dat nu eenmaal met commercie.

En met deze pepernoten kan je weer heel veel andere lekkere dingen maken zoals een kruidnoten tiramisu of pepernoten rotsjes.  Het recept is trouwens van Laura’s Bakery, hou haar site in de gaten voor nog meer zoete baksels.

Ingrediënten voor een flinke pot vol
250 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr donkerbruine basterdsuiker
100 gr koude harde boter
6 el melk
4 tl speculaaskruiden
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 gr. (hetelucht)

Meng het bakmeel met de suiker, de speculaaskruiden en het zout.

Snij de koude boter in blokjes en voeg dit samen met de melk bij de droge ingredienten.

Kneed er snel (eventueel met een keukenmachine) een samenhangend deeg van.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

recept pepernoten

Maak balletjes ter grootte van een knikker van het deeg en verdeel deze over de bakplaat.

Bak de pepernoten in ongeveer 18 – 20 minuten af in de oven.

recept pepernoten

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

47 reacties

  • Bakkertje
    10 oktober 2018 om 15:07

    Het is maar net waar je de omschrijving van pepernoot opzoekt, want je komt in het woordenboek van ANW het volgende tegen: lichtbruin, ongelijk hoekig stukje peperkoek dat traditioneel wordt gegeten in de tijd rond sinterklaas Als je in het opzoekt in Wikipedia zul je het verschil goed zien. Ik vind zelf dat je de twee gerechten niet onder 1 naam door kunt laten gaan aangezien ze allebei een heel andere basis aan ingrediënten hebben. Maar goed, het recept van de kruidnootjes is een goed recept :) Oh ja, de echte traditionele pepernoten (de overheerlijke zachte van de bakker) liggen hier bij ons gewoon in de supermarkt (grote landelijke keten). Ja, ook nu al in oktober. Wij vinden ze heerlijk! (dus dat ze bijna nergens meer te vinden zijn is wel kort door de bocht ;) )

  • Marcel
    2 december 2017 om 16:02

    En voor de zachte pepernoten kan ik mensen aanraden om te zoeken op "echte pepernoten" of "pepernoten cees holtkamp". Die laatste is bekend van de klassieke bakkersrecepten. (Zie linkje onder.) ("https://www.google.nl/search?q=pepernoten+cees+holtkamp&oq=pepernoten+cees&aqs=chrome.1.69i57j0.4122j0j4&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8")

  • Marcel
    2 december 2017 om 15:55

    Wellicht kan het Genootschap Onze Taal uitsluitsel geven. Dat zijn de puristen tenslotte. (En wat denk je? Kruidnoten mag je ook pepernoten noemen. Dus...) http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/pepernoten-kruidnoten

  • Pauline
    2 december 2017 om 12:50

    Wat lief, dankjewel!

  • Paula Sauerbreij
    2 december 2017 om 12:25

    Hoi Pauline, het zoveelste recept van jouw site wat een succes is! Makkelijk, en super leuk samen met mijn dochtertje van 3,5! 2 Weken geleden voor het eerst gemaakt, en zojuist weer. De eerste lading staat nu in de oven. De eerste keer waren ze net even te lang gebakken, dus nu doe ik ze een paar minuutjes korter. Scheelt altijd per oven natuurlijk. Dank je wel voor weer een leuk idee! Ik ben fan van je geworden :-) | Groetjes, Paula

  • Esther
    24 september 2017 om 16:19

    Pepernoten zijn de zachtere lichtere variant. Kruidnoten zijn knapperig en rond en waar ze tegenwoordig allemaal verschillende smaken van hebben

  • Walter Halter
    23 augustus 2017 om 00:09

    En ik ben bijna 60, en weet ook dat het kruidnoten zijn!

  • chris
    3 december 2016 om 18:32

    Sorry je wilt ze gewoon door elkaar gooien? Niet slim hoor, als we, nog steeds geen pepernoten van kruidnoten duidelijk onderscheiden en de verwarring extra groot maken. 24Kitchen bakt er in deze ook niets van. Laatst in de A;lbert Heijn meerdere keren naar de kruidnoten verwezen, terwijl we er bij de laatste vraag n.b. toevallig recht voor stonden, aan de andere kant van de winkel ( AH leg ze bij elkaar in de buurt aub. jullie lezen dit vast wel een keer). Geef trainingen a.u.b. En kookmensen die recepten delen op internet..please, please, ....alsjeblieft.....

