How To: Basilicumplant in leven houden

Kunnen jullie je nog mijn enorme basilicumplant van vorig jaar herinneren? Dit was de trots van Maurits omdat hij ervoor gezorgd had dat de plant wel een meter hoog was geworden. Ik vind het zelf best lastig om een basilicumplant in leven te houden, want bij mij gaan ze eerlijk gezegd heel vaak dood.

Maurits, die nog even getwijfeld heeft of hij geen blog over tuinieren moest beginnen, wist er wel raad mee en beloofde mij plechtig dat hij zijn tips en trucs zal delen op mijn blog. Inmiddels een jaar verder, is dit nog steeds niet gebeurd en dus deel ik zijn tips met jullie. Want het verzorgen van een basilicumplant heeft wat voeten in de aarde.

Waar koop je het?
We hebben gewoon een plantje in de supermarkt gekocht. Het succesnummer van vorig jaar was een biologische basilicumplant van de Jumbo. Dit jaar heb ik een plantje van het tuincentrum. Ik zie tot nu toe nog weinig verschil.

Het poten
Het is belangrijk dat je het plantje in vruchtbare grond stopt. Dus haal het plastic bekertje ervan af en plant hem rechtstreeks in een stenen of metalen pot met gaatjes onderin. Het geheim van Maurits is het gebruiken van een grote pot, volgens hem werkt dat het allerbeste.

De verzorging
Het verzorgen van een basilicumplant vergt veel aandacht en liefde. Je moet hem dagelijks water geven en dat doe je het beste van onderaf. Daarom is een pot met gaatjes ook zo handig, deze zet je vervolgens in een bakje met water, zodat de plant zich van onderen vol kan zuigen met water. Lukt dat niet zorg dan dat je het water rechtstreeks op de aarde giet en nooit over de gehele plant heen.

Zon
Naast heel veel liefde heeft een basilicumplant veel zon nodig. De plant van vorig jaar stond binnen in de vensterbank op een zonnige plek op het zuiden. Iedere dag kreeg de plant minimaal 4 – 6 uur zonlicht en daardoor groeide hij als een malle.

Buiten
De basilicumplant kan je eventueel ook buiten houden. Maar zorg er wederom voor dat de plant op een zonnige plek en het liefst een beschutte plek staat. Momenteel hangt er een plantje aan mijn kruidenrek, dat ook minimaal 5 uur per dag zon vangt en deze doet het tot nu toe ook goed.

Verlepte bladeren
Hangt het plantje er zielig bij, kijk dan eens of hij tekort aan water heeft. De verlepte blaadjes kun je er eventueel afknippen met een schaar. De rest kan gewoon verder groeien.

Oogsten
Er wordt wel eens gezegd dat een grote plant zijn smaak verliest. Mijn ervaring is dat dit wel meevalt. Ik heb heel wat bakjes pesto van deze plant gemaakt. Je knipt de stengels er gewoon af met een schaar en de plant groeit vanzelf weer aan.

 

 

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in