fbpx
Menu

Citroen meringue taart

Een citroen meringue taart ziet er prachtig uit, een strakke gele vulling met een wolk van gebrand eiwit schuim. Ik heb mij in Frankrijk al regelmatig staan verlekkeren bij in de etalages van Franse patissiers. Toch had ik nog nooit zo’n taart geproefd, laat staan zelf gemaakt.

Deze Tarte au Citron, stond dus al een tijdje op mijn lijstje om gemaakt te worden. Na de uitzending van Heel Holland Bakt was ik niet meer te houden en dook ik de keuken in. Ik gebruikte als basis het recept van Sabina Kookt, niet al te ingewikkeld en daar hou ik van.

De citroen meringue taart is ontzettend leuk om te maken en het resultaat is spectaculair. Voor mij is hij net iets te zoet, maar ik hou dan ook van zuur.

citroen meringuetaart

Ingrediënten voor 10 pers (23 cm)
Bodem
225 gr bloem
160 gr koude roomboter in blokjes
80 gr witte basterdsuiker
1/2 losgeklopt ei
Snuf zout

Lemon curd
50 gr maïzena
130 gr kristalsuiker
Rasp van 2 citroenen
Sap van 2 citroenen
250 ml water
3 eidooiers
60 gr roomboter

Meringue schuim
3 eiwitten
100 gr suiker

Zo maak je het
Begin met het deeg voor de bodem. Kneed alle van alle ingrediënten een soepel deeg. Je kan dit met de hand doen of met een keukenmachine.

Vet een bakvorm van 23 cm in met een bakspray of wat boter.

Verdeel wat bloem over je blad en rol de deeglap uit.

citroen meringue taart

Bekleed de vorm met het deeg. En prik gaatjes in de bodem.

Zet de vorm in de vriezer. Deze tip heb ik van Yvette van Boven geleerd, zo loopt je deeg niet uit.

citroen meringuetaart

Nu maak je de lemoncurd. Was de citroenen en rasp het gele gedeelte van de schil. Het witte is bitter, dus rasp niet teveel.

Doe dit samen met het citroensap, het water, de suiker en de maïzena in een steelpannetje.

Zet dit op een laag vuur en roer het continue door.

Zorg dat je alle klontjes er uit roert. Na een tijdje wordt het dikker en ontstaat er een doorzichtige massa. Dit lijkt een beetje op behang lijm.

Haal de pan van het vuur en klop de koude boter er door.

Klop dan de 3 eidooiers erdoor. Blijf voortdurend roeren anders stollen je eieren.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

citroen meringuetaart  2

Haal de vorm uit de vriezer en giet de lemoncurd op de bodem.

Bak de taart in ongeveer 30 minuten af.

citroen meringuetaart

Laat de taart in de vorm afkoelen.

Als de taart volledig afgekoeld is, klop je de eiwitten stevig.

Voeg beetje bij beetje de suiker toe totdat er glanzende stevige pieken omtstaan.

citroen meringuetaart
Verdeel het eiwit over de taart.

citroen meringuetaart

Ik heb een brander gebruikt om de eiwitten te kleuren, maar je kan hem ook nog even 5 à 10 minuten in de oven zetten op 180 graden.

Nu is de citroen meringue taart klaar om gegeten te worden.

citroen meringuetaart

 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

261 reacties

  • Anouck Vandewalle
    22 september 2019 om 00:02

    Dag Pauline, ik vrees dat de taart lopend blijft bij mij, is dit normaal? Wat kan ik fout gedaan hebben of hoe kan ik dit in de toekomst verhelpen? Alvast bedankt!

    Beantwoorden
  • Elmar
    13 augustus 2019 om 11:13

    Hi Pauline, ik wil eigenlijk jouw recept gebruiken voor kleine taartjes. Wat raad je aan qua baktijden? Neem niet aan dat ik dezelfde verhoudingen kan handhaven?

    Beantwoorden
  • Julie
    29 juli 2019 om 21:18

    Kan je de bodem ook langer in de vriezer laten staan, 2 dagen bijvoorbeeld? Ik heb de dag dat ik hem nodig heb niet zoveel tijd, dus als dat alvast gedaan is, scheelt dat weer! Maar niet als het ten koste gaat van de smaak...

    Beantwoorden
  • Pauline
    1 augustus 2019 om 08:42

    Het kan zijn dat hij dan droog wordt. Je kan de afgebakken bodem wel 2 dagen bewaren.

    Beantwoorden
  • Nicandra
    29 juli 2019 om 14:56

    Even een kleine vraag: kan ik de merengue ook zwangerproof maken?

    Beantwoorden
  • Pauline
    1 augustus 2019 om 08:44

    Yes met gepasteuriseerd eiwit. Dit koop je in flesjes in de supermarkt.

    Beantwoorden
  • Kimara
    20 juli 2019 om 12:15

    Ik maak de taart met gepasteuriseerde eiwitten, hoeveel gram moet ik dan gebruiken als ik aan 3 eiwitten wil komen?

    Beantwoorden
  • Annika
    23 juli 2019 om 12:14

    Je kunt 33 gr eiwit per ei rekenen.

    Beantwoorden
  • Kim
    7 juli 2019 om 20:17

    Is de merengue veilig na 5 a 10 minuten in de oven voor het kleurtje?

    Beantwoorden
  • Annika
    9 juli 2019 om 11:51

    Wat bedoel je precies met veilig?

    Beantwoorden
  • Annemijn
    21 juni 2019 om 15:09

    Zakt de meringue na een tijdje in als je de taart langer laat staan?

    Beantwoorden
  • Pauline
    23 juni 2019 om 13:55

    Nee dat valt wel mee.

    Beantwoorden
  • Milou
    11 juni 2019 om 07:30

    Hoelang blijft de taart goed? En waar kan je hem het beste bewaren? Ik ga hem van het weekend maken!😍

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 juni 2019 om 12:52

    In de koelkast en dan een dag of 3 :)

    Beantwoorden
  • Els
    31 juli 2019 om 06:57

    Zakt het eiwit dan niet in, wil hem een dag van te voren maken.

    Beantwoorden
  • Pauline
    1 augustus 2019 om 08:37

    Valt wel mee! Maar 100% garantie durf ik niet te geven ;)

    Beantwoorden
  • Chantal Top
    27 mei 2019 om 10:56

    Afgelopen weekend deze taart gemaakt. Wat een lekkere taart en ook fijn dat hij goed voor te bereiden is. Hij viel bij iedereen zeer in de smaak!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen