
Limoen Meringue Taart
Na het succes van de citroen meringue taart, kon een versie met limoen niet achterblijven. Toch smaakt deze limoentaart heel anders en is hij nóg makkelijker om te maken. Op Amerikaanse blogs zag ik heel vaak een Key Lime Pie voorbij komen met limoen, gecondenseerde melk en slagroom. Ik wist niet dat Key Lime, een soort limoen was, dat alleen in Amerika verkrijgbaar is en dacht dat dit gewoon de naam van de taart was. Maar dit bleek niet zo te zijn, daarom heb ik de taart maar omgedoopt tot limoen meringue taart.
Je kunt er eventueel ook slagroom op doen, maar omdat je toch eiwitten overhoudt, leek mij dit een goede keuze. Hoef je de eiwitten ook niet weg te gooien. Hij is lekker fris en zoet tegelijk en het eiwitschuim maakt het helemaal af.
Ingrediënten voor 8 – 10 personen
200 gr (kokos)koekjes
100 gr boter
1 blikje gecondenseerde melk
4 limoenen
4 eieren (gesplitst)
150 gr suiker
50 gr water
Materialen
Lage taartvorm 23 cm
Suikerthermometer
Gasbrandertje
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).
We beginnen met de koekjesbodem. Laat de boter smelten in een pannetje. Verkruimel de koekjes in een keukenmachine.
Bekleed de vorm met een velletje bakpapier. Strooi de koekkruimels erin en voeg de gesmolten boter toe. Meng het door elkaar met een lepel.
Zodra alle koekkruimels nat zijn van de boter, kun je ze aandrukken met de bolle kant van een lepel. Laat de koekbodem opstijven in de koelkast.
Splits de eieren en bewaar het eiwit. Klop de eidooiers luchtig met de gecondenseerde melk in een keukenmachine.
Was de limoen en voeg de rasp van 1 limoen bij het mengsel.
Pers alle 4 de limoenen (120 ml) uit en giet het sap bij het eimengsel.
De vulling is klaar als het een egaal mengsel is op yoghurtdikte.
Giet het mengsel in de vorm.
Bak de limoentaart in ongeveer 15 minuten af, totdat de vulling stevig is. Laat de taart vervolgens afkoelen en zet hem dan in de koelkast zodat hij verder kan opstijven.
Voor de meringue-topping maak ik deze keer gebruik van een Italiaans schuim, dit is een kookschuim.
Verhit de suiker met het water in een steelpan. Laat het op een zacht vuur borrelen tot het de 120 graden heeft bereikt. De suikerstroop mag niet bruin kleuren.
Klop in de tussentijd de eiwitten luchtig in een keukenmachine.
Giet de suikerstroop er geleidelijk bij en klop net zolang tot je stevige pieken hebt.
Verdeel het mengsel over de limoentaart en kleur het schuim met een gasbrandertje.
Bewaar de limoen meringue taart in de koelkast tot gebruik.
Nog even wat tips
- Je kunt de limoen meringue taart in 2 fases maken, eerst de bodem + de vulling en later het Italiaans schuim.
- Italiaans schuim is steviger dan Frans eiwitschuim dat ik voor de citroentaart heb gebruikt.
- Je kunt ook slagroom als topping doen.
- Hou je eiwitschuim over? Bak er dan meringues van. Dit doe je door kleine hoopjes gedurende 2 uur af te bakken op 100 graden.
- De taart blijft ongeveer 3 dagen goed in de koelkast.

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.
55 reacties
Esther Vermeulen
21 februari 2019 om 21:19
Hi, Welke kokoskoekjes heb je gebruikt? Ik kan alleen kokosmakronen vinden of de Nizza van Verkade maar die lijken mij allebei minder geschikt, of wel? Alvast bedankt!
Elze L.
20 december 2018 om 15:43
Hoi! Welke koekjes heb je gebruikt voor dit recept? Alvast bedankt!
Mariëlle
25 november 2015 om 14:57
Wauw, dit ziet er heerlijk uit! Ik hou enorm van dit soort taarten, lekker fris en toch ook verrukkelijk zoet! Ook heel leuk om voor een high tea met vriendinnen te maken. Vast een topper!
Femke
1 oktober 2015 om 11:32
Hoe groot moet de taartvorm zijn?
Pauline
27 mei 2015 om 19:17
Oeh dat weet ik eigenlijk niet, ik denk dat het wel kan. Misschien moet je het dan alleen nog even kort doormixen voordat je het gaat opspuiten.
Manon
27 mei 2015 om 15:47
Kun je het Italiaanse schuim smiddags maken en bewaren en dan pas savonds opspuiten?
