fbpx
Menu

Citroen meringue taart

Een citroen meringue taart ziet er prachtig uit, een strakke gele vulling met een wolk van gebrand eiwit schuim. Ik heb mij in Frankrijk al regelmatig staan verlekkeren bij in de etalages van Franse patissiers. Toch had ik nog nooit zo’n taart geproefd, laat staan zelf gemaakt.

Deze Tarte au Citron, stond dus al een tijdje op mijn lijstje om gemaakt te worden. Na de uitzending van Heel Holland Bakt was ik niet meer te houden en dook ik de keuken in. Ik gebruikte als basis het recept van Sabina Kookt, niet al te ingewikkeld en daar hou ik van.

De citroen meringue taart is ontzettend leuk om te maken en het resultaat is spectaculair. Voor mij is hij net iets te zoet, maar ik hou dan ook van zuur.

citroen meringuetaart

Ingrediënten voor 10 pers (23 cm)
Bodem
225 gr bloem
160 gr koude roomboter in blokjes
80 gr witte basterdsuiker
1/2 losgeklopt ei
Snuf zout

Lemon curd
50 gr maïzena
130 gr kristalsuiker
Rasp van 2 citroenen
Sap van 2 citroenen
250 ml water
3 eidooiers
60 gr roomboter

Meringue schuim
3 eiwitten
100 gr suiker

Zo maak je het
Begin met het deeg voor de bodem. Kneed alle van alle ingrediënten een soepel deeg. Je kan dit met de hand doen of met een keukenmachine.

Vet een bakvorm van 23 cm in met een bakspray of wat boter.

Verdeel wat bloem over je blad en rol de deeglap uit.

citroen meringue taart

Bekleed de vorm met het deeg. En prik gaatjes in de bodem.

Zet de vorm in de vriezer. Deze tip heb ik van Yvette van Boven geleerd, zo loopt je deeg niet uit.

citroen meringuetaart

Nu maak je de lemoncurd. Was de citroenen en rasp het gele gedeelte van de schil. Het witte is bitter, dus rasp niet teveel.

Doe dit samen met het citroensap, het water, de suiker en de maïzena in een steelpannetje.

Zet dit op een laag vuur en roer het continue door.

Zorg dat je alle klontjes er uit roert. Na een tijdje wordt het dikker en ontstaat er een doorzichtige massa. Dit lijkt een beetje op behang lijm.

Haal de pan van het vuur en klop de koude boter er door.

Klop dan de 3 eidooiers erdoor. Blijf voortdurend roeren anders stollen je eieren.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

citroen meringuetaart  2

Haal de vorm uit de vriezer en giet de lemoncurd op de bodem.

Bak de taart in ongeveer 30 minuten af.

citroen meringuetaart

Laat de taart in de vorm afkoelen.

Als de taart volledig afgekoeld is, klop je de eiwitten stevig.

Voeg beetje bij beetje de suiker toe totdat er glanzende stevige pieken omtstaan.

citroen meringuetaart
Verdeel het eiwit over de taart.

citroen meringuetaart

Ik heb een brander gebruikt om de eiwitten te kleuren, maar je kan hem ook nog even 5 à 10 minuten in de oven zetten op 180 graden.

Nu is de citroen meringue taart klaar om gegeten te worden.

citroen meringuetaart

 

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

244 reacties

  • Janne Vermeulen
    12 maart 2019 om 20:58

    Hi Pauline Kan ik in plaats van maizena ook custardpoeder gebruiken?

    Beantwoorden
  • Annika
    13 maart 2019 om 16:41

    Maizena wordt hier gebruikt als bindmiddel. Ik weet niet of custardpoeder dezelfde eigenschappen heeft.

    Beantwoorden
  • Myrthe Mes
    6 maart 2019 om 20:39

    Hoi Pauline, Ik heb alleen een hoge bakvorm, zou dat ook kunnen?

    Beantwoorden
  • Dimara
    5 maart 2019 om 14:27

    kan de curd ook zonder citroen rasp?

    Beantwoorden
  • Lotte
    9 augustus 2018 om 09:44

    Hi, zou je deze taart ook met lemon curd uit een potje kunnen maken?

    Beantwoorden
  • Pauline
    9 augustus 2018 om 10:46

    Yes dat kan wel, als is het effect wel anders. Lemoncurd is wat meer als jam zeg maar. Ik zou de bodem dan blind bakken en daarna pas de card toevoegen en verder laten opstijven in de koelkast.

    Beantwoorden
  • Inge
    18 december 2017 om 11:46

    Hallo, Hoelang is de citroen meringue taart ongeveer houdbaar? Is het bijvoorbeeld mogelijk om deze taart al twee dagen voor kerst te maken? En hoe kan ik deze het beste bewaren? Bij voorbaat dank! Groet, Inge

    Beantwoorden
  • Pauline
    21 december 2017 om 23:14

    Ik zou het eiwit wel zo laat mogelijk toevoegen. Het kan soms inzakken nl. De rest kan je prima 2 dagen vantevoren maken en bewaren in de koelkast.

    Beantwoorden
  • Leonie
    13 december 2017 om 09:51

    Ik wil deze met de kerst maken maar dan in kleine 1-persoons vormpjes. Nog tips over hoe lang dan in de oven te doen? Dank!

    Beantwoorden
  • Pauline
    13 december 2017 om 19:25

    Die zijn dan met 15 - 20 minuten wel klaar.

    Beantwoorden
  • Eveline
    10 oktober 2017 om 17:55

    Hi Pauline. Prettig recept. Tip: 'verwarm de oven voor' zou ik persoonlijk aan het begin van het recept vermelden. Mbt meringue en de oven: 5min 180graden icm +- 1 min gratineren werkt super. Ik heb ipv citroenen sinaasappelen gebruikt dwz sinaasappelmeringue taart. Een leuk alternatief! (Alleen mis je dan natuurlijk dat lekkere zuurtje).

    Beantwoorden
  • Hind
    6 september 2017 om 19:27

    Hoi Pauline, Ik heb dit recept al vele malen gevolgd en de citroen meringue taart lukt elke keer weer gelukkig. Het enige wat ik altijd lastig vind is dat het deeg altijd veel te zacht is waardoor het lastig is om dit te bewerken en in de vorm te krijgen. Ook al voeg ik er meer bloem bij met het idee dat het deeg wellicht steviger word dan nog wordt het het deeg aan elkaar plakken in de vorm. Weet jij wat ik fout doe of heb je tips hoe dit te voorkomen? Groet Hind

    Beantwoorden
  • Annika
    8 september 2017 om 12:30

    Je zou het deeg tussentijds even kunnen laten afkoelen in de koelkast. Hierdoor wordt het wat steviger.

    Beantwoorden
  • Marjoleine de Hoog
    30 augustus 2017 om 21:48

    Ik heb vandaag de citroen meringue taart gemaakt, maar mijn meringue blijft heel zacht en eiïg smaken... wat doe ik fout?

    Beantwoorden
  • Pauline
    4 september 2017 om 16:06

    Echt nog langer kloppen. Hij moet echt flink stijf zijn. Of een beetje extra suiker toevoegen.

    Beantwoorden
  • Sarina Boontjes
    27 augustus 2017 om 20:10

    Jammer dat ik geen foto kan laten zien. Mijn eerste poging is goed gelukt! Ook de merengue is ook mooi bruin geworden in de oven. De curd druipt wel een beetje dus ik heb hem snel in de koelkast gezet. Kan dit komen door de 2e keer in de oven?

    Beantwoorden
  • Pauline
    28 augustus 2017 om 15:06

    Hij zou juist stevig moeten worden in de oven. Maar dat komt in de koelkast vast helemaal goed :)

    Beantwoorden
  • Roos Brand
    15 juli 2017 om 18:08

    de room blijft niet op de taart zitten het zijn nu gewoon twee delen los op elkaar gezet ik kan niet vinden wat ik verkeerd heb gedaan

    Beantwoorden
  • Pauline
    17 juli 2017 om 10:22

    Heb je de eiwitten wel lang genoeg klopt? Want als het er afdruipt, dan is het niet stevig genoeg.

    Beantwoorden
  • Maartje
    26 oktober 2017 om 12:07

    helaas was dit bij mij het geval nadat ik de taart in de oven gehad had voor het kleuren van eiwit... jammer, de taart was echt super mooi voordat die de oven inging... had ik beter met brander kunnen doen.

    Beantwoorden
  • Karlijn
    1 februari 2017 om 18:09

    Hoe lang blijft de taart goed?

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 februari 2017 om 12:43

    Ik zou hem max 3 dagen in de koelkast bewaren.

    Beantwoorden
  • Nicky
    15 januari 2017 om 15:28

    Zo wat een heerlijke taart! En perfect gelukt! Wel met Italiaans schuim na het lezen van alle comments en dus de volgende dag nog net zo strak en vers.

    Beantwoorden
  • Thea
    17 oktober 2016 om 16:23

    Kan je deze invriezen?

    Beantwoorden
  • Femke.K
    15 oktober 2016 om 08:56

    Ik heb deze taart nu al voor de 6e keer gemaakt. Hij is echt zoo lekker!

    Beantwoorden
  • Ger
    16 september 2016 om 12:40

    Ik heb ze in het klein gemaakt in een cupcake vorm. Per vormpje ongeveer 30 gram deeg en ik heb ze een ruime 20 minuten in de oven gehad. Ik heb alleen nog niet geproefd... ;-)

    Beantwoorden
  • gykiere miranda
    10 augustus 2016 om 08:34

    Zou ik ook mijn merinque eerst mogen bakken in den oven en dan op mijn taart brengen in een ronde taart vorm

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 augustus 2016 om 14:35

    Tuurlijk, dat mag altijd.

    Beantwoorden
  • Pascale
    7 juli 2016 om 22:09

    Ik denk dat water in de lemon curd geen goed idee is , in andere recepten voor lemon curd komt ook geen water voor.
    Mijn taart staat in de oven en de lemon curd is veel te waterig , ik laat hem nu wat langer in de oven maar toen ik met googlen zag dat er in geen 1 lemon curd recept 250ml water wordt gedaan ben ik bang dat het inet goed komt!Zonde van het werk ;-(

    Beantwoorden
  • Charlotte Linnebank
    24 mei 2016 om 07:33

    Hoi Pauline, voor een citroen merengue taart moet je volgens mij echt Italiaanse merengue gebruiken. Ten eerste eet je anders volledig rauwe eiwitten op je taart. Ten tweede wordt merengue lelijk bruin als je hem op 180 graden in de oven zet en krijgt geen mooie gebrande laag. Dat lukt echt alleen met een brander of misschien super hete grill. Wat is jouw idee daarover?

    Beantwoorden
  • Annika
    24 mei 2016 om 15:59

    De merengue is met een brander bruin gekleurd en dat werkt prima!

    Beantwoorden
  • Renske van Trigt
    23 mei 2016 om 13:29

    Ik wil van deze taart minirtaartjes maken in een cupcakebakvorm. Hoe lang zou ik ze dan moeten bakken?

    Beantwoorden
  • Annika
    24 mei 2016 om 15:56

    Daar heb ik helaas geen ervaring mee, dat moet je even uittesten.

    Beantwoorden
  • Esther Peeters
    23 mei 2016 om 08:14

    Een Italiaanse merenque lijkt me beter voor deze taart

    Beantwoorden
  • Renske van Trigt
    23 mei 2016 om 13:30

    Ik heb hem laatst gemaakt met italiaans meringue. Bleef echt een paar dagen prima! Misschien nog wel langer, maar toen was ie op.

    Beantwoorden
  • FRANS WELTEN
    29 april 2016 om 16:10

    DE MARINGUE TOPPING ZAKT IN. HOE KAN IK DAT VERHELPEN

    Beantwoorden
  • Pauline
    2 mei 2016 om 18:57

    De eiwitten moeten echt heel stevig zijn. Lekker lang kloppen dus.

    Beantwoorden
  • Lena
    15 april 2016 om 17:14

    Kan deze taart als je zwanger bent?

    Beantwoorden
  • Gerline Heijkoop
    26 maart 2016 om 22:04

    Ik heb hem vandaag gemaakt! Morgen proeven. Het zier ernaar uit dat hij goed gelukt is. Bedankt voor de duidelijke beschrijving van het recept! :)

    Beantwoorden
  • Ron Buijs
    8 februari 2016 om 21:44

    Hoe lang moet die in de vriezer

    Beantwoorden
  • Noor
    21 december 2015 om 11:08

    Oeeh yummie!
    Ik vroeg me af of dit recept ook mogelijk is om te maken in kleine taartvormpjes? Dan moeten de tijden wat minder lang zijn waarschijnlijk?

    Beantwoorden
  • Arlien
    1 november 2015 om 23:24

    Heerlijk taartje en ook nog eens erg mooi om te zien. Erg veel complimenten voor gekregen.

    Beantwoorden
  • Lotte
    16 september 2015 om 21:37

    Hallo Pauline,
    Deze taart lijk me heerlijk! Ik ben een vraagje. Hoelang kun je deze taart (incl meringue topping) bewaren? Ik bedoel: hoelang blijft de meringue mooi?
    Ik heb dit weekend visite voor mijn verjaardag en wil de taart een paar uur van te voren afbakken met de meringue.

    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
  • Lotte
    17 september 2015 om 13:23

    "heb" natuurlijk ;)

    Beantwoorden
  • Lars
    12 augustus 2015 om 13:53

    Toen ik de taart na de tweede keer in de oven (voor het eiwit) liet afkoelen, werd mijn eiwit vanaf onderaan weer vloeibaar. Hoe is dat te voorkomen?

    Groet, Lars

    Beantwoorden
  • Nicole
    7 augustus 2015 om 10:56

    Hai Pauline,

    Zou ik de bodem ook blind kunnen bakken? Moet ik dan dezelfde temperatuur en tijd aanhouden zoals in dit recept of wordt dit korter/langer?

    Groetjes Nicole

    Beantwoorden
  • Pauline
    9 augustus 2015 om 15:05

    Ja dat kan ook. En gewoon op dezelfde manier bakken en 10 minuten voor het einde de vulling verwijderen.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen