fbpx
Menu

Zelf stokbrood bakken

Sinds ik de broodworkshop bij Levine heb gevolgd, bak ik graag mijn eigen brood. Daarvoor mislukte het nog al eens! Levine heeft handige tips gegeven, dus ik weet nu waar ik op moet letten. Ik kan zien en voelen wanneer het deeg goed is en dat is toch wel fijn. Ook doet de pizzasteen wonderen, het brood krijgt hierdoor een lekkere korst. Zelf gemaakt stokbrood is één van de dingen die ik graag maak, lekker in het weekend met een lekkere dip erop!

stokbrood

Ingrediënten
355 gram water op kamertemperatuur
5 gram droge gist
540 gram ongebleekte bloem
10 gram zout

Bereidingswijze
Doe het water in de kom van je mixer. Voeg de gist, het bloem en het zout toe en meng het geheel kort door elkaar met een spatel. Dek de kom af met plastic folie en laat het 20 minuten staan.

Kneed het deeg vervolgens op een lage stand gedurende 10 minuten tot een soepel, licht plakkend deeg.

Vet een kom in met olie en leeg de deegbal in de kom. Keer het deeg om, zodat alle zijden bedekt zijn met olie en dek de kom af met plastic folie, een natte theedoek of een badmuts. Laat het deeg ongeveer 3/4 uur rijzen, totdat het deeg 1 1/2 keer in volume is toegenomen.

Bestrooi je werkplek met wat bloem en stort het deeg hierop. Druk de lucht er uit en maak er een rechthoek van van ongeveer 15 x 20 cm. Vouw er een brief van en leg het deeg met de vouwen onderop terug in de ingevette kom. Laat het deeg vervolgens weer ongeveer 3/4 uur rijzen, totdat het in volume verdubbeld is.

Verwarm de oven met de pizzasteen voor op 230 graden.  Leg een braadslee op de bodem van de oven.

Stort het deeg op een licht ingevette werkplek en verdeel het in 3 stukken. Maak van ieder stuk deeg een rechthoek en vouw dit dubbel. Bestrooi het met bloem en laat het 10 minuten rusten.

Neem het deeg en druk het uit tot een rechthoek. Vouw 1/3 van de bovenkant naar het midden. Vouw ook 1/3 van de onderkant naar het midden. Vouw het deeg nu dubbel en druk de naden goed aan. Bestuif het deeg met bloem en rol het uit tot de door jouw gewenste lengte.

Leg de stokbroden op een stuk bakpapier met een opgerolde theedoek aan weerszijden. Dit voorkomt dat het deeg niet uitzakt. Ik heb dat niet gedaan, vandaar dat de vorm van het brood niet mooi rond is.

Laat het brood vervolgens weer 3/4 uur rijzen, totdat het zich 1 1/2 keer in volume heeft toegenomen.

Snij het deeg met een scherp mes een aantal keren in.

Giet heet water in de braadslee.

Bak het brood af op de steen in ongeveer 25 minuten.

Laat het afkoelen op een rooster en geniet er van!

stokbrood maken

 

Bron: uitdekeukenvanlevine.nl

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

19 reacties

  • Christien
    20 september 2019 om 12:07

    Heerlijk stokbrood! Duidelijk omschreven en het lukt gewoon gelijk all bij de eerste keer, voor iemand die niet zo goed is met brood bakken wel een opsteker! Vandaag weer lekker maken voor vanavond.

    Beantwoorden
  • Annika
    24 september 2019 om 13:52

    Wat leuk om te horen, dank je wel!

    Beantwoorden
  • Brigitte
    11 juni 2019 om 15:48

    Mag het ook amandelmeel zijn

    Beantwoorden
  • Pauline
    12 juni 2019 om 12:51

    Daar kan je geen stokbrood van maken helaas.

    Beantwoorden
  • Gwen
    23 mei 2019 om 14:43

    Heb stokbroodbloem besteld en aan de slag gegaan, prima gelukt, rolletjes gemaakt en zo bak ik ze ook...ben anders bang dat ze toch uitlopen.

