Rainbow salade - groente bereiden

Groente bereiden

Groente bereiden is een essentieel onderdeel van koken. Zeker voor beginnende thuiskoks is het belangrijk om te weten hoe je groenten op de juiste manier bereidt om er de allerbeste smaak en textuur uit te halen. Of je nu gaat blancheren, stomen, glaceren of grillen: al deze verschillende technieken doen weer wat anders met je ingrediënten. Want weet: met groente kun je zóveel meer dan alleen gaarkoken! Wij leggen je uit hoe je groente bereiden he-le-maal onder de knie krijgt.

ingrediënten groente

Rauw

Heel veel groentes kun je rauw eten. De meest bekende is eigenlijk sla, dat eten we altijd rauw. Maar ook rode kool, witte kool, boerenkool, broccoli, spinazie, chiogga bietjes, wortelen, witlof, andijvie, bleekselderij en paprika kun je heel goed rauw eten.

Koken

Vroeger at men voornamelijk gekookte groente (en dan helaas ook vaak véél te gaar gekookt…). Koken is nog steeds een ideale methode, maar laat ze niet te ver garen. Groentes die vaak gekookt worden zijn broccoli, bloemkool, spruitjes bieten, wortelen en boontjes. Was de groentes en verwijder oneffenheden met een mesje. Snijd ze eventueel in kleinere stukjes. Kook de groentes in ongeveer 8 – 10 minuten gaar in water met zout. Breng ze op smaak met wat peper en zout of serveer met een oldskool sausje.

Blancheren

Blancheren is het kort koken van groentes. Hierdoor houden ze een bite. Groentes die vaak geblancheerd worden zijn boontjes en peultjes. Ook worden groentes soms kort geblancheerd alvorens ze de oven in gaan. Was de groentes en verwijder oneffenheden. Kook de groentes in ongeveer 2 tot 3 minuten beetgaar in ruim water met zout. Spoel de groentes vervolgens direct af met koud water of leg ze in ijswater. Op deze manier stopt het garingsproces en blijven je groentes een lekkere bite houden.

gewokte groenten

Stoven

Een wellicht wat ouderwetse manier (maar wel lekker!) is het stoven van groente in roomboter. Worteltjes en prei kun je goed gaar stoven. Was de groentes en verwijder oneffenheden. Snijd ze in stukjes. Neem een pan en fruit een gesnipperd uitje aan in een klontje boter. Voeg de groentes toe en eventueel een scheutje bouillon. Laat de groente op een laag vuur zachtjes gaar stoven. Voeg eventueel een scheutje rom toe en breng de gestoofde groente op smaak met peper en zout.

Glaceren

Glaceren is hetzelfde als stoven, alleen wordt er een lepel suiker of wat honing toegevoegd. Op deze manier krijgt de groente een zoete smaak en krijgen ze een hele mooie glans. Deze methode wordt vooral bij worteltjes gebruikt.

Wokken of roerbakken

Groentes zoals prei, paprika, uien, champignons, paksoi en peultjes kun je heel goed wokken. Verhit wat olie in een wok en laat dit goed heet worden. Voeg de groentes stapsgewijs toe. Begin met de groentes die het meest hard zijn en dus de langste garingstijd hebben. Bak de groentes op een hoog vuur in korte tijd gaar. Roer het tussentijds regelmatig om. Breng de wokgroentes verder op smaak met peper en zout of een lekker woksausje.

Roosteren in de oven

Heel veel groentes lenen zich goed om te roosteren in de oven. In de winter rooster je pompoen, bieten, knolselderij en in de zomer tomaten, paprika, uien en aubergine. Neem een grote braadslee en verdeel wat olie over de bodem. Was de groentes en snijd ze in stukken, breng de groente vooraf op smaak en besprenkel het met wat olijfolie. Rooster de groentes in ongeveer 25 – 30 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Ingrediënten Gegrilde groenten

Grillen

Courgettes, paprika’s en aubergine kun je heel goed grillen in een grillpan. Laat een grillpan goed heet worden. Snij de groente in dunne plakken, breng ze op smaak en bestrijk ze met wat olijfolie. Gril de groentes nu aan weerszijden goudbruin en laat ze uitlekken op een keukenpapiertje.

Groentepuree of -crème

In chique restaurants zie je vaak een crème van groente in een mooie veeg op het bord liggen. Van groentes zoals pompoen, knolselderij, bieten, wortelen, maïs kun je heel goed een puree of crème maken. Kook de groentes gaar in water met zout en giet ze vervolgens af. Voeg roomboter of room toe en pureer de groente glad met een staafmixer. Breng de puree verder op smaak met peper en zout.

Gratineren

Net als aardappelen kun je sommige groentes ook gratineren met een laagje kaas. Dit is vooral lekker met groentes zoals prei, witlof of de harde soorten zoals pompoen. Blancheer de groentes gaar en laat ze vervolgens uitlekken. Leg de groentes in een ovenschaal en garneer het met bechamelsaus met kaas of enkel kaas. Zet de oven op 200 graden op de grills stand en leg de schaal maximaal 10 minuten in de oven. De kaassaus vormt een lekker krokant laagje.

Gegrilde groenten plank

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in