Zuurkool pastei
Zuurkool pastei: Hollandser dan dit wordt het niet (nou ja, op dat filodeeg na dan…). Dt is echt zo’n recept waar je blij van wordt! Het is een soort chique herfst-versie van onze traditionele zuurkoolschotel, maar dan in een krokant jasje. De combinatie van zuurkool, zoete ananas en hartige rookworst klinkt misschien een beetje vreemd, maar zodra mensen het proeven zijn ze verkocht. Perfect voor een gezellig familie-etentje dus!
Serveertips voor deze zuurkool pastei
Serveer deze gouden knapperd lekker warm met een frisse salade erbij. En eerlijk is eerlijk: een klein beetje extra jus of mosterd aan tafel maakt het helemaal af. Het is trouwens ook een topper voor een winters buffet – want zelfs lauw of op kamertemperatuur blijft deze zuurkool pastei superlekker!
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 3 grote vellen filodeeg (grote vellen filodeeg koop je bij de Turkse supermarkt)
- 500 gr zuurkool
- 100 gr ananas
- 4 eieren
- 200 gr crème fraîche
- 75 gr geraspte oude kaas
- 0,5 rookworst
- 50 gr spekreepjes
- 1 el mosterd
- 2 tl kerriepoeder
- Peper en zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
Bak de spekreepjes krokant in een droge koekenpan en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.
Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen goed in. Neem een groot vel filodeeg en vet deze in met olijfolie en plak het tweede vel erboven op. Vet ook deze in met iets olijfolie (gesmolten boter kan ook) en plak het derde vel erboven op. Leg dit in een springvorm.
Knijp de zuurkool goed uit en breng dit op smaak met mosterd en peper en zout. Verdeel dit over het deeg.
Snijd de rookworst in plakjes en de ananas in kleine stukjes. Verdeel dit samen met de spekjes over de zuurkool.
Klop de eieren los met de crème fraîche. Breng dit op smaak met kerriepoeder, peper en zout. Meng de kaas er doorheen. Giet dit op de zuurkool.
Vouw de randen van het filodeeg naar binnen en bestrijk deze nogmaals met wat olijfolie.
Bak de zuurkool pastei in 30 – 35 minuten af in de voorverwarmde oven.
Variatietips
Geen fan van ananas? Probeer eens appel of peer – ook lekker (wel eerst even bakken, zodat het de vulling niet te nat maakt). Eet je vegetarisch? Skip de rookworst en spekjes en doe er wat gebakken champignons en uitjes in, of kies voor een vegetarische variant op rookworst en spekjes. Wil je het extra kazig? Strooi nog wat geraspte kaas over de bovenkant voor een goudbruin korstje.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in