Zelf ijsjes maken – 10 tips
Zelf ijsjes maken is superleuk om te doen en helemaal niet moeilijk. Je kunt al je creativiteit er in kwijt. En je kunt ze zo ‘gezond’ maken als je zelf wilt. Je kunt lekkere romige popsicles maken op basis van melk of yoghurt. Of ga voor een frissere variant op basis van fruit. Liever wat verantwoorder? Maak dan een ijsje zonder suiker. Is wel minder lekker hoor, en suiker is wel nodig voor een goede structuur. Wij delen een aantal recepten en 10 handige tips voor het maken van de lekkerste ijsjes. Aan de slag!
1. Gebruik rijp fruit
Hoe lekkerder je fruit, des te lekkerder je ijs. Klinkt heel logisch en dat is het ook. Is je aardbei nog niet goed rijp, dan krijg je nooit een lekker ijsje. Zorg dus dat je fruit lekker rijp, sappig en goed van smaak is. Want alleen dan krijg je het beste ijsje.
2. Gebruik suiker
Suiker is nodig! Dit klinkt misschien heel vervelend, maar zonder suiker krijg je een heel hard ijsje, boordevol ijskristallen. Dat wil je niet! IJsjes moeten vooral lekker zijn. Zie het als een treat en niet als een gezond tussendoortje. Gebruik bijvoorbeeld biologische witte rietsuiker. Dat geeft het beste resultaat qua smaak en qua structuur. Hoe zoeter je fruit, des te minder suiker je nodig hebt.
3. Suikervervangers
Vervang de suiker voor agavesiroop, maple syryp, honing of kokosbloesemsuiker. Het kan dus wel! Wij maakten eens een ijsje met agavesiroop, qua smaak zat het wel goed, alleen de structuur was toch wat korreliger. Het nadeel van kokosbloesemsuiker is de kleur, dan wordt een lekker aardbeienijsje ineens bruin. En dat ziet er toch minder lekker uit.
4. Voeg citroensap toe
Gebruik citroensap. Dit haalt net als suiker de smaak omhoog. En geeft vaak net een extra smaakdimensie. Denk maar eens aan bietensap, dat is zonder citroen lang zo lekker niet. Wel versgeperst natuurlijk.
5. Professioneel aanpakken?
ike a pro! Wil je het echt professioneel aanpakken, koop dan een brixmeter (refractometer). Hiermee meet je het suikergehalte van de vloeistof. Deze moet 20 graden zijn, alleen dan heeft je ijs de perfecte textuur.
6. Pureren
Pureren, pureren, pureren. Hoe gladder de massa van je vloeistof is, des te gladder je popsicle wordt. Heb je fruit met pitjes zoals bramen en frambozen, haal het dan even door een zeef.
7. Vloeistof
Vloeistof is nodig! Denk maar aan een smoothie, daar voeg je ook altijd vloeistof aan toe om het mengsel gladder te maken. Daarom werkt een suikersiroop (water met suiker) het beste. Of gebruik yoghurt, kokoswater, fruitsap of iets ander lekkers in je ijs.
8. Snel invriezen
Des te sneller het ijs ingevroren wordt, des te kleiner de ijskristallen en des te beter je textuur is. ZOKU heeft hele handige popsicle makers. Hiermee maak je binnen 10 minuten het perfecte ijsje. Je kunt ook normale vormpjes gebruiken, die je een nachtje moet invriezen. Maar deze worden altijd wat harder. Niet minder lekker van smaak, maar de textuur is anders.
9. Boozy twist
Niet voor de kids! Boozy popsicles zijn alleen voor mommy. Voeg een scheutje alcohol zoals tequila, licor 43 of amaretto toe aan je ijsje. Maar niet meer dan 20% anders bevriest je ijsje niet goed. En wel even goed labelen he. Anders heb je straks een heel gezellig kind.
10. Wees creatief
Be creative! Kijk dat is nou het leukste van zelf ijs maken, je kunt lekker creatief zijn. Gebruik gekke ingrediënten zoals gember, avocado, thee of kruiden zoals basilicum en munt. Experimenteer er lekker op los.
Lekkere ijsjes recepten
En nu ben je natuurlijk benieuwd naar de recepten. Dit zijn onze favoriete recepten om zelf thuis popsicles te maken:
- Yoghurt fruitijsjes met mango
- Licor43 ijsjes
- Gin tonic ijsjes
- Watermeloen ijsjes
- Rabarber yoghurt ijsjes
- Yoghurt fruitijsjes
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in