new york cheesecake

New York Cheesecake (basisrecept)

Ik ben er nog niet over uit welke cheesecake ik het lekkerste vind. De No Bake versie of de famous New York cheesecake? Op dit moment denk ik het laatste. Maar dat komt omdat ik net de foto’s bewerkt heb, waarvan het water mij in de mond liep. De gebakken cheesecake is stevig en zacht tegelijk. De structuur is vaster, maar het smelt alsnog op je tong. De No Bake versie is veel zachter, net room. Maar waarom zou ik eigenlijk een keuze maken? Ik blijf ze gewoon allebei lekker maken.

Dit recept is een basisrecept. Dat betekent dat je er zelf van alles aan toe kunt voegen. Maak bijvoorbeeld eens een bodem van chocoladekoekjes. Of roer wat bessencompote of aardbeien door het beslag. Wil je lekker guilty doen? besmeer de cheesecake dan rijkelijk met salted caramel of chocola. Dat is eigenlijk het leuke van koken en bakken. Als je eenmaal een goed basisrecept hebt, kan je volop variëren. Dus heb je nog geen moederdag cadeau? duik dan nu direct de keuken in om deze taart te maken.

Het verhaal achter deze cheesecake is nog best grappig trouwens. Weer een typisch Pauline verhaal. Voor een klant mocht ik een cheesecake maken. Alleen had ik de briefing niet helemaal goed gelezen. Pas toen ik deze cheesecake helemaal uitgewerkt en gebakken had, kwam ik er op het laatste moment achter dat het een no bake versie moest zijn. Dus toen kon ik weer opnieuw beginnen. Uiteindelijk had ik dus 3 cheesecakes in de koelkast (buren blij). Mooie learning want ik lees die briefings nu wel 3 keer door, voordat ik begin.

new york cheesecakeeierennew york cheesecake

Ingrediënten voor 6-8 personen
150 gr bastogne koekjes
50 gr gesmolten boter
600 gr roomkaas
175 gr suiker
3 eieren
125 gr zure room
Rasp van een halve bio citroen
2 tl maïzena

Materialen
Springvorm 20 cm

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 140 graden (hete lucht).

Bekleed je bakvorm met bakpapier en vet de randen in met een bakspray.

Verkruimel de koekjes in een keukenmachine. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter en verdeel dit over de bodem van de vorm. Druk dit goed aan. Dit kan met de bolle kant van een lepel, maar gaat nog gemakkelijker met een glas. Zet de bodem in de koelkast zodat deze kan opstijven.

Meng in je keukenmachine de roomkaas met de suiker, de zure room en de rasp van een halve citroen door elkaar. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg tot slot de maïzena toe (deze tip kreeg ik van cheesecake queen Miljuschka).

Meng het niet te lang. Als het mengsel glad is, is het klaar.

Giet de cheesecake vulling op de bodem.

Bak de cheesecake in ongeveer 60 – 65 minuten af in de voorverwarmde oven. De cheesecake is klaar als hij nog een beetje wiebelig is.

Laat de cheesecake nog een uurtje of 2 in de oven staan, met de ovendeur op een kier.

Laat de cheesecake vervolgens een nachtje opstijven in de koelkast.

Geniet ervan.

new york cheesecakenew york cheesecakeLaat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Zo vind ik hotspots op vakantie
Gegrilde aubergines galette
Bewaar
47 Comments
  • Astrid

    13 mei 2018 at 23:18 Beantwoorden

    Gister deze taart gemaakt in een springvorm van 28 cm en het recept daarvoor een pietsie aangepast voor de bodem en het hele pak basgogne koeken gebruikt met wat extra roomboter: hij was geweldig!

  • Cornée

    1 mei 2018 at 22:23 Beantwoorden

    Ik heb hem gisteren gebakken en het is een heerlijke taart geworden. Paar kleine wijzigingen in het recept: digestieve beschuit i.p.v. bastogne en scheut vanille i.p.v. citroenschil. Ik heb de topping gemaakt van blauwe bessen (van een ander recept van jou). Gelukkig had ik een topping want er zat wel een grote scheur in de bovenkant.

  • Asuman

    11 april 2018 at 14:19 Beantwoorden

    Kan ik in plaats van roomkaas ook mascarpone gebruiken?

  • Loes

    1 april 2018 at 11:14 Beantwoorden

    Heerlijk recept! Ik heb een springvorm van 20 gebruikt. 250 gram koekjes en 80 gram boter. De rest alles volgens recept. Ik had een mooie en heerlijke cheesecake!

    • Loes

      1 april 2018 at 11:15 Beantwoorden

      Springvorm van 24….bedoel ik 🙂

  • Senne

    25 februari 2018 at 15:54 Beantwoorden

    Hoi hoi,
    Ik wil deze taart komende week gaan bakken, maar wij hebben geen springvorm van 20 cm. Als ik de taart in een grotere springvorm bak, moet ik dan iets aan het recept veranderen (baktijd ofzo)?
    Alvast bedankt! 🙂

  • Marit

    24 februari 2018 at 08:41 Beantwoorden

    Hoihoi,
    Ik heb gister de taart gebakken maar omdat ik een siliconen vorm heb gebruikt was het een drama. Het beslag kwam tot de top en ik kon hem niet “gewoon” optillen. Heb toen een deel van het beslag in bakjes gedaan. Uiteindelijk heb ik hem er wel ingekregen maar de bodem was volgens mij gebroken.
    Nu haalde ik hem vanochtend uit de koelkast en ik had zo’n gevoel dat ie mislukt zou zijn dus stook ik er een prikker in om te kijken of ie er nat uit kwam. En ja wel hoor hij was gewoon nog nat.
    Ik vraag me af of ik hem nu nog in de oven kan doen om verder te garen.

    • Annika

      25 februari 2018 at 12:41 Beantwoorden

      Ai wat vervelend! Ik gebruik zelf altijd een springvorm, dat werkt toch wat makkelijker. Je kan hem nog even door laten garen, misschien dat hij dan toch wat stijver wordt.

  • Miriam Vissers

    21 februari 2018 at 18:56 Beantwoorden

    Hoi Pauline

    Chocoladekoekjes bodem. Moet ik daarvoor biscuits halen die aan een kant in chocolade gedoopt zijn?
    Of gebruik je daar oreo koekjes voor?

    • Pauline

      23 februari 2018 at 11:59 Beantwoorden

      Je kan oreo koekjes gebruiken of chocolade koekjes zonder laagje chocola. Zoals chocolate chip bijv.

  • channa kruiper

    16 februari 2018 at 16:42 Beantwoorden

    Hoi Pauline,

    Heb je misschien ook een ingrediënten lijst voor een springvorm van 24 of 26? Ik vind 18 cm net zo een rottige vorm. Eigenlijk kom je dan altijd net te kort

  • Anne

    31 januari 2018 at 16:40 Beantwoorden

    Is deze cheesecake echt voor 10 personen? Er staat in het recept, dat er een bakvorm van 18 cm wordt gebruikt……Moet dit soms 28 cm zijn?

    Kan ik in plaats van zure room ook crème fraîche gebruiken?

    • Pauline

      31 januari 2018 at 16:54 Beantwoorden

      Dat zijn inderdaad wel wat kleine puntjes. Ik heb het even aangepast. Met crème fraîche heb ik eigenlijk geen ervaring. Je zou wel kwark kunnen gebruiken.

      • Maaike

        16 februari 2018 at 22:06 Beantwoorden

        Zie hier dat je de hoeveelheden hebt aangepast naar 28 cm.. maar er staat nog 18cm.. heb nu een hele wiebelige hele hoge cheese cake In de oven staan waarvan ik niet weet of die nou goed is of niet 🤷🏽‍♀️

  • mieke besselink

    18 december 2017 at 17:25 Beantwoorden

    Ik wil deze graag maken maar dan met zeezout karamel smaak. Wanneer voeg ik dat dan toe?

    • Pauline

      21 december 2017 at 23:09 Beantwoorden

      Ik zou het als saus over de gebakken cheesecake heen gieten 🙂

  • Iris

    20 november 2017 at 17:59 Beantwoorden

    Hoi,

    Ik weet dat dit recept al een hele tijd geleden is geplaatst maar wou graag weten wat een goed alternatief is voor de suiker?

  • Marloes

    29 oktober 2017 at 11:44 Beantwoorden

    Hi Pauline, hij is heerlijk!
    Maar moet de koekbodem niet knapperig zijn?

    • Pauline

      30 oktober 2017 at 16:54 Beantwoorden

      Nee niet perse. De bodem is vaak een beetje chewy..

  • Mania AH Caelen

    15 oktober 2017 at 17:04 Beantwoorden

    Moet hij in de vriezer? Of kan je em ook zo beginnen smullen?

    • Annika

      16 oktober 2017 at 10:40 Beantwoorden

      Nee, alleen een nachtje in de koelkast om hem te laten opstijven.

  • Gerrie

    15 oktober 2017 at 15:11 Beantwoorden

    Ik wil graag een lactosevrije variant van dit recept maken,
    Waar kan ik de zure room door vervangen? Plantaardige yoghurt?

    • Annika

      16 oktober 2017 at 10:41 Beantwoorden

      Ja dat kan heel goed inderdaad!

    • Nicole

      22 februari 2018 at 12:24 Beantwoorden

      Ik wil ook een lactosevrije cake maken. Waar kan ik de roomkaas door vervangen?

      • Pauline

        23 februari 2018 at 11:58 Beantwoorden

        Je kan lactosevrije roomkaas gebruiken van Philadelphia of Arla.

  • Loes

    14 oktober 2017 at 10:50 Beantwoorden

    Mag je dit ook eten als je zwanger bent?

    • Pauline

      14 oktober 2017 at 14:46 Beantwoorden

      Ja hoor! Het gaat de oven in, dus geen rauwe producten 🙂

  • Suzanne

    7 oktober 2017 at 20:43 Beantwoorden

    Wat een goed recept! Geheel aan de beschrijving gehouden, hij was heerlijk!

  • Corrie van laarhoven

    31 augustus 2017 at 15:58 Beantwoorden

    Hallo Pauline, mijn cheesecake smaakt heerlijk …alleen er zitten bruine vlekken op de bovenkant van de taart… wat heb ik fout gedaan?. ( mijn eerste taart en splinternieuwe keukenmachine😊 groetjes corrie

    • Pauline

      4 september 2017 at 16:04 Beantwoorden

      Waarschijnlijk was die dan toch wat te heet en is de cheesecake daardoor wat verkleurd. Is op zich niet zo erg, zolang het niet zwart is.

  • Senna Sterck

    4 juli 2017 at 15:14 Beantwoorden

    Kan dit ook met een springvorm van 24 cm? Ik heb er geen van 18 en kan er gewoon nergens in de buurt een vinden

    • Marit Ursem

      22 augustus 2017 at 14:50 Beantwoorden

      Ik ga er straks eentje maken met een springvorm van 24 cm. Ik doe bij elk ingrediënt een kwart ervan erbij.

      • channa kruiper

        16 februari 2018 at 16:43 Beantwoorden

        Hoi Marin, Ik wil hem ook met een 24cm maken. Is het gelukt door overal een kwart van bij te voegen?

        • Pauline

          18 februari 2018 at 13:09 Beantwoorden

          Ik zou het recept dan x 1,5 doen

        • Marit

          21 februari 2018 at 10:08 Beantwoorden

          Ja, hij is erg lekker geworden! Ik ga hem deze week weer bakken maar dan met een vorm van 28 cm. Mijn vader heeft even nagerekend en ik moet de ingrediënten verdubbelen. Maar bovenal dus heerlijk!

  • judith

    2 juli 2017 at 12:10 Beantwoorden

    Gisteren gemaakt en hij was heerlijk! Alleen hij ‘loopt uit elkaar’. Wat kan ik hier aan doen? Langer in de oven of meer maizena gebruiken?

    • Pauline

      3 juli 2017 at 13:51 Beantwoorden

      Oh dat is gek, want hij hoort vrij stevig en compact te zijn. Ik denk toch iets langer in de oven, de ene oven is nou eenmaal wat krachtiger dan de ander.

      • Jet

        28 juli 2017 at 11:00 Beantwoorden

        Klopt….want de mijne moest twintig minuutjes langer in de oven…..anders niet compact genoeg en te wiebelig…..daarna heerlijk zitten smullen!!

      • Alex

        3 februari 2018 at 23:00 Beantwoorden

        Volgens mij is het probleem dat het beslag te dun is geworden. Ik lees zojuist op meerdere websites dat een mixer daarom wordt afgeraden. Helaas voor mijn cheesecake te laat want hij staat al in de oven. Na 80 min was de taart nog steeds veel te zacht, dus heb er net weer 10 minuten bij gedraaid.

        • Pauline

          5 februari 2018 at 18:23 Beantwoorden

          Het kan wel met een mixer, maar je moet het idd niet te lang mixen. Dat staat ook in de tekst.

  • Laura | LvanR

    14 mei 2017 at 23:23 Beantwoorden

    I loooove cheesecake New York stijl. Maak dan het liefst variaties ermee!

  • Joyce - Lemonylifenl

    14 mei 2017 at 11:28 Beantwoorden

    Hmm ik hou echt van cheesecake, moet dit dus zeker eens proberen!

  • Joyce Kamphuis

    14 mei 2017 at 09:20 Beantwoorden

    Hoi Pauline,

    Wat voor roomkaas is het precies die jij gebruikt?

    • Laura | LvanR

      14 mei 2017 at 23:23 Beantwoorden

      Ik gebruik altijd de goedkoopste die in de supermarkt te vinden is.. Smaakt gewoon goed.

    • Pauline

      15 mei 2017 at 11:14 Beantwoorden

      Ik gebruik Philadelphia naturel. Maar een andere naturel roomkaas kan ook.

Plaats een reactie