Menu

Platbrood met warmgerookte zalm

Ik ben helemaal gek op zalm. Rauwe zalm in dunne plakjes, perfect gebakken zalm dat hij mooi in vlokken uit elkaar valt, de rokerige smaak van gerookte zalm, maar mijn echte favoriet is warmgerookte zalm. Fantastisch! Bij warmgerookte zalm is de vis als het ware gebakken in de rookoven en met zout en de rook geconserveerd. De warmte zorgt ook voor een soort korstje op de zalm wat ik dus heel lekker vind. De rooksmaak komt omdat ze de zalm minimaal 3 kwartier in de rook te zetten. Het resultaat: een stukje zalm met een krokante bruine buitenkant en een lichtroze tint van binnen, die waanzinnig smaakt. Je kunt het gewoon bij de visboer, op de markt of in de supermarkt kopen! of je kijkt hier: zelf zalm roken. En hierbij een o zo lekker receptje voor die warmgerookte zalm: platbrood met warmgerookte zalm, ricotta en ingelegde rode ui!

Ingelegde rode ui

De combinatie tussen dat vettige van de zalm en zurige van de ingelegde rode ui is fantastisch. Je maakt het heel snel zelf door de rode ui eerst in dunne ringen te snijden. Daarna leg je ze in een bakje met appelazijn. Je kunt een hele fancy en lekker dikke appelazijn gebruiken (iets wat neigt naar een balsamicoazijn, zoiets koop je in een delicatessezaak) of je gebruikt een hele lichte appelazijn (gewoon uit de supermarkt). Beiden werken prima. Ze geven een ander effect en andere smaak. Voor dit recept gebruikte ik de lichte appelazijn, maar probeer die andere ook eens! Hoe langer je de rode ui laat staan hoe feller roze het resultaat en hoe beter de smaak. Je kunt het ook een dag(en) van tevoren maken en bewaren in de koelkast. (ingelegde rode ui smaakt ook fantastisch bij al je Mexicaanse creaties!)

4 personen

Ingrediënten voor 4 pers.

  • 4 platbroden (bijvoorbeeld een naanbrood)
  • 300 gr warmgerookte zalm
  • 100 gr ricotta
  • 1 rode ui
  • 1,5 el appelazijn
  • 2 tl appel kappertjes
  • 2 handjes veldsla
  • 4 komkommertjes (snack)
  • peper en zout naar smaak

Zo maak je het

  1. Bak de platbroden af zoals aangegeven op de verpakking.

  2. Maak de ingelegde rode ui. Snijd de rode ui in dunne ringen (van ca 3-4mm) Doe ze over in een bakje en schenk de appelazijn er bij. Laat tenminste 10 minuten staan.

  3. Besmeer de platbroden met ricotta. Snijd de komkommer in dunne lange plakken, leg op de ricotta. Bestrooi met peper en zout. Trek de warmgerookte zalm met een vork in vlokken en verdeel over de broden. Garneer met de veldsla, kappertjes en de ingelegde rode ui.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.