Hot Cross Buns
Als je naar Australië gaat moet je Hot Cross Buns proeven. Lucky me, in deze tijd van het jaar zijn deze zoete broodjes overal verkrijgbaar. Ze worden voornamelijk met Pasen gegeten en zijn bij iedere bakker of supermarkt wel te koop. Een van de dingen die ik te gek vond aan Australië waren de kleine bakkerijtjes die je op iedere hoek van de straat vond. Bakkerijtjes die je vanwege hun uiterlijk misschien zo voorbij zou lopen. Maar waar je, zodra je er binnen stapte, een klein sprongetje van geluk maakte. Lekker ambachtelijk!
Ik werd intens gelukkig van de vele soorten meat pies (ze hadden soms wel 16 soorten), de verse broodjes en de zoetigheden zoals lamingtons (ga ik ook nog voor jullie maken) en carrot cake. En natuurlijk de Hot Cross Buns. Zoete rozijnenbroodjes die je meteen herkent aan het grote kruis erop. Op de een of andere manier had ik in mijn hoofd dat het kruis van suikerglazuur gemaakt werd. Mis! Het was helemaal niet zoet. De bakkersvrouw vertelde mij dat het enkel een papje was van meel en water. Eigenlijk lijkt een Hot Cross Bun op een krentenbol, alleen dan net ietsje kruidiger en ietsje steviger.
Regelmatig (ok 2 x) nam ik er eentje mee voor onderweg. Je moet je voorstellen dat je soms wel 8 uur in de auto zit om van A naar B te komen. Dus dan maar liever met goed gezelschap (naast Maurits natuurlijk). Het lekkerste zijn ze eigenlijk met een flinke lik roomboter erop. Dat had ik daar niet bij de hand. Dus zat er niks anders op dan ze thuis te maken. Ik had immers ook een recept aan jullie beloofd. Nou hier komt’ ie hoor. En voor alle mensen die ooit in Australië zijn geweest, ik hoop dat mijn versie jullie weer fijne herinneringen geeft aan dat prachtige land dat ik zo ontzettend mis.
Ingrediënten voor 9 st.
500 gr bloem
280 gr lauwe melk
1 ei losgeklopt (maat M)
50 gr roomboter
50 gr suiker
7 gr gist
10 gr zout
3 tl koekkruiden
100 gr rozijnen
Rasp van 1/2 sinaasappel
Verder
3 el bloem
2 el water
25 gr roomboter
Zo maak je het
Laat de rozijnen wellen in warm water.
Verwarm de melk in een pannetje.
Voeg de roomboter toe en laat dit smelten. Laat het mengsel iets afkoelen totdat het lauwwarm aanvoelt. Voeg dan de gist en de suiker toe en meng het even goed door elkaar. Zet apart zodat de gist kan gaan werken (dit kan je herkennen aan kleine belletjes op de melk).
Doe de bloem met het zout en de koekkruiden in je keukenmachine (of in een kom als je met de hand kneed.
Voeg het melkmengsel en het losgeklopte ei bij de bloem en kneed er een soepel deeg van.
Kneed net zo lang totdat het deeg soepel aanvoelt en je een vliesje kunt vormen van het deeg. Dit betekent als je een stukje deeg uit elkaar trekt, er een soort vlies moet ontstaan.
Laat de rozijnen goed uitlekken en dep ze iets droog met een keukenpapiertje. Voeg de rozijnen en de rasp van een halve sinaasappel bij het deeg en meng het nog even kort.
Leg het deeg in een met olie ingevette kom en laat het op een warme plek, afgedekt (onder een theedoek of stukje plastic) 3 kwartier tot een uur rijzen. Het deeg is voldoende gerezen als het in volume verdubbeld is.
Vet je werkplek in met wat zonnebloem olie en druk het deeg met je vingers uit tot een vierkante lap.
Verdeel het deeg in 9 gelijke stukken. Vorm van ieder stukje een mooi bolletje.
Leg de bolletjes met iets ruimte ertussen in een bakblik bekleed met bakpapier. Dek het bakblik af met een natte theedoek.
Laat de zoete broodjes nogmaals 45 minuten rijzen op een warme plek.
Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden.
Maak een papje van de bloem en het water. Het moet stevig maar spuitbaar zijn. Doe het in een klein spuitzakje (een diepvrieszakje gaat ook prima). Kerf met de achterkant van een mes voorzichtig een kruis in de broodjes en spuit de meelpasta in de groeven.
Bak de Hot Cross Buns in ongeveer 25 – 30 minuten goudbruin en gaar.
Laat de boter smelten. Bestrijk de rozijnenbroodjes met wat gesmolten roomboter of abrikozenjam als ze uit de oven komen.
Serveer de Hot Cross Buns met een flinke lik roomboter.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in