Menu

Crème brûlée

Ik zit in een crème brûlée fase. Ik at laatst de meest lekkere ever bij Ron Gastrobar Paris. En daarna kon ik alleen nog maar aan dit romige toetje denken. Dus ik dook meteen de keuken in om het zelf te maken. Het is geen ingewikkeld dessert, maar je hebt wel een portie geduld nodig. De crème brûlée moet namelijk eerst stollen in de oven en daarna minimaal 3 uur afkoelen in de koelkast. Maar het is het wachten waard. Dat beloof ik je!

Ik ben er ook eindelijk uit wat het verschil is tussen crème brûlée en crema catalana. Die laatste at ik vorige week in Barcelona en die viel enorm tegen. Crème brûlée wordt meestal gemaakt met slagroom en wordt vervolgens au bain marie gegaard in de oven. Terwijl crema catalana wordt gemaakt met melk en ingedikt wordt op het vuur met behulp van een beetje maizena. Het is daardoor wat lichter. In de crema catalana zit naast vanille vaak ook nog een beetje steranijs en sinaasappel. Wat ze beide gemeen hebben is het knapperige suikerlaagje er bovenop. Die moet “krakken”, alleen dan is hij goed. Ik weet niet of ik gewoon een slechte crema catalana te pakken had of dat ik gewoon meer een crème brûlée lover ben. In ieder geval is dit recept heerlijk.

Crème brûléeingredienten-eierenCrème brûlée

Ingrediënten voor 4 personen
6 eidooiers
100 gr suiker
500 ml slagroom
1 vanille peul
4 el rietsuiker

Materialen
Gasbrander

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 130 graden (hete lucht).

Verwijder het merg uit de vanille en doe dit samen met de room in een steelpannetje. Verwarm de slagroom op een zacht vuur. Het vanillestokje gooi je niet weg, maar steek je in de suikerpot.

Klop in de tussentijd de eidooiers met de suiker luchtig.

Giet de warme slagroom op de geklopte eidooiers en meng het snel door elkaar met een garde.

Verdeel het mengsel over 4 schaaltjes. Heb je liever een kleinere portie? dan kan je er 6 uithalen.

Zet de schaaltjes in een ovenschaal of op een bakplaat met opstaande rand. Plaats de schaal in de oven. Giet heet water in de schaal tot ongeveer driekwart van de bakjes. Op deze manier wordt het au bain marie gegaard.

Laat de crème brûlée in ongeveer 60 minuten stollen. Hij mag van binnen nog best een beetje wiebelig zijn.

Laat de crème brûlée minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Het liefst een hele nacht.

Verdeel een el rietsuiker over de crème brûlée en brand de suiker tot karamel met een gasbrander.

Serveer meteen.

PS van de eiwitten die je overhoudt kan je lekkere meringues maken

Crème brûlée

Crème brûlée Crème brûlée

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook  of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel  Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan  hier.

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he? 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

18 reacties

  • pauline
    18 november 2019 om 15:18

    Mislukt, kan niet echt ontdekken wat ik verkeerd gedaan heb. Misschien moet ik het laten rusten alvorens in de vormpjes te gieten. ( gelezen op internet, pas in vormpjes doen als het schuim verdwenen is) Ik vond hem overigens mierzoet! TE zoet naar mijn mening, maar ik ben ook geen zoetekauw. Volgende keer ga ik suiker halveren.

  • Pauline
    15 oktober 2019 om 12:06

    Ah wat jammer. Misschien een nieuwe poging en iets langer op het vuur laten.

  • Barbara
    14 oktober 2019 om 20:53

    Helaas niet opgesteven! Alles volgens het recept gedaan. Heb gegoogle’t en er staat heet water in de ovenschaal doen.. dat staat niet in dit recept... helaas..

  • Pauline
    8 april 2019 om 10:35

    Ja dat kan wel. Ik zou het branden dan wel vlak voor het serveren doen.

  • adriaan
    4 april 2019 om 11:27

    is het mogelijk als je de creme brulee over twee dagen eet als je het dus twee dagen geleden hebt gemaakt

  • Nienke
    6 maart 2019 om 12:32

    Hoi, wanneer ik 6 normale porties wil maken, kan ik dan deze hoeveelheid van de ingrediënten gebruiken: 6 eidooiers 150 gr suiker 975 ml slagroom 1.5 vanille peul Of kan ik het dan beter verdubbelen en er 8 maken?

  • Tonny Heunen
    26 december 2018 om 12:18

    Voor de eerste keer creme brûlée gemaakt,voor 1e Kerstdag. Super goed gelukt. Heel erg lekker. Kreeg alleen maar complimenten. Heel gemakkelijk recept.

  • Yvonne van der Hout
    15 november 2018 om 16:57

    Hallo Pauline, Met kerst vorig jaar jouw creme brulee gemaakt als onderdeel van het grand dessert, was groot succes. Waren dus echt hele kleine schaaltjes. Gisteren weer gemaakt, iets grotere echte creme brulee schaaltjes, maar het blijft de dikte van vla...……...vond het al erg dun na de oven, maar zelfs na een nachtje koelkast, lijkt het wel vla. Alleen de bovenkant is iets dikker geworden, help. Groetjes Yvonne

  • Nienke
    2 januari 2018 om 16:49

    Helaas :( Ik heb het geprobeerd en het was echt prut. In dezelfde batch ook mijn twee stenen schaaltjes gebruikt en die waren top. Terwijl de oven tijd, temperatuur én de creme zelf exact hetzelfde waren. Het was wel god-de-lijk overigens. Maar wel in het juiste bakje ;)

  • Pauline
    2 januari 2018 om 11:47

    Dat kan inderdaad.

  • Nie ke
    30 december 2017 om 17:06

    Ik neem aan dat ik hem ook in siliconen muffin vormpjes kan maken? In plaats van echte creme brulee vormpjes? Van die laatste heb ik momenteel niet genoeg :(

  • Linda
    29 december 2017 om 21:11

    Kun je ook de creme brule in een grote oven schaal doen i.p.v. allemaal kleine bakjes/schaaltjes?

  • Pauline
    21 december 2017 om 23:13

    Ja dat kan ook, maar dat is vaak wel synthetisch. Dus dan zou ik eerder voor vanille extract gaan. Een tl is voldoende.

  • Marie stam
    18 december 2017 om 13:05

    Kun je var aroma gebruiken ipv een peul en hoeveel moet je dan gebruiken?

  • Rene Lips
    20 augustus 2017 om 12:40

    Herstel: Als je kokend water erbij doet dan heb je kans dat je roerei krijgt.

  • Rene Lips
    20 augustus 2017 om 12:35

    Warm niet kokend! water. Als je koud water erbij doet moet het water eerst nog worden opgewarmd in de oven en moet hij nog veel langer in de oven blijven staan. Als je kokend water er bij doet dan heb je kans dat de ei gaard.

  • Doreen de Wit
    5 juni 2017 om 20:42

    Ga aub crème brûlée eten bij de visbar in Domburg. Ze maken hem daar luchtig (chiffon) en als je daar dan toch bent eet vooral eerst een hoofdgerecht.

  • Monique van Leeuwen
    12 maart 2017 om 07:27

    Klinkt lekker! Heb er nu al trek in. Doe je er koud water bij of warm?

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.