
No knead bread (brood zonder kneden)
Met dit no knead bread recept (brood zonder te kneden) kan iedereen een brood bakken. Veel mensen vinden brood bakken moeilijk. Het lijkt ook best lastig. Je moet de ingrediënten heel nauwkeurig afwegen, flink kneden, rijzen, weer kneden, weer rijzen en ga zo maar door. Nou zijn die stapjes op zich niet heel ingewikkeld, maar je moet je het proces wel heel precies volgen en ook af en toe wat geduld hebben. Met dit makkelijk broodrecept kun je heel eenvoudig een brood bakken. Je hoeft in ieder geval niet eindeloos te kneden, dus dat scheelt al een hoop.
Wanneer is het deeg goed?
Deze vraag krijgen we heel vaak: wanneer is het deeg goed? Mijn deeg is te nat, te droog, plakt te veel enzovoort. Het deeg hoort licht terug te veren als je erin drukt. Ook hoort het deeg niet nat te zijn. Is dit het nou wel? Voeg dan gerust een lepel extra bloem toe (maar ook weer niet teveel want dan wordt je deeg te compact). Is je deeg wat te droog? Voeg nog een scheutje water toe. Het deeg is klaar als het elastisch en licht plakkerig aanvoelt. Het moet zo soepel zijn dat je het als een kauwgombal uitelkaar kunt trekken. Raak dus niet meteen in paniek, je kunt het recept rustig bijstellen met extra water of bloem. Kijk goed hoe het deeg voelt en vertrouw op je eigen oordeel.

Dutch oven
Dit makkelijk broodrecept is dus eigenlijk een cheat recept. Je hoeft het namelijk niet eindeloos te kneden. We maken het je dus al weer wat makkelijker. Dit brood bak je af in een gietijzeren pan in de oven. Dit noemen ze ook wel een Dutch oven. Doordat je het in de pan bakt krijg je een stoomeffect. Dit zorgt ervoor dat het brood lekker luchtig wordt en de korst krokant.


We zijn genomineerd!
We zijn genomineerd voor website van het jaar 2023! Help jij ons deze mooie titel binnen te slepen? Stem op ons en maak kans op mooie prijzen.
StemmenIngrediënten
- 500 gr speltbloem
- 10 gr zout
- 1,5 tl gist
- 375 ml lauw water
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (hetelucht)
Doe de speltbloem, zout, gist en water in een kom en meng dit snel door elkaar met een pollepel totdat er een bal vormt. Zorg ervoor dat de gist en zout elkaar van tevoren niet raken.
Doe het deeg in een ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg 8 – 18 uur rijzen op kamertemperatuur.
Kneed het deeg 10 keer door en vorm opnieuw een bal. Is het deeg te nat? Voeg een lepel extra bloem toe. Laat het deeg nogmaals 2 uur rijzen op een vel bakpapier.
Verwarm een gietijzeren pan in de oven. Zet het deeg met het bakpapier in de pan in de oven. Doe het deksel op de pan en verlaag de temperatuur naar 175 graden Celsius (hetelucht). Laat het deeg 30 minuten in de oven staan. Haal vervolgens het deksel eraf en bak het no kneed bread nogmaals 15-20 minuten.


Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan