Menu

Makkelijk broodrecept zonder te kneden

Met dit makkelijk broodrecept zonder te kneden kan iedereen een brood bakken. Veel mensen vinden brood bakken moeilijk. Het lijkt ook best lastig. Je moet de ingrediënten heel nauwkeurig afwegen, flink kneden, rijzen, weer kneden, weer rijzen en ga zo maar door. Nou zijn die stapjes op zich niet heel ingewikkeld, maar je moet je het proces wel heel precies volgen en ook af en toe wat geduld hebben. Met dit makkelijk broodrecept kun je heel eenvoudig een brood bakken. Je hoeft in ieder geval niet eindeloos te kneden, dus dat scheelt al een hoop.

Wanneer is het nou goed?

Deze vraag krijgen we heel vaak: wanneer is het deeg nou goed? Mijn deeg is te nat, te droog, plakt te veel enzovoort. Het deeg hoort licht terug te veren als je erin drukt. Ook hoort het deeg niet nat te zijn. Is dit het nou wel? Voeg dan gerust een lepel extra bloem toe (maar ook weer niet teveel want dan wordt je deeg te compact). Is je deeg wat te droog? Voeg nog een scheutje water toe. Het deeg is klaar als het elastisch en licht plakkerig aanvoelt. Het moet zo soepel zijn dat je het als een kauwgombal uitelkaar kunt trekken. Raak dus niet meteen in paniek, je kunt het recept rustig bijstellen met extra water of bloem. Kijk goed hoe het deeg voelt en vertrouw op je eigen oordeel.

Cheat & Steam

Dit makkelijk broodrecept is dus eigenlijk een cheat recept. Je hoeft het namelijk niet eindeloos te kneden. We maken het je dus al weer wat makkelijker. Dit brood bak je af in een gietijzeren pan in de oven. Ik gebruik meestal een Le Creuset pan hiervoor. Doordat je het in de pan bakt krijg je een stoomeffect. Dit zorgt ervoor dat het brood lekker luchtig wordt en de korst krokant.

1 brood

Ingrediënten

 • 500 gr speltbloem
 • 10 gr zout
 • 1,5 tl gist
 • 375 ml lauw water

Zo maak je het

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (hetelucht)

 2. Doe de speltbloem, zout, gist en water in een kom en meng dit snel door elkaar met een pollepel totdat er een bal vormt. Zorg ervoor dat de gist en zout elkaar van tevoren niet raken.

 3. Doe het deeg in een ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg 8 – 18 uur rijzen op kamertemperatuur.

 4. Kneed het deeg 10 keer door en vorm opnieuw een bal. Is het deeg te nat? Voeg een lepel extra bloem toe. Laat het deeg nogmaals 2 uur rijzen op een vel bakpapier.

 5. Verwarm een gietijzeren pan in de oven. Zet het deeg met het bakpapier in de pan in de oven. Doe het deksel op de pan en verlaag de temperatuur naar 175 graden Celsius (hetelucht). Laat het deeg 30 minuten in de oven staan. Haal vervolgens het deksel eraf en bak nogmaals 15-20 minuten.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Annika maakt alle foodfoto’s en verzorgt de styling. Maar eigenlijk is ze gewoon de rechterhand van Pauline. Ze denkt mee, werkt aan grote projecten, beheert de website en is in alles betrokken. Annika is dol op mooie plekken, houdt van reizen, lekker eten en hippe koffietentjes.

16 reacties

 • Sab23
  13 maart 2020 om 11:55

  Hallo, Welke afmeting/diameter heeft deze le creuset pan?

 • Annika
  24 april 2019 om 10:42

  Ja :)

 • John
  23 april 2019 om 13:20

  Moet het deeg echt 8 tot 18 uur rijzen ?

 • Annika
  23 april 2019 om 09:10

  Klopt, er zit geen melk in. Je kunt het in alle soorten braadpannen maken. Belangrijk is dat hij ovenbestendig is en er een deksel op zit.

 • Andere Denise
  19 april 2019 om 10:58

  Dit vroeg ik mij ook af! Weet je het antwoord al?

 • Annika
  18 april 2019 om 11:13

  Ik gebruik droge gist.

 • Tom Hendrickx
  16 april 2019 om 15:32

  Welke gist gebruik je, Paulien? Verse (natte) gist of droge gist?

 • HannaH
  16 april 2019 om 11:00

  @Deniece: bij de AH kun je Alison kopen, daar zit geen melk in. Mijn zoontjes hebben ook een koemelkallergie, dus ik weet hoe je soms aan het zoeken bent.

 • Frans
  13 april 2019 om 22:49

  Dan maar op de oude manier brood maken, dan heb ik het brood binnen drie uur gaar

 • Mirjam
  12 april 2019 om 20:44

  Hoi Paulien, kan ik de speltbloem ook vervangen door tarwebloem?

 • Ilona
  12 april 2019 om 17:13

  Dat dacht ik ook al. Wat zou het nu eigenlijk moeten zijn?

 • Ilona
  12 april 2019 om 17:11

  Dat dacht ik ook al. Wat zou het nu eigenlijk moeten zijn?

 • Deniece Perik
  12 april 2019 om 16:37

  Heerlijk, ga ik eens proberen te maken. Zeker, als ik het goed lees, omdat er geen melk in dit brood zit. Mijn zoontje heeft namelijk en melkallergie en als er maar 'sporen van melk' inzitten, mijn zoontje er. al niet tegen kan. Is het ook mogelijk om in een andere soort braadpan te maken?

 • Narska
  12 april 2019 om 16:03

  Goed gezien ;)

 • Annelies
  12 april 2019 om 14:37

  Ik zou de oven toch niet 18 uur laten voorverwarmen (zie stap 1) ?

 • Denise
  12 april 2019 om 12:07

  Dit lijkt mij een heerlijk recept om uit te proberen! Wanneer het een tweede keer rijst op een vel bakpapier; moet het deeg dan afgedekt worden? Droogt hij anders niet uit?

Reactie plaatsen