Menu

New York Cheesecake (basisrecept)

Ik ben er nog niet over uit welke cheesecake ik het lekkerste vind. De No Bake versie of de famous New York cheesecake? Op dit moment denk ik het laatste. Maar dat komt omdat ik net de foto’s bewerkt heb, waarvan het water mij in de mond liep. De gebakken cheesecake is stevig en zacht tegelijk. De structuur is vaster, maar het smelt alsnog op je tong. De No Bake versie is veel zachter, net room. Maar waarom zou ik eigenlijk een keuze maken? Ik blijf ze gewoon allebei lekker maken.

Dit recept is een basisrecept. Dat betekent dat je er zelf van alles aan toe kunt voegen. Maak bijvoorbeeld eens een bodem van chocoladekoekjes. Of roer wat bessencompote of aardbeien door het beslag. Wil je lekker guilty doen? besmeer de cheesecake dan rijkelijk met salted caramel of chocola. Dat is eigenlijk het leuke van koken en bakken. Als je eenmaal een goed basisrecept hebt, kan je volop variëren. Dus heb je nog geen moederdag cadeau? duik dan nu direct de keuken in om deze taart te maken.

Het verhaal achter deze cheesecake is nog best grappig trouwens. Weer een typisch Pauline verhaal. Voor een klant mocht ik een cheesecake maken. Alleen had ik de briefing niet helemaal goed gelezen. Pas toen ik deze cheesecake helemaal uitgewerkt en gebakken had, kwam ik er op het laatste moment achter dat het een no bake versie moest zijn. Dus toen kon ik weer opnieuw beginnen. Uiteindelijk had ik dus 3 cheesecakes in de koelkast (buren blij). Mooie learning want ik lees die briefings nu wel 3 keer door, voordat ik begin.

new york cheesecakeeierennew york cheesecake

Ingrediënten voor 6-8 personen
150 gr bastogne koekjes
50 gr gesmolten boter
600 gr roomkaas
175 gr suiker
3 eieren
125 gr zure room
Rasp van een halve bio citroen
2 tl maïzena

Materialen
Springvorm 20 cm

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 140 graden (hete lucht).

Bekleed je bakvorm met bakpapier en vet de randen in met een bakspray.

Verkruimel de koekjes in een keukenmachine. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter en verdeel dit over de bodem van de vorm. Druk dit goed aan. Dit kan met de bolle kant van een lepel, maar gaat nog gemakkelijker met een glas. Zet de bodem in de koelkast zodat deze kan opstijven.

Meng in je keukenmachine de roomkaas met de suiker, de zure room en de rasp van een halve citroen door elkaar. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg tot slot de maïzena toe (deze tip kreeg ik van cheesecake queen Miljuschka).

Meng het niet te lang. Als het mengsel glad is, is het klaar.

Giet de cheesecake vulling op de bodem.

Bak de cheesecake in ongeveer 60 – 65 minuten af in de voorverwarmde oven. De cheesecake is klaar als hij nog een beetje wiebelig is.

Laat de cheesecake nog een uurtje of 2 in de oven staan, met de ovendeur op een kier.

Laat de cheesecake vervolgens een nachtje opstijven in de koelkast.

Geniet ervan.

new york cheesecakenew york cheesecakeLaat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

91 reacties

  • Anita de Wit
    15 maart 2020 om 13:07

    Hoeveel graden moet de oven?

  • Annika
    24 september 2019 om 13:52

    Ah wat leuk!

  • Annika
    24 september 2019 om 13:50

    Ja, dat is wel mogelijk. Het smaakt alleen wel anders.

  • Eline
    20 september 2019 om 15:43

    Hey Pauline! Heb de cheesecake gisteren gemaakt met nog een extra laagje caramel en iedereen was in de wolken! Bedankt voor het heerlijke recept xxx

  • Hannah
    18 september 2019 om 16:08

    Kan ik bij dit recept de roomkaas ook vervangen door ricotta? :)

  • Pauline
    16 september 2019 om 13:26

    Leuk! Thanks :)

  • Khalid
    13 september 2019 om 11:14

    Damn dit is super makkelijk en wat is het goed gelukt!!! Hij is gruwelijk lekker, mijn vrouw was in de hemel. Vandaag weer maken maar dit keer met de goedkope roomkaas van Aldi.

  • manuel
    5 september 2019 om 11:20

    dankjewel! ga het volgende keer aanpassen.

  • Pauline
    2 september 2019 om 12:10

    Oh jee. Dat is niet geschikt voor cheesecake. Dat is hartig.

  • Anneke
    30 augustus 2019 om 13:59

    Ik heb roomkaas met verse kruiden gebruikt. Ben benieuwd hoe dat gaat smaken.

  • Pauline
    28 augustus 2019 om 09:55

    Is niet erg hoor. Dan is de temperatuur van de oven toch iets te heet geweest.

  • Manuel
    21 augustus 2019 om 18:07

    Net gemaakt... ben benieuwd. De cheesecake staat nog in de oven met het deurtje op een kiertje. Ik zie dat de bovenkant iets is ‘ingescheurd’. Een klein stukje. Wat heb ik verkeerd gedaan? In ieder geval bedankt voor al je heerlijke recepten. Echt top!

  • Pauline
    11 augustus 2019 om 11:25

    Dat is heel lastig om te omschrijven. Zie het als een stevige pudding.

  • Bieke The
    9 augustus 2019 om 18:25

    Hou zo van het zachte en romige van cheesecake. Wanneer is de wiebeligheid goed? Dat was wat moeilijk te bepalen. Maar al bij al heel tevreden met het resultaat, yummie.

  • Annika
    16 juli 2019 om 10:32

    Bovenop de taart :) Zie bijvoorbeeld dit recept: https://uitpaulineskeuken.nl/2014/01/chocolade-cheesecake-met-salted-caramel.html

  • Paula van Esveld
    14 juli 2019 om 12:49

    Ik maak gewoon zelf de bodem met bloem boter en suiker en ei,vind ik ook veel lekkerder.

  • Willemijn
    13 juli 2019 om 15:10

    Hi! Als je deze heerlijke cheesecake nóg lekkerder wil maken met salted caramel, smeer je die dan het beste over de bodem (voor het bakken), of boven op de taart (als-ie af is)? Dankjewel!

  • Annika
    9 juli 2019 om 11:51

    Ik gebruik meestal die van Philadelphia.

  • Annika
    9 juli 2019 om 11:45

    Oh zo lekker!!

  • Coco V Gestel
    7 juli 2019 om 19:14

    Welke roomkaas kun je t beste gebruiken ?

  • Marieke
    5 juli 2019 om 09:34

    Heerlijk recept. Heb er zelf nog karamelsaus bij gemaakt en stukjes Twix op gelegd?

  • Sophie
    2 juli 2019 om 13:47

    Moet de cheesecake perse zo lang in de koelkast. Wat gebeurt er als je het niet zo lang doet.

  • Pauline
    25 juni 2019 om 13:54

    Met siliconen vormpjes werkt dit het beste, dan gaat het vanzelf. Of een stukje bakpapier in de vorm leggen.

  • Pauline
    25 juni 2019 om 13:53

    Je kan bijna ieder koekje gebruiken dat je lekker vindt. Ik vind citroen gember koekjes heel lekker bijvoorbeeld.

  • HannaH
    25 juni 2019 om 10:13

    Nog een vraagje: wat is een goed alternatief voor bastognekoeken. Die vind ik zelf een enorme afknapper bij zo'n cheesecake.

  • HannaH
    25 juni 2019 om 10:11

    Hoe krijg je ze dan netjes uit de muffinvorm

  • Pauline
    23 juni 2019 om 13:57

    Yes dat kan zeker! In een muffinvorm. En ongeveer 30 minuten afbakken ?

  • Pauline
    23 juni 2019 om 13:53

    Wat leuk! En haha ja dat is een klein nadeeltje

  • Marjolein
    22 juni 2019 om 19:48

    Bedankt, de cheesecake is super goed gelukt. Wel moeilijk om zo lang te wachten (nachtje koelkast)!

  • suzan
    20 juni 2019 om 12:10

    kan ik hier ook mini cheescakejes van maken ?

  • Pauline
    9 juni 2019 om 12:32

    Oh jee! Dan is hij waarschijnlijk of nog niet helemaal gaat. Of je hebt het beslag te lang geklopt. Het is echt een kwestie van kort mengen.

  • Maarten
    6 juni 2019 om 13:55

    Hi Pauline, Nu twee keer deze cheesecake gemaakt, en ook al is hij zeer goed van smaak, het voelt elke keer weer als hoogverraad wanneer hij tijdens het afkoelen instort, waterbadje en oven op minuscule kier ten spijt. De vraag ( komend van complete bak beginner): Bedoel je wanneer je refereert aan eieren gebruiken alleen aan het gebruik van het eiwit of het gehele ei?

  • Annika
    23 april 2019 om 08:56

    Je kan iedere soort roomkaas gebruiken die je wilt. Ook huismerk bijvoorbeeld.

  • Annefleur
    21 april 2019 om 00:19

    Is het dan perse roomkaas.. ik zie alleen goedkope spread?

  • Janne
    9 april 2019 om 13:45

    Hoi! Vraagje, is deze taart wel echt zoet in plaats van dat ie naar kaas smaakt? Ik hou van cheesecake, maar sommige vind ik veel te veel echt naar kaas smaken, bah haha. Zou superfijn zijn als iemand kan antwoorden :-) En als ik witte chocola aan het beslag wil toevoegen, moet ik dan iets veranderen aan de hoeveelheden van de ingrediënten? Dankjewel alvast xx

  • Ellen
    28 januari 2019 om 09:40

    Hoi Pauline, Allereerst heel erg bedankt voor het recept!:) Gisteren was mijn moeder jarig en toen heb ik deze taart voor de familie gebakken. Tijdens het bakken heb ik er blauwe bessen en kaneel aan toegevoegd en 75 gram suiker afgehaald. De taart was erg lekker!! Toen de taart klaar was en ik de oven uitzette en het deurtje opende zakte de taart helaas helemaal in. Ik vroeg mij af hoe dit kan en hoe je dit kunt voorkomen? Groetjes Ellen

  • Annika
    18 december 2018 om 10:51

    Ja hoor, dat kan!

  • Vivian Spijker
    16 december 2018 om 11:17

    Goedemorgen ook ik heb een vraag kan ik die roomkaas van de Lidl gebruiken(goldessa soft cheese light 200 gr zit er in het bakje

  • Asuman
    13 november 2018 om 19:36

    Hoi Pauline, Deze heb ik heel vaak gemaakt in een 24cm bakvorm en 1x in een 20cm bakvorm (met zelfde verhouding). In die van 24cm hield ik nog ruimte over om er saus op te doen, maar moest het minder lang bakken denk ik. Nu wil ik het met aarbeien erdoorheen maken. Heb jij daar ervaring mee? Moet ik de aardbeien eerst pureren of uit laten koken? Of kan ik die zo erin doen in het beslag?

  • Annika
    7 november 2018 om 11:54

    Daar zijn meerdere mogelijkheden voor. Je kunt bijvoorbeeld een waterbad maken waar je de cheesecake in zet. Zet de bakvorm in een hoge ovenschaal en vul deze vervolgens met +/- 2 cm heet water. Laat de cheesecake na het bakken ook afkoelen in het waterbad.

  • nele
    1 november 2018 om 15:30

    Hoe voorkom ik dat er een grote barst ontstaat tijdens het afkoelen?

  • Nienke van der Bijl
    26 oktober 2018 om 14:44

    Ik heb mini stroopwafeltjes gebruikt als bodem in een cupcake vormpje. Natuurlijk was ik bang dat het mis ging met de stroop......maar het kwam helemaal goed.

  • Pauline
    2 juni 2018 om 19:03

    Ik zie nergens iets over 5 pakjes staan. In dit recept gaat 600 gr roomkaas.

  • Sandra
    28 mei 2018 om 16:44

    Je praat over 5 pakjes Philadelphia maar hoeveel gr is dit totaal ? Er zijn meerdere verpakkingen van. Groet sandra

  • Astrid
    13 mei 2018 om 23:18

    Gister deze taart gemaakt in een springvorm van 28 cm en het recept daarvoor een pietsie aangepast voor de bodem en het hele pak basgogne koeken gebruikt met wat extra roomboter: hij was geweldig!

  • Cornée
    1 mei 2018 om 22:23

    Ik heb hem gisteren gebakken en het is een heerlijke taart geworden. Paar kleine wijzigingen in het recept: digestieve beschuit i.p.v. bastogne en scheut vanille i.p.v. citroenschil. Ik heb de topping gemaakt van blauwe bessen (van een ander recept van jou). Gelukkig had ik een topping want er zat wel een grote scheur in de bovenkant.

  • Pauline
    11 april 2018 om 17:57

    Niet in dit recept, wel in de no bake versie

  • Asuman
    11 april 2018 om 14:19

    Kan ik in plaats van roomkaas ook mascarpone gebruiken?

  • Loes
    1 april 2018 om 11:15

    Springvorm van 24....bedoel ik :)

  • Loes
    1 april 2018 om 11:14

    Heerlijk recept! Ik heb een springvorm van 20 gebruikt. 250 gram koekjes en 80 gram boter. De rest alles volgens recept. Ik had een mooie en heerlijke cheesecake!

  • Senne
    25 februari 2018 om 15:54

    Hoi hoi, Ik wil deze taart komende week gaan bakken, maar wij hebben geen springvorm van 20 cm. Als ik de taart in een grotere springvorm bak, moet ik dan iets aan het recept veranderen (baktijd ofzo)? Alvast bedankt! :)

  • Annika
    25 februari 2018 om 12:41

    Ai wat vervelend! Ik gebruik zelf altijd een springvorm, dat werkt toch wat makkelijker. Je kan hem nog even door laten garen, misschien dat hij dan toch wat stijver wordt.

  • Marit
    24 februari 2018 om 08:41

    Hoihoi, Ik heb gister de taart gebakken maar omdat ik een siliconen vorm heb gebruikt was het een drama. Het beslag kwam tot de top en ik kon hem niet “gewoon” optillen. Heb toen een deel van het beslag in bakjes gedaan. Uiteindelijk heb ik hem er wel ingekregen maar de bodem was volgens mij gebroken. Nu haalde ik hem vanochtend uit de koelkast en ik had zo’n gevoel dat ie mislukt zou zijn dus stook ik er een prikker in om te kijken of ie er nat uit kwam. En ja wel hoor hij was gewoon nog nat. Ik vraag me af of ik hem nu nog in de oven kan doen om verder te garen.

  • Pauline
    23 februari 2018 om 11:59

    Je kan oreo koekjes gebruiken of chocolade koekjes zonder laagje chocola. Zoals chocolate chip bijv.

  • Pauline
    23 februari 2018 om 11:58

    Je kan lactosevrije roomkaas gebruiken van Philadelphia of Arla.

  • Nicole
    22 februari 2018 om 12:24

    Ik wil ook een lactosevrije cake maken. Waar kan ik de roomkaas door vervangen?

  • Miriam Vissers
    21 februari 2018 om 18:56

    Hoi Pauline Chocoladekoekjes bodem. Moet ik daarvoor biscuits halen die aan een kant in chocolade gedoopt zijn? Of gebruik je daar oreo koekjes voor?

  • Marit
    21 februari 2018 om 10:08

    Ja, hij is erg lekker geworden! Ik ga hem deze week weer bakken maar dan met een vorm van 28 cm. Mijn vader heeft even nagerekend en ik moet de ingrediënten verdubbelen. Maar bovenal dus heerlijk!

  • Pauline
    18 februari 2018 om 13:09

    Ik zou het recept dan x 1,5 doen

  • Pauline
    18 februari 2018 om 13:08

    Dat heb ik niet gedaan hoor :)

  • Maaike
    16 februari 2018 om 22:06

    Zie hier dat je de hoeveelheden hebt aangepast naar 28 cm.. maar er staat nog 18cm.. heb nu een hele wiebelige hele hoge cheese cake In de oven staan waarvan ik niet weet of die nou goed is of niet ??‍♀️

  • channa kruiper
    16 februari 2018 om 16:43

    Hoi Marin, Ik wil hem ook met een 24cm maken. Is het gelukt door overal een kwart van bij te voegen?

  • channa kruiper
    16 februari 2018 om 16:42

    Hoi Pauline, Heb je misschien ook een ingrediënten lijst voor een springvorm van 24 of 26? Ik vind 18 cm net zo een rottige vorm. Eigenlijk kom je dan altijd net te kort

  • Pauline
    5 februari 2018 om 18:23

    Het kan wel met een mixer, maar je moet het idd niet te lang mixen. Dat staat ook in de tekst.

  • Alex
    3 februari 2018 om 23:00

    Volgens mij is het probleem dat het beslag te dun is geworden. Ik lees zojuist op meerdere websites dat een mixer daarom wordt afgeraden. Helaas voor mijn cheesecake te laat want hij staat al in de oven. Na 80 min was de taart nog steeds veel te zacht, dus heb er net weer 10 minuten bij gedraaid.

  • Pauline
    31 januari 2018 om 16:54

    Dat zijn inderdaad wel wat kleine puntjes. Ik heb het even aangepast. Met crème fraîche heb ik eigenlijk geen ervaring. Je zou wel kwark kunnen gebruiken.

  • Anne
    31 januari 2018 om 16:40

    Is deze cheesecake echt voor 10 personen? Er staat in het recept, dat er een bakvorm van 18 cm wordt gebruikt......Moet dit soms 28 cm zijn? Kan ik in plaats van zure room ook crème fraîche gebruiken?

  • Pauline
    21 december 2017 om 23:09

    Ik zou het als saus over de gebakken cheesecake heen gieten :)

  • mieke besselink
    18 december 2017 om 17:25

    Ik wil deze graag maken maar dan met zeezout karamel smaak. Wanneer voeg ik dat dan toe?

  • Iris
    20 november 2017 om 17:59

    Hoi, Ik weet dat dit recept al een hele tijd geleden is geplaatst maar wou graag weten wat een goed alternatief is voor de suiker?

  • Pauline
    30 oktober 2017 om 16:54

    Nee niet perse. De bodem is vaak een beetje chewy..

  • Marloes
    29 oktober 2017 om 11:44

    Hi Pauline, hij is heerlijk! Maar moet de koekbodem niet knapperig zijn?

  • Annika
    16 oktober 2017 om 10:41

    Ja dat kan heel goed inderdaad!

  • Annika
    16 oktober 2017 om 10:40

    Nee, alleen een nachtje in de koelkast om hem te laten opstijven.

  • Mania AH Caelen
    15 oktober 2017 om 17:04

    Moet hij in de vriezer? Of kan je em ook zo beginnen smullen?

  • Gerrie
    15 oktober 2017 om 15:11

    Ik wil graag een lactosevrije variant van dit recept maken, Waar kan ik de zure room door vervangen? Plantaardige yoghurt?

  • Pauline
    14 oktober 2017 om 14:46

    Ja hoor! Het gaat de oven in, dus geen rauwe producten :)

  • Loes
    14 oktober 2017 om 10:50

    Mag je dit ook eten als je zwanger bent?

  • Suzanne
    7 oktober 2017 om 20:43

    Wat een goed recept! Geheel aan de beschrijving gehouden, hij was heerlijk!

  • Pauline
    4 september 2017 om 16:04

    Waarschijnlijk was die dan toch wat te heet en is de cheesecake daardoor wat verkleurd. Is op zich niet zo erg, zolang het niet zwart is.

  • Corrie van laarhoven
    31 augustus 2017 om 15:58

    Hallo Pauline, mijn cheesecake smaakt heerlijk ...alleen er zitten bruine vlekken op de bovenkant van de taart... wat heb ik fout gedaan?. ( mijn eerste taart en splinternieuwe keukenmachine? groetjes corrie

  • Marit Ursem
    22 augustus 2017 om 14:50

    Ik ga er straks eentje maken met een springvorm van 24 cm. Ik doe bij elk ingrediënt een kwart ervan erbij.

  • Jet
    28 juli 2017 om 11:00

    Klopt....want de mijne moest twintig minuutjes langer in de oven.....anders niet compact genoeg en te wiebelig.....daarna heerlijk zitten smullen!!

  • Senna Sterck
    4 juli 2017 om 15:14

    Kan dit ook met een springvorm van 24 cm? Ik heb er geen van 18 en kan er gewoon nergens in de buurt een vinden

  • Pauline
    3 juli 2017 om 13:51

    Oh dat is gek, want hij hoort vrij stevig en compact te zijn. Ik denk toch iets langer in de oven, de ene oven is nou eenmaal wat krachtiger dan de ander.

  • judith
    2 juli 2017 om 12:10

    Gisteren gemaakt en hij was heerlijk! Alleen hij 'loopt uit elkaar'. Wat kan ik hier aan doen? Langer in de oven of meer maizena gebruiken?

  • Pauline
    15 mei 2017 om 11:14

    Ik gebruik Philadelphia naturel. Maar een andere naturel roomkaas kan ook.

  • Laura | LvanR
    14 mei 2017 om 23:23

    Ik gebruik altijd de goedkoopste die in de supermarkt te vinden is.. Smaakt gewoon goed.

  • Laura | LvanR
    14 mei 2017 om 23:23

    I loooove cheesecake New York stijl. Maak dan het liefst variaties ermee!

  • Joyce - Lemonylifenl
    14 mei 2017 om 11:28

    Hmm ik hou echt van cheesecake, moet dit dus zeker eens proberen!

  • Joyce Kamphuis
    14 mei 2017 om 09:20

    Hoi Pauline, Wat voor roomkaas is het precies die jij gebruikt?

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.