fbpx
Menu

Lekker recept voor pepernoten

Omdat het nu bijna 5 december is, vind ik het de hoogste tijd dat ik dit recept voor pepernoten met jullie deel. Zelf pepernoten maken is zo leuk om te doen, helemaal met kinderen. Lekker balletjes draaien en in de tussentijd van het deeg snoepen.

Ieder jaar zorgen ze weer vol veel opspraak. Iedereen vindt er wat van. Het begint met jaarlijkse discussie over het vroegtijdig verschijnen van deze sinterklaas lekkernij. Zodra ze gespot zijn, is het woord pepernoten trending topic op twitter. Ik heb er niet zoveel problemen mee, niemand verplicht je ze te kopen en ten tweede zolang wij consumenten dit kopen zullen de fabrikanten ze ieder jaar eerder in de winkel leggen, zo werkt dat nu eenmaal met commercie.

En met deze pepernoten kan je weer heel veel andere lekkere dingen maken zoals een kruidnoten tiramisu of pepernoten rotsjes.  Het recept is trouwens van Laura’s Bakery, hou haar site in de gaten voor nog meer zoete baksels.

Ingrediënten voor een flinke pot vol
250 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr donkerbruine basterdsuiker
100 gr koude harde boter
6 el melk
4 tl speculaaskruiden
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 gr. (hetelucht)

Meng het bakmeel met de suiker, de speculaaskruiden en het zout.

Snij de koude boter in blokjes en voeg dit samen met de melk bij de droge ingredienten.

Kneed er snel (eventueel met een keukenmachine) een samenhangend deeg van.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.

recept pepernoten

Maak balletjes ter grootte van een knikker van het deeg en verdeel deze over de bakplaat.

Bak de pepernoten in ongeveer 18 – 20 minuten af in de oven.

recept pepernoten

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

46 reacties

  • Marcel
    2 december 2017 om 15:55

    Wellicht kan het Genootschap Onze Taal uitsluitsel geven. Dat zijn de puristen tenslotte. (En wat denk je? Kruidnoten mag je ook pepernoten noemen. Dus...) http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/pepernoten-kruidnoten

    Beantwoorden
  • Marcel
    2 december 2017 om 16:02

    En voor de zachte pepernoten kan ik mensen aanraden om te zoeken op "echte pepernoten" of "pepernoten cees holtkamp". Die laatste is bekend van de klassieke bakkersrecepten. (Zie linkje onder.) ("https://www.google.nl/search?q=pepernoten+cees+holtkamp&oq=pepernoten+cees&aqs=chrome.1.69i57j0.4122j0j4&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8")

    Beantwoorden
  • Bakkertje
    10 oktober 2018 om 15:07

    Het is maar net waar je de omschrijving van pepernoot opzoekt, want je komt in het woordenboek van ANW het volgende tegen: lichtbruin, ongelijk hoekig stukje peperkoek dat traditioneel wordt gegeten in de tijd rond sinterklaas Als je in het opzoekt in Wikipedia zul je het verschil goed zien. Ik vind zelf dat je de twee gerechten niet onder 1 naam door kunt laten gaan aangezien ze allebei een heel andere basis aan ingrediënten hebben. Maar goed, het recept van de kruidnootjes is een goed recept :) Oh ja, de echte traditionele pepernoten (de overheerlijke zachte van de bakker) liggen hier bij ons gewoon in de supermarkt (grote landelijke keten). Ja, ook nu al in oktober. Wij vinden ze heerlijk! (dus dat ze bijna nergens meer te vinden zijn is wel kort door de bocht ;) )

    Beantwoorden
  • Paula Sauerbreij
    2 december 2017 om 12:25

    Hoi Pauline, het zoveelste recept van jouw site wat een succes is! Makkelijk, en super leuk samen met mijn dochtertje van 3,5! 2 Weken geleden voor het eerst gemaakt, en zojuist weer. De eerste lading staat nu in de oven. De eerste keer waren ze net even te lang gebakken, dus nu doe ik ze een paar minuutjes korter. Scheelt altijd per oven natuurlijk. Dank je wel voor weer een leuk idee! Ik ben fan van je geworden :-) | Groetjes, Paula

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 december 2017 om 12:50

    Wat lief, dankjewel!

    Beantwoorden
  • Esther
    24 september 2017 om 16:19

    Pepernoten zijn de zachtere lichtere variant. Kruidnoten zijn knapperig en rond en waar ze tegenwoordig allemaal verschillende smaken van hebben

    Beantwoorden
  • Walter Halter
    23 augustus 2017 om 00:09

    En ik ben bijna 60, en weet ook dat het kruidnoten zijn!

    Beantwoorden
  • chris
    3 december 2016 om 18:32

    Sorry je wilt ze gewoon door elkaar gooien? Niet slim hoor, als we, nog steeds geen pepernoten van kruidnoten duidelijk onderscheiden en de verwarring extra groot maken. 24Kitchen bakt er in deze ook niets van. Laatst in de A;lbert Heijn meerdere keren naar de kruidnoten verwezen, terwijl we er bij de laatste vraag n.b. toevallig recht voor stonden, aan de andere kant van de winkel ( AH leg ze bij elkaar in de buurt aub. jullie lezen dit vast wel een keer). Geef trainingen a.u.b. En kookmensen die recepten delen op internet..please, please, ....alsjeblieft.....

    Beantwoorden
  • Sara
    3 december 2016 om 17:56

    Eens met Anne, pepernoten zijn die lichtbruine, niet bolvormige dingen, kruidnoten zijn donkerder, bolvormig en worden veel vaker verkocht.

    Beantwoorden
  • Anne
    3 december 2016 om 15:41

    Het irritante van mensen die de termen 'pepernoten' en 'kruidnoten' allemaal op een hoop gooien is dat het op internet nu godsonmogelijk is geworden om een recept voor pepernoten te vinden. Alles wat je krijgt zijn recepten voor kruidnoten. Bedankt voor de verwarring!

    Beantwoorden
  • J.L.
    30 november 2016 om 13:42

    Het zijn kruidnoten geen pepernoten. Pepernoten zijn soort brokken. Ik weet dat zels en ik ben 11!!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen