vegetarische stoofschotel

10 tips voor gezonder eten

Gezonder eten willen we allemaal wel. Ik heb dit lijstje bewust niet begin januari geplaatst (als iedereen weer met zijn of haar goede voornemens begint). Gezond eten moet een way of life worden. Nu ben ik echt niet het prototype gezond. Ik sport niet. Ik hou van ijs, bitterballen en frieten met mayo. En mijn gewicht is niet ideaal. Maar toch heb ik mede door de Voedselzandloper mijn eetpatroon en vooral mijn mindset in de loop der jaren aangepast.

Vind ik dat makkelijk? Heel eerlijk nee. Allesbehalve. Mijn gevoel wint het nog steeds vaak van mijn ratio. Dan weet ik dat het niet handig is om dat stuk chocola te eten, maar dan doe ik het toch. Toch wil ik graag mijn tips met jullie delen. Misschien heb je er wat aan. Ik ben natuurlijk geen diëtist of voedingsdeskundige. Dit zijn mijn eigen ervaringen, die voor mij werken en misschien voor jou ook wel. Als je zelf nog goede tips hebt, laat het dan vooral weten in de comments.

Tomatenstoof

1. 80/20 regel
Ik leef (althans ik probeer het) volgens de 80/20 methode. Dat betekent dat ik 80 procent van de tijd gezond eet. En die 20% staat voor zondigen. Ik bekijk het meestal per week. Doordeweeks eet ik vrij gezond. In het weekend is er ruimte voor wat lekkers. Ik geloof namelijk in verplicht zondigen. Ik ben een foodie en wordt gewoon heel gelukkig van af en toe een toetje, een lekkere pizza of een kroket. Door mijzelf dit te gunnen houd ik deze levensstijl gemakkelijker vol.

2. Eet zo puur mogelijk
In de meeste pakjes en zakjes zitten naast smaakversterkers ook heel veel zout en suikers verstopt. Suikers die je helemaal niet nodig hebt. Ik maak in principe alles zelf. Van pastasauzen, tot curry’s en van soepen tot burgers. Dan weet je precies wat er in zit en voorkom je dat je onnodig suiker binnen krijgt.

3. Wees matig met suiker
En dan bedoel ik ook honing, agavesiroop, kokosbloesemsuiker en maple syrup. Het effect op je lichaam is grotendeels hetzelfde. Ik eet niet suikervrij. Maar als ik suiker eet, kies ik er heel bewust voor. Ik eet dus alleen hele lekkere toetjes, taartjes en ijsjes. Zelfgemaakt of in een resto. Kant en klare koekjes, candybars en snoep eet ik zelden. Ik zeg niet nooit, want dan zou ik liegen. Maar als je zondigt moet je het gewoon goed doen. Met iets dat heel lekker is.

4. Drink water
Vroeger dronk ik vaak groene ijsthee of spa appel. Tegenwoordig drink ik alleen nog spa rood. Door frisdranken en kant en klare vruchtensappen uit je voedingspatroon te weren, heb je al een eerste stap naar een gezonder eetpatroon gezet. Daarnaast zorgt veel water drinken voor een voller gevoel en krijg je hierdoor minder snel honger. Dat is net als met suiker in je koffie of thee. Het is misschien even wennen om hiermee te stoppen, maar het is een kleine stap in de goede richting.

5. Niet vullen maar voeden
Geef mij een wit stokbrood en een lekkere dip en ik eet het zo achter elkaar op. Van een flinke snee zuurdesembrood met hummus en avocado heb ik aan 2 sneetjes echt meer dan genoeg. Hoe meer voedingsstoffen er in je eten zitten, des te meer het vult. Wit brood verzadigt niet. Terwijl een goed gevulde soep of salade dat wel doet. Probeer het maar eens.

vegetarische stoofschotel

6. Eet gevarieerd
Er is zoveel lekkers op deze aardbodem te vinden, maak daar dan ook gebruik van. Eet zo gevarieerd mogelijk. De ene dag rijst, de andere dag een ander graan zoals boekweit, bulghur of quinoa. Varieer ook lekker met groentes en zoete aardappelen. Ik eet bijna iedere avond wat anders. Pasta bijvoorbeeld (vooral de volkoren) is helemaal niets mis mee als je dat af en toe eet. Maar zou je het iedere dag eten dan is het wat minder gezond. Pas ook je ontbijt, lunch en avondeten op elkaar aan. Zwaar geluncht? Maak dan een wat lichtere avondmaaltijd.

7. Groente in de hoofdrol
Laat groente de hoofdrol spelen op je bord. Ik eet zelf vaak vega. Vooral omdat ik groente heel lekker vind. En omdat ze zo veelzijdig zijn. Als ik vlees eet, kies ik er bewust voor. Hoe meer groente op je bord, hoe beter. Op mijn blog staan heel veel vega recepten. Dus aan inspiratie geen gebrek.

8. Zorg voor gezonde tussendoortjes
Mijn grootste valkuil is altijd rond 4 uur ’s middags. Ik heb dan altijd trek. Meestal ben ik geneigd om dan een handje chips te pakken. Ik probeer eigenlijk iedere week een gezond tussendoortje te bakken. Zoals bananabread of havermoutmuffins. Deze eet ik dan rond 15.00 op en dat voorkomt mijn hongergevoel een uur later. Dit werkt echt. Dit soort gezonde tussendoortjes kan je ook heel gemakkelijk invriezen. Dus als je toch bezig bent, maak meteen een hele bups en vries het in.

9. Eet regelmatig
Als aanvulling op punt 8, eet regelmatig. Het liefst om de 2 uur. Dit kan iets kleins zijn zoals een stuk fruit, een kommetje kwark, een handje noten of een zelfgebakken tussendoortje. Op deze manier voorkom je dat je hele erge trek krijgt. En hele erge trek leidt meestal tot alles eten wat er maar in die keuken te vinden is. (ik spreek voor mijzelf) Dus je kunt beter op gezette tijden iets kleins eten. Voorkomt een schransbui.

10. Wees niet te hard voor jezelf
Gezonder eten en het veranderen van je voedingspatroon gaat vaak in stapjes. Dus weet niet te hard voor jezelf als je jezelf hebt laten gaan. Is het vandaag even niet gelukt, dan is er morgen weer een nieuwe dag. Zo gaat dat bij mij ook. Kijk ook vooral wat voor jou werkt. Ieder mens is anders. Maar vergeet vooral niet te genieten van iedere hap die je neemt. Gezond of iets minder, je eten moet altijd lekker zijn.

Ik hoop dat je wat aan mijn tips voor gezonder eten hebt gehad. Laat het mij vooral weten als je zelf ook tips hebt.

pauline

 

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in