Menu

10 tips voor gezonder eten

Gezonder eten willen we allemaal wel. Ik heb dit lijstje bewust niet begin januari geplaatst (als iedereen weer met zijn of haar goede voornemens begint). Gezond eten moet een way of life worden. Nu ben ik echt niet het prototype gezond. Ik sport niet. Ik hou van ijs, bitterballen en frieten met mayo. En mijn gewicht is niet ideaal. Maar toch heb ik mede door de Voedselzandloper mijn eetpatroon en vooral mijn mindset in de loop der jaren aangepast.

Vind ik dat makkelijk? Heel eerlijk nee. Allesbehalve. Mijn gevoel wint het nog steeds vaak van mijn ratio. Dan weet ik dat het niet handig is om dat stuk chocola te eten, maar dan doe ik het toch. Toch wil ik graag mijn tips met jullie delen. Misschien heb je er wat aan. Ik ben natuurlijk geen diëtist of voedingsdeskundige. Dit zijn mijn eigen ervaringen, die voor mij werken en misschien voor jou ook wel. Als je zelf nog goede tips hebt, laat het dan vooral weten in de comments.

Ingredienten radicchio

1. 80/20 regel
Ik leef (althans ik probeer het) volgens de 80/20 methode. Dat betekent dat ik 80 procent van de tijd gezond eet. En die 20% staat voor zondigen. Ik bekijk het meestal per week. Doordeweeks eet ik vrij gezond. In het weekend is er ruimte voor wat lekkers. Ik geloof namelijk in verplicht zondigen. Ik ben een foodie en wordt gewoon heel gelukkig van af en toe een toetje, een lekkere pizza of een kroket. Door mijzelf dit te gunnen houd ik deze levensstijl gemakkelijker vol.

2. Eet zo puur mogelijk
In de meeste pakjes en zakjes zitten naast smaakversterkers ook heel veel zout en suikers verstopt. Suikers die je helemaal niet nodig hebt. Ik maak in principe alles zelf. Van pastasauzen, tot curry’s en van soepen tot burgers. Dan weet je precies wat er in zit en voorkom je dat je onnodig suiker binnen krijgt.

3. Wees matig met suiker
En dan bedoel ik ook honing, agavesiroop, kokosbloesemsuiker en maple syrup. Het effect op je lichaam is grotendeels hetzelfde. Ik eet niet suikervrij. Maar als ik suiker eet, kies ik er heel bewust voor. Ik eet dus alleen hele lekkere toetjes, taartjes en ijsjes. Zelfgemaakt of in een resto. Kant en klare koekjes, candybars en snoep eet ik zelden. Ik zeg niet nooit, want dan zou ik liegen. Maar als je zondigt moet je het gewoon goed doen. Met iets dat heel lekker is.

4. Drink water
Vroeger dronk ik vaak groene ijsthee of spa appel. Tegenwoordig drink ik alleen nog spa rood. Door frisdranken en kant en klare vruchtensappen uit je voedingspatroon te weren, heb je al een eerste stap naar een gezonder eetpatroon gezet. Daarnaast zorgt veel water drinken voor een voller gevoel en krijg je hierdoor minder snel honger. Dat is net als met suiker in je koffie of thee. Het is misschien even wennen om hiermee te stoppen, maar het is een kleine stap in de goede richting.

5. Niet vullen maar voeden
Geef mij een wit stokbrood en een lekkere dip en ik eet het zo achter elkaar op. Van een flinke snee zuurdesembrood met hummus en avocado heb ik aan 2 sneetjes echt meer dan genoeg. Hoe meer voedingsstoffen er in je eten zitten, des te meer het vult. Wit brood verzadigt niet. Terwijl een goed gevulde soep of salade dat wel doet. Probeer het maar eens.

paddenstoelen

6. Eet gevarieerd
Er is zoveel lekkers op deze aardbodem te vinden, maak daar dan ook gebruik van. Eet zo gevarieerd mogelijk. De ene dag rijst, de andere dag een ander graan zoals boekweit, bulghur of quinoa. Varieer ook lekker met groentes en zoete aardappelen. Ik eet bijna iedere avond wat anders. Pasta bijvoorbeeld (vooral de volkoren) is helemaal niets mis mee als je dat af en toe eet. Maar zou je het iedere dag eten dan is het wat minder gezond. Pas ook je ontbijt, lunch en avondeten op elkaar aan. Zwaar geluncht? Maak dan een wat lichtere avondmaaltijd.

7. Groente in de hoofdrol
Laat groente de hoofdrol spelen op je bord. Ik eet zelf vaak vega. Vooral omdat ik groente heel lekker vind. En omdat ze zo veelzijdig zijn. Als ik vlees eet, kies ik er bewust voor. Hoe meer groente op je bord, hoe beter. Op mijn blog staan heel veel vega recepten. Dus aan inspiratie geen gebrek.

8. Zorg voor gezonde tussendoortjes
Mijn grootste valkuil is altijd rond 4 uur ’s middags. Ik heb dan altijd trek. Meestal ben ik geneigd om dan een handje chips te pakken. Ik probeer eigenlijk iedere week een gezond tussendoortje te bakken. Zoals bananabread of havermoutmuffins. Deze eet ik dan rond 15.00 op en dat voorkomt mijn hongergevoel een uur later. Dit werkt echt. Dit soort gezonde tussendoortjes kan je ook heel gemakkelijk invriezen. Dus als je toch bezig bent, maak meteen een hele bups en vries het in.

9. Eet regelmatig
Als aanvulling op punt 8, eet regelmatig. Het liefst om de 2 uur. Dit kan iets kleins zijn zoals een stuk fruit, een kommetje kwark, een handje noten of een zelfgebakken tussendoortje. Op deze manier voorkom je dat je hele erge trek krijgt. En hele erge trek leidt meestal tot alles eten wat er maar in die keuken te vinden is. (ik spreek voor mijzelf) Dus je kunt beter op gezette tijden iets kleins eten. Voorkomt een schransbui.

10. Wees niet te hard voor jezelf
Gezonder eten en het veranderen van je voedingspatroon gaat vaak in stapjes. Dus weet niet te hard voor jezelf als je jezelf hebt laten gaan. Is het vandaag even niet gelukt, dan is er morgen weer een nieuwe dag. Zo gaat dat bij mij ook. Kijk ook vooral wat voor jou werkt. Ieder mens is anders. Maar vergeet vooral niet te genieten van iedere hap die je neemt. Gezond of iets minder, je eten moet altijd lekker zijn.

Ik hoop dat je wat aan mijn tips voor gezonder eten hebt gehad. Laat het mij vooral weten als je zelf ook tips hebt.

pauline

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

27 reacties

 • Pompelmoes
  14 februari 2016 om 12:44

  Mooi lijstje! Dit doe im eigenlijk ook wel een beetje, maar met zo helder weergegeven tips kan ik ook weer wat verbetering brengen in mijn eigen gewoonten :)

 • Rowan
  11 februari 2016 om 18:47

  Mooi lijstje! Ik kan mij hier helemaal in vinden! Dit is ook mijn streven. Wel gaat het de ene week/maand beter dan de andere hoor!

 • annik
  11 februari 2016 om 14:11

  je moet wel opletten met veel spa rood te drinken zit veel zout in, beter is spa blauw of zelf je spa rood maken met sodastream

  verder heel nuttige tips!

 • Adriana
  9 februari 2016 om 23:54

  Goed stuk Pauline, heel herkenbaar!

 • Valerie
  9 februari 2016 om 01:59

  Helemaal mee eens, met deze tips ga je voor een gezonde leefstijl in plaats van een tijdelijk dieet. Het begint allemaal met bewust bezig zijn.

 • Rianne
  8 februari 2016 om 22:19

  Wat vaker dan normaal tanden poetsen en kauwgom eten helpt bij mij ook zeker! Met een frisse smaak en al wat te kauwen grijp je minder snel naar lekkere dingen! Water en groene thee (met cranberries) drink ik standaard elke dag.
  Sinds ik 30 kilo ben afgevallen eet ik alleen wat ik echt lekker vindt,zoals je al als tip gaf. Eten om te eten moet je voorkomen. Dat helpt echt!

 • lies
  8 februari 2016 om 20:27

  dankje voor de tips!

 • Jaimy van Dijke
  8 februari 2016 om 17:14

  Wat een leuk artikel!
  Ik wil binnenkort voor mijn blog ook een weekje suikervrij gaan proberen. Is denk ik wel lastig hoor. Maar ik kan mij echt helemaal vinden in jouw tips en dus denkwijze over gezond eten!

 • Catherine
  8 februari 2016 om 14:46

  Fijne tips! Ik moet erg gewoon voor zorgen dat ik altijd iets gezonds te eten heb liggen. Die truc om om 3 uur te eten zodat je niet van die bunkerhonger krijgt vind ik heel handig! Ga in vanaf nu doen.

 • Jessica
  8 februari 2016 om 13:24

  Fijn dat dit artikel nu "pas" online komt, weer even een momentje om helder te worden! goede tips, ik ga er zeker weer wat scherper op letten.

 • Elianne
  8 februari 2016 om 11:57

  Wat een leuk en inspirerend artikel. Ik vind het tof dat je eerlijk bent, en dat het niet 'doorschiet' in ineens supergezond, wat je nog niet eens een week volhoudt (ik niet in ieder geval). Ik ga proberen weer eens wat vaker zelf lekkere en gezonde tussendoortjes te maken, want dat is toch wel de grootste valkuil. Ik ben benieuwd naar je havermoutmuffins, die ga ik eens proberen :)

 • Annika
  8 februari 2016 om 11:21

  Ja precies! Als je zondigt moet het, het ook echt waard zijn!

 • Annika
  8 februari 2016 om 11:20

  Hmm, dat ga ik ook eens proberen, thanks voor de tip!

 • Annika
  8 februari 2016 om 11:20

  Dat is ook een goede tip inderdaad!

 • Rob Alberts
  8 februari 2016 om 11:05

  Gezonde en duidelijke regels!

  Opgeruimde groet,

 • Hendrina
  8 februari 2016 om 10:29

  Bedankt Pauline voor alle goede tips,Ben er blij mee en gebruik ze ook.Dank je we!!

 • Saar
  8 februari 2016 om 09:56

  Verfrissende tips! Ook al pas ik er al veel toe in mijn eetpatroon, tóch fijn om het weer even te lezen. ? Compliment voor je leuke en mooie site!

 • Sofie
  8 februari 2016 om 09:54

  Leuk artikel! Jij geeft tenminste toe dat het niet altijd even makkelijk is en dat het zelfs jou niet altijd lukt, super! Als je sommige magazines leest denk je al snel dat je slecht bezig bent maar van dit artikel krijg ik een totaal ander gevoel.

 • Eve
  8 februari 2016 om 08:58

  bruikbare tips inderdaad!
  Iets ongezonds stop ik alleen in mijn mond als het een cijfer 8 waard is of hoger.
  zelfs als het na 1 hap tegen valt eet ik het niet verder.
  Dat zorgt ervoor dat je echt bewust "zondigt" (en geniet!!) en niet zomaar klakkeloos iets in je mond stopt.

 • Margot
  8 februari 2016 om 08:33

  Fijne tips! Ik drink vaak te weinig, maar de laatste tijd hou ik bij wat ik drink in een app en dat helpt enorm.

 • Ellen
  8 februari 2016 om 08:19

  Goede tips! Ik ben zelf momenteel met een suikervrije maand bezig om alles nog eens opnieuw te reguleren dus minder suiker is zeker een aanrader volgens mij ;)

 • Nicole
  8 februari 2016 om 08:18

  Ik eet 5-6 keer op een dag. Ik sport drie keer in de week, gewoon omdat ik het leuk vind en om fit te blijven. Bijkomend voordeel is dat er ruimte is voor snacks. Daarnaast eet ik verplicht zo vetarm mogelijk en dat scheelt ook kan ik je zeggen.
  Je geeft goede tips! En het hoeft inderdaad niet zo streng allemaal.

 • Freya
  8 februari 2016 om 07:50

  Ik doe het bijna helemaal zo! Wat voor mij ook nog helpt: bij elke maaltijd groentjes of fruit toevoegen. Logisch? Niet zo, als je komt van twee broodmaaltijden per dag...

 • Emma
  8 februari 2016 om 07:39

  Hele handige tips! Ik drink al heel veel water, en dat vult inderdaad heel goed! Variatie is bij ons aan tafel een must, wij eten eens in de maand lasagne, frietjes, enzovoort, dan is het die ene keer éxtra lekker!

 • Corine
  8 februari 2016 om 07:27

  Hele goede tips! Om te voorkomen dat ik ''s avonds voor de televisie ga snacken, poets ik vroeg op de avond mijn tanden. Dat helpt mij om niet meer te snoepen.

 • fenneke
  8 februari 2016 om 07:20

  Fine tips ?. Ik schrijf op wat ik eet. Zo houdt ik de controle en weet ik wanneer ik ruimte heb om te zondigen. Het is nou eenmaal niet en, en, en, maar of, of, of ?.

 • Marlotte
  8 februari 2016 om 06:52

  Goede tips! Wat mij betreft is de 80/20-regel heel belangrijk, ook gewoon omdat je het veel beter kunt volhouden!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST