Menu

How To: Basilicumplant in leven houden

Kunnen jullie je nog mijn enorme basilicumplant van vorig jaar herinneren? Dit was de trots van Maurits omdat hij ervoor gezorgd had dat de plant wel een meter hoog was geworden. Ik vind het zelf best lastig om een basilicumplant in leven te houden, want bij mij gaan ze eerlijk gezegd heel vaak dood.

Maurits, die nog even getwijfeld heeft of hij geen blog over tuinieren moest beginnen, wist er wel raad mee en beloofde mij plechtig dat hij zijn tips en trucs zal delen op mijn blog. Inmiddels een jaar verder, is dit nog steeds niet gebeurd en dus deel ik zijn tips met jullie. Want het verzorgen van een basilicumplant heeft wat voeten in de aarde.

basilicum verzorgen

Waar koop je het?
We hebben gewoon een plantje in de supermarkt gekocht. Het succesnummer van vorig jaar was een biologische basilicumplant van de Jumbo. Dit jaar heb ik een plantje van het tuincentrum. Ik zie tot nu toe nog weinig verschil.

Het poten
Het is belangrijk dat je het plantje in vruchtbare grond stopt. Dus haal het plastic bekertje ervan af en plant hem rechtstreeks in een stenen of metalen pot met gaatjes onderin. Het geheim van Maurits is het gebruiken van een grote pot, volgens hem werkt dat het allerbeste.

De verzorging
Het verzorgen van een basilicumplant vergt veel aandacht en liefde. Je moet hem dagelijks water geven en dat doe je het beste van onderaf. Daarom is een pot met gaatjes ook zo handig, deze zet je vervolgens in een bakje met water, zodat de plant zich van onderen vol kan zuigen met water. Lukt dat niet zorg dan dat je het water rechtstreeks op de aarde giet en nooit over de gehele plant heen.

Zon
Naast heel veel liefde heeft een basilicumplant veel zon nodig. De plant van vorig jaar stond binnen in de vensterbank op een zonnige plek op het zuiden. Iedere dag kreeg de plant minimaal 4 – 6 uur zonlicht en daardoor groeide hij als een malle.

Buiten
De basilicumplant kan je eventueel ook buiten houden. Maar zorg er wederom voor dat de plant op een zonnige plek en het liefst een beschutte plek staat. Momenteel hangt er een plantje aan mijn kruidenrek, dat ook minimaal 5 uur per dag zon vangt en deze doet het tot nu toe ook goed.

Verlepte bladeren
Hangt het plantje er zielig bij, kijk dan eens of hij tekort aan water heeft. De verlepte blaadjes kun je er eventueel afknippen met een schaar. De rest kan gewoon verder groeien.

Oogsten
Er wordt wel eens gezegd dat een grote plant zijn smaak verliest. Mijn ervaring is dat dit wel meevalt. Ik heb heel wat bakjes pesto van deze plant gemaakt. Je knipt de stengels er gewoon af met een schaar en de plant groeit vanzelf weer aan.

basilicum verzorgen

Mocht jij nog tips hebben voor de verzorging van een basilicumplant, laat het dan gerust weten in de comments.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

51 reacties

 • Annika
  3 april 2019 om 14:26

  Bij mij werkt deze methode het beste :)

 • Christa Devriendt
  1 april 2019 om 22:48

  Mij hebben ze gezegd om juist de blaadjes te plukken en niet de steeltjes te knippen . Wat is er eigenlijk het beste ?

 • Pauline
  4 mei 2017 om 13:46

  Soms weet ik het antwoord ook niet op een vraag. Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord.

 • Jop Mens
  3 mei 2017 om 21:21

  Ik heb toevallig net ook zo'n biologisch basilicumplantje van de Jumbo en ben op internet gegaan omdat ik me vaag herinner dat kruidenplantjes uit de winkel vaak parasieten hebben... Op de verpakking staat dat je het níet in een schoteltje water moet zetten omdat dit de wortels beschadigt, hoe zit dat? Zitten er nogal wat anorganische zouten in de meegeleverde aarde die eruit moeten spoelen bij elke waterbeurt omdat ze anders de boel verbranden?

 • Rosalee de Jong
  14 februari 2017 om 09:23

  klopt, wij doen dit thuis ook en alles gaat gewoon goed.

 • Juliette Silverton
  15 december 2016 om 09:21

  Wij geven ze om de dag water en ze groeien geweldig snel! Dit werkt ook gewoon fantastisch!