Ik wil dit schuim namelijk gebruiken voor een Baked Alaska, maar die moet ik op een feestje bij iemand afmaken en daar kan ik geen suikersiroop gaan staan maken voor het schuim.
Dankjewel!
Frederique
13 december 2014 om 14:54
Ik heb 'm ook gemaakt en hij was goddelijk!! Bedankt voor dit recept!
Pauline
10 november 2014 om 19:42
Een minuut of 10 wel.
Pauline de Keizer
9 november 2014 om 13:49
Dank voor je reactie, siroop waren dikke druppels..de eiwitten waren mooi stijf de keukenmachine is ideaal daarvoor. hoe lang duurt het voordat de siroop goed is? ik heb hem wel op een hoger vuur gezet omdat t zo lang duurde voordat hij 120 graden was...
Pauline
9 november 2014 om 12:26
Was je siroop nog te nat? Of je eiwit niet stijf? Het is best een precies klusje idd.
Pauline de Keizer
9 november 2014 om 09:50
Goede morgen Pauline,
Ik heb gisteren geprobeerd het "Italiaanse schuim" te maken maar dat mislukte jammerlijk...In de keuken machine had ik prachtig schuim en totdat ik mijn suikerwater en zachtjes bij deed (heb thermometer). Het schuim was hele weg..wat kan dat geweest zijn? Heb snel het schuim van de citroen taart gemaakt en het was zalig maar ivm het vochtprobleem wilde ik deze schuim maken.
Groetjes Pauline
jildou
9 september 2014 om 14:49
hallo,
ik heb helaas geen suiker thermometer, maar wil wel graag deze Italiaanse schuim maken.
Heb je hier misschien nog een tip voor?
Ps: ik twijfel tussen je citroen meringue taart of deze limoen...
Welke is het makkelijkst?
Pauline
28 augustus 2014 om 11:04
Ik denk het wel. Passievrucht lijkt mij vooral erg lekker
Caroline Piek
26 augustus 2014 om 19:18
Hoi Pauline,
Denk je dat deze vulling ook te maken is met tropisch fruit als papaya of passievrucht?
Groeten, Caroline
Jeffrey
3 augustus 2014 om 10:51
Wat ik ben gaan doen is de bodem van de citroen merengue taart, en dan deze vulling, echt heerlijk.
Jeannette
9 juli 2014 om 12:58
Dankjewel! Zou ik eventueel ook het Frans eiwitschuim kunnen maken of maakt dat veel uit voor de smaak?
Pauline
8 juli 2014 om 22:18
Ik zou het een beetje op gevoel doen. Het moet stroperig worden (zoals een siroop) maar mag niet bruin kleuren.
Jeannette
8 juli 2014 om 18:26
Hij ziet er echt overheerlijk uit! Wil hem heel graag zaterdag maken voor de verjaardag van mijn vriend, maar heb helaas geen thermometer. Is er een andere manier om de merengue te maken?
Pauline
8 juli 2014 om 12:15
Kokosbiscuitjes van AH eigen merk
Heleen
8 juli 2014 om 06:08
Welke kokos koekjes heb je gebruikt? ik kan allen die zachte vinden.
Mylène
5 juli 2014 om 19:52
Wauw, wat een super lekkere taart, simpel om te maken en de eiwitlaag vind ik beter dan de citroen meringue taart. Bij mijn mannen ook goed bevallen. Superrrr
Ellen
5 juli 2014 om 15:35
Heel erg bedankt voor je reactie! De taart staat voor volgende week op het programma :)
Els
5 juli 2014 om 11:04
Er zit hier in Nederland 397 gram in zo'n blikje.
Succes met het maken van de taart!
Ellen
3 juli 2014 om 16:26
de inhoud van een blikje, bedoel ik ;)
Ellen
3 juli 2014 om 02:39
Dag Pauline,
Zou je me kunnen laten weten wat de hoeveelheid van zo'n blikje gecondenseerde melk is? Ik woon in het buitenland en de formaten zijn hier volgens mij anders.
Bedankt!
Pauline
1 juli 2014 om 17:54
Ik had het al gezien, nu ben ik wel heel benieuwd naar het verschil in smaak.
Pauline
1 juli 2014 om 17:51
I did en het ziet er mega lekker uit!
Pauline
1 juli 2014 om 17:50
De eiwitten worden wel verhit door de suikerstroop, maar in principe is het nog steeds rauw. Als je hele verse eieren gebruikt en niet zwanger of ziek bent, kun je dit gerust eten.
Pauline
1 juli 2014 om 17:49
Ja hij is echt te gek lekker. Je kunt ook andere koekjes gebruiken, net wat je lekker vindt.
Judith - myfoodblog.nl
30 juni 2014 om 21:01
Ik heb dit zo lang niet gemaakt (en dus ook zo lang niet gegeten ;-)) Krijg nu weer helemaal zin in 'n key lime pie.
Annemieke V
30 juni 2014 om 15:35
Ziet er heerlijk uit.
Jammer dat er in gecondenseerde melk zoveel suiker zit.
Die gewone suiker is wel door een gezonder alternatief te vervangen, maar die melk, weet ik niet...
Maar ik onthouden die ik m sowieso!
kelly
30 juni 2014 om 11:53
Lijkt me heerlijk! En wat een mooie kleurtjes! zuur, fris met zoet. hou ervan! Ik heb welleens Lemony bars gemaakt, echt zo fris door het citroen. En laatst een limoen/ mango kwarktaart, ook erg lekker, dus denk dat ik dit ook wel lekker vind! Kan je de bodem ook met andere koekjes maken? Bijvoorbeeld amandelkoekjes?
Anneke
30 juni 2014 om 07:28
Heerlijk! Ik ben ook dol op citroen.
Wat ik mij alleen afvraag, in feite eet je nu dus rauwe eiwitten toch?
Anita
30 juni 2014 om 00:39
Pauline als je zo dol bent op citroen Google dan eens lemonposset super simpel maaaaaarrrrr lekker
Ellen - in my Red Kitchen
29 juni 2014 om 19:45
Hé daar is 'ie! En met de juiste naam :)
Ik maakte naar aanleiding van jouw instagram foto die week een echte key lime pie, die key limes zijn zo klein dat het echt een enorme klus is om die uit te persen. Pfffff. Weet niet of ik die zo snel eens weer ga maken, haha! Gelukkig heb ik nog wat stukjes in de vriezer!
Pauline
29 juni 2014 om 18:09
Ik denk dat dat niet gaat, sowieso niet met eiwitschuim. Ik ben bang dat de custard te nat wordt.
Pauline
29 juni 2014 om 18:09
Jaa ik ook!
Pauline
29 juni 2014 om 18:09
Haha zo leer je altijd weer wat bij :)
Pauline
29 juni 2014 om 18:06
I am so sorry :)
Pauline
29 juni 2014 om 18:06
In dit geval heb ik biscuitjes gebruikt :)
Michal
29 juni 2014 om 15:12
Oh my... Wat doe je ons nu weer aan :) Dit ziet er echt goddelijk uit!! Ik ga hem een keertje maken!
Caroline
29 juni 2014 om 14:24
Ziet er heel smakelijk uit! Gebruikte jij biscuitjes of een andere soort koekjes?
Elsbet | La Vie Pure
29 juni 2014 om 14:17
Oh, perfect! Deze zie je de laatste tijd echt vaak!
Marleen
29 juni 2014 om 13:32
Ik ga m NU maken en opeten;-)
Elize
29 juni 2014 om 13:03
Wat ziet dit er heerlijk uit zeg! Een paar jaar terug heb ik wel eens zo'n taart als deze bij een workshop gemaakt.
Marloes
29 juni 2014 om 12:38
Ziet er goed uit! Ik heb pas ook zoiets gemaakt (zonder meringuetopping, goed idee!) maar dan het sap van 2 limoenen vervangen door Limoncello, en er een Limoncello taart van gemaakt! Was ook een groot succes :)
Laura's Bakery
29 juni 2014 om 11:53
Oeh ziet er lekker uit zeg! Ik wist ook niet dat key limes een speciaal soort limoenen waren hoor, weer wat geleerd ;)
Sarah
29 juni 2014 om 11:30
Yummie ziet er goed uit zeg!
Miranda
29 juni 2014 om 11:09
Oh dit lijkt me heerlijk! Ik hou van de frissigheid van citroen/limoen in gebak! Heerlijk!
MySimplySpecial
29 juni 2014 om 10:52
Dat ziet er echt super uit!
Anoeska
29 juni 2014 om 09:46
Oh wauw, ziet er heerlijk uit!
Manon
29 juni 2014 om 09:33
Haha grappig! Op een diplomauitreiking gister heb ik zo'n taart gehad. Deze is natuurlijk veel lekkerder omdat ie zelf gemaakt is ;) Ik hou van citroen/limoen smaakjes.
Maura - YLT
29 juni 2014 om 09:17
Een van mijn favoriete taarten! Lekker om hem eens met limoen te maken, misschien is dat nog wel lekkerder. Jammer dat we hier heen Key Limes hebben maar dit ziet er ook heerlijk uit.
Dita
29 juni 2014 om 08:29
Klinkt goed! Het lijkt me ook een lekkere frisse taart!
Renske
29 juni 2014 om 07:30
Klinkt super lekker. Zou je deze taart ook kunnen invriezen?
Reacties zijn gesloten voor dit bericht.