Gerookte zalm recepten
Gerookte zalm, met zijn delicate textuur, vettige textuur en rijke smaak, vinden we echt zo’n lekker luxe ingrediënt dat in allerlei gerechten past: van eenvoudig en elegant tot verrassend creatief. In dit artikel geven we je een aantal onweerstaanbare gerookte zalm recepten waarin deze vis de hoofdrol speelt.
Wat voor soort gerookte zalm?
Er zijn verschillende soorten gerookte zalm die je bij de visboer of in de supermarkt kunt vinden. De meest voorkomende zijn de Ierse zalm en de Noorse zalm. Meestal worden ze op hout gerookt – dit kan koud- of warmgerookt. Die laatste is onze favoriet: bij warm gerookte zalm is de vis als het ware gebakken in de rookoven en met zout en de rook geconserveerd. De warmte zorgt ook voor een soort korstje op de zalm, wat wij dus heel lekker vinden. Wist je dat je ook zelf zalm kunt roken? Hier is ons recept daarvoor.
Goed, tijd voor onze favo gerookte zalm recepten!
Salade met gerookte zalm
Een salade van gerookte zalm met ingelegde chioggia-bietjes en gegrilde groene asperges. Daarbij gaat een romige dressing van mierikswortel, mayonaise en crème fraîche. Deze salade is heerlijk op zichzelf (zeker als bijgerecht bij een BBQ!) maar je kunt er ook knapperig platbrood of stokbrood bij serveren.
Venkelsoep met gerookte zalm
Deze romige venkelsoep met gerookte zalm is heel eenvoudig om te maken en supersnel klaar. De romigheid komt niet van room, maar van aardappel. Bak er nog wat knapperige broodsoldaatjes bij en garneer de soep met gerookte zalmsnippers en rivierkreeftjes.
Platbrood met warmgerookte zalm
Een o zo lekker receptje: platbrood met warmgerookte zalm, ricotta en ingelegde rode ui.
Blini’s met gerookte zalm
Yum, deze blini’s met gerookte zalm zijn het perfecte borrelhapje voor in het weekend. Lekker fris en licht!
Plaattaart met asperges en gerookte zalm
Een plaattaart van witte asperges met gerookte zalm en gekookte eitjes. We maken er een lekker fris sausje bij van crème fraîche, peterselie en dille.
Soufflé met gerookte zalm
Het maken van een goede soufflé kan best een uitdaging zijn. Hij stort namelijk vrij snel in. En daar heb ik een fijn trucje op verzonnen. Deze soufflé met ricotta is namelijk een stuk steviger dan de originele soufflé van enkel eieren. Echt een topper in dit rijtje gerookte zalm recepten.
Röstipizza met gerookte zalm
Dit ideetje voor een röstipizza met gerookte zalm kwam niet zomaar uit de lucht vallen. We waren lunchen bij een leuk tentje in Amsterdam. Daar bestelden we eggs benedict. Maar deze werden niet op brood geserveerd, maar, je raad het al, op rösti. En dat was me toch een partij lekker!
Club Sandwich met zalm
De klassieke Club Sandwich, maar dan met zalm. We voegden nog wat bieslook roomkaas, veldsla, avocado, rode ui en komkommer toe.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in