Zelf zalm roken is heel erg leuk om te doen. En veel makkelijker dan je denkt. Je hebt helemaal geen fancy apparatuur nodig, alleen een wok en wat rookmot. Dat laatste kun je kopen bij kookwinkels en in het zomerseizoen ook bij tuincentra (kijk even bij de BBQ afdeling, daar vind je het). Het is handig als je een rekje hebt dat precies in je wok past, anders moet je creatief zijn. Met een paar satéprikkers en een metalen rekje creëerden we in een handomdraai een rookoventje.
Warm roken Op deze simpele manier kun je dus heel makkelijk vis roken in een wok. We hebben nu gekozen voor zalm, maar dit had net zo goed forel kunnen zijn of makreel. Wat de zalm extra lekker maakt is een pekelbadje vooraf. Hierdoor wordt de zalm nog sappiger. Om het extra smakelijk te maken voegden we daar maple syrup aan toe. Superlekker.
VIDEO
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen 4 mootjes zalm Water Zeezout Maple syrup Materiaal Wok Aluminium rekje Aluminiumfolie Rookmot
Zo maak je het
Maak een pekelbadje door een diep bord met water te vullen. Hier voeg je 2 el grof zeezout en 2 el maple syrup aan toe. Roer het net zolang totdat al het zout is opgelost.
Leg de moot zalm in je pekelbadje en laat het ongeveer een uur of twee staan op een koele plek. Het mag ook een nachtje in de koelkast.
In de tussentijd kan je alvast je rookoventje in elkaar zetten. Neem een wok en bekleed deze helemaal met aluminiumfolie. Verdeel 4 el rookmot over de bodem van de wok. Leg er nu een rekje bovenop. Dit kan een roostertje zijn of een magnetronrekje, zolang er maar ruimte ontstaat tussen het rookmot en het rekje. Zet de wok alvast aan op een hoog vuur en wacht tot hij gaat roken.
Haal de zalm uit het pekelbadje, spoel hem af onder de kraan en dep hem droog met een keukenpapiertje. Zodra het rookmot begint te roken zet je het vuur lager. Leg de moot zalm op het rekje en dek de wok af. Dit kan met een tweede pan of met een stukje aluminiumfolie.
Rook de zalm nu in een minuut of 12 tot 15 gaar. Het is afhankelijk van de dikte en grootte van je vis hoe lang dit duurt. Een dunner stukje heeft uiteraard minder lang nodig. Kijk tussentijds even. Het is het lekkerste als hij nog een beetje roze van binnen is.
En dan is je warmgerookte zalm klaar om opgegeten te worden. Lekker in een salade of op een toastje.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Wat vind jij van dit recept?
0 (0 stemmen)
Geschreven door:
Pauline
Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
Download gratis ebooks
Bewaar je favoriete recepten
Voeg je recepten toe aan collecties
Maak een weekmenu
Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aan de inhoud van uitpaulineskeuken.nl kan op geen enkele wijze rechten worden ontleend.
© 2025 Alle rechten voorbehouden Teksten van blogs alsmede beeldmateriaal mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Open registreren popup
Log in of maak een account aan
Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.
Registreer of
log in
×
Meldingen