Pita's met lamsgehaktballetjes

Recepten met pita broodjes

Wij zijn dol op pita broodjes! Deze kleine, ronde broodjes komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, maar zijn tegenwoordig wereldwijd geliefd. Een must-try voor liefhebbers van streetfood! Wij verklappen onze favo recepten met pita broodjes met jullie.

Je kunt pita’s natuurlijk in de supermarkt kopen, maar je kunt ze ook heel goed zelf maken! Lees hier hoe je homemade pitabroodjes maakt.

Een reis om de wereld in 80 pita broodjes

Pitabroodjes zijn een essentieel onderdeel van de Midden-Oosterse keuken. Ze worden traditioneel gebakken in een oven met een hoge temperatuur, waardoor ze opzwellen en een zakje vormen dat perfect is om te vullen. De broodjes hebben een zachte textuur aan de binnenkant en een lichte krokante korst aan de buitenkant.

In Griekenland worden pita broodjes vaak gevuld met heerlijke gyros of souvlaki. In Libanon zijn pita broodjes juist weer onlosmakelijk verbonden met shawarma, vaak van lams- of kippenvlees, geserveerd met knapperige groenten en tahini-saus. Een andere Midden-Oosterse favoriet is de Israëlische falafel. Deze gefrituurde balletjes gemaakt van kikkererwten worden geserveerd in pita broodjes, samen met verse salade en tahini-saus. En dan nog eventjes een kleine reis naar Turkije: daar worden pita-achtige broodjes vaak gevuld met doner kebab. Lekker met heel veel knoflooksaus, sla, tomaat en uien.

Pita’s met lamsgehaktballetjes

Deze pita’s met lamsgehaktballetjes zijn weer een goed voorbeeld van een lekker streetfood gerecht. Heerlijk! Een lekkere pita, frisse coleslaw, pittige lamsgehaktballetjes en knoflooksaus. Wel een gezondere versie trouwens. We gebruiken namelijk voor de helft Griekse yoghurt voor de knoflooksaus. Dit maakt hem iets minder vet.

Pita's met lamsgehaktballetjes

Pita falafel met kruidenyoghurtsaus

Lekker broodje pita falafel. Een leuk recept wanneer je iets lekkers en voedzaams wilt eten maar weinig tijd hebt. Besmeer de pitabroodjes met pittige harissa en vul ze met de falafel en salade. Maak het broodje nog lekkerder met een romige kruiden-knoflooksaus.

Pita falafel

Griekse pitabroodjes met gehaktballetjes

Dit recept voor Griekse pitabroodjes met gehaktballetjes is voor ons het ultieme comfortfood. De gehaktballetjes brengen we op smaak met oregano en erbij serveren we tzatziki en lekkere, romige feta.

Zelf pitabroodjes maken

Pita gyros met ingelegde rode ui

Vandaag gaan we op reis naar Griekenland in eigen keuken, met een van onze lievelings recepten met pita broodjes: de pita gyros! Sappige varkenskarbonades met lekker veel gyroskruiden, geserveerd met radijs, tomaat en komkommer in versgebakken pitabroodjes. De ingelegde rode ui voegt een fijne zoetzure touch toe. En vergeet de onmisbare tzatziki niet!

Pita gyros

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Monique

Geschreven door:

Monique van Loon

Monique (hoofdredacteur) is dagelijks bezig met eten én schrijven. Met een onstilbare honger naar nieuwe ideeën en een onmiskenbare liefde voor het geschreven woord, brengt ze dagelijks haar passie voor food en storytelling naar Uit Paulines Keuken.
More About Us

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download het gratis ebook vol herfstrecepten
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in