fbpx
Menu

Kaasfondue in brood

Kaasfondue in brood was altijd mijn favo hap bij café Boven Jan in Groningen. In mijn studententijd ging ik wel 4 keer per week uit eten. Niet altijd fancy hoor. Soms een simpele salade bij “Springs”, een daghap bij “De Eerste kamer” en als ik iets meer geld over had ging ik naar het “Zwarte Schaap of Boven Jan”. En bij die laatste nam ik steevast de kaasfondue in brood. Mmmmm.

Het staat alleen al heel erg leuk. Ik bedoel, de presentatie is awesome, al zeg ik het zelf. Het is ook super lekker. Je begint met het dopen van de groentjes in de warme gesmolten kaas. Als je dat dan helemaal leeggegeten hebt, blijft er nog een lekkere broodkorst over die doordrenkt is van de kaas. Het ultieme genot voor zo’n cheese-addict als ik. Ik maakte dit receptje al een hele tijd geleden en ik moet eerlijk bekennen dat ik er, nu ik dit zo schrijf, weer enorm veel zin in krijg. Snel maar weer maken dus

kaasfondue in brood

Ingrediënten voor 2 personen
200 gr geraste belegen kaas
200 gr geraspte Gruyère of Emmentaler
350 ml droge witte wijn
1 teen knoflook
1 tl maïzena + 1 el water

En verder
2 grote harde ronde broodjes
Stukjes komkommer
Cherry Tomaatjes
Reepjes paprika
Mini worteltjes

Zo maak je het
Wrijf je fonduepan (of steelpan) in met de knoflook.

Schenk de wijn in de pan en breng het aan de kook.

Voeg nu beetje bij beetje de geraspte kaas toe. Blijf roeren met een pollepel totdat alle kaas gesmolten is.

Maak een papje van de maïzena en een el water. Meng dit met een garde door de kaasfondue. Goed roeren want anders krijg je klontjes. De kaasfondue is klaar als hij wat dikker is geworden.

kaasfondue in brood

Snij het kapje van de broodjes en hol ze uit. Dit gooi je uiteraard niet weg, die stukjes kun je heel goed in de kaas dippen.

Giet de kaasfondue in de broodjes. Serveer de broodjes met wat stukjes komkommer, paprika, wortel en cherrytomaatjes.

Garneer eventueel met een plukje peterselie.

Mmm dat wordt smullen.

kaasfondue in brood

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

45 reacties

  • Pauline
    10 december 2017 om 13:54

    Je kan eventueel alcoholvrije wijn gebruiken. Soms gebruikt men ook appelsap maar dat lijkt mij persoonlijk niet lekker.

  • Nina
    8 december 2017 om 11:49

    Hai Pauline, ik zou dit recept graag een keer willen maken, maar is het mogelijk om de wijn weg te laten? Zou ik het dan moeten vervangen met wat anders? Ik hoor graag van je, heerlijk receptje voor de wintertijd die er nu aan komt. Liefs, N

  • Annika
    10 maart 2017 om 09:23

    Wat leuk om te horen!

  • Hester
    9 maart 2017 om 21:45

    Was heeeeerlijk, ook de kinderen hebben zitten smullen! Ik had in eerste instantie een beetje wijn met veel melk gedaan ivm met de kinderen, maar al snel begon de melk te schiften😣 Toen overnieuw begonnen met 100 ml wijn verhitten, kaas er in delen erbij en daarna warme melk in delen toevoegen. Toen ging het goed.

  • Pauline
    12 februari 2017 om 13:30

    Dat is altijd een uitdaging. je moet hem wel op een warmtebron zetten, dan komt het zeker goed.

  • Naomi
    24 december 2016 om 22:26

    Hmmmmmm, dit ga ik zeker eens proberen! Leuk om te lezen. Die cafés die jij noemt in Groningen ken ik ook. Ik kom weliswaar uit Emmen, maar kom zo nu en dan weleens in Groningen natuurlijk hihi

  • Lies
    12 februari 2016 om 16:48

    Kan je de kaassaus al eerder maken en dan even opwarmen voor dat je gaat eten??

    Lies

  • Jikky Grashuis
    14 december 2015 om 13:22

    Hoe lang blijft de kaas vloeibaar als we wat langer tafelen?

  • Monique
    11 december 2015 om 00:29

    Hallo Pauline,
    Hoelang blijft de kaas lekker gesmolten? want ik heb maar 1 fondue pan en ik dacht wel mooi te combineren met vlees fondue.. Dus ik dacht als ik eerst deze maak en dan snel de pan schoonmaak en olie in doe voor de vlees en dan aan tafel ga. En dat je dan lekker kan genieten van vlees fondue en als bijgerecht lekker kaas fondue en andere bijgerechten.

  • wendy
    9 september 2015 om 16:29

    Hoi Pauline!

    Lekkere recepten heb je ertussen staan! Wil de Kaas-fondue wel eens proberen, maar hoe healthy is dit recept??? :)

  • Kim
    8 april 2015 om 20:01

    Ziet er super uit!
    Dat alcohol helemaal verdampt is overigens echt niet waar!
    Hoe langer je kookt, hoe meer er verdampt, maar er blijft altijd alcohol achter!
    Even googlen en je vindt het ☺️
    Niet echt geschikt voor de kindjes en zwangeren lijkt mij dus.

  • Pauline
    4 april 2015 om 15:18

    Was de wijn wel heet genoeg? Ik heb dat vroeger ook eens gehad. Een bonk kaas in een plas wijn, geen aanrader.

  • Marjanne
    3 april 2015 om 21:19

    De eerste keer dat ik deze kaasfondue maakte, was de kaas volledig gesmolten. Maar toen ik dit recept vanavond opnieuw maakte, smolt de kaas niet volledig, ook na heel lang roeren, bleef de geraspte kaas ronddrijven in een kaassaus. De smaak was nog steeds heel goed, maar het was wel kauwen geblazen. Enig idee wat ik fout heb gedaan?

  • Corrine
    30 maart 2015 om 20:18

    Ongelooflijk!
    Wat een leuk idee!
    Dit komt op de paasbrunch- tafel!

  • N
    5 maart 2015 om 11:30

    Kan het niet laten om even te reageren op Corien. Lactose intolerantie betekent dat je melksuiker niet verteerd. Ook geen geiten, paarden ezel schapen enz. melksuiker. Wel kun je tegen harde hollandse kaas. Daar is de lactose al " verteerd" door het rijpingsproces. Let wel op wat er in het broodje zit! Niet alle broodjes zijn vrij van lactose(melksuiker, weipoeder, droge melkbestanddelen enz) .

  • Dini
    5 maart 2015 om 09:23

    wat een leuk recept, die ga ik snel proberen!
    dank je wel

  • Henk
    4 maart 2015 om 08:22

    Ja, variant is om een bouillion van blokjes kippenbouillion te maken. Evt. Halal blokjes voor hen die daar nog een variant op willen.
    Ik merk dat het mooier bind als ik start met wat boter en uitje knoflook fruiten dan wat bloem binden en dan de bouillion. Vervolgens de heerlijke kaas er doorheen smelten.. :-)
    Nog een aanvulling is blokjes ham en, of champion schijfjes even meegaren in de bouillion, uitlekken en ook toevoegen! Een marrokaanse smaaktouch geeft het, als je ervan houdt, om voor opdienen koriander toe te voegen ipv peterselie...
    Hatseflats, eet smakelijk!

  • Pauline
    2 maart 2015 om 11:37

    De alcohol verdampt. Maar je kunt ook melk gebruiken.

  • Stefanie
    1 maart 2015 om 18:09

    Jammie jammie jammie! Ik ben al net zo'n kaasaddict als jij. Steevast op mijn moeders verjaardag maken we kaasfondue. Zo in een broodje nog nooit geprobeerd, maar tjee looks good!

  • Liselotte
    1 maart 2015 om 14:20

    als je het voor kinderen maakt wat doe je dan ipv wijn? Alvast bedankt!

  • Anna
    1 maart 2015 om 06:58

    Geniaal dat ik hier zelf nooit aan gedacht heb.

  • Bianca
    28 februari 2015 om 15:40

    Als ik een kaasfondue maak, vervang ik de witte wijn altijd door appelsap. Gaat heel goed. Is meteen kidsproof en ikzelf vind het ook lekkerder dan met wijn ;)

  • Lisanne
    28 februari 2015 om 10:57

    Ziet er leuk uit! Ga ik zeker eens proberen, heb nog nooit kaasfondue gegeten.

  • Els
    28 februari 2015 om 06:39

    Hier thuis zijn we ook dol op kaas dus dit valt vast in de smaak

  • Kristy
    28 februari 2015 om 00:35

    wat een heerlijk klinkend recept weer !
    Wat ik hier een beetje mis of misschien kijk ik er over heen is een soort favorietenlijst. Dat je ergens aan kan geven dat je dit op wil slaan in een soort persoonlijk kookboek ofzo zeg maar..

    Maar verder.. heerlijke inspirerende recepten !!

  • Josée
    27 februari 2015 om 17:13

    En de broodjes ook lekker zelf bakken...... Superleuk idee voor diverse gelegenheden! Ik hou zelf meer van de iets pittiger kaassoorten.

  • Pauline
    27 februari 2015 om 16:29

    Haha nee zeker niet! En dit kan je prima voor 1 persoon maken inderdaad.

  • Corinne
    27 februari 2015 om 14:48

    tjonge, wat ziet dat er superleuk uit. Ik ben dol op kaas dus dat moet ik zeker ook eens uitproberen.

  • Evelien
    27 februari 2015 om 14:46

    wat super dat het een klein recept is!! zo kan ik het ook makkelijk voor me uppie maken!
    gelukkig ben ik niet alleen in mijn kaas verslaving. haha

  • Corien
    27 februari 2015 om 13:50

    Heb je ook een alternatief voor de lactose intoleranten? Ik gebruik zelf heel vaak de geitenkaas jongbelegen van AH. Ik heb het alleen nog nooit geprobeerd in een kaasfondue...uitdaging

  • Linda Delichef
    27 februari 2015 om 12:58

    Ohhh, kaasfondue! Dat heb ik volgens mij pas twee keer gegeten, terwijl ik GEK ben op kaas. Goed idee voor m'n datemiddag zondag! :D

  • Pauline
    27 februari 2015 om 11:26

    Wat leuk, ja het scheelt zeker ook in de afwas, nog een reden om het te maken :)

  • Pauline
    27 februari 2015 om 11:25

    Dat vind ik ook!

  • Pauline
    27 februari 2015 om 11:24

    Ja hoor, de alcohol verdampt door de hitte.

  • Eef
    27 februari 2015 om 11:24

    Dit is ook een van mijn favoriete recepten. Recent nog gemaakt voor mijn verjaardag: iedereen vind het leuk en lekker en scheelde mij een hele hoop afwas.

  • Samantha
    27 februari 2015 om 11:10

    Wat een super leuk idee! Wij zijn hier thuis gek op kaasfondue. Dus dit ga ik zeker proberen. :)

  • nathalie
    27 februari 2015 om 10:58

    Lekker! alleen jammer dat koe kaas zo ongezond is.!

  • Ellen Steijn
    27 februari 2015 om 10:10

    Ziet er heel lekker uit. Koelt de kaasfondue niet snel af in het broodje, of dat het snel stolt? Heb jij daar ervaring mee?

  • Evi
    27 februari 2015 om 10:03

    De wijn verdampt door de hitte!

  • Evi
    27 februari 2015 om 10:03

    Woooow dit ziet er superlekker en gezellig uit, ga ik zeker een keer maken! Maar dan wel met een bruin broodje :)

  • Natasja Penders
    27 februari 2015 om 09:34

    Kan dit ook voor de kids (ivm de wijn)???

  • Margot
    27 februari 2015 om 09:18

    Heerlijk! Dit wil ik vanavond wel eten! Helaas heeft mijn vriend een hekel aan kaasfondue, dus ik moet even een ander moment afwachten.

  • Marijke - easydailyfood
    27 februari 2015 om 09:00

    Wat ziet dit er leuk uit zeg!

  • Emily van Kampen
    27 februari 2015 om 08:39

    Wat staat dat gezellig in een broodje! En het leuke is dat je de kom daarna dan ook nog kunt opeten.

  • Ellen
    27 februari 2015 om 08:23

    Lekker! Kaas is altijd een goed idee ;)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.