Haantje met gewokte asperges van Joris

Als Joris Bijdendijk, chef van restaurant RIJKS, ooit bij je komt eten dan moet je dit maken als je indruk op hem wilt maken. Het haantje, of zoals Joris het mooi zegt Cockerel, met morilles (paddestoelen) en gewokte asperges is een oud familierecept van de familie Bijdendijk. Het recept is geïnspireerd op de boerderij in de Ardennen waar hij vroeger vaak kwam. De mannelijke kippen (haantjes) leefden op de boerderij en ook verbouwden ze er hun eigen groente. Het gerecht werd ter plekke op de boerderij gekookt, waarschijnlijk door Joris zelf.

haantje uit de oven

Nu zou het best leuk zijn als ik kon zeggen dat Joris dit voor mij thuis gekookt heeft, maar dat is niet zo. Het recept was een onderdeel van het Marley Spoon weekmenu van even geleden. Marley Spoon is de top of the bill onder de foodboxen. Zie het als thuis uit eten gaan. Onlangs ging Marley de samenwerking aan met diverse topchefs uit Amsterdam en waren hun gerenommeerde recepten gewoon voor thuis te bestellen. Moet je het wel alleen even zelf maken. Vorige week was het recept van Sidney Schutte te bestellen, chef van Goldfinch Brasserie. Dit was de laatste in de serie chefs. Binnenkort gaan ze iets doen met een BBQ box, houd de site dus in de gaten.

haantje uit de oven

Wat ik zo leuk vind aan Marley Spoon is dat je zelf kunt kiezen wat je gaat eten. Iedere week verschijnt er een nieuw menu op de site en daarbij kan je zelf kiezen welk gerecht je thuisbezorgd wilt krijgen. De prijzen zijn iets hoger dan gemiddeld, je betaalt €48,00 voor 3 gerechten voor 2 personen. Dat komt neer op gemiddeld €8,00 per persoon per dag. Maar ik vind het de kwaliteit waard. Alle ingrediënten zijn netjes verpakt en van goede kwaliteit. De hoeveelheden zijn precies afgewogen en de bijgeleverde recepturen zien er ook piekfijn uit. Er zitten alledaagse recepten in het menu zoals noodles met groente en taco’s, maar ook wat meer culinaire recepten zoals konijnenrug en lamskoteletjes. Het is de ideale box voor mensen die van koken houden, kunnen genieten van lekker eten en hier ook wel wat tijd en geld voor over hebben. Voor het gerecht van Joris heb je ook wat meer geduld nodig, het is niet ingewikkeld, maar wel super verrassend en vooral heel erg lekker.

haantje uit de oven

Ingrediënten voor 2 personen
1 haantje (van Pieter van Meel)
300 gr witte asperges
3 gr gedroogde morilles
500 gr la ratte aardappelen
1 citroen
30 gr boter
2 gr gedroogde dragon
10 gr verse dragon
10 gr verse daslook
10 gr verse peterselie
Peper en zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden. (hetelucht)

Meng 10 gr boter met de gedroogde dragon en wat zout. Verdeel de boter net onder de huid van het haantje. Verdeel ook wat boter in de holte van de cockerel. Breng het haantje aan de buitenkant op smaak met zout en leg hem op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Sorry Joris maar ik was eigenwijs, en toch wat ongeduldig. Joris stelt voor om de aardappelen te wassen, te verdelen in vieren en 7 tot 10 minuten voor te koken. Ik heb ze gewassen, in vieren gesneden en bij de kip op de plaat gelegd. En dat ging ook prima.

Zet de bakplaat in de oven en rooster de kip en de aardappelen in ongeveer 45 – 50 minuten gaar. Bedruip de kip tussentijds met het braadvocht.

morilles weken

Laat de morilles ongeveer 10 minuten weken in 100 ml koud water. Laat ze uitlekken, wring ze iets uit en snij ze in stukjes.

Breng in een steelpannetje 100 ml schoon water, 10 gr boter en wat zout aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de geweekte morilles toe. Laat even staan.

Schil de asperges, behalve het puntje en verwijder 1 cm van het kontje. Snijd de asperges in stukken van ongeveer 1 cm. Smelt 10 gr boter in een koekenpan en bak de asperges in ongeveer 2 minuten rondom aan. Voeg nu het vocht en de morilles bij de asperges. Knijp een halve citroen uit over de asperges. Snijd de verse dragon en de daslook fijn en voeg dit bij de asperges. Breng dit kort aan de kook en zet het vuur dan uit.

Haal het haantje uit de oven en laat deze 5 minuten verpakt onder aluminiumfolie rusten.

Breng de aardappelen op smaak met zout en wat gehakte peterselie.

Serveer het haantje met de peterselie, de aardappelen en de gewokte asperges.

haantje uit de oven 5

Ik ben benieuwd, vinden jullie het leuk om vaker wat meer high end recepten te ontvangen? Of zeg je doe maar lekker makkelijk?

Deze post bevat producten die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees mijn disclaimer.

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Bestellen kan hier. 

Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

dat wil ik

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Hollandse recepten Vlees recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in