Tomaten drogen in de oven

Tomaten drogen in de oven

Ik heb weer een hele leuke how to voor je gemaakt. Zelf ben ik dol op zongedroogde tomaatjes, ik eet ze in de salade, in de pasta, op een broodje of ik maak er tapenade van. In deze how to laat ik je zien hoe je deze zongedroogde tomaten zelf kunt maken. Tomaten drogen in de oven is niet moeilijk, het kost alleen wat tijd.

Al eerder plaatste ik een recept voor maangedroogde tomaatjes, deze drogen gedurende de nacht. Het principe is bijna hetzelfde. Je laat de tomaten op een lage temperatuur, zachtjes drogen. De tomaten krijgen echt een hele geconcentreerde smaak. Het is afhankelijk van de grootte van je tomaten hoe lang je ze moet drogen. Kijk tussentijds even in de oven en dan zie je wel hoe ver het proces is.

Ingrediënten
Tros tomaten (of een andere lekkere soort)
3 tenen knoflook
Peper en Zout
Olijfolie

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 100 graden.

Snij de tomaten in partjes. Haal de zaadlijsten NIET weg,

Tomaten drogen in de oven
Leg de tomaten op een bakplaat met bakpapier.

Kneus de tenen knoflook en leg deze tussen de tomaten.

Bestrooi de tomaten met peper en zout.

Sprenkel er wat olijfolie over.

Laat de tomaten gedurende 1,5 tot 2 uur drogen op 100 graden.

Tomaten drogen in de oven

Zorg dat de deur van je oven op een kier staat. En hou het proces tussentijds in de gaten. Kleine tomaten zijn eerder klaar dan grote.

Laat de tomaten afkoelen en doe ze samen met de knoflook in een schone pot.

Giet er olijfolie op en bewaar de tomaatjes in de koelkast.

De olie kan je naderhand weer bewaren, want daar zit een heerlijk aroma aan.

Tomaten drogen in de oven

 

 

Kokosrijst met mango
Review Delicious Het Bakboek
Bewaar
45 Comments
  • Wouter Spaans

    3 augustus 2015 at 09:44 Beantwoorden

    Knoflooktenen erbij in olie zonder te pasteuriseren is niet verstandig. Er is altijd kans op het ontstaan van botulisme. Levensgevaarlijk.

  • Mirela

    25 februari 2015 at 15:16 Beantwoorden

    Heb over de tomaatjes heerlijke citroenolie gegoten dit geeft nog eens een extra frisse smaak als je ze opeet. Prima recept, en absoluut niet leerachtig qua tekstuur.

  • Barbara

    14 januari 2015 at 00:50 Beantwoorden

    Ha Pauline,\r\n\r\nHier dezelfde vraag als Cora, hoe lang is dit volgens jou houdbaar?\r\n(Niet dat dat lang lukt, want dan zijn ze allang op 😉 ).\r\nDank je!

    • Pauline

      14 januari 2015 at 19:23 Beantwoorden

      Ik zou ze max een weekje bewaren in de koelkast.

  • Cora

    4 december 2014 at 13:48 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\nMag ik je vragen hoe lang de gedroogde tomaten houdbaar zijn als je ze op olie zet. Ik heb ze af laten koelen en in een schone pot gedaan met olie erop, zonder de knoflook, in de koelkast gezet, maar na een paar dagen lijkt mijn olie gestold. Het ziet er heel troebel uit wat doe ik verkeerd of ligt dat aan je kwaliteit olie? of moet het juist niet in de koelkast?

  • Juul

    8 september 2014 at 18:09 Beantwoorden

    Leuke site, en prima lettertype en kleur,.. Overigens wel weer typisch Nederlands om overal over te klagen wat een gekleuter,..\r\n\r\nKortom, niet veranderen lekker zo, doorgaan!

  • valentina

    20 augustus 2014 at 11:40 Beantwoorden

    hallo keukenprincessen:-)\r\nik las dit recept om tomaten te drogen, op de foto zien ze er nogal taai en leerachtig uit, dit kan je vermijden door ze een 15-tal uren te drogen op 80º of zoals ik doe in Portugal, 5 dagen in de hete zon, blijven ze lekker mals en toch goed droog, hoe trager ze drogen, hoe beter de smaak en de “texture”

    • Pauline

      20 augustus 2014 at 21:41 Beantwoorden

      Thanks for sharing!

    • Betty Greve

      16 september 2016 at 13:16 Beantwoorden

      Hoe doe je dat dan met de vliegen??? Ik woon ook in Portugal, maar zodra ik wat buiten zet zitten er vliegen op……

      • Pauline

        19 september 2016 at 13:41 Beantwoorden

        Afdekken met een gaasrooster 🙂 gelukkig heb ik niet zoveel vliegen hier.

  • martin declerck

    8 augustus 2014 at 09:16 Beantwoorden

    ook ik kan het niet goed lezen zou toch beter zijn met een donkere kleur of nog beter zwart of geeft dit een doel die bleke kleur

  • s.j.til-pot

    4 augustus 2014 at 19:05 Beantwoorden

    ik heb een oven die niet op 50 graden kan en ook niet op een kier kan.\r\nik doe de tomaten door midden gesneden met de zaden naar boven en dan 2,5 uur op honderd graden.\r\ndaarna stop ik ze in een schoongemaakte pot en zorg ervoor dat de tomaten onder de olie komen te staan dan deksel erop en de potten een uur op zijn kop zetten en dan in een donkere kast.\r\n\r\ntoparis

  • Will

    11 juli 2014 at 10:37 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nIk bezoek met regelmaat dit kookblog, en haal hier ook heel interessante dingen uit. Dingen die ik als hobbykok goed kan gebruiken. Wat mij echter stoort, is de letterkleur. En ik ben de eerste die begint met te vertellen dat het best heel goed aan mij kan liggen. Maar waarom wordt de tekst in een lichtgrijze blauwachtige kleur getoond. Het is voor mensen zoals ik, 70 jaar oud, niet meer te lezen. En dat vind ik erg jammer, want zoals gezegd, ik lees heel graag de wetenswaardigheden van deze site. Ik heb mijn monitor laten doormeten, omdat ik dacht dat het daaraan lag, maar die heeft geen afwijking in de weergave. Ligt het aan mij, of is het mogelijk de tekst een paar tinten donkerder weer te geven, zodat deze vooral voor de ouderen beter te lezen is. Ik zou het heel jammer vinden als ik deze site niet meer kon bezoeken omdat ik het niet meer kan lezen. Beschouw dit niet als neersabelende kritiek, maar als ik hier problemen mee heb, zijn meer mensen die daar problemen mee hebben. \r\nIk hoop dat de websitebouwer hier iets aan heeft. \r\nHeel veel succes nog en ik hoop dat er iets verandert kan worden.

    • Pauline

      11 juli 2014 at 22:00 Beantwoorden

      Hoi Will dat is vervelend om te horen. Wellicht kan je de instellingen van je scherm iets donkerder zetten. Ik heb zelf een mac en daarop zijn de letters wel goed leesbaar. Ik hoop dat je wat aan mijn tip hebt en dat je nog met plezier terug zult komen.

      • Fablio

        1 augustus 2014 at 17:12 Beantwoorden

        Belachelijk, zo een antwoord, dat mens heeft helemaal gelijk!\r\nHet is je (jullie) gewoon te doen om ”fancy” over te komen.\r\nDit is geen zwart maar grijs en niet iedereen heeft een Mack\r\nmet v. groet\r\nFablio

        • martin declerck

          8 augustus 2014 at 09:09 Beantwoorden

          groot gelijk ook ik kan nauwelijks de tekst lezen is toch beter naar zwart te gaan geeft dat soms een reden die bleke letters

        • M.K.

