new york cheesecake

New York Cheesecake (basisrecept)

Ik ben er nog niet over uit welke cheesecake ik het lekkerste vind. De No Bake versie of de famous New York cheesecake? Op dit moment denk ik het laatste. Maar dat komt omdat ik net de foto’s bewerkt heb, waarvan het water mij in de mond liep. De gebakken cheesecake is stevig en zacht tegelijk. De structuur is vaster, maar het smelt alsnog op je tong. De No Bake versie is veel zachter, net room. Maar waarom zou ik eigenlijk een keuze maken? Ik blijf ze gewoon allebei lekker maken.

Dit recept is een basisrecept. Dat betekent dat je er zelf van alles aan toe kunt voegen. Maak bijvoorbeeld eens een bodem van chocoladekoekjes. Of roer wat bessencompote of aardbeien door het beslag. Wil je lekker guilty doen? besmeer de cheesecake dan rijkelijk met salted caramel of chocola. Dat is eigenlijk het leuke van koken en bakken. Als je eenmaal een goed basisrecept hebt, kan je volop variëren. Dus heb je nog geen moederdag cadeau? duik dan nu direct de keuken in om deze taart te maken.

Het verhaal achter deze cheesecake is nog best grappig trouwens. Weer een typisch Pauline verhaal. Voor een klant mocht ik een cheesecake maken. Alleen had ik de briefing niet helemaal goed gelezen. Pas toen ik deze cheesecake helemaal uitgewerkt en gebakken had, kwam ik er op het laatste moment achter dat het een no bake versie moest zijn. Dus toen kon ik weer opnieuw beginnen. Uiteindelijk had ik dus 3 cheesecakes in de koelkast (buren blij). Mooie learning want ik lees die briefings nu wel 3 keer door, voordat ik begin.

new york cheesecakeeierennew york cheesecakeIngrediënten voor 10 personen
150 gr bastogne koekjes
50 gr gesmolten boter
600 gr roomkaas
175 gr suiker
3 eieren
125 gr zure room
Rasp van een halve bio citroen
2 tl maïzena

Materialen
Springvorm 18 cm

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 140 graden (hete lucht).

Bekleed je bakvorm met bakpapier en vet de randen in met een bakspray.

Verkruimel de koekjes in een keukenmachine. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter en verdeel dit over de bodem van de vorm. Druk dit goed aan. Dit kan met de bolle kant van een lepel, maar gaat nog gemakkelijker met een glas. Zet de bodem in de koelkast zodat deze kan opstijven.

Meng in je keukenmachine de roomkaas met de suiker, de zure room en de rasp van een halve citroen door elkaar. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg tot slot de maïzena toe (deze tip kreeg ik van cheesecake queen Miljuschka).

Meng het niet te lang. Als het mengsel glad is, is het klaar.

Giet de cheesecake vulling op de bodem.

Bak de cheesecake in ongeveer 60 – 65 minuten af in de voorverwarmde oven. De cheesecake is klaar als hij nog een beetje wiebelig is.

Laat de cheesecake nog een uurtje of 2 in de oven staan, met de ovendeur op een kier.

Laat de cheesecake vervolgens een nachtje opstijven in de koelkast.

Geniet ervan.

new york cheesecakenew york cheesecakeLaat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Zo vind ik hotspots op vakantie
Gegrilde aubergines galette
Bewaar
24 Comments
 • mieke besselink

  18 december 2017 at 17:25 Beantwoorden

  Ik wil deze graag maken maar dan met zeezout karamel smaak. Wanneer voeg ik dat dan toe?

  • Pauline

   21 december 2017 at 23:09 Beantwoorden

   Ik zou het als saus over de gebakken cheesecake heen gieten 🙂

 • Iris

  20 november 2017 at 17:59 Beantwoorden

  Hoi,

  Ik weet dat dit recept al een hele tijd geleden is geplaatst maar wou graag weten wat een goed alternatief is voor de suiker?