 • Pauline
  30 november 2016 om 11:13

  Ik zou het adviseren om iedere dag te doen.

 • Juliette Silverton
  28 november 2016 om 15:53

  kun je de plantjes ook om de dag water geven?

 • Anika van baal
  30 augustus 2016 om 14:07

  Hoi hoi
  Ik las dat basilicum een 1 jarige plant is hebben jullie er nog tips en trucjes voor om hem langer in leven te houden bijvoorbeeld 1 stengel toestaan om bloemen te maken zodat het daarna zaadjes maakt en het hele proces weer van voor af aan begint of loop ik nu raar te denken? Of blijft een basilicum in pot binnen wel langer leven? Ik kan er niet tegen om een plant maar 'tijdelijk' te hebben

 • Pauline
  22 augustus 2016 om 15:47

  Zeker, ze kunnen wel wat hebben.

 • Joyce
  19 augustus 2016 om 21:07

  Hoi Pauline,

  Wat doen jullie met de plantjes als het regent buiten? Laten jullie ze dan staan?

 • madelon
  29 maart 2016 om 00:27

  Thanks, handig artikel!
  Nu weet ik wat er met mijn half verlepte basilicum plant aan de hand is ?

 • Margo
  18 oktober 2015 om 21:02

  Ja, je hebt een groene rups als mee eter. Goed zoeken tussen de blaadjes en verwijderen. Hij is moeilijk te vinden, kijk vooral ook aan de onderkant van je blaadjes. Hij eet 's nachts en zit overdag aan de onderkant ;-)
  Succes!

 • Mvanhulzen
  16 september 2015 om 15:48

  Ik heb 1 bascilicum plantje , gewoon bij de plaatselijke supermarkt, gekocht, en over 2 potten verdeeld. ( dus uit elkaar gehaald)
  Ze groeien nu al een jaar goed in de vensterbank.
  Ik sproei regelmatig de blaadjes af onder de kraan ivm luizen.
  Deze zijn hierdoor verdwenen.

  Maar, sinds een paar weken hebben we een mysterieuze eter.
  Er worden hele blaadjes weggevreten maar wat zo vreemd is; er liggen rond de pot elke keer kleine zwarte korreltjes. Deze zijn in de loop der weken steeds groter geworden>
  Enig idee wie mijn bascilicum opeet???

 • Deborah
  26 augustus 2015 om 09:54

  Hoi Pauline,

  Wat een leuk kruidenrek heb je! Ik hoop dat je project moestuin net zo goed gaat als deze basilicumplant.. Weet je misschien nog waar je de hangers van de potten hebt gekocht? Ik kan nergens witte hangers vinden namelijk.

 • Irene
  21 mei 2015 om 17:41

  Hai Pauline,

  Onlangs heb ik je boek gekocht, het zag er zo mooi uit en met veel lekkere recepten!
  Dit blogbericht over basilicum is heel inspirerend om het weer eens met de basilicum te proberen.
  Overigens kocht ik laatst bij een tuincentrum biologische groenbladige basilicum; ik heb het nog niet geprobeerd, maar het zou net zo lekker zijn als de 'gewone', en bovendien lijkt ie beter langer mee te kunnen gaan. Zie ook:
  http://www.moestuinwebshop.nl/index.php?p=8&cat=836

  Zou je ook eens kunnen proberen (en dan ben ik natuurlijk benieuwd naar jouw culinaire oordeel!).

  Groetjes Irene

 • Stephen
  8 april 2015 om 11:21

  Ik had een gezond mooi basilicumplantje overgepot, echter de blaadjes gingen direct hangen en een dag later was er weinig meer van over. Wat heb ik fout gedaan?
  De pot staat in de zon en heeft genoeg water gekregen.
  Is de basilicumplant temperatuur gevoelig?

  Groet Stephen

 • barbara
  1 april 2015 om 14:08

  Over struinen bij xenos, action, groenrijk etc....moeten wel ergens te halen zijn lijkt me. De gaatjes kan jezelf makkelijk maken door met een spijker en een hamer erin te slaan.

 • Esther
  27 maart 2015 om 19:42

  Vraagje: ik kan nergens metalen potjes vinden met gaatjes onderin. Waar koop je deze, of heb je de gaatjes er zelf in gemaakt? Zo ja, hoe doe je dat? Alvast bedankt voor de reactie!
  Groetjes, Esther

 • Henk
  21 januari 2015 om 13:13

  Hoi, mijn plantje bacilicum ging ook steeds dood, tot het moment (ze staan nu in de gekochte potjes voor het raam in de keuken) ik ze sprenkelend uit mijn hand gewoon water over de blaadjes van bovenaf gaf. Misschien idee voor iemand waar de bacilicum ook steeds van dood gaat, dit is mij alleen nog maar binnen gelukt hoor, buiten moet ik deze zomer nog even kijken of het lukt. Mvg Henk

 • Pauline
  12 augustus 2014 om 21:50

  In de schuur ;) En voorheen liet ik ze wel buiten maar daar worden ze niet mooier van.

 • Patty
  12 augustus 2014 om 12:56

  Wat een super mooi kruidenrek voor buiten! Wat ik me alleen afvraag is of dat je deze mooie potten 's winters ook buiten laat hangen? Zo niet, waar laat je al je kruiden potten dan?

 • Ellen
  20 juli 2014 om 20:17

  Hema, vorig jaar. Maar misschien nu nog steeds?!

 • Pauline
  20 juli 2014 om 11:18

  Oh helemaal vanuit Italië Paul? Smaak dat heel anders?

 • Pauline
  20 juli 2014 om 11:17

  Jaa fijn he! Je mag wel een keer komen plukken hoor ;)

 • Maura - YLT
  19 juli 2014 om 10:17

  Wauw wat hangen je kruiden er mooi bij! Leuk joh, zo'n kruiden "rek". Ik zelf heb geen tuin, dus heb een plantje op mijn kamer. Vaak als ik een paar dagen niet thuis heb geslapen en weer thuis ben, issie verlept. Heel sneu haha. Misschien moet ik ze toch maar eens in een grotere pot zetten.

 • Geur van Maillard
  18 juli 2014 om 15:37

  Ook dit jaar zal ik vanuit Italië een basilicumplantje meenemen (de hele reis in de cupholder naast de stereo, genieten van de geur).
  Heb nu zo'n potje+onderpotje gekregen van m'n zus, en ben hoopvol dat deze het eens een tijd zal overleven ...

 • Bianca
  18 juli 2014 om 10:27

  Waar heb je die leuke hangpotten vandaan? Zoiets zoek ik al enige tijd!

 • Mirjam
  18 juli 2014 om 07:01

  Ik heb iedere keer als ik basilicum bij AH koop dat er na een paar dagen allemaal beestjes inzitten. Enig idee wat ik daar aan kan doen?? Want door die beestjes maak ik dus gelijk pesto en gooi de rest van de plant weg. :(

 • Pauline
  17 juli 2014 om 22:04

  Oh haha echt, je kan het de geit niet kwalijk nemen ;)

 • Pauline
  17 juli 2014 om 22:02

  Je hebt gewoon talent :)

 • Pauline
  17 juli 2014 om 22:00

  Ik ben bang van niet, sorry!

 • Marieke
  17 juli 2014 om 18:57

  Goede tips! Bij mij wisselt het behoorlijk; Soms gaan ze weken mee andere plantjes zijn na een week verpieterd. Maakt voor mij ook niet uit waar ik ze vandaan heb gehaald. Heb ook wel eens geprobeerd zelf te zaaien, helaas was dat geen succes.
  Benieuwd hoe het straks gaat als we op vakantie zijn.

 • Estelle
  17 juli 2014 om 16:59

  Heeft Maurits ook tips voor korianderplanten? Basilicum doet het bij mij prima maar de koriander gaat dood voor ik me om kan draaien :(

 • Sarah
  17 juli 2014 om 14:59

  Wat leuk. Ik had een tijdje terug wat plantjes gezaaid en de basilicum deed het al heel goed. Nu staat hij buiten en groeit nog sneller lijkt het wel. Ik geef ook elke dag water en hij staat lekker in de zon. Alleen haal ik liever de blaadjes eraf, die groeien sneller aan dan de hele stengel.

 • Devlin
  17 juli 2014 om 12:04

  Ik heb absoluut geen groene vingers, maar m'n basilicumplantje gaat als een tierelier. Zaadjes zaten samen met nog wat andere soorten, wat spul wat voor grond moet doorgaan (iets met kokos?) en een mooie pot in een kerstpakket en sinds de lente staat die hier in de keuken voor het raam (zuidwest-kant) flink te groeien. Gebruik er regelmatig blaadjes van. Het is mij een raadsel dat hij het zo goed doet, want zoals gezegd, heb geen groene vingers... gewone plantjes en bloemen gaan me meteen dood. Maar misschien heb ik een talent voor basilicum? ;)

 • MySimplySpecial
  17 juli 2014 om 11:42

  Mijn basilicumplantje staat in een potje op het aanrecht. Soms gaat dat erg lang goed, maar af en toe moet ik een nieuwe kopen. Misschien toch eens buiten proberen.

