fbpx
Menu

Bloemkoolpizza met tomaat & mozzarella

Een pizza met een bodem van bloemkool? Ja ook ik, had er mijn bedenkingen bij. Op Pinterest is het een ware hit en dus werd het tijd om het zelf eens te proberen. En niet zonder succes, want deze bloemkoolpizza is super lekker. Als het aan mij ligt, eet ik iedere week pizza en dat is natuurlijk niet zo healthy. Deze versie is wel gezond en glutenvrij want de bodem is gemaakt van bloemkool.

Het gekke is, dat je de bloemkool nauwelijks proeft. Eigenlijk is bloemkool dus echt de kameleon onder de groentes, ik maakte er al eens stamppot van, het recept staat in mijn boek, tabouleh en nu ook pizza. En nu denk je dat dit een heel ingewikkeld proces is, maar ook dat valt reuze mee. Er zit wel lekker veel kaas in, maar hé dat hoort nu eenmaal bij pizza. Zelfs als het een healthy variant is.

Ingrediënten voor 1 pizza
De bloemkool bodem
1/2 bloemkool
1 ei
50 gr geraspte kaas
Peper en zout

Toppings
4 el tomatensaus (uit een kartonnetje)
1/2 bol mozzarella
1 tomaat
1 tl oregeano
Verse basilicum
Peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snij de bloemkool in roosjes en was ze.

bloemkoolpizza

Rasp de bloemkool fijn. Dit kan met een handrasp, maar gaat nog sneller in een keukenmachine.

Gaar de bloemkool gedurende 5 minuten in de magnetron.

bloemkoolpizza 2Laat de gekookte bloemkool goed uitlekken. Je kunt de bloemkool het beste in een schone theedoek stoppen en dit uitwringen. Er komt nogal wat vocht vrij namelijk.

Meng de bloemkool met een ei en de geraspte kaas.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het mengsel over de bakplaat. Zorg dat je een dunne en egale bodem maakt van ongeveer 25 cm breed. Dit doe je het beste door het mengsel met de bolle kant van een lepel aan te drukken.

pizzabodem van bloemkoolBak de bodem in ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin.

Breng de tomatensaus op smaak met de oregano en wat peper en zout.

bloemkoolpizza

Haal de bloemkoolbodem uit de oven en bestrijk deze met de tomatensaus.

Snij de tomaat in plakjes en verdeel deze over de bloemkoolpizza.

Scheur de mozzarella in stukken en verdeel dit over de bodem.

Bak de bloemkoolpizza in 5 tot 10 minuten af.

Garneer de bloemkoolpizza met de verse basilicum.

bloemkoolpizzaDit recept is Voedselzandloper proof! 

 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

168 reacties

  • Geertje
    8 maart 2019 om 16:12

    Ik heb het met gewoon bloemkoolrijst gemaakt, niet eerst in de magnetron, gewoon direkt vermengen met ei en kaas en 20 min in de oven op 180 graden.

    Beantwoorden
  • Bliss
    5 februari 2019 om 17:07

    Ik heb het 2 keer geprobeerd, maarre..... ik vind het niet de moeite waard. Veel werk, de stank van bloemkool in huis en het is gewoon écht niet zo lekker als een echte pizza :D Nee, dan trakteer ik mezelf toch maar op een echte pizza en houd dan wel rekening met de dikte en toppings :)

    Beantwoorden
  • Wilma van Hengel
    1 februari 2019 om 15:09

    Heerlijk recept. Aanvulling: ik vang het kookvocht op en dat gebruik ik óf om te drinken óf in een soep (in het kader van duurzaamheid en zuinig zijn met onze schepping en dus ook alles wat te eten of te drinken is)

    Beantwoorden
  • Esther
    31 januari 2019 om 16:37

    oh het ruikt hier hemels! na bijna een maand Kha dieet en pizzaverbod MOEST ik vandaag echt een pizza eten.... dus deze oplossing is geweldig. ik heb diepvries bloemkoolroosjes van de aldi afgespoeld onder warm water en daarna in de keukenmachine gedaan. minuutje op stand 1 en daarna 2 eieren ( omdat het een portie van 600 gram was) en een handje slankie geraspte kaas erbij. 20 min op 180 en daarna omgedraaid en nog 10 min op 180. belegd met home made tomatensaus, prei en proscuito. ZALIG!

    Beantwoorden
  • Leonie
    14 augustus 2018 om 19:10

    Het was heerlijk. Ik had als ingrediënten paprika, stukjes kip, ui, mozzarella en natuurlijk tomatensaus. Tomaatjes en rucola erover en het was echt heerlijk. Ik had alleen toen ik de bloemkool en ei mixte, dat het erg plakkerig was. Het was niet echt een deegje. Hadden meer hier last van? Ik heb er zelf wat bloem door heen gedaan. Alleen hoe kan dit of is t normaal? Liefs!!

    Beantwoorden
  • Leon
    25 juli 2018 om 19:13

    Het was heel erg lekker, de bodem was goed krokant en met mijn eigen vulling erop was het smullen geblazen.

    Beantwoorden
  • Jessica Van Heddegem
    20 juli 2018 om 11:17

    Hallo Ik ben nu diepvriesbloemkool aan het stomen voor de pizza. Hoeveel gram bloemkool is het ongeveer per pizza?

    Beantwoorden
  • Annika
    24 juli 2018 om 13:59

    Ongeveer 450 gram

    Beantwoorden
  • Heleen van den Bos
    27 januari 2019 om 12:54

    Ik neem aan dat je de bloemkool wel in water moet doen als het de magnetron in gaat..of niet?

    Beantwoorden
  • Eline
    1 juli 2018 om 18:32

    Heel lekker, maar de bodem is niet zo krokant bij mij. Zou het helpen om deze om te draaien tijdens het bakken in de oven?

    Beantwoorden
  • Annika
    3 juli 2018 om 12:44

    Ja, dat kan zeker helpen!

    Beantwoorden
  • Erika
    1 juni 2018 om 19:49

    Ik had bloemkoolrijst gekocht en deze verder behandeld zoals beschreven. In de bodem had ik al wat basilicum gedaan. Als topping had ik tomatensaus, nog een beetje geraspte kaas, bacon, paprika, champignons en oregano. De rest van het gezin had pannenkoeken en waren jaloers op mijn pizza 😃 Hij was ook echt heerlijk!

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 juni 2018 om 17:06

    Dat klinkt heel lekker!

    Beantwoorden
  • Anouk
    9 februari 2019 om 14:42

    Hoi. Doe je bij de bloemkoolrijst ook kaas? En hoeveel bloemkoolrijst per pizza?

    Beantwoorden
  • Kristin Wijnja
    20 maart 2018 om 21:22

    Heb de bloemkool wat fijn gemaakt en in een stoommandje gekookt, zodat de kool niet in het water ligt. Vervolgens uitgeknepen. Dat werkte prima.

    Beantwoorden
  • Trudie Postma
    23 februari 2018 om 21:38

    Lijkt mij erg lekker. Ben bezig met een dieet sinds oktober. Volgende week balansweek en nu wilde ik deze graag gaan maken, maar ik heb geen oven. Hoe kan ‘m dan het beste maken? Of lukt het zonder oven echt niet?

    Beantwoorden
  • Annika
    25 februari 2018 om 12:39

    Ja, je hebt wel echt een oven nodig om dit te maken.

    Beantwoorden
  • Suzanne van den Heuvel
    24 april 2018 om 09:31

    Hallo Trudie, je kunt de pizza bodem ook goed maken in een pan. Een beetje bakken als een omelet of frittata en voorzichtig eruit laten schuiven. Je kunt de pizza beleggen naar wens en even met een deksel erop de mozzarella zacht laten worden. Wellicht iets anders dan met oven, maar het kan wel!! Smakelijk

    Beantwoorden
  • Hilde slangen
    4 februari 2018 om 13:19

    Smaak is heerlijk alleen jammer dat de bodem aan bakpapier bleef plakken hoe kan dat?

    Beantwoorden
  • Anneke van Amerongen
    22 april 2018 om 00:06

    Het bakpapier eerst natmaken, uitknijpen en dan op de bakplaat uitstrijken, zo plakt het niet.

    Beantwoorden
  • Ineke
    20 januari 2018 om 20:46

    Ik heb bloemkoolrijst gebruikt van de AH en ipv de magnetron het op een ovenplaat uitgelegd en 15 minuten in de oven gezet. Daarna vocht eruit geperst en verder het recept gevolgd. Heerlijk!!!

    Beantwoorden
  • Michele meijer
    6 januari 2018 om 18:56

    Kan ik de bloemkoolroosjes ook heel even blancheren, ik heb geen magnetron

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 januari 2018 om 15:58

    Zou ik niet doen, want dan wordt het te nat. Ik zou de bloemkool dan gewoon rauw houden en de tijd in de oven iets verlengen.

    Beantwoorden
  • Lieke Vermunt
    15 december 2017 om 14:23

    Dit recept ziet er lekker uit! Ik heb alleen ook een lactose-intolerantie waardoor ik geen kaas in de bodem kan toevoegen. Weet jij of het dan nog lekker zal zijn of moet ik iets anders proberen?

    Beantwoorden
  • Lilian
    21 januari 2019 om 12:13

    Ik heb edelgistvlokken geprobeerd, ging prima en heel smakelijk. Ongeveer zelfde hoeveelheid aangehouden als de kaas.

    Beantwoorden
  • Anja
    14 april 2019 om 15:12

    Oude kaas is lactosevrij

    Beantwoorden
  • Britt vd Graaf
    4 december 2017 om 18:09

    Mijn bodem werd niet erg hard.. het was meer een papje wat aan het papier zat vast geplakt. Iemand dit ook gehad? Of tips?

    Beantwoorden
  • Pauline
    10 december 2017 om 14:05

    Echt hard wordt het niet. Maar je moet hem wel op kunnen tillen. Waarschijnlijk zat er nog teveel vocht in bij jou.

    Beantwoorden
  • snowy
    1 maart 2018 om 09:46

    waarschijnlijk als je het op een pizzasteen doet, wordt het wel knapperig.

    Beantwoorden
  • Marjolijn de Rooy
    28 oktober 2017 om 12:55

    Prima recept, maar voor iemand die met gezonde ' voeding' ipv vulling bezig is, sta ik verbaasd dat de magnetron wordt aangeraden. Het is bekend dat welk product dan ook, wat in de magnetron is geweest, alle voedingswaarde verloren is!!! Daarnaast is de magnetron ook een grote stralingsbron in je huis. die past ophoudt als je de stekker uit het stopcontact trekt. Dus gewoon even koken en de magnetron nooit meer als onderdeel van een recept gebruiken! Kijk maar eens op het wereld wijde web, naar informatie over de werking van een magentron.

    Beantwoorden
  • dominic mattijs
    10 februari 2018 om 13:25

    echt? alle voedingswaarde gaat verloren? dat lijkt me geweldig, dat wil zeggen dat alles wat in de magnetron is geweest totaal calorievrij is, ideaal om af te vallen dus........ leer jezelf eens goed in over huishoudapparatuur en laat de slimme mensen met rust over deze onzin aub

    Beantwoorden
  • Fionah
    17 juni 2018 om 13:12

    Alleen omdat iets geen voedingswaarde bezit, wil dat niet zeggen dat het ook geen calorieën meer heeft. Neem kristal(suiker), amper voedingswaarde maar je wordt er loeie dik van.. Als je wilt weten hoe waarheidsgetrouw een onderzoek is, achterhaal dan wie het onderzoek financiert/sponsort. Heel vaak zit er achter bepaalde onderzoeken een aanverwante industrie (preken voor eigen parochie). Misschien zelf toch ook even inlezen?

    Beantwoorden
  • Nanda Droog
    25 oktober 2017 om 19:05

    Net gemaakt. Smaakt lekker. De volgende keer bak ik de bodem aan twee kanten. Nu nog wat slap.,

    Beantwoorden
  • Op de thee bij Le
    24 oktober 2017 om 12:00

    Bij ons was het eerder een bloemkoolhusseltje maar wel een heerlijk husseltje

    Beantwoorden
  • Karin
    1 september 2017 om 16:37

    Wat een gedoe om dat fijn te maken in de keukenmachine ging steeds vast zitten doordat het zo Nat is. Zijnn daar nog tips voor?

    Beantwoorden
  • Pauline
    4 september 2017 om 16:03

    Je kan kant en klare bloemkoolrijst kopen bij de AH. Of wat kleinere hoeveelheden in je keukenmachine doen. Het hoort namelijk niet nat te worden, dan heb je het te lang gemalen.

    Beantwoorden
  • Inge Mathijssen
    7 augustus 2017 om 22:40

    Voor hoeveel personen is dit recept foto ziet het er klein uit als een portie?

    Beantwoorden
  • Annika
    8 augustus 2017 om 13:19

    Het is voor ong. 2 personen!

    Beantwoorden
  • Bianca G
    19 juni 2017 om 19:01

    Echt heel erg lekker, de bodem had best wat knapperiger gemogen maar de smaak maakt dat zeker goed ;-) Ik heb over de belegde pizza wat Italiaanse kruiden van verstegen gestrooid Deze pizza staat vanaf nu in de menukeuze.

    Beantwoorden
  • anneke
    18 mei 2017 om 12:31

    Gaar de bloemkool gedurende 5 minuten in de magnetron.. Moet dat in water of zonder water? In een schaal of zak. Ik snap m niet zo goed, Of eerst koken in water en daarna raspen? Wat werkt het best?

    Beantwoorden
  • Anouk Van Hees-van Leest
    17 september 2017 om 18:09

    Zonder water en in een magnatron bestendige bak.

    Beantwoorden
  • Josine
    14 april 2017 om 16:34

    Zo lekker! Ben ‘m nu aan het maken :-) liefs Josine

    Beantwoorden
  • Gonne
    24 april 2017 om 12:25

    Ik snap even niet wat er met de bloemkoolroosjes gebeurt?

    Beantwoorden
  • Josine
    24 april 2017 om 13:29

    Die maal je fijn in een keukenmachine.

    Beantwoorden
  • Carmen
    24 mei 2017 om 12:14

    Mmm ik heb m ook net gebakken voor vanavond!

    Beantwoorden
  • Nina
    11 april 2017 om 16:58

    Kun je het ook zonder magnetron maken bv .normaal koken ivm. Geen magnetron meer

    Beantwoorden
  • Annika
    13 april 2017 om 09:21

    Ja hoor, dat kan ook!

    Beantwoorden
  • Dimphy
    25 april 2017 om 16:28

    Maar hoe doe je dat dan?

    Beantwoorden
  • Daniëlle den Hollander-Foray
    26 april 2017 om 17:03

    In een pan met water en dan even koken. 2 minuutjes op middelhoog vuur doe ik.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen