Turkse borek

Turkse Börek met spinazie en feta

Vandaag weer een lekker borrelrecept: Turkse börek. Het is een behoorlijk vrije interpretatie kan ik al vooraf vertellen. Börek heb je in allerlei vormen en maten. Opgerolde rolletjes met of zonder vulling. Hartige varianten met en zonder vlees, gevuld met alleen feta of juist met alleen groenten. En zelfs zoete varianten. Börek bestaat ook als een soort lasagne. Ik heb me verder niet zo druk gemaakt over de vulling, of dat allemaal wel authentiek Turks is. Het is vooral een hele lekkere mix van champignons, spinazie en feta. Ik maakte me eigenlijk vooral druk om het filodeeg! Want daar worden ze van gemaakt.

Tip voor mooie rolletjes..

Na een paar rolletjes kwam ik natuurlijk bij 1 van de laatsten er achter wat de beste oprolmethode is. Waardoor ze er niet allemaal even prachtig uitzien. Wat ik dan weer heel jammer vind. Maar dat kan bij jou wel. Bij filodeeg moet je altijd snel werken. Zorg dat de vulling klaar is en afgekoeld. Dat je de boter om tussen de laagjes te strijken gesmolten hebt en de hitte er vanaf is. Gebruik dan 3 laagjes, bij 2 laagjes heb je te veel kans op openbarsten. Tenzij je natuurlijk hele goede filodeeg-skills hebt. Leg 1 vel op je werkvlak bestrijk met boter en leg de volgende plak er op. Herhaal opnieuw met de volgende plak. Snijd de plak in tweeën, je maakt van 1 vel (van 3 laagjes) 2 börek rolletjes. Leg de vulling (2 flinke eetlepels) 1,5cm van de rechterrand en onder- en bovenkant. Sla de onder- en bovenkant naar binnen (de 1,5cm die je hebt vrijgelaten en rol hem dan als een sigaar op. Plak dicht met boter en leg gelijk op een met bakpapier beklede bakplaat.  Bestrijk ze dan met wat eigeel en bestrooi ze met sesamzaadjes.

Variaties..

Bedenk vooral je eigen variaties. Voeg eens rozijnen toe of maak een mix met spinazie en geroosterde paprika’s. Bij dit recept maakte ik ook nog een hele eenvoudige yoghurt dip. Lekker met citroensap en knoflook. Breng hem goed op smaak met zout en peper.

Turkse borek
Turkse borek
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

dat wil ik

Ingrediënten voor 12 st.

  • 18 vellen filodeeg
  • 400 gr spinazie
  • 150 gr champignons
  • 2 uien
  • 2 el tomatenpuree
  • 20 gr boter
  • 1 ei
  • 100 gr feta
  • 3 tl zwarte sesamzaadjes
  • zout en peper naar smaak

Voor de dipsaus

  • 150 ml Griekse yoghurt
  • 3 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • zout en peper naar smaak

Materiaal

  • Bakplaat, bekleed met bakpapier

Zo maak je het

  1. Snipper de uien. Verhit olie in de koekenpan en fruit de ui. Snijd ondertussen de champignons in stukjes en bak ze mee. Voeg de spinazie toe en laat al omscheppend de bladeren slinken. Schep de tomatenpuree erbij en bak nog 2 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper. Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur. 

  2. Ontdooi het filodeeg. En verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch), 180 graden (hetelucht).

  3. Maak ondertussen het dipje. Meng de yoghurt met 3 tenen geperste knoflook en 2 eetlepels citroensap. Breng op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik in de koelkast. 

  4. Smelt boter in een steelpannetje. Leg een vel filodeeg op het aanrecht, bestrijk met boter en leg er een volgende laag op, herhaal dat nog twee keer zodat je 3 laagjes hebt. Snijd het doormidden. Van elke gemaakt filodeeg vel (3 laagjes) maak je 2 börek rolletjes. Leg de vulling – ca 2 eetlepels – 1,5cm van de rechterrand en onder- en bovenkant. Verkruimel de feta er over. Sla de onder- en bovenkant naar binnen (de 1,5cm die je hebt vrijgelaten en rol hem dan als een sigaar op. Plak eventueel het uiteinde vast met nog wat boter. Maak zo alle börek rolletjes en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat.

  5. Leg de rolletjes op de bakplaat. Klop het ei los en bestrijk de Borek er mee. Bestrooi ze met de sesamzaadjes. Bak voor 17 minuten of tot knapperig en goudbruin in de voorverwarmde oven. Serveer met de yoghurtdip. 

Turkse borek
Turkse borek

Wat vind jij van dit recept?

3.7 (32 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Makkelijke recepten Paddenstoelen Spinazie Midden Oosterse recepten Oud en nieuw Oven Vegetarische recepten Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten Borrelhapjes

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in