 • Marloes

  29 oktober 2017 at 11:44 Beantwoorden

  Hi Pauline, hij is heerlijk!
  Maar moet de koekbodem niet knapperig zijn?

  • Pauline

   30 oktober 2017 at 16:54 Beantwoorden

   Nee niet perse. De bodem is vaak een beetje chewy..

 • Mania AH Caelen

  15 oktober 2017 at 17:04 Beantwoorden

  Moet hij in de vriezer? Of kan je em ook zo beginnen smullen?

  • Annika

   16 oktober 2017 at 10:40 Beantwoorden

   Nee, alleen een nachtje in de koelkast om hem te laten opstijven.

 • Gerrie

  15 oktober 2017 at 15:11 Beantwoorden

  Ik wil graag een lactosevrije variant van dit recept maken,
  Waar kan ik de zure room door vervangen? Plantaardige yoghurt?

 • Loes

  14 oktober 2017 at 10:50 Beantwoorden

  Mag je dit ook eten als je zwanger bent?

  • Pauline

   14 oktober 2017 at 14:46 Beantwoorden

   Ja hoor! Het gaat de oven in, dus geen rauwe producten 🙂

 • Suzanne

  7 oktober 2017 at 20:43 Beantwoorden

  Wat een goed recept! Geheel aan de beschrijving gehouden, hij was heerlijk!

 • Corrie van laarhoven

  31 augustus 2017 at 15:58 Beantwoorden

  Hallo Pauline, mijn cheesecake smaakt heerlijk …alleen er zitten bruine vlekken op de bovenkant van de taart… wat heb ik fout gedaan?. ( mijn eerste taart en splinternieuwe keukenmachine😊 groetjes corrie

  • Pauline

   4 september 2017 at 16:04 Beantwoorden

   Waarschijnlijk was die dan toch wat te heet en is de cheesecake daardoor wat verkleurd. Is op zich niet zo erg, zolang het niet zwart is.

 • Senna Sterck

  4 juli 2017 at 15:14 Beantwoorden

  Kan dit ook met een springvorm van 24 cm? Ik heb er geen van 18 en kan er gewoon nergens in de buurt een vinden

  • Marit Ursem

   22 augustus 2017 at 14:50 Beantwoorden

   Ik ga er straks eentje maken met een springvorm van 24 cm. Ik doe bij elk ingrediënt een kwart ervan erbij.

 • judith

  2 juli 2017 at 12:10 Beantwoorden

  Gisteren gemaakt en hij was heerlijk! Alleen hij ‘loopt uit elkaar’. Wat kan ik hier aan doen? Langer in de oven of meer maizena gebruiken?

  • Pauline

   3 juli 2017 at 13:51 Beantwoorden

   Oh dat is gek, want hij hoort vrij stevig en compact te zijn. Ik denk toch iets langer in de oven, de ene oven is nou eenmaal wat krachtiger dan de ander.

   • Jet

    28 juli 2017 at 11:00 Beantwoorden

    Klopt….want de mijne moest twintig minuutjes langer in de oven…..anders niet compact genoeg en te wiebelig…..daarna heerlijk zitten smullen!!

 • Laura | LvanR

  14 mei 2017 at 23:23 Beantwoorden

  I loooove cheesecake New York stijl. Maak dan het liefst variaties ermee!

 • Joyce - Lemonylifenl

  14 mei 2017 at 11:28 Beantwoorden

  Hmm ik hou echt van cheesecake, moet dit dus zeker eens proberen!

 • Joyce Kamphuis

  14 mei 2017 at 09:20 Beantwoorden

  Hoi Pauline,

  Wat voor roomkaas is het precies die jij gebruikt?

  • Laura | LvanR

   14 mei 2017 at 23:23 Beantwoorden

   Ik gebruik altijd de goedkoopste die in de supermarkt te vinden is.. Smaakt gewoon goed.

  • Pauline

   15 mei 2017 at 11:14 Beantwoorden

   Ik gebruik Philadelphia naturel. Maar een andere naturel roomkaas kan ook.

Plaats een reactie