 • Dhini
  17 juli 2014 om 10:50

  Ik wil ook zo`n kruidenplanten hebben
  Bij mij altijd dood... ik heb geen groene vingers

 • Eline
  17 juli 2014 om 10:25

  Ik had een pracht van een plant. Totdat er een geit ontsnapte die wel zin had in een snackje en heel mijn plant opgegeten heeft :(

 • Jony
  17 juli 2014 om 10:14

  Slakken hou je tegen door kopertape om dr pot te plakken. Dit kan je kopen bij tuincentras. Slakken krijgen er een schok van en gaan er dus niet overheen

 • Jony
  17 juli 2014 om 10:12

  Fijne tips!!!
  Mij lukt het niet om ze levend te houden. Had laatst grote hoop maar ze zijn toen omdat we een weekend weg waren en niet konden opletten opgeeten door slakken

 • Miranda
  17 juli 2014 om 10:02

  Goede tips!
  Ik had me vantevoren een beetje ingelezen, toen basilicum geplant en nu kan ik lekker vaak oogsten.
  Idd veel water geven, veel zonlicht en genoeg ruimte.
  En als ik oogst haal ik alleen de blaadjes er af, de stengels laat ik zitten:)

 • Moon
  17 juli 2014 om 09:44

  Mijn ervaring is dat het ook helpt wanneer je alleen de blaadjes plukt en niet de stelen. Vaak zie je dat de plant al nieuwe mini-blaadjes maakt naast de grotere bladeren. Wanneer je de grotere bladeren plukt, zijn die mini-blaadjes in mum van tijd weer grote bladeren. Natuurlijk kan je wel stelen plukken die kaal en/of te lang worden, want de meeste blaadjes zitten boven aan. En inderdaad water van onderaf is de master-tip!

 • Martine
  17 juli 2014 om 09:28

  Zorg ervoor dat de plant nooit onder de 15 graden staat. Bij AH zie je ze zelfs wel eens in de koeling staan. Dan zie je ze gewoon "verpieteren".

 • Dita
  17 juli 2014 om 09:18

  Handige tips, bij mij gaan ze ook vaak dood

 • Herma
  17 juli 2014 om 09:10

  Bij mij werkt zelf zaaien het best. Alle planten die ik gekocht heb,gaan na een tijdje toch dood. Vorig jaar heb ik er voor het eerst een gezaaid en die groeit maar door!

 • Mieke
  17 juli 2014 om 09:00

  Mijn hele basilicumplant is leeg gegeten door de slakken! Iemand tips?

 • Monique
  17 juli 2014 om 08:31

  Zet de plant in een pot of vaas met smallere onderkant. Liefst van glas,zodat je kunt zien of er nog voldoende water is onder de kluit. Als je de plant water geeft, even de plant met kluit optillen, zodat het water naar de bodem van de vaas zakt. Zorg dat er altijd een laagje water staat onder de kluit, voetjes mogen best het water raken. Door een toevallige keuze van zo'n vaas met smalle onderkant heb ik wekenlang een frisse basilicumplant in mij vensterbank gehad. ivm vakantie heb ik 'm helemaal kaalgeknipt en de kluit weggooid. Maar ik ga nog eens proberen of de plant na het helemaal terugknippen toch weer aangroeit

 • Claudia
  17 juli 2014 om 08:24

  Ik las eens als tip dat je hem vooral moet gebruiken, steeds blijven oogsten. En dat lijkt een goede tip, hoewel ik mijn basilicum heb laten verzuipen, gelukkig heb ik alweer een nieuwe, die maar eens van onder gaan bewateren

 • Jeannette
  17 juli 2014 om 08:09

  Basilicum is 1 van mijn favoriete kruiden mmmm, maar idd gaat hij bij mij best gauw dood. Hij staat nu buiten en doe ik hier een poging om hem mooi te houden. Ik pluk regelmatig een bosje en bewaar het in de vriezer als ik ze niet direct gebruik, ideaal!. Ik zeker je tips proberen

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST