gezonde brownies

Gezonde brownies van Rens

Brownies op basis van zoete aardappel! Als ik niet beter zou weten zou ik denken dat je een grapje maakt. Nieuwsgierig als ik ben, proefde ik de brownies van Rens Kroes tijdens haar boekpreview presentatie op de Culi perslunch. En ik was verrast! Verrast door de zoetheid, verrast door de structuur en vooral door de smaak. Tuurlijk een gezonde brownie, is anders dan de real thing met suiker en echte chocolade. Maar voor wie het wat rustiger aan wil doen met de calorieën zijn deze gezonde brownies een goede optie.

gezonde brownies

De brownies staan in het nieuwste boek van Rens Kroes, Powerfood 2, van Friesland naar New York. Rens is geboren in Friesland en gezond eten is haar met de paplepel ingegoten. Haar moeder is voedingsdeskundige en thuis stonden vooral verantwoorde recepten op tafel. Zuurdesembrood, superfoods en havermout zijn Rens niet vreemd, ze is er mee opgegroeid. Haar opa was de eerste biologische boer in Friesland en Rens’ beppe (dat is Fries voor oma) had een grote kruidentuin. Dat Rens iets met gezonde voeding zou doen, was dus eigenlijk al voorbestemd.

New York inspireerde haar om hier iets mee te doen en daar is het ook idee ontstaan voor haar praktijk voor foodcoaching. Haar missie is om Nederland gezonder te maken en met haar enorme aanhang slaagt zij daar goed in. Powerfood 1 stond een jaar lang bovenaan in de bestsellerslijst, iets waar ik als kookboek schrijver stiekem best jaloers op ben. Momenteel is plek 1 verdrongen door je raad het al Powerfood 2.

In Powerfood 2 vind je wederom alleen maar gezonde recepten. Zonder tarwe, zonder geraffineerde suiker en met veel superfoods. Ik heb zelf niet zoveel met superfoods (ik eet het gewoon in de vorm van groente) maar er staan ook genoeg recepten zonder bijenpollen en gojibessen in. Het boek is verdeeld in 7 hoofdstukken waaronder ontbijt, lunch, diner, snacks en sweets. Het laatste voornamelijk gezoet met dadels, agavesiroop en kokosbloesemsuiker. Helemaal in de stijl van deel 1 met veel persoonlijke foto’s (ik heb Maurits nog nooit zo aandachtig een kookboek zien lezen) en een lekker speelse opmaak. Dit allemaal om gezonde voeding toegankelijk te maken. En dat lukt, mede omdat de soms ietwat gekke ingrediënten steeds beter toegankelijk zijn.

gezonde brownies

Op het moment dat ik de zoete aardappelbrownies proefde wist ik al dat ik ze thuis ging maken.  Ik veranderde een paar kleine dingetjes aan het recept, want het beslag was bij mij iets aan de droge kant dus ik voegde een eitje toe. Ik verving het hazelnotenmeel door amandelmeel en als topping ging ik voor kokos, omdat ik daar zo van hou. En het resultaat was lekker. Helemaal als je weet dat je dit guilt free kunt snoepen. Maar of het nu de bedoeling is dat je de hele brownie in 2 dagen op eet, weet ik alleen zo net nog niet..

 gezonde brownies

Ingrediënten voor 12 st.
2 zoete aardappelen (ca. 400 gram)
1 ei
60 gr amandelmeel
40 gr boekweitmeel
6 el (rauwe) cacao
0,5 tl gemberpoeder
1 tl vanillepoeder, ongezoet
1 tl kaneel
160 gr medjool dadels zonder pit
1 handje walnoten
3 el Ahornsiroop
Evt kokosnsippers
Snuf zout
Kokosolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de zoete aardappelen en snijd ze eenmaal in de lengte door. Bestrijk ze met 1 theelepel kokosolie en zet ze 20 min. in de oven of totdat ze gaar en zacht zijn. Je kunt er ook voor kiezen om de aardappelen te poffen, dat deed ik en dan kun je ook heel gemakkelijk de puree gebruiken voor je brownies.

Laat de oven op 180 °C staan. Laat de aardappelen afkoelen.

Meng het amandelmeel met het boekweitmeel, 5 el cacao, de specerijen en een snuf zeezout in een kom. Voeg het eitje toe.

Verwijder de pitten uit de dadels en maal deze samen met de zoete aardappel fijn in een keukenmachine.

Voeg dit bij het meel en meng het goed door elkaar. Is het mengsel nog steeds te droog voeg dan een extra eitje toe.

Hak de walnoten grof, en meng deze door het beslag.

Giet het beslag in een met bakpapier bekleedde bakvorm ( 20 x 30 cm). Maak het beslag glad met een spatel.

Bak de gezonde brownies in ongeveer 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven op 180 graden. De brownies zijn klaar als een prikker er schoon en droog uitkomt. Laat de brownie afkoelen.

Meng de resterende el cacao met de ahornsiroop en een snufje zeezout tot een glad papje. Verdeel dit over de brownies.

Garneer de brownies met de kokossnippers of wat extra gehakte noten.

Snijd de brownies in 12 – 15  gelijke stukken.

 

gezonde brownies

 

powerfood

Titel
Powerfood 2 – Van Friesland naar New York

Auteur
Rens Kroes

Uitgeverij
Unieboek Spectrum

Bestellen
Prijs € 19,99 
bij Bol.com.

Dit recept is m.u.v. de topping Voedselzandloper proof.

Deze review bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer.

Vlog: Eten bij La Cage
25 dingen die je met een banaan kunt doen
Bewaar
22 Comments
  • mary-jongbloed

    20 februari 2017 at 10:21 Beantwoorden

    kan ik ook cacaopoeder gebruiken

  • Lara

    27 januari 2017 at 19:45 Beantwoorden

    Ik had als arme student geen andere soorten meel in huis, heb ze nu met gewoon meel gemaakt (onder het mom van ‘beter iets dan niets’). Ze staan in de oven, beslag was echt geweldig zacht dus ben erg benieuwd!

  • Suzanne

    17 augustus 2016 at 16:44 Beantwoorden

    Het water loopt me in de mond! Heel benieuwd naar deze.

  • Sterre

    31 oktober 2015 at 14:44 Beantwoorden

    Ah het leek mij zo lekker, helaas pakte het voor mij wat minder uit. Het zal vast aan mij liggen, maar werkelijk niks hielp om het te laten slagen. Aardappels werden niet gaar, beslag veel te droog, gebakken brownie veel te droog. Het was eetbaar, maar daar is ook alles mee gezegd. Maar nogmaals, ik zal wel iets verkeerd hebben gedaan want alle eerdere recepten die ik heb gemaakt waren super ;-)\r\nAch het hoort er een beetje bij, volgende keer beter!

  • Mimi

    25 oktober 2015 at 16:55 Beantwoorden

    Ik ben helemaal fan! \r\nIk ben ondertussen op zoek naar een gezond recept voor ‘witte chocolade’ brownies.\r\n\r\nIemand tips ? \r\nxo

  • Mimi

    25 oktober 2015 at 16:53 Beantwoorden

    Ik ben helemaal fan van deze brownies! \r\nIk ben ondertussen op zoek naar een gezond recept voor witte ‘chocolade’ brownies. \r\n\r\nIemand tips ??

  • Anneke

    16 juli 2015 at 13:11 Beantwoorden

    Ik heb ze gemaakt met wat cranberry’s erdoor en ze zijn heerlijk. Je proeft echt niet dat er zoete aardappelen inzitten. Is voor herhaling vatbaar

    • Annika

      17 juli 2015 at 13:39 Beantwoorden

      Hmm met cranberry’s klinkt ook goed inderdaad!

  • Kim

    5 juli 2015 at 20:52 Beantwoorden

    Ik heb haar eerste boek en zo te zien, is haar tweede boek ook wel de moeite.

  • Robin

    3 juli 2015 at 16:08 Beantwoorden

    Ziet er goed uit! Lijkt me erg lekker :)\r\nHelaas heb ik alleen geen goede ervaring met zoete aardappels. Ik krijg die niet gesneden en geschild. Veel te hard.\r\n\r\nHeb jij misschien een tip? Of hebben jullie geen last van harde zoete aardappels?\r\n\r\nGroetjes!

    • Pauline

      5 juli 2015 at 16:25 Beantwoorden

      Je kunt ze in zijn geheel poffen. 45 minuten op 180 graden in de oven. Dan kan je het vruchtvlees er heel gemakkelijk uit lepelen.

  • Sanne

    3 juli 2015 at 15:20 Beantwoorden

    Ooh! Die zien er heerlijk uit :)\r\nMisschien haar tweede boek ook maar eens aanschaffen!

  • Puck

    3 juli 2015 at 14:39 Beantwoorden

    Heb al wel eens brownies van kikkererwten gehad, maar dit klinkt beter. Bataat is van zichzelf al wat zoeter dus dat zou best een goede combi kunnen zijn. Lijkt me het proberen waard.

  • Johanna

    3 juli 2015 at 14:26 Beantwoorden

    Ziet er heel lekker uit!

  • Sanne

    3 juli 2015 at 11:29 Beantwoorden

    Ik krijg spontaan trek als ik hier naar kijk! en ze zijn nog gezond ook 🙂

  • Dita

    3 juli 2015 at 10:05 Beantwoorden

    Ze zien er heerlijk uit!

  • Anne-Ruth Dekker

    3 juli 2015 at 09:57 Beantwoorden

    Ik heb ook een keer muffins met zoete aardappel gemaakt, was ook zo’n succes!

  • Margot

    3 juli 2015 at 09:22 Beantwoorden

    Wat zien er goed uit! Ik ben heel benieuwd naar de smaak!

  • Getvices

    3 juli 2015 at 08:41 Beantwoorden

    Deze ‘gezonde’ brownies zien er inderdaad echt heerlijk uit! Maar snel uitproberen!

  • gerhilde maakt

    3 juli 2015 at 06:57 Beantwoorden

    Die zien er heerlijk uit!

Plaats een reactie