spaghetti al ragu

Spaghetti al ragu

Porto Santo Stefano, Italie: “Ik wil graag een spaghetti bolognese”, “ik ook” zei mijn zus. “Doe mij maar een spaghetti al Ragu” aldus vriendlief. Kortom we wilden alle drie hetzelfde. Ragù is de Italiaanse benaming voor tomatensaus met vlees. In het Nederlands noemen we dit bolognese. Niet alleen de naam is anders, maar vooral ook de smaak. De Italiaanse ragù is zo verfijnd en zó puur van smaak. Daar kunnen wij Hollanders zeker wat van opsteken. Ik heb een poging gedaan, maar om eerlijk te zijn kwam hij niet echt in de buurt van de Italiaanse versie die ik geproefd heb. Maar toch is deze variant ook best lekker!

Ingrediënten voor 4 personen
1 ui
1/2 winter wortel
2 tenen knoflook
1/2 rode paprika
1/2 courgette
1/2 aubergine
2 blikken gepelde tomaten
2 takjes tijm
1 takje rozemarijn
2 blaadjes laurier
2 takjes oregano
350 gr rundergehakt
300 gr spaghetti
Scheutje rode wijn
Parmezaan
Peper en selderijzout

Bereidingswijze
Snipper de ui in hele fijne stukjes. Pers de tenen knoflook en rasp vervolgens de wortel fijn. Fruit dit aan in een beetje olie. Als de ui zacht geworden is voeg je het gehakt toe en bakt dit goudbruin. Bestrooi het gehakt met wat peper en selderijzout. Blus het af met een scheutje rode wijn. De alcohol verdampt, maar de smaak blijft achter.

Snij de paprika, de courgette, de aubergine in hele kleine blokjes en voeg deze toe aan het gehakt. Bak de groenten rondom aan. Voeg vervolgens de gepelde tomaten toe. Haal de blaadjes van de verse kruiden en voeg deze toe aan de saus. Voeg de laurier toe.

Laat de saus vervolgens minimaal een half uur pruttelen op laag vuur. Langer mag, dit komt de smaak zeker ten goede. Korter niet, dat is zonde van je saus. Breng de saus eventueel nog wat op smaak met peper en selderijzout.

Kook de spaghetti al dente. Dit betekent beetgaar. Roer de saus door de spaghetti en serveer het met een beetje Parmezaan!

Buon Appetito!

spaghetti al ragu

Mexicaanse burgers van mijn zusje
Pavlova met passievrucht
Bewaar
2 Comments
  • Ronald

    4 juni 2016 at 23:45 Beantwoorden

    Vandaag gemaakt (ongeveer, neem t nooit zo nauwkeurig met de hoeveelheden), 4 uur staan pruttelen. Ik had er ook nog 100 g buikspek aan toegevoegd (las ergens elders dat het vlees niet te mager moest zijn en dat je het maar heel lichtbruin moet aanbraden).\r\n\r\nGeen klachten gehoord (sterker nog lekkerder dan wat je met de A merk potjes koopt), opmerkelijk dat je voor 15 euro (incl een wijntje) met 6 personen kunt eten.

  • Rutger

    12 augustus 2014 at 21:28 Beantwoorden

    Van het weekend gemaakt, heerlijk Italiaans van smaak, zelf nog een rode peper toegevoegd !

Plaats een reactie