  • Sara
    3 december 2016 om 17:56

    Eens met Anne, pepernoten zijn die lichtbruine, niet bolvormige dingen, kruidnoten zijn donkerder, bolvormig en worden veel vaker verkocht.

  • Anne
    3 december 2016 om 15:41

    Het irritante van mensen die de termen 'pepernoten' en 'kruidnoten' allemaal op een hoop gooien is dat het op internet nu godsonmogelijk is geworden om een recept voor pepernoten te vinden. Alles wat je krijgt zijn recepten voor kruidnoten. Bedankt voor de verwarring!

  • J.L.
    30 november 2016 om 13:42

    Het zijn kruidnoten geen pepernoten. Pepernoten zijn soort brokken. Ik weet dat zels en ik ben 11!!

  • Esther
    10 november 2016 om 15:02

    Bij mij net precies zo! :-D

  • Sanne
    10 november 2016 om 09:54

    Ik heb me nichtjes laatst beloofd om samen een keertje pepernoten te maken, dus ga dit recept zeker proberen met ze!!

  • Elle
    17 september 2016 om 13:00

    Het maakt wel degelijk uit of het pepernoten of kruidnoten heten. Ik zoek het recept voor pepernoten. Google stuurt me hierheen en blijkt het toch weer een recept voor kruidnoten te zijn. Grrrrr

  • Lied
    28 november 2015 om 15:12

    Ik kreeg rode handen door de
    Speculaaskruiden bij het rollen van de balletjes maar wel lekker.

  • Groceries Glossy
    24 november 2015 om 12:31

    Net samen met mijn dochter gemaakt, ze zitten in de oven en ik ben erg benieuwd naar het resultaat!

  • Chris
    23 november 2015 om 13:52

    Ik heb deze kruidnootjes gemaakt een koekjespers. Resultaat: kruidnoten in bijzondere vormen. Erg grappig. Ze verkopen ook lentevormpjes zag ik. zodat je het jaar rond kruidnootkoekjes kunt maken.

  • Martin Weetink
    19 november 2015 om 23:17

    Hoi Paulien ,
    Ik zoek een recept voor de echte pepernoten.Dat zijn brokken van een soort taai taai die ook heel hard kunnen worden.Die van jou heten kruidnootjes en zijn ook lekker.
    Gr . Martin

  • cj
    19 november 2015 om 20:21

    Pauline, vast een goed recept voor kruidnoten maar net als op andere plekken is dit ook geen recept voor echte pepernoten. Kun je me daar ook bij helpen.

  • nienke
    8 november 2015 om 10:08

    Bedankt voor je recept, ben het nu aan het maken. Vraag me alleen af waarom je snel een samenhangend deeg van moet maken, wanneer je de boter en melk toevoegt.. Alvast bedankt!

  • M. vd Spek
    6 november 2015 om 20:54

    Ik heb er nog een volle theelepel gemalen anijszaad bij gedaan. Heerlijk!

  • mick
    27 oktober 2015 om 15:26

    Hoi,

    Ziet er lekker uit.
    Misschien ook leuk om een keer te proberen: Oreo pepernoten https://youtu.be/dN3J568YRU0

  • floor
    18 oktober 2015 om 13:35

    hai, ik heb nu pas je geweldige site ontdenkt!
    ik ga nu beginnen met de pepernoten maken
    X

  • Carina
    3 december 2014 om 23:30

    Ja ik ga ze morgen ook weer bakken!!! Leuk!

  • Robin
    27 november 2014 om 19:23

    Hallo!

    Om deze pepernoten wat verantwoorder te maken zou ik dan de basterdsuiker kunnen vervangen door honing en de boter door kokosolie? Zelfde hoeveelheid?

    Groetjes!

  • Monique
    27 november 2014 om 09:24

    Ik ga ze zeker proberen na al het enthousiasme hierboven... Heb ze toen de kinderen kleiner waren regelmatig gebakken maar, ze waren dan flauw van smaak of te hard. Ga de speculaaskruiden nu bestellen en laat je tzt weten of het wat geworden is.

    Vind je blog SUPER btw!

  • Pauline
    26 november 2014 om 15:18

    Yes, of koekkruiden dat kan ook.

  • Samia
    25 november 2014 om 18:36

    Heb je perse speculaaskruiden nodig

  • Roel
    22 november 2014 om 13:54

    Echt een prima recept. Heerlijke niet te sterke of te zoete kruidnoten.
    De kids zijn er ook al dol op. Bedankt voor dit lekkere en makkelijke recept!

  • Pauline
    17 november 2014 om 22:25

    Nee eigenlijk niet. Maar misschien ga ik nog wel wat proberen.

  • Monique
    17 november 2014 om 16:28

    Hoi Pauline

    Ik vind pepernoten altijd lastig qua timing. Dikte verschilt altijd weer wat en bij mij zijn ze meestal te droog. Als ik ze uit de oven haal volelen ze wel zacht aan. Heb je tips?

  • Kitty
    17 november 2014 om 10:41

    Beste Pauline, Heb je misschien een idee voor een recept van voedselzandloper kruidnoten?

    Groetjes Kitty

  • Bibi
    4 december 2013 om 17:49

    Ze staan nu in de oven. Ben erg benieuwd!

  • Anniek
    23 november 2013 om 13:27

    Hmm, heerlijk, ik ben dol op peper/kruidnoten! Ik heb ze laatst nog gemaakt, maar ze waren bijzonder snel op :)

  • Pauline
    23 november 2013 om 10:42

    Haha leuk ;)

  • Jony
    23 november 2013 om 10:04

    Hier liggen al weken zakken met kruidnootjes voor manlief. Ik knipper met mijn ogen en er ligt weer een grote zak in het boodschappenkarretje. Van de week heb ik op een avond jouw recept gemaakt en de reactie was wel goed. Maar vanochtend toen ik net wakker was werd er toch bekend dat de kruidnootjes heeeeeel erg lekker waren en dat het geen probleem was als ik ze vandaag weer ga maken. Hm... Op zich een heel groot compliment maar of ik er nu echt blij mee ben... De hoeveelheid kruidnootjes die hij koopt zijn bijna niet bij te bakken...

  • rob
    20 november 2013 om 21:17

    Dit zijn geen pepernoten maar kruidnoten

  • Anoeska
    17 november 2013 om 12:09

    Ziet er lekker uit, vind het altijd leuk om dit soort dingen zelf te maken!

  • OURTASTE.NL
    16 november 2013 om 16:52

    Heb vanmiddag ook gebakken!

  • I scream beauty
    16 november 2013 om 11:28

    Mmm lekker! Ik maak altijd pepernoten met de kindjes uit mijn groep 1!

  • Anouk
    16 november 2013 om 11:04

    Perfecte timing! Ziet er heerlijk uit, die ga ik vanmiddag gelijk even uitproberen.

  • Mirjam
    16 november 2013 om 10:39

    Maar ik eet dan ook altijd zelfgemaakt of van een goede bakker... Ben een beetje verwend geloof ik ;)

  • Mirjam
    16 november 2013 om 10:37

    Mehhh, de grootste irritatie voor een bakkerskind.. Het kruidnoten-pepernotenverhaal en het appelflap-appelbeignet verhaal.. Maar alsnog lekker om zelf kruidnootjes te maken :)

  • MySimplySpecial
    16 november 2013 om 10:04

    Ik ven zelfgemaakte pepernoten altijd zoveel lekkerder dan de supermarkt variant!

  • Dita
    16 november 2013 om 08:50

    Lekker!

  • Sabine
    16 november 2013 om 08:34

    Ik maakte ze vroeger regelmatig met mijn ouders, maar nu heb ik het eigenlijk al jaren niet meer gedaan. Zonde eigenlijk, want zo'n bakplaat vol met kruidige bolletjes ziet er zo gezellig uit en de geur van versgebakken kruidnoten/pepernoten (whatever) blijft uren in je huis hangen. Love it <3

    Overigens niet veilig hier in huis, ik kan daar niet zomaar van afblijven namelijk...

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.