fbpx
Menu

DIY Zelf chocoladeletter maken

Het is bijna Sinterklaas in Nederland. Als kind keek ik hier weken naar uit. Dit jaar vieren wij het niet, maar ik vind het toch leuk om snoepgoed voor Sinterklaas in huis te halen. Of nog leuker, zelf te maken.  Een chocoladeletter maken is super leuk om te doen. Leef je helemaal uit met het maken van een mooie letter, een heel woord of een gekke vorm. Daarna kan je helemaal los gaan met het pimpen van je letter. Versier hem met witte chocola, gekleurde sprinkles, pepernoten, gouden balletjes. Be creative!

Ingrediënten voor 2 grote letters
330 gr pure chocolade
100 gr roomboter
Versiersels

Materialen
Spuitzak
Kookthermometer
Spuitmondje met kartelrand (1M Wilton)

Zo maak je het
Klop de boter luchtig en romig met een mixer. Ga door met kloppen totdat de boter wit wordt.

Smelt de chocolade in de magnetron.

Breek 3/4 van de chocola in stukken en laat dit smelten in de magnetron. Doe dit steeds per 10 seconden, chocola kan gemakkelijk verbranden. Roer de chocolade tussentijds door.

Als alle chocolade gesmolten is voeg je de resterende 25% toe, hierdoor koelt de chocola wat af en zal hij niet wit uitslaan.

Laat de chocola nu afkoelen tot ongeveer 30 graden. Gebruik hiervoor een thermometer. Heb je deze niet? Wacht dan tot de chocolade lauw warm aanvoelt.

Meng de chocolade en de geklopte boter door elkaar. En doe het in een spuitzak met het spuitmondje er op.

Neem nu een vel bakpapier en leef je helemaal uit met de letters. Je kan het van te voren uittekenen, maar dit heb ik niet gedaan.

Maak zigzaggende korte bewegingen met de spuitzak voor een mooi en sierlijk kartelrandje.

Als je klaar bent kan je de letter gaan pimpen. Ik heb gouden balletjes en pepernoten gebruikt. Maar je kan er natuurlijk op plakken wat je lekker vindt.

Laat de chocolade nu minimaal 2 uur uitharden in een niet te warme ruimte. En zorg dat je er af kunt blijven 🙂

chocoladeletter maken

chocoladeletter maken

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

62 reacties

  • Pauline
    17 december 2017 om 21:05

    Dan wordt het spuitbaar :)

  • Nicky
    14 december 2017 om 23:19

    Ik ben wel benieuwd waarom er boter door moet.

  • Mjam mjam
    12 juni 2017 om 21:34

    Ok zal ik doen! Bedankt!

  • Pauline
    12 juni 2017 om 11:37

    Ik zou wel echt roomboter gebruiken, dat is een stuk lekkerder.

  • Mjam mjam
    10 juni 2017 om 23:50

    Hoi Pauline Ik vroeg me af of je dit ook zou kunnen maken met bakboter in plaats van roomboter. Ziet er alvast super lekker uit!

  • Naomi Kwakman
    19 december 2016 om 17:52

    kan het ook met margarine of?

  • annelies lignel
    19 juli 2016 om 15:41

    Dag Pauline,
    Misschien een domme vraag, maar kan dit ook met witte chocolade gemaakt worden?

    Vriendelijke groeten

  • Pauline
    2 december 2015 om 17:32

    Dat moet wel lukken hoor. Mits je niet de verwarming in de auto op 25 graden zet :) Alvast veel plezier.

  • Vera de Sint
    1 december 2015 om 15:37

    Hoi Pauline! Ik wil deze cholcolade letters maken voor mijn surprise, maar we vieren het ergens anders, dus moeten we eerst een half uur rijden, en dan weet ik ook niet zeker of deze surprise als eerste wordt opengemaakt. Is het verstandig om ze in een koelbox te doen of hoeft dat niet en smelten ze niet zo gauw? Dankjewel! xxxVera

  • kim
    18 november 2015 om 13:40

    kan je inplaats van roomboter ook andere boter gebruiken ,maar niet margarine

  • Pauline
    6 november 2015 om 10:49

    Je kunt dan deze hoeveelheid aanhouden.

  • Eefje
    3 november 2015 om 19:47

    Ik wil 6 kleintjes maken. Hoeveel boter en chocolade moet ik dan gebruiken?

  • Nanda Kleijn
    4 december 2014 om 00:29

    Hoeveel chocolade letters krijg je uit deze hoeveelheid ingrediënten? Bedankt.

  • Pauline
    2 december 2014 om 11:02

    Je kunt ze wel een week in de koelkast bewaren.

  • Jessica
    1 december 2014 om 12:22

    Hoe lang zijn de letters ongeveer goed te bewaren? I.v.m. van te voren maken en kado willen geven met sinterklaas? ;)

  • Pauline
    27 november 2014 om 16:11

    Ja dat gaat ook.

  • lies
    26 november 2014 om 19:53

    hey,
    zit er erg lekker uit maar ik vroeg me af of het ook met melkchocolade kan of wordt het dan niet hard genoeg??
    groetjess

  • Sarina
    24 november 2014 om 18:59

    Het lijkt mij een goede site!!
    Ik ga chocolade letters maken!!
    Ik heb alles al gepakt!!
    Laat ik nu maar beginnen!!
    Tip voor de andere: doe het uit Paulines keuken en kijk de filmpjes werkt goed!!

  • Sanne
    22 november 2014 om 19:58

    De chocolade zal weer zacht worden doordat je de kristallen kapot maakt.
    Je kunt dit voorkomen door ongeveer 3/4 van de chocolade te smelten en dan geleidelijk de overige, koude stukjes chocolade er door heen te roeren. Blijf koude chocolade toevoegen totdat de kom op kamer temperatuur aanvoelt. Nu zal de chocolade net zo hard worden als een reep. Op deze manier kun je de letters ook maken zonder boter toe te voegen, maar zodra de kom op kamertemperatuur is wel snel werken voordat hij hard wordt!

  • Pauline
    14 november 2014 om 20:28

    Het moet kunnen maar ik weet de verhouding met de boter niet.

  • Marieke
    14 november 2014 om 10:10

    Hoi Pauline,

    Je gebruikt pure chocolade voor de chocoladeletter, maar is het ook mogelijk om witte chocolade te gebruiken?
    Of krijg je dan een ranzige smaak?

    Groetjes,

  • Pauline
    31 augustus 2014 om 19:35

    Ikea heeft een hele handige, voor een leuk prijsje.

  • Fenneke
    31 augustus 2014 om 00:09

    Hoi hoi....

    Ik ben (nu al) een beetje aan het rondkijken voor Sinterklaas en deze lijken me erg leuk om te maken (en om van te smullen natuurlijk;) ) Ik heb alleen nog nooit een kookthermometer gebruikt en was eens aan het rondkijken... wat zijn er veel en ze heten allemaal weer anders. Misschien veetje domme vraag... maar welke moet ik hebben / is handig???

    Groetjes...

  • Pauline
    26 augustus 2014 om 18:39

    Ah ik niet dat blijkt wel. Dankjewel voor de extra info ;)

  • Stefan Tetenburg
    26 augustus 2014 om 11:38

    Door deze handelingen bewerk je de suikerkristallen en wordt je chocolade hard. Nu kan je het vastpakken zonder dat het meteen in je handen smelt

  • Stefan Tetenburg
    26 augustus 2014 om 11:36

    Pure chocolade moet je ook op een temperatuur van 34 graden hebben. Eerst verwarmen zodat het smelt en op een marmere plaat de chocolade temperen tot 34 graden Celsius. Die 30 graden die er beschreven wordt is voor witte chocolade.

    Puur 34
    Melk 32/33
    Wit 30/31

    Ben patissier, dus weet waar ik over praat.

  • Pauline
    11 december 2013 om 15:54

    Ja ik moest ze wel in de koelkast bewaren inderdaad. Maar voordat ze konden smelten waren ze hier al op :)

  • michelle
    11 december 2013 om 10:15

    Ik heb ze vorige week gemaakt, heerlijk waren ze! Ik heb alleen nog een vraagje; smolten ze bij jou ook zo snel? En denk je dat ik dit zou kunnen voorkomen door bijv. palmvet te gebruiken i.p.v. boter?

  • michelle
    4 december 2013 om 09:20

    Oke, dankjewel! Ik ga er zo mee aan de slag dus ben benieuwd :)

  • Jos
    4 december 2013 om 01:12

    Ik heb ze net gemaakt. Ze liggen op te stijven. Bij mij zien ze er wat drollerig uit, maar dat lag denk ik aan mijn spuitzak. Ik heb 900 gram chocola en 300 gram boter gebruikt en dat was ruim voldoende voor 5 hele dikke chocoladeletters. ik maak ze de volgende keer wat kleiner. Het is wel een beetje kliederen met dat bruine mengsel. Bij mij zat alles onder de chocola.

  • Pauline
    3 december 2013 om 12:32

    Beide :) Ik denk dat het met melk ook goed lukt, witte chocolade is lastiger.

  • Michèlle
    3 december 2013 om 09:01

    Wat een leuk & lekker recept! Ik vroeg me alleen af of je gekozen hebt voor pure chocolade omdat je die zelf lekkerder vindt, of omdat het recept dam beter lukt? Ik wil ze als kadootjes gaan maken, maar de personen voor wie ze zijn houden eigenlijk niet van pure chocolade.\n\nGroetjes Michèlle

  • Marloes
    26 november 2013 om 19:28

    Ze waren super lekker :D Nogmaals bedankt!!

  • carli
    25 november 2013 om 17:04

    Super,ga ze proberen te maken,moet lukken;)!

  • Pauline
    24 november 2013 om 20:55

    Nee dat kan helaas niet, dan is het niet spuitbaar.

  • Margaret B. Gregory
    24 november 2013 om 16:52

    This brings back memories from 49 years ago when I lived in the Netherlands. One of my host families gave me an M for Christmas.
    I have forgotten the chocolate, but not their generosity.

  • Maria
    24 november 2013 om 09:43

    Kan je ook gewoon alleen shochalde gebruiken zonder boter??? X

  • Marloes
    23 november 2013 om 15:19

    Ik heb ze net gemaakt, ze zien er echt supermooi uit, en het gaat super makkelijk! Ik heb ze versierd met Fudge:)
    Kan niet wachten ze te proberen! Super bedankt voor het recept :)

  • Pauline
    15 november 2013 om 18:48

    Oh deze letter kan je best een tijdje bewaren hoor in de koelkast. Maar ik gok dat hij niet zo lang blijft liggen ;)

  • Rosa
    15 november 2013 om 14:22

    Super leuk.
    Maar hoe lang kan je dit van te voren maken?

  • Pauline
    1 november 2013 om 22:53

    Jaaa dat is dit ook :)

  • jose
    1 november 2013 om 20:21

    hoi wat een leuk recept hier was ik toevallig net naar op zoek , ik heb wel eens een chocolade letter bij de bakker gekocht en die proeven echt zo lekker, de chocolade is zo zacht en smelt op de tong , weet jij ook of dit ongeveer net zo proeft? want dat is toch ook met roomboter , groetjes jose

  • Pauline
    5 september 2013 om 15:43

    Dank je wel. De boter zorgt er voor dat de chocolade een dikke massa wordt die je in de door jouw gewenste vorm kunt spuiten. Zou je gewoon chocola gaan smelten dan wordt het vloeibaar en dan kan je nooit een letter spuiten. Wel platte versieringen of je moet een mal gebruiken :)

  • Regina
    4 september 2013 om 20:11

    Super tof idee! Alleen een vraagje, waarom moet er boter door de chocolade? Je kunt toch ook gewoon de chocolade smelten en dan met een spuitzak leuke vormpjes maken, dan krijg je tenminste wel chocolade zo hard als uit de winkel. In ieder geval, wat voor toegevoegde waarde geeft de boter?

    P.s. super toffe site! Ook die van Laura ;-)

  • Lydia
    20 februari 2013 om 15:57

    Ja ik snap het! Heb ooit marsepeinrolletjes gegeten met toefjes chocolade, deze waren echt keihard. Super lekker!
    Ik twijfel dus tussen deze methode of gewoon chocolade smelten, weer iets op laten stijven en dan opspuiten.

    Of gewoon allebei uitproberen :)

  • Pauline
    20 februari 2013 om 15:26

    Hoi, deze wordt wel hard, maar niet zo hard als een reep. Je kan de letter in dit geval, wel rechtop houden, maar je hebt er geen kracht voor nodig om hem te breken. Snap je me nog? :)

  • Lydia
    20 februari 2013 om 12:14

    Hoi Pauline,
    erg late reactie, en wil dan natuurlijk nu geen chocoladeletters maken,
    maar wil graag toefjes van chocola spuiten (op een rolletje marsepein).

    Daarom mijn vraag: wordt deze chocola hard, zoals bijv een reep chocola? Of blijft het toch een beetje zacht?

    Groetjes,Lydia

  • Lieke
    29 november 2012 om 10:30

    Oehh, dat moet ik ook eens proberen!
    Ziet er super lekker uit :D

  • Foodloveandhappiness
    29 november 2012 om 07:42

    Ik had het al gezegd, maar vind het echt een super leuk idee!

  • Pauline
    28 november 2012 om 22:31

    Ik denk het wel, het is wel wat zachter van smaak door de boter.

  • Anoniem
    28 november 2012 om 22:01

    Heel erg leuk!

    Kunnen ze ook met melkchocolade gemaakt worden? Of krijg je door het toevoegen van roomboter automatisch een soort melk-smaak? Mijn familie houdt namelijk niet van pure chocolade..

    Hoor het graag!

  • Pauline
    28 november 2012 om 21:09

    Leuk leuk en het kost echt niet veel tijd ;)

  • Curly Creative
    28 november 2012 om 20:28

    Wat een super leuk idee, je hebt me geïnspireerd <3

  • Ursula
    28 november 2012 om 20:25

    Als ik nog een gaatje kan vinden om deze te maken voor Sinterklaas, dan weet ik het wel!
    Super leuk :)

  • Pauline
    28 november 2012 om 16:55

    Jaa leuk he? Laura en ik zijn een goed duo haha

  • Joke
    28 november 2012 om 16:49

    Ik zag de letters al bij Laura op haar blog staan.
    Wat geweldig mooi heb je ze gemaakt.

    En Laura......... ik zeg doen !!!!!!!! ;-)

    groetjes, Joke

  • Aranka
    28 november 2012 om 12:03

    Wat een ontzettend leuk idee!

  • Pauline
    28 november 2012 om 11:54

    Dank jullie wel en het is ook nog eens heel erg leuk om te maken :D

  • Caroline Brouwer
    28 november 2012 om 11:35

    Super idee, Pauline. Ze zien er erg lekker uit!

  • Brenda (Kookt!)
    28 november 2012 om 10:40

    Wat een leuk idee Pauline! Ziet er leuk uit!

  • Laura's Bakery
    28 november 2012 om 09:14

    Oeehh lekkerrrr! Superleuk die gepersonaliseerde chocoletters. Het is dat de chocoladeletters voor dit jaar al in huis zijn, anders kreeg iedereen een mooie eigen letter. Wie weet dat ik dit alsnog wel doe, een kleintje dan ;)

  • Mannin
    28 november 2012 om 09:12

    Ziet er geweldig uit! Als ik nog ergens een gaatje in mijn agenda kan vinden voor het sinterklaasfeest heb moet ik deze ook nog maar eens maken! :D

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.