20 handige kooktips
Vandaag deel ik 20 handige kooktips met jullie. Deze random kooktips maken het je net weer wat makkelijker in de keuken. En dat willen we allemaal toch? Heb jij zelf nog handige kooktips? Laat het achter in de comments, daar leren we allemaal weer van!
Kruiden kweken
Kweek je eigen kruiden op je balkon, in de tuin of in de vensterbank. Je hebt er echt niet veel ruimte voor nodig. Er is niets fijner om met een schaartje verse basilicum of dille te knippen. Dit maakt je gerecht net even af. Ik heb al eerder tips gegeven over hoe je de perfecte basilicum kweekt.
Thema party’s
Ga je een etentje voor vrienden geven en weet je niet waar je moet beginnen? Denk dan in thema’s. In plaats van 3 gangen kan je ook de hele tafel vol zetten met lekkers. Maak bijvoorbeeld een rijsttafel, geef een Mexican dinnerparty of een DIY sushiparty. Stem een aantal kleine gerechtjes op elkaar af en zet de tafel er mee vol. Iedereen kan pakken wat hij/zij wil en je kunt zelf ook lekker meegenieten.
Rood vlees bakken
Rood vlees bak je het beste in een combinatie van olijfolie en roomboter. Boter voor de smaak en kleur en olijfolie voor de hitte. Schroei het vlees op een hoge temperatuur dicht. Zet het vuur lager en laat het vlees in 2 tot 3 minuten per kant gaar worden. Haal het vlees uit de pan en dek het af met een stukje aluminiumfolie. Laat het vlees minimaal 5 minuten rusten. Snij het vervolgens in plakjes.
Blender schoonmaken
Een blender schoonmaken is heel simpel. Stop een drupje afwasmiddel en een liter water in de blender. Zet hem voor ongeveer 20 seconden aan. Spoel de blender af en laat de onderdelen drogen aan de lucht.
De vriezer gebruiken
Gebruik je vriezer waar het voor bedoeld is. Drink je iedere dag een smoothie. Maak dan smoothiepacks en vries deze in. Ditzelfde geldt voor ontbijtmuffins, deze kun je heel gemakkelijk invriezen. Kliekje over? Vries het in, het komt altijd weer van pas. Hou er wel rekening mee dat producten in de vriezer ook niet het eeuwige leven hebben. Zet de datum erop en hou max. 3 maanden houdbaarheid aan. Dan zit je altijd goed.
Restjes
Heb je een restje pasta, quinoa, rijst of bulgur over? Gooi het niet weg. De volgende dag is dit een goede basis om een salade op te bouwen.
Verse gember
Wist je dat je verse gember heel goed in kunt vriezen? Rasp de bevroren gember over je gerecht en de rest leg je weer terug in de vriezer. Zo heb je weken plezier van je verse gemberwortel.
Pletten niet Pellen
Plet een knoflookteen met de platte kant van je mes. Op deze manier kan je de schilletjes heel gemakkelijk verwijderen. Even hakken en het is klaar voor gebruik.
Rasp
Met een rasp kun je veel meer dan enkel kaas raspen. Ook komkommer, knoflook, gember, appel, aardappelen en tomaten laten zich goed raspen. Ik zweer bij mijn IKEA rasp, deze heeft een opvangbakje. Super handig!
Bakpapier
Wil je bakpapier gebruiken om een taartvorm te bekleden? Vorm er een prop van. Maak deze nat onder de kraan en vouw het voorzichtig uit. Op deze manier is bakpapier goed vormbaar en kan je er gemakkelijk een vorm mee bekleden.
Verse Vis
Verse vis herken je aan een aantal punten: Het ruikt niet, verse vis stinkt niet. Hij voelt stevig aan, de ogen zijn helder van kleur en de kieuwen zijn roze of helderrood. Voldoet je visje niet aan deze kenmerken?, laat hem dan lekker liggen.
No waste
Restjes groente weggooien is zonde. Deze kun je heel goed verwerken in een frittata, soep of een hartige taart.
Seizoen
Eet met de seizoenen mee. Een seizoensproduct is beter van smaak en beter voor je portemonnee. Door het grote aanbod is de prijs lager.
Boodschappen
Als ik boodschappen doe koop ik altijd verse groente voor de hele week. Zachte groentes zoals sla, andijvie en spinazie eet ik aan het begin van de week. De hardere groentes zoals bieten, pompoen en wortelen blijven langer goed, dus die bewaar ik voor het einde van de week. Op deze manier hoef je niet iedere dag naar de winkel.
Bewaren
Bewaar exotisch fruit zoals ananas en mango nooit in de koelkast. Ditzelfde geldt voor tomaten, aubergines en avocado’s. Ze verliezen smaak en textuur in de koelkast. En dat is zonde.
Vanille over
Gooi je gebruikte vanillestokjes nooit weg. Stop ze in de suikerpot voor homemade vanillesuiker. Of stop ze in een flesje wodka voor DIY vanille-extract. Echt waar!
Keuken musthaves
Dingen die eigenlijk niet in je keuken mogen ontbreken zijn: een goed mes, een fijne rasp, een blender en een keukenmachine. Vind je een keukenmachine een te grote aankoop? Begin dan met een staafmixerset met een hakmolentje. Daar heb ik het ook jaren mee gedaan. Dit maakt het culi leven zoveel makkelijker.
Tafeldekken doe je zo
Onthoud dit! Houd er rekening mee dat je van buiten naar binnen eet. Het bestek van de eerste gang ligt dus het verst van het bord af. Het dessertbestek ligt boven het bord, waarbij de lepel naar links (2 x L) wijst en de vork naar rechts (2 x R).
Presentatie
Een gerechtje staat of valt met een goede presentatie. Zelf ben ik fan van mooie grote schalen op tafel. Iedereen kan pakken wat hij wilt. Maar het kan ook een tikkeltje chiquer. Maak de borden mooi op in de keuken. En gebruik eens een mooi glas voor je dessert of soep. Het vlees snij je alvast je in plakjes en het sausje serveer je apart in een kannetje.
Granaatappel pellen
Hoe pel je een granaatappel? Dat gaat vaak niet zonder slag of stoot. Meestal zit je onder de rode vlekken en ben je lang bezig om alle pitjes los te krijgen. Dat kan makkelijker! Snijd de granaatappel doormidden. Snijd beide helften nogmaals doormidden. Neem een grote kom met water en leg de granaatappel hierin. Met je vingers trek je voorzichtig de pitjes los. Doordat je dit onder water doet voorkom je dat de hele keuken onder de rode spetters komt te zitten. Ga zo door totdat je alle pitjes losgetrokken hebt. De pitjes zakken naar de bodem en de vliesjes blijven drijven. De vliesjes schep je makkelijk uit het water en zo hou je de pitjes over.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.