          31 augustus 2014 at 11:39 Beantwoorden

          Ik heb een Mac en ook bij mij zijn de letters grijs.

          • Pauline

            31 augustus 2014 at 19:34

            De kleur is al aangepast dus het kan bijna niet meer onleesbaar zijn.

    • Fini

      30 juli 2014 at 14:45 Beantwoorden

      Hoi Wil en Pauline,\r\nIk heb hetzelfde probleem. En de licht intensiteit van het scherm aanpassen is geen optie naar mijn mening. \r\nHet is een trendy kleurtje en als ik het zeker wil lezen, selecteer ik de tekst. Kopieer hem en plak hem dan in een Word document en daar pas ik dan de kleur aan, maar dat maakt het er niet allemaal makkelijker op.\r\nZelfs met het maken van deze tekst heb ik moeite. Ik ben ‘pas’ 64 en heb het probleem al jaren, zonder dat er met mijn ogen iets mis is!\r\n\r\ngroetjes,\r\nFini

      • Mutwaeki

        2 augustus 2014 at 12:05 Beantwoorden

        Ik heb wel oogproblemen ( netvlies ) waardoor andere kleuren dan donker een ramp zijn. Weg met de trendy kleuren voor praktisch dingen!

    • Marja

      6 augustus 2014 at 20:53 Beantwoorden

      Je kan de gehele tekst even selecteren, dan wordt de achtergrond blauw en de letters wit, dat is veel duidelijker te lezen.

  • Yarick

    1 november 2013 at 20:18 Beantwoorden

    Op de droogoven, die ik heb geleend om mijn tomaten en kweepeerpasta in te drogen, staat dat groenten op 52 graden moeten. Dat zal wel een hele nacht duren dan… maar ik ben zo gek op (zon)gedroogde tomaatjes, dat ik ze het wachten waard vind!

    • Pauline

      1 november 2013 at 22:54 Beantwoorden

      Jaa hoe lager hoe beter denk ik, mijn oven kan helaas niet zo laag.

  • Sanne

    19 oktober 2013 at 17:15 Beantwoorden

    Je moet de tomaten echt binnen ’n paar dagen opeten als er knoflook bij zit. Knoflook kan voor botulisme zorgen… Waar je erg ziek van kunt worden. Zonder knoflook is het veel langer te bewaren 🙂

    • Pauline

      20 oktober 2013 at 15:49 Beantwoorden

      Dat klopt inderdaad, wat zonde is dat he?

      • Sanne

        20 oktober 2013 at 17:07 Beantwoorden

        Ja…. Daarom maak ik het zonder knoflook. Je kunt altijd later knoflook toevoegen en dan snel opeten. \r\nIk gebruik wel een speciale droogoven want 100 graden is eigenlijk veel te hoog om te drogen, hierdoor gaan de voedingsstoffen verloren 🙁

  • Carine Parmentier

    7 september 2013 at 13:00 Beantwoorden

    Ik droog mijn tomaten elk jaar en bewaar ze een volledig jaar tot de nieuwe eraankomen. Let wel op dat de tomaten volledig onder de olie liggen en het is nog lekkerder als je er wat look en kruiden bijdoet. Let erop dat je de kruiden niet wast met water, anders krijg je schimmels.\r\nProbeer ook maar met courgetten.

    • Pauline

      8 september 2013 at 19:09 Beantwoorden

      Oh zo lang? Doe je er dan ook knoflook bij? Goed om te horen dat je het zo lang kunt bewaren.

  • Marcelle

    26 augustus 2013 at 15:46 Beantwoorden

    Sorry, had de vorige reactie niet gezien……..

  • Marcelle

    26 augustus 2013 at 15:45 Beantwoorden

    Hoe lang kan je de tomaatjes in olie bewaren ?

  • Cueva Don Pablo

    2 augustus 2013 at 10:04 Beantwoorden

    waw, zo gemakkelijk en stukken lekkerder dan de gekochte, dit is zeker een aanrader en kan zo gemaakt worden terwijl je bezig bent in de keuken met andere dingen. Dank je wel!

  • Sietske

    29 juli 2013 at 16:40 Beantwoorden

    Hoe lang Kan je de gedroogde tomaten op olie bewaren?

    • Pauline

      30 juli 2013 at 15:43 Beantwoorden

      Wel een weekje in de koelkast, maar misschien ook wel langer, dat durf ik zo niet te zeggen

    • Kaatje

      17 februari 2014 at 08:26 Beantwoorden

      Mijn zelfgemaakte tomaatjes regelmatig olie bij gedaan zijn nog wel 3 weken blijven zeker goed.

  • Joke

    13 juli 2013 at 21:50 Beantwoorden

    Zou dit ook werken met cranberry’s? Het recept dat ik ergens oppikte, werkt niet, ze zijn niet droog geworden. Ik ga het proberen.

    • Pauline

      15 juli 2013 at 12:14 Beantwoorden

      Geen idee, het is gewoon een kwestie van proberen denk ik. Het lijkt mij dat het wel moet lukken

  • Silvy Horemans

    30 mei 2013 at 16:34 Beantwoorden

    Dat probeer ik uit! De tomaatjes zitten nu in de oven. Ook mijn oven werkt niet als je de deur op een kier zet. Niet dat ik hem dan volledig opnieuw moet instellen maar hij pauseert dan gewoon. Ik ga om het kwartier/20minuten de deur een keertje openzetten. 🙂 Ik laat jullie weten of het zo lukt!

    • Silvy Horemans

      30 mei 2013 at 19:19 Beantwoorden

      Supergoed gelukt, heel erg lekker :)\r\nhttp://misssmeerkaas.blogspot.be/2013/05/pasta-pesto-met-zelfgedroogde-tomaatjes.html

  • Uniflame

    3 mei 2013 at 18:47 Beantwoorden

    Ik kan mijn oven niet op een kier zetten want dan werkt ie niet meer. De oven draait niet als de oven niet dicht is.

    • Pauline

      4 mei 2013 at 13:25 Beantwoorden

      Oh dat is balen, ik weet niet of het werkt als je de oven dicht laat.

      • Michiel

        13 mei 2013 at 17:34 Beantwoorden

        Je kan het altijd proberen. Recepten geven aan om de deur op een kier te zetten om zo de vochtige lucht snel naar buiten te laten. Het kan zijn dat je je tomaatjes wat langer moet laten liggen en dat het zo ook werkt. Wat je ook kan proberen is om elk kwartier/twintig minuten je oven even op te doen en zo de vochtige lucht buiten te laten.\r\nNu ik erover nadenk, een oven die je niet kan laten draaien als je de deur opendoet, dat is ook maar raar. Dus jij moet telkens je even binnenkijkt of eens ‘prikt’ voor gaarheid, je oven opnieuw instellen?

        • Sharon

          21 juli 2014 at 16:32 Beantwoorden

          Ik heb een keer ergens een recept gelezen waar je de tomaatjes tussen twee snijplanken met bakpapier ertussen moest leggen, en er dan een tijdje iets zwaars op moest leggen. Hierdoor pers je een groot deel van het vocht eruit en dan zouden ze sneller droog moeten zijn. Niet uitgeprobeerd, maar misschien een idee? In dat recept stond in ieder geval niet dat je de deur op een kier moest zetten dus wie weet werkt het wel!

  • Stell

    3 mei 2013 at 13:41 Beantwoorden

    Super handig dit, ik ga het snel eens doen.. ben zo gek op zongedroogde tomaten!

  • Iris

    3 mei 2013 at 11:36 Beantwoorden

    Leuke how-to en handig dat je de olie kunt hergebruiken. Ik heb je site vernoemd in het artikel van vandaag op mijn site!

Plaats een reactie