fbpx
Menu

Plaattaart met asperges en gerookte zalm

Yes, het is weer tijd voor de plaattaart van de maand. Deze maand maken we een plaattaart met asperges, oftewel het witte goud! Want ja mensen, de asperges zijn weer volop verkrijgbaar. Je kunt ze natuurlijk op de traditionele wijze bereiden, maar ook op een plaattaart doen asperges het erg goed kan ik je zeggen. Ik kies er voor om de asperges te combineren met gerookte zalm en gekookte eitjes. Ik maak er een lekker fris sausje bij van crème fraîche, peterselie en dille. En zo er ontstaat in een handomdraai een heerlijke plaattaart die perfect past bij  het voorjaar.

Asperges worden ook wel het witte goud genoemd. Dit komt omdat ze maar kort verkrijgbaar, super smaakvol en ook nog eens gezond zijn.

Het witte goud

Asperges worden ook wel het witte goud genoemd. Dit komt omdat ze maar kort verkrijgbaar, super smaakvol en ook nog eens gezond zijn. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik niet superfan ben van de witte asperges. Ik eet liever de groene variant. Maar ik weet dat ik heel veel mensen wel blij maak met een recept met witte asperges. En daarom deel ik met alle liefde dit recept.

Je kunt asperges het beste in de koelkast bewaren in een vochtige doek. Het is belangrijk om ze van boven naar beneden te schillen en de harde onderkant eraf te snijden.

Easy peasy

Wij zijn fan van plaattaart recepten. Het is supermakkelijk om te maken en meestal snel klaar. Je hebt een korte voorbereiding, dan gaat de plaattaart even de oven in en kan jij gewoon iets anders doen. Wij gebruiken altijd het verse bladerdeeg op rol van Tante Fanny. Dit is een heel fijn product, want het is supermakkelijk in gebruik en de smaak is goed. Het deeg is opgerold op een vel bakpapier, dus je rolt het zo uit op de bakplaat. En wist je dat het deeg vegan is?

Je kunt het verse bladerdeeg op rol onder andere kopen bij de Jumbo, Vomar en Deen. Het ligt in het koelvak. En op deze manier zet je in nog geen 30 minuten een heerlijke maaltijd op tafel.

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

Zo maak je het

  1. Schil de asperges. Snijd het kontje eraf en kook ze voor ongeveer 5 minuten. Laat de asperges uitlekken en dep ze droog.

  2. Hak de peterselie fijn. Meng dit met de crème fraîche en dille en breng op smaak met wat peper en zout. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Haal het bladerdeeg alvast uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.

  3. Rol nu het deeg uit op de bakplaat. Snijd het deeg 1 cm van de rand iets in met de achterkant van een mes. Niet helemaal door het deeg heen snijden, maar alleen even inkepen. Dit zorgt ervoor dat de randjes van het deeg mooi omhoog gaan staan. Om te voorkomen dat het deeg opbolt, prik je met een vork wat gaatjes in het deeg.

  4. Verdeel de crème fraîche over het deeg en hou iets achter voor de garnering. Leg de asperges erop. Bak de plaattaart 20-25 minuten goudbruin in de oven.

  5. Kook in de tussentijd 4 eieren in 7 minuten gaar. Pel de eieren en halveer ze.

  6. Haal de plaattaart met asperges uit de oven. Verdeel de eieren over de plaattaart. Beleg de plaattaart met de gerookte zalm en garneer met de crème fraîche en wat verse dille. Serveer meteen.

Meer inspiratie?

Ben je op zoek naar meer inspiratie voor lekkere plaattaart recepten? Klik dan even hier. En wil je weten wat je nog meer kunt maken met dit lekkere bladerdeeg? Download of bestel hier een gratis receptenboekje. 

Dit bericht is in samenwerking met Tante Fanny, lees mijn disclaimer.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk!

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en app en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

8 reacties

  • Cise
    15 mei 2019 om 19:59

    Ik heb t recept vanavond gemaakt en het was heerlijk! Voor herhaling vatbaar.

    Beantwoorden
  • Annika
    16 mei 2019 om 08:24

    Goed om te horen, dank je!

    Beantwoorden
  • Monique de Brabander-Beenhakker
    2 mei 2019 om 00:12

    Hij was heeeerlijkj!! Ik heb 2 dingen aangepast naar mijn smaak: geen bladerdeeg maar het flammkuchendeeg van tante Fannie. En ik heb over het eindresultaat nog wat aspergesaus gedrizzeld. Ik vond het zo een TOPPER! Bedankt voor de inspiratie 👍🏻

    Beantwoorden
  • Pauline
    6 mei 2019 om 15:18

    Ah dat klinkt ook heel lekker!

    Beantwoorden
  • Femke
    29 april 2019 om 19:06

    Ik heb hm vandaag gemaakt. Heerlijk! Had nog dunne ringetjes van rode ui over de creme fraiche gedaan voordat ik de asperges erop deed. Dat gaf het nog wat extra kleur, pit en zoet.

    Beantwoorden
  • Annika
    1 mei 2019 om 12:44

    Mmm, goed om te horen!

    Beantwoorden
  • Gerda Scholtes
    27 april 2019 om 19:23

    Gemaakt vandaag. Hij was heerlijk. Een blijvertje. Dankjewel voor dit recept.

    Beantwoorden
  • Pauline
    29 april 2019 om 11:06

    Leuk om te horen, dankjewel.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen