bloemkoolpizza

Bloemkoolpizza met tomaat & mozzarella

Een pizza met een bodem van bloemkool? Ja ook ik, had er mijn bedenkingen bij. Op Pinterest is het een ware hit en dus werd het tijd om het zelf eens te proberen. En niet zonder succes, want deze bloemkoolpizza is super lekker. Als het aan mij ligt, eet ik iedere week pizza en dat is natuurlijk niet zo healthy. Deze versie is wel gezond en glutenvrij want de bodem is gemaakt van bloemkool.

Het gekke is, dat je de bloemkool nauwelijks proeft. Eigenlijk is bloemkool dus echt de kameleon onder de groentes, ik maakte er al eens stamppot van, het recept staat in mijn boek, tabouleh en nu ook pizza. En nu denk je dat dit een heel ingewikkeld proces is, maar ook dat valt reuze mee. Er zit wel lekker veel kaas in, maar hé dat hoort nu eenmaal bij pizza. Zelfs als het een healthy variant is.

Ingrediënten voor 1 pizza
De bloemkool bodem
1/2 bloemkool
1 ei
50 gr geraspte kaas
Peper en zout

Toppings
4 el tomatensaus (uit een kartonnetje)
1/2 bol mozzarella
1 tomaat
1 tl oregeano
Verse basilicum
Peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij de bloemkool in roosjes en was ze.

bloemkoolpizza

Rasp de bloemkool fijn. Dit kan met een handrasp, maar gaat nog sneller in een keukenmachine.

Gaar de bloemkool gedurende 5 minuten in de magnetron.

bloemkoolpizza 2Laat de gekookte bloemkool goed uitlekken. Je kunt de bloemkool het beste in een schone theedoek stoppen en dit uitwringen. Er komt nogal wat vocht vrij namelijk.

Meng de bloemkool met een ei en de geraspte kaas.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel over de bakplaat. Zorg dat je een dunne en egale bodem maakt van ongeveer 25 cm breed. Dit doe je het beste door het mengsel met de bolle kant van een lepel aan te drukken.

pizzabodem van bloemkoolBak de bodem in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin.

Breng de tomatensaus op smaak met de oregano en wat peper en zout.

bloemkoolpizza

Haal de bloemkoolbodem uit de oven en bestrijk deze met de tomatensaus.

Snij de tomaat in plakjes en verdeel deze over de bloemkoolpizza.

Scheur de mozzarella in stukken en verdeel dit over de bodem.

Bak de bloemkoolpizza in 5 tot 10 minuten af.

Garneer de bloemkoolpizza met de verse basilicum.

bloemkoolpizzaDit recept is Voedselzandloper proof! 

 

Salade met halloumi & gegrilde perzik
25 food vragen aan Yvette van Boven
Bewaar
151 Comments
  • Kristin Wijnja

    20 maart 2018 at 21:22 Beantwoorden

    Heb de bloemkool wat fijn gemaakt en in een stoommandje gekookt, zodat de kool niet in het water ligt. Vervolgens uitgeknepen. Dat werkte prima.

  • Trudie Postma

    23 februari 2018 at 21:38 Beantwoorden

    Lijkt mij erg lekker. Ben bezig met een dieet sinds oktober. Volgende week balansweek en nu wilde ik deze graag gaan maken, maar ik heb geen oven. Hoe kan ‘m dan het beste maken? Of lukt het zonder oven echt niet?

    • Annika

      25 februari 2018 at 12:39 Beantwoorden

      Ja, je hebt wel echt een oven nodig om dit te maken.

    • Suzanne van den Heuvel

      24 april 2018 at 09:31 Beantwoorden

      Hallo Trudie,

      je kunt de pizza bodem ook goed maken in een pan. Een beetje bakken als een omelet of frittata en voorzichtig eruit laten schuiven.
      Je kunt de pizza beleggen naar wens en even met een deksel erop de mozzarella zacht laten worden. Wellicht iets anders dan met oven, maar het kan wel!! Smakelijk

  • Hilde slangen

    4 februari 2018 at 13:19 Beantwoorden

    Smaak is heerlijk alleen jammer dat de bodem aan bakpapier bleef plakken hoe kan dat?

  • Ineke

    20 januari 2018 at 20:46 Beantwoorden

    Ik heb bloemkoolrijst gebruikt van de AH en ipv de magnetron het op een ovenplaat uitgelegd en 15 minuten in de oven gezet. Daarna vocht eruit geperst en verder het recept gevolgd.
    Heerlijk!!!

  • Michele meijer

    6 januari 2018 at 18:56 Beantwoorden

    Kan ik de bloemkoolroosjes ook heel even blancheren, ik heb geen magnetron

    • Pauline

      12 januari 2018 at 15:58 Beantwoorden

      Zou ik niet doen, want dan wordt het te nat. Ik zou de bloemkool dan gewoon rauw houden en de tijd in de oven iets verlengen.

  • Lieke Vermunt

    15 december 2017 at 14:23 Beantwoorden

    Dit recept ziet er lekker uit! Ik heb alleen ook een lactose-intolerantie waardoor ik geen kaas in de bodem kan toevoegen. Weet jij of het dan nog lekker zal zijn of moet ik iets anders proberen?

  • Britt vd Graaf

    4 december 2017 at 18:09 Beantwoorden

    Mijn bodem werd niet erg hard.. het was meer een papje wat aan het papier zat vast geplakt. Iemand dit ook gehad? Of tips?

    • Pauline

      10 december 2017 at 14:05 Beantwoorden

      Echt hard wordt het niet. Maar je moet hem wel op kunnen tillen. Waarschijnlijk zat er nog teveel vocht in bij jou.

      • snowy

        1 maart 2018 at 09:46 Beantwoorden

        waarschijnlijk als je het op een pizzasteen doet, wordt het wel knapperig.

  • Marjolijn de Rooy

    28 oktober 2017 at 12:55 Beantwoorden

    Prima recept, maar voor iemand die met gezonde ‘ voeding’ ipv vulling bezig is, sta ik verbaasd dat de magnetron wordt aangeraden. Het is bekend dat welk product dan ook, wat in de magnetron is geweest, alle voedingswaarde verloren is!!! Daarnaast is de magnetron ook een grote stralingsbron in je huis. die past ophoudt als je de stekker uit het stopcontact trekt.

    Dus gewoon even koken en de magnetron nooit meer als onderdeel van een recept gebruiken! Kijk maar eens op het wereld wijde web, naar informatie over de werking van een magentron.

    • dominic mattijs

      10 februari 2018 at 13:25 Beantwoorden

      echt? alle voedingswaarde gaat verloren? dat lijkt me geweldig, dat wil zeggen dat alles wat in de magnetron is geweest totaal calorievrij is, ideaal om af te vallen dus……..

      leer jezelf eens goed in over huishoudapparatuur en laat de slimme mensen met rust over deze onzin aub

  • Nanda Droog

    25 oktober 2017 at 19:05 Beantwoorden

    Net gemaakt. Smaakt lekker. De volgende keer bak ik de bodem aan twee kanten. Nu nog wat slap.,

  • Op de thee bij Le

    24 oktober 2017 at 12:00 Beantwoorden

    Bij ons was het eerder een bloemkoolhusseltje maar wel een heerlijk husseltje

  • Karin

    1 september 2017 at 16:37 Beantwoorden

    Wat een gedoe om dat fijn te maken in de keukenmachine ging steeds vast zitten doordat het zo Nat is. Zijnn daar nog tips voor?

    • Pauline

      4 september 2017 at 16:03 Beantwoorden

      Je kan kant en klare bloemkoolrijst kopen bij de AH. Of wat kleinere hoeveelheden in je keukenmachine doen. Het hoort namelijk niet nat te worden, dan heb je het te lang gemalen.

  • Inge Mathijssen

    7 augustus 2017 at 22:40 Beantwoorden

    Voor hoeveel personen is dit recept foto ziet het er klein uit als een portie?

  • Bianca G

    19 juni 2017 at 19:01 Beantwoorden

    Echt heel erg lekker, de bodem had best wat knapperiger gemogen maar de smaak maakt dat zeker goed 😉 Ik heb over de belegde pizza wat Italiaanse kruiden van verstegen gestrooid Deze pizza staat vanaf nu in de menukeuze.

  • anneke

    18 mei 2017 at 12:31 Beantwoorden

    Gaar de bloemkool gedurende 5 minuten in de magnetron..
    Moet dat in water of zonder water? In een schaal of zak.
    Ik snap m niet zo goed,

    Of eerst koken in water en daarna raspen?

    Wat werkt het best?

  • Josine

    14 april 2017 at 16:34 Beantwoorden

    Zo lekker! Ben ‘m nu aan het maken 🙂 liefs Josine

    • Gonne

      24 april 2017 at 12:25 Beantwoorden

      Ik snap even niet wat er met de bloemkoolroosjes gebeurt?

    • Carmen

      24 mei 2017 at 12:14 Beantwoorden

      Mmm ik heb m ook net gebakken voor vanavond!

  • Nina

    11 april 2017 at 16:58 Beantwoorden

    Kun je het ook zonder magnetron maken bv .normaal koken ivm. Geen magnetron meer

    • Annika

      13 april 2017 at 09:21 Beantwoorden

      Ja hoor, dat kan ook!

      • Dimphy

        25 april 2017 at 16:28 Beantwoorden

        Maar hoe doe je dat dan?

        • Daniëlle den Hollander-Foray

          26 april 2017 at 17:03 Beantwoorden

          In een pan met water en dan even koken. 2 minuutjes op middelhoog vuur doe ik.

Plaats een reactie