Platbrood met warm gerookte zalm

Gerookte zalm recepten

Gerookte zalm, met zijn delicate textuur, vettige textuur en rijke smaak, vinden we echt zo’n lekker luxe ingrediënt dat in allerlei gerechten past: van eenvoudig en elegant tot verrassend creatief. In dit artikel geven we je een aantal onweerstaanbare gerookte zalm recepten waarin deze vis de hoofdrol speelt.

Wat voor soort gerookte zalm?

Er zijn verschillende soorten gerookte zalm die je bij de visboer of in de supermarkt kunt vinden. De meest voorkomende zijn de Ierse zalm en de Noorse zalm. Meestal worden ze op hout gerookt – dit kan koud- of warmgerookt. Die laatste is onze favoriet: bij warm gerookte zalm is de vis als het ware gebakken in de rookoven en met zout en de rook geconserveerd. De warmte zorgt ook voor een soort korstje op de zalm, wat wij dus heel lekker vinden. Wist je dat je ook zelf zalm kunt roken? Hier is ons recept daarvoor.

Goed, tijd voor onze favo gerookte zalm recepten!

Salade met gerookte zalm

Een salade van gerookte zalm met ingelegde chioggia-bietjes en gegrilde groene asperges. Daarbij gaat een romige dressing van mierikswortel, mayonaise en crème fraîche. Deze salade is heerlijk op zichzelf (zeker als bijgerecht bij een BBQ!) maar je kunt er ook knapperig platbrood of stokbrood bij serveren.

zalm salade

Venkelsoep met gerookte zalm

Deze romige venkelsoep met gerookte zalm is heel eenvoudig om te maken en supersnel klaar. De romigheid komt niet van room, maar van aardappel. Bak er nog wat knapperige broodsoldaatjes bij en garneer de soep met gerookte zalmsnippers en rivierkreeftjes.

Venkelsoep

Platbrood met warmgerookte zalm

Een o zo lekker receptje: platbrood met warmgerookte zalm, ricotta en ingelegde rode ui.

Platbrood met warm gerookte zalm

Blini’s met gerookte zalm

Yum, deze blini’s met gerookte zalm zijn het perfecte borrelhapje voor in het weekend. Lekker fris en licht!

Blini's met zalm

Plaattaart met asperges en gerookte zalm

Een plaattaart van witte asperges met gerookte zalm en gekookte eitjes. We maken er een lekker fris sausje bij van crème fraîche, peterselie en dille.

plaattaart met zalm

Soufflé met gerookte zalm

Het maken van een goede soufflé kan best een uitdaging zijn. Hij stort namelijk vrij snel in. En daar heb ik een fijn trucje op verzonnen. Deze soufflé met ricotta is namelijk een stuk steviger dan de originele soufflé van enkel eieren. Echt een topper in dit rijtje gerookte zalm recepten.

Souffle met gerookte zalm

Röstipizza met gerookte zalm

Dit ideetje voor een röstipizza met gerookte zalm kwam niet zomaar uit de lucht vallen. We waren lunchen bij een leuk tentje in Amsterdam. Daar bestelden we eggs benedict. Maar deze werden niet op brood geserveerd, maar, je raad het al, op rösti. En dat was me toch een partij lekker!

Röstipizza met gerookte zalm

Club Sandwich met zalm

De klassieke Club Sandwich, maar dan met zalm. We voegden nog wat bieslook roomkaas, veldsla, avocado, rode ui en komkommer toe.

club sandwich met zalm

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Monique

Geschreven door:

Monique van Loon

Monique (hoofdredacteur) is dagelijks bezig met eten én schrijven. Met een onstilbare honger naar nieuwe ideeën en een onmiskenbare liefde voor het geschreven woord, brengt ze dagelijks haar passie voor food en storytelling naar Uit Paulines Keuken.
More About Us

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download het gratis ebook vol herfstrecepten
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in