citroen meringuetaart

Citroen meringue taart

Een citroen meringue taart ziet er prachtig uit, een strakke gele vulling met een wolk van gebrand eiwit schuim. Ik heb mij in Frankrijk al regelmatig staan verlekkeren bij in de etalages van Franse patissiers. Toch had ik nog nooit zo’n taart geproefd, laat staan zelf gemaakt.

Deze Tarte au Citron, stond dus al een tijdje op mijn lijstje om gemaakt te worden. Na de uitzending van Heel Holland Bakt was ik niet meer te houden en dook ik de keuken in. Ik gebruikte als basis het recept van Sabina Kookt, niet al te ingewikkeld en daar hou ik van.

De citroen meringue taart is ontzettend leuk om te maken en het resultaat is spectaculair. Voor mij is hij net iets te zoet, maar ik hou dan ook van zuur.

citroen meringuetaart

Ingrediënten voor 10 pers (23 cm)
Bodem
225 gr bloem
160 gr koude roomboter in blokjes
80 gr witte basterdsuiker
1/2 losgeklopt ei
Snuf zout

Lemon curd
50 gr maïzena
130 gr kristalsuiker
Rasp van 2 citroenen
Sap van 2 citroenen
250 ml water
3 eidooiers
60 gr roomboter

Meringue schuim
3 eiwitten
100 gr suiker

Zo maak je het
Begin met het deeg voor de bodem. Kneed alle van alle ingrediënten een soepel deeg. Je kan dit met de hand doen of met een keukenmachine.

Vet een bakvorm van 23 cm in met een bakspray of wat boter.

Verdeel wat bloem over je blad en rol de deeglap uit.

citroen meringue taart

Bekleed de vorm met het deeg. En prik gaatjes in de bodem.

Zet de vorm in de vriezer. Deze tip heb ik van Yvette van Boven geleerd, zo loopt je deeg niet uit.

citroen meringuetaart

Nu maak je de lemoncurd. Was de citroenen en rasp het gele gedeelte van de schil. Het witte is bitter, dus rasp niet teveel.

Doe dit samen met het citroensap, het water, de suiker en de maïzena in een steelpannetje.

Zet dit op een laag vuur en roer het continue door.

Zorg dat je alle klontjes er uit roert. Na een tijdje wordt het dikker en ontstaat er een doorzichtige massa. Dit lijkt een beetje op behang lijm.

Haal de pan van het vuur en klop de koude boter er door.

Klop dan de 3 eidooiers erdoor. Blijf voortdurend roeren anders stollen je eieren.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

citroen meringuetaart  2

Haal de vorm uit de vriezer en giet de lemoncurd op de bodem.

Bak de taart in ongeveer 30 minuten af.

citroen meringuetaart

Laat de taart in de vorm afkoelen.

Als de taart volledig afgekoeld is, klop je de eiwitten stevig.

Voeg beetje bij beetje de suiker toe totdat er glanzende stevige pieken omtstaan.

citroen meringuetaart
Verdeel het eiwit over de taart.

citroen meringuetaart

Ik heb een brander gebruikt om de eiwitten te kleuren, maar je kan hem ook nog even 5 à 10 minuten in de oven zetten op 180 graden.

Nu is de citroen meringue taart klaar om gegeten te worden.

citroen meringuetaart

 

Spinazie salade met roquefort
Getest Franse budget wijnen
Bewaar
232 Comments
  • Hind

    6 september 2017 at 19:27 Beantwoorden

    Hoi Pauline,

    Ik heb dit recept al vele malen gevolgd en de citroen meringue taart lukt elke keer weer gelukkig. Het enige wat ik altijd lastig vind is dat het deeg altijd veel te zacht is waardoor het lastig is om dit te bewerken en in de vorm te krijgen. Ook al voeg ik er meer bloem bij met het idee dat het deeg wellicht steviger word dan nog wordt het het deeg aan elkaar plakken in de vorm. Weet jij wat ik fout doe of heb je tips hoe dit te voorkomen?

    Groet Hind

    • Annika

      8 september 2017 at 12:30 Beantwoorden

      Je zou het deeg tussentijds even kunnen laten afkoelen in de koelkast. Hierdoor wordt het wat steviger.

  • Marjoleine de Hoog

    30 augustus 2017 at 21:48 Beantwoorden

    Ik heb vandaag de citroen meringue taart gemaakt, maar mijn meringue blijft heel zacht en eiïg smaken… wat doe ik fout?

    • Pauline

      4 september 2017 at 16:06 Beantwoorden

      Echt nog langer kloppen. Hij moet echt flink stijf zijn. Of een beetje extra suiker toevoegen.

  • Sarina Boontjes

    27 augustus 2017 at 20:10 Beantwoorden

    Jammer dat ik geen foto kan laten zien. Mijn eerste poging is goed gelukt! Ook de merengue is ook mooi bruin geworden in de oven.

    De curd druipt wel een beetje dus ik heb hem snel in de koelkast gezet. Kan dit komen door de 2e keer in de oven?

    • Pauline

      28 augustus 2017 at 15:06 Beantwoorden

      Hij zou juist stevig moeten worden in de oven. Maar dat komt in de koelkast vast helemaal goed 🙂

  • Roos Brand

    15 juli 2017 at 18:08 Beantwoorden

    de room blijft niet op de taart zitten het zijn nu gewoon twee delen los op elkaar gezet
    ik kan niet vinden wat ik verkeerd heb gedaan

    • Pauline

      17 juli 2017 at 10:22 Beantwoorden

      Heb je de eiwitten wel lang genoeg klopt? Want als het er afdruipt, dan is het niet stevig genoeg.

  • Karlijn

    1 februari 2017 at 18:09 Beantwoorden

    Hoe lang blijft de taart goed?

  • Nicky

    15 januari 2017 at 15:28 Beantwoorden

    Zo wat een heerlijke taart! En perfect gelukt! Wel met Italiaans schuim na het lezen van alle comments en dus de volgende dag nog net zo strak en vers.

  • Thea

    17 oktober 2016 at 16:23 Beantwoorden

    Kan je deze invriezen?

  • Femke.K

    15 oktober 2016 at 08:56 Beantwoorden

    Ik heb deze taart nu al voor de 6e keer gemaakt. Hij is echt zoo lekker!

  • Ger

    16 september 2016 at 12:40 Beantwoorden

    Ik heb ze in het klein gemaakt in een cupcake vorm. Per vormpje ongeveer 30 gram deeg en ik heb ze een ruime 20 minuten in de oven gehad. Ik heb alleen nog niet geproefd… 😉

  • gykiere miranda

    10 augustus 2016 at 08:34 Beantwoorden

    Zou ik ook mijn merinque eerst mogen bakken in den oven en dan op mijn taart brengen in een ronde taart vorm

  • Pascale

    7 juli 2016 at 22:09 Beantwoorden

    Ik denk dat water in de lemon curd geen goed idee is , in andere recepten voor lemon curd komt ook geen water voor.\r\nMijn taart staat in de oven en de lemon curd is veel te waterig , ik laat hem nu wat langer in de oven maar toen ik met googlen zag dat er in geen 1 lemon curd recept 250ml water wordt gedaan ben ik bang dat het inet goed komt!Zonde van het werk ;-(

  • Charlotte Linnebank

    24 mei 2016 at 07:33 Beantwoorden

    Hoi Pauline, voor een citroen merengue taart moet je volgens mij echt Italiaanse merengue gebruiken. Ten eerste eet je anders volledig rauwe eiwitten op je taart. Ten tweede wordt merengue lelijk bruin als je hem op 180 graden in de oven zet en krijgt geen mooie gebrande laag. Dat lukt echt alleen met een brander of misschien super hete grill. Wat is jouw idee daarover?

    • Annika

      24 mei 2016 at 15:59 Beantwoorden

      De merengue is met een brander bruin gekleurd en dat werkt prima!

  • Renske van Trigt

    23 mei 2016 at 13:29 Beantwoorden

    Ik wil van deze taart minirtaartjes maken in een cupcakebakvorm. Hoe lang zou ik ze dan moeten bakken?

    • Annika

      24 mei 2016 at 15:56 Beantwoorden

      Daar heb ik helaas geen ervaring mee, dat moet je even uittesten.

  • Esther Peeters

    23 mei 2016 at 08:14 Beantwoorden

    Een Italiaanse merenque lijkt me beter voor deze taart

    • Renske van Trigt

      23 mei 2016 at 13:30 Beantwoorden

      Ik heb hem laatst gemaakt met italiaans meringue. Bleef echt een paar dagen prima! Misschien nog wel langer, maar toen was ie op.

  • FRANS WELTEN

    29 april 2016 at 16:10 Beantwoorden

    DE MARINGUE TOPPING ZAKT IN. HOE KAN IK DAT VERHELPEN

    • Pauline

      2 mei 2016 at 18:57 Beantwoorden

      De eiwitten moeten echt heel stevig zijn. Lekker lang kloppen dus.

  • Lena

    15 april 2016 at 17:14 Beantwoorden

    Kan deze taart als je zwanger bent?

  • Gerline Heijkoop

    26 maart 2016 at 22:04 Beantwoorden

    Ik heb hem vandaag gemaakt! Morgen proeven. Het zier ernaar uit dat hij goed gelukt is. Bedankt voor de duidelijke beschrijving van het recept! 🙂

  • Ron Buijs

    8 februari 2016 at 21:44 Beantwoorden

    Hoe lang moet die in de vriezer

  • Noor

    21 december 2015 at 11:08 Beantwoorden

    Oeeh yummie!\r\nIk vroeg me af of dit recept ook mogelijk is om te maken in kleine taartvormpjes? Dan moeten de tijden wat minder lang zijn waarschijnlijk?

  • Arlien

    1 november 2015 at 23:24 Beantwoorden

    Heerlijk taartje en ook nog eens erg mooi om te zien. Erg veel complimenten voor gekregen.

  • Lotte

    16 september 2015 at 21:37 Beantwoorden

    Hallo Pauline, \r\nDeze taart lijk me heerlijk! Ik ben een vraagje. Hoelang kun je deze taart (incl meringue topping) bewaren? Ik bedoel: hoelang blijft de meringue mooi? \r\nIk heb dit weekend visite voor mijn verjaardag en wil de taart een paar uur van te voren afbakken met de meringue. \r\n\r\nAlvast bedankt!

  • Lars

    12 augustus 2015 at 13:53 Beantwoorden

    Toen ik de taart na de tweede keer in de oven (voor het eiwit) liet afkoelen, werd mijn eiwit vanaf onderaan weer vloeibaar. Hoe is dat te voorkomen?\r\n\r\nGroet, Lars

  • Nicole

    7 augustus 2015 at 10:56 Beantwoorden

    Hai Pauline,\r\n\r\nZou ik de bodem ook blind kunnen bakken? Moet ik dan dezelfde temperatuur en tijd aanhouden zoals in dit recept of wordt dit korter/langer?\r\n\r\nGroetjes Nicole

    • Pauline

      9 augustus 2015 at 15:05 Beantwoorden

      Ja dat kan ook. En gewoon op dezelfde manier bakken en 10 minuten voor het einde de vulling verwijderen.

1 3 4 5

Plaats een reactie