Menu

Easy: Jachtschotel met zoete aardappel

Als kind at ik bij een vriendinnetje voor het eerst jachtschotel. Haar moeder kon koken als de beste en ik vroeg haar meteen om het recept. Zachte aardappelpuree met gekruid gehakt (stoofvlees kan ook), zoete appel en een krokant kaaslaagje. Heerlijk! En het past helemaal bij deze tijd van het jaar. Nu het buiten koud is, hebben we vooral behoefte aan comfort food. Voor mij is comfort food alles wat uit de oven komt. Eten waar je instant gelukkig van wordt. Nou word ik sowieso al snel gelukkig van een bordje eten, maar bij dit soort schotels heb ik dat des te meer.

In plaats van een gewone aardappelpuree heb ik een puree gemaakt van zoete aardappelen. Is net ietsje lichter. Voor deze snelle ovenschotel heb ik gehakt gebruikt. Je zou eventueel ook stoofvlees (riblappen) kunnen gebruiken. Maar deze snelle versie is net zo lekker. Je kunt de jachtschotel ook prima voorbereiden. Dan hoef je hem als je uit je werk komt, alleen maar de oven in te schuiven. Kan jij in de tussentijd mooi bijkomen van een lange werkdag op de bank. Fijn toch? Geniet ervan!

jachtschotel van zoete aardappel

Ingrediënten voor 4 personen
1 kg zoete aardappelen
400 gr rundergehakt
2 uien
1 paprika
1 prei
200 ml (rundvlees) bouillon
2 appels (bijv. Jonagold)
50 gr geraspte kaas
2 blaadjes laurier
2 kruidnagelen
Snuf nootmuskaat
Peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer 3 x 3 cm. Kook de zoete aardappelen gaar in water met zout. Giet de aardappelen af en stamp er een puree van. Je kunt de puree eventueel wat smeuïger maken met een scheutje melk of een klontje roomboter. (dit is niet voedselzandloper proof). Breng de zoete aardappelpuree op smaak met peper en zout en zet apart.

Pel en snipper de ui. Fruit dit aan in wat olijfolie.

Voeg het gehakt toe en bak dit mee. Breng het op smaak met peper en zout en de nootmuskaat.

Was de prei en snijd deze in plakjes. Snijd de paprika in blokjes. Voeg deze bij het gehakt en bak kort mee.

Voeg nu de bouillon toe en de laurier en kruidnagelen en laat het geheel op een zacht vuur zo’n 20 minuten stoven.

Snijd de appelen in  dunne plakjes.

Verdeel het gehakte groentemengsel over een ovenschaal. Leg hierop de plakjes appel.

Verdeel de zoete aardappelpuree over de ovenschotel. Garneer het gerecht met de geraspte kaas.

Bak de jachtschotel in ongeveer 20 minuten goudbruin op 200 graden. De ovenschotel is klaar als het kaaslaagje lekker krokant is.

jachtschotel van zoete aardappel jachtschotel van zoete aardappel

Dit recept is Voedselzandloper proof als je kippengehakt ipv rundergehakt gebruikt.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan bijna 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

54 reacties

 • Tessa_H
  22 oktober 2019 om 13:20

  Erg lekker! Ik had geen prei, maar aubergine past er ook goed bij!

 • judith
  3 juni 2019 om 13:47

  zoooo lekker

 • Hanneke
  12 april 2019 om 17:30

  Heel lekker recept?voor herhaling vatbaar, heerlijk

 • Simone80
  20 januari 2019 om 18:36

  Bedankt voor de tip van de nagels, ik vroeg me al af Hoe ik ze terug ging vinden. Top!

 • Wietske
  14 januari 2019 om 19:47

  Bedankt voor het recept! Het was echt een succes ?. Zelfs mijn man vond het erg lekker terwijl hij normaal gesproken niet zo van zoete aardappel houdt. Ik ga het zeker aanbevelen bij anderen! Groetjes, Wietske

 • Margo Roelofs
  2 oktober 2018 om 15:26

  Hallo Pauline, De JACHTSCHOTEL MET ZOETE AARDAPPEL Lijkt mij een heel lekker recept; ook handig dat je het van tevoren kunt klaarmaken; ik kan NL. niet zo lang staan. Hoe lang van tevoren? Omdat ik nogal een groentefreak ben wil ik er nog meer groente bij doen. Welk recept zou hier bijpassen? Met vriendelijke groet, Margo Roelofs

 • Annika
  5 april 2018 om 10:46

  Klinkt goed!

 • Marieke
  4 april 2018 om 18:24

  Wij hebben er een vegetarische variant van gemaakt met Vega-gehakt en ook die is erg lekker!

 • Mevr Meeusen
  1 februari 2018 om 13:06

  Wij willen dit recept voor onze gasten in het Hospice klaar maken. Voor hoeveel personen is dit recept. ( 4 personen ). Mvg.

 • Pauline
  29 januari 2018 om 16:39

  Wat leuk!

 • Carine s
  28 januari 2018 om 19:56

  Ik maak dit nu voor de 2 de keer precies zoals je recept en we smullen er echt van. Het is minder zwaar dan met gewone aardappelpuree. Echt tof! Ik heb meerdere recepten van je bewaard

 • Jeannet mettes
  19 januari 2018 om 12:54

  Bij mij was het groentemengsel ook heel nat heb maar afgegoten, nu afwachten hoe het smaakt

 • Aline
  25 november 2017 om 13:19

  Heerlijk, deze combinatie! De zoete aardappelen en appels zijn echt smaakmakers.

 • Brenda
  5 mei 2017 om 17:46

  Ook heel goed vegetarisch te maken met Vega gehakt mmmmm

 • Annika
  16 maart 2017 om 14:00

  Ah wat leuk om te horen, graag gedaan!

 • Anja van Kempen
  15 maart 2017 om 13:08

  Wat is dit super lekker! Ik ga het nog eens maken met stoofvlees. Lijkt mij ook super! Dank je wel voor dit heerlijke recept.

 • Annika
  15 maart 2017 om 09:55

  Graag gedaan!

 • kristelvandenacker
  14 maart 2017 om 09:55

  Het is geen herfst weer, maar toch had ik gisteren zin in dit recept! Het was heerlijk, dankjewel voor het delen!

 • Mirjam Spierings
  8 maart 2017 om 09:46

  Heerlijk vinden wij deze zoete aardappelschotel. Ik heb deze verrukelijke schotel al een paar keer gemaakt. Je geeft aan dat het groentenmengsel 20 minuten in de bouillon moet stoven. Op een of andere manier dikt het mengsel bij mij niet in zodat de schotel eigenlijk naar mijn idee een beetje te "nat" blijft. De laatste keer heb ik de boel maar even in een vergiet laten uitdruppelen. Is het de bedoeling dat de boel een beetje nattig blijft of doe ik iets fout?

 • Annika
  28 februari 2017 om 09:33

  Wat goed om te horen!

 • Ramona
  24 februari 2017 om 10:22

  Ik had alleen de appel weggelaten (niet in huis) maar het was echt HEERLIJK! Gaan we vaker maken...

 • Pauline
  6 februari 2017 om 10:53

  Nee geen specifieke reden, dit is de stand die ik altijd gebruik.

 • Alex
  4 februari 2017 om 15:20

  Hoi Pauline, het viel me op dat je specifiek hetelucht stand aangeeft. Heeft dat een reden? Groet Alex

 • Christianne
  29 januari 2017 om 18:38

  Wat een heerlijke schotel! We hebben gesmuld. Door de zoete aardappel en de appel een zoete inval. Wellicht maak ik 'm de volgende keer met gewone aardappels.

 • Linda
  24 januari 2017 om 23:43

  Hey Ellen! Ik heb ook weleens zoete aardappels bij de AH gehaald, maar ze hebben wel oranje daar in een zak! Liggen bij de andere aardappels in zak. Groetjes Linda

 • Pauline
  24 januari 2017 om 17:11

  Haha wat leuk dat je dit leest, Marijke :) X

 • Marijke Romkena
  23 januari 2017 om 19:10

  Je het er iets heel lekkers van gemaakt. Ik voel me vereerd.

 • Ellen
  15 januari 2017 om 23:06

  Lijkt me heerlijk.! Ik zie dat Pauline oranje zoete aardappel gebruikt. Bij Albert Hein verkopen ze helaas alleen zoete aardappelen die een paarse schil hebben ( althans hier) en er van binnen uitzien als knolselderie. Dat kleurt lang niet zo leuk dus ga ik naar de groentenman die wel de oranje versie verkoopt. Die met paarse schil zijn iets minder zoet. Lekker met die kaas! Komt deze week nog op tafel :)

 • Monique
  2 december 2016 om 20:42

  Voor de eerste keer zoete aardappelen gegeten. Het was verrassend lekker!

 • Jolien
  20 november 2016 om 00:52

  Het was heerlijk! Deze wordt zeker nog gemaakt.

 • Pauline
  15 november 2016 om 17:09

  Ik zou hem weer opwarmen in de oven. Een minuut of 15 op 180 graden.

 • Jill
  15 november 2016 om 12:50

  Ik ga morgen de jachtschotel make , wauw dat klinkt als een heerlijke recepten. Hoe kan ik de schotel het beste later opwarmen voor mijn vriend? Weer in de oven of kan het ook in de magnetron? Groetjes Jill

 • Annika
  7 november 2016 om 08:53

  Ah wat goed om te horen! Thanks!

 • Brigit
  5 november 2016 om 07:21

  Bedankt, voor je heerlijke recepten, Gister de jachtschotel, en de marmercake gemaakt, HEERLIJK!!

 • Cindy
  25 maart 2016 om 17:26

  Hij was heerlijk!

 • Annika
  5 februari 2016 om 08:59

  Goed om te horen :)

 • Lisa
  4 februari 2016 om 20:27

  Dit is een mooi winterkost recept! Ik heb ipv gehakt sukadelappen gebruikt en deze 2,5 uur laten stoven. Mijn moeder en ik voelden ons helemaal winter warm nadat we dit hadden gegeten.

 • Andrea
  29 januari 2016 om 07:51

  Heerlijk! Snel, simpel en alles in huis.

 • Pauline
  23 januari 2016 om 14:43

  Die tip ga ik zeker onthouden ;)

 • Margriet
  22 januari 2016 om 19:25

  Zooooooó, dat was vet lekker!! En dit werd beaamd door man en kind. Dankjewel voor het recept. En heel veel plezier in Australie aankomende maand. Wij hebben er vier maanden rondgereisd met een campertje, fantastisch!! Tip: niet alles willen doen. Less is soms stiekem toch echt more ;-)

 • Pauline
  21 januari 2016 om 16:18

  Zeker dat gaat prima. Geniet ervan.

 • Tina
  21 januari 2016 om 14:12

  Dit ziet er heel erg lekker uit hoor! Ga het toch eens maken om te weten of dat het echt lekker smaakt!

 • Sietske Hoogendoorn
  20 januari 2016 om 20:57

  Pauline, ik ga het morgen maken! Mijn zoontje heeft coeliakie en kan dus geen gluten eten. Is het ok om een groente bouillonblokje te gebruiken? Dank voor je antwoord alvast!

 • Noesjka
  20 januari 2016 om 20:46

  Heb hem vega gemaakt met soja gehakt. Staat in de vriezer klaar voor de vrijdagavond! Ziet er prachtig uit. Ben erg benieuwd hoe die smaakt!
  Vandaag ook trouwens je aardappel-prei soep gemaakt en gegeten. Ging erin als s(n)oep! ? Heerlijk!

 • Megan
  20 januari 2016 om 20:24

  Dat ziet er lekker uit! Ik ben gek op zoete aardappelen, maar heb ze nog nooit zo gegeten. Goed idee om ze zo bovenop een ovenschotel te gebruiken. Ziet er uit als een lekker winters receptje, hij staat op mijn binnenkort maken lijstje genoteerd!

 • Pauline
  20 januari 2016 om 19:50

  Ik heb nog nooit jachtschotel op, maar het lijkt me lekker. Het ziet er door die zoete aardappel wel heel mooi uit in ieder geval.

 • Carla
  20 januari 2016 om 15:50

  Heerlijk! Alles in huis (alleen gewone aardappelen ipv de zoete. Het staat al te stoven.
  Vanavond, als iedereen thuis is alleen nog even in de oven. Hebben we even tijd voor elkaar ...
  Dank voor deze comfort ovenschotel. Wel even laurier en kruidnagelen verwijderen. Prik de kruidnagelen voorzichtig in het laurierblad, dan zijn ze makelijker terug te vinden

 • Corinne
  20 januari 2016 om 10:55

  Ohh dit ziet er lekker (en vrolijk!) uit. Ik heb helaas niet alles in huis anders ging ik gelijk aan de slag!

 • Cheese and Chinese
  20 januari 2016 om 09:09

  Ik heb nog nooit een jachtschotel gegeten maar het klinkt inderdaad als de ideale maaltijd voor dit koude weer!

 • Ellen
  20 januari 2016 om 07:41

  Oh wauw die zoete aardappel bovenop ziet er zooo heerlijk uit! Komt op mijn to-cook lijstje!

 • Nicole
  20 januari 2016 om 07:31

  Dat ziet er heerlijk uit! Ik hou van winterse korst.

 • Emma
  20 januari 2016 om 07:20

  Oh verrukkelijk! De combinatie van zoete aardappel en gehakt lijkt mij echt ontzettend lekker!

 • Margot
  20 januari 2016 om 07:19

  Dat ziet er goed uit! Ik ben ook helemaal van comfort food de laatste tijd.

 • Marlotte
  20 januari 2016 om 06:52

  Aaah, dit ziet er zó lekker uit! Deze zet ik op mijn moet-ik-echt-een-keertje-maken-lijstje haha!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.