    Beantwoorden
  • Kim
    19 december 2017 om 20:32

    Is het ¾ uur of 3-4 uur steeds met late rijzen? Lijkt me een heerlijk recept voor mn zoontje met coeliakie. Heeft hij ook lekker stokbrood!

    Beantwoorden
  • Pauline
    21 december 2017 om 22:59

    Drie kwartier :)

    Beantwoorden
  • Sanne
    25 oktober 2019 om 20:57

    Pff. Haha. Ik dacht ook 3 tot 4uur. Ik ben de hele middag al bezig met het deeg. Nou morgen dan sowieso een lekker stokbrood!

    Beantwoorden
  • Amsterdam
    27 februari 2017 om 17:19

    Ik ben benieuwd hoe lekker dit brood wel niet zal smaken wanneer het zelf gebakken wordt, zijn er nog veel verschillende tussen de kwaliteit van ovenstenen en is het ook mogelijk om deze in een combimagnetron te plaatsen? Grt,

    Beantwoorden
  • Lynn
    6 juli 2016 om 20:10

    Ik heb glutenallergie dus ik heb het meel vervangen door shär brot mix B! Maar oh wat is het lekker..... Ik heb denk ik nog nooit zo lekker stokbrood op sinds ik glutenallergie heb mmmmm hoe kan je het, het beste bewaren?

    Beantwoorden
  • Pauline
    7 juli 2016 om 13:57

    Lekker. In een plastic zakje (bijv pedaalemmerzak) En dan voor het serveren nog even kort verwarmen in de oven. Dan wordt hij weer lekker knapperig.

    Beantwoorden
  • Thea schrama
    10 januari 2016 om 16:16

    Wat een heerlijk stokbrood? maak het in het weekende en is in korte tijd op.
    Groetjes uit noorwegen?

    Beantwoorden
  • Erik
    24 december 2015 om 20:30

    Hoort het deeg zo plakkerig/nat te blijven? Ik heb er nog wat bloem aan toegevoegd omdat het verre van kleverig was. Het leek eerder een heel dik beslag. Ik heb het recept in eerste instantie precies aangehouden zoals hierboven.

    Beantwoorden
  • Pieter
    30 december 2015 om 23:15

    Hoe dik het beslag wordt hangt voor een deel ook af van het soort meel dat je gebruikt. Ik heb dit recept gebruikt met volkoren spelt meel en dan werkt het perfect. Een beetje bij gooien is niet erg, maar als je veel bij moet gooien klopt er iets niet.

    Beantwoorden
  • Gwendolynn
    25 februari 2015 om 09:12

    Wat een ontzettend inspirerende site! Gaaf! Nu wil ik vandaag stokbrood gaan bakken en ben even in de war van het 3/4 uur rijzen. Is dat drie kwartier of 3 a 4 uur? En ik heb geen steen, kan het ook 'gewoon' op een bakplaat in de oven?

    Groetjes,
    Gwen

    Beantwoorden
  • Lonneke
    4 januari 2015 om 09:42

    Hoi paulien

    Zou je het ongebleekte meel ook door meergranen meel kunnen vervangen?

    Beantwoorden
  • Pauline
    5 januari 2015 om 16:40

    Dat kan zeker.

    Beantwoorden
  • Yvette
    3 juli 2014 om 21:13

    Hallo!

    Allereerst wat een ontzettende inspirerende site!! Ik ben nog niet zo heel erg bekend in het bakken, zeker niet in het bakken van brood. Wat is ongebleekte meel en waar kan ik dat verkopen?? Kan ik het eventueel vervangen voor iets anders?
    Alvast heel erg bedankt voor het antwoord :)

    Beantwoorden
  • Pauline
    4 juli 2014 om 11:19

    Ik zou tarwebloem van een molen halen dan weet je zeker dat je goed zit. Dat bevat voldoende eiwitten.

    Beantwoorden

Reactie plaatsen