soorten quinoa

Het quinoa probleem + de soorten

Ik schreef al eerder over het quinoa probleem. Dit gezonde zaadje is bijna niet meer verkrijgbaar en daardoor zijn de prijzen flink gestegen. Dat is voor ons vervelend, maar voor de landen waar het vandaan komt is het echt problematisch. Quinoa komt voornamelijk uit Zuid Amerika, uit de landen Bolivia en Peru. Voor deze niet welvarende landen was quinoa niet alleen een belangrijk export product maar zorgde het ook voor een belangrijke bron van voedsel voor de inwoners zelf.

Vraag en Aanbod
Door de enorme vraag is de prijs enorm toegenomen. Dit merken wij in Nederland, maar dat is voor de inwoners van deze landen vooral merkbaar, want zij kunnen dit nu simpelweg niet meer betalen. En dat is voor deze ondervoede landen pas echt een probleem. De grote vraag leidt ook tot intensieve landbouw, waardoor de grond uitgeput raakt en er geen of nauwelijks quinoa meer verbouwd kan worden. Nu proberen de Westerse landen de quinoa teelt over te nemen en is men zelfs in Nederland begonnen om quinoa te verbouwen.

Quinoa is verkrijgbaar in verschillende soorten. Omdat ik er veel vragen over krijg, heb ik ze even op een rijtje gezet.

Quinoa Zaden
quinoa zadenQuinoa zaden dien je voor gebruik eerst te wassen. Daarna kook je 1 deel quinoa op 2 delen water in ongeveer 10 – 15 minuten gaar. De zaadjes zijn gaar als er een wit randje op de bolletjes onstaat. Je kunt quinoa eten i.p.v rijst, maar je kunt er ook risotto van maken of salades.

Voorgekookte Quinoa
voorgekookte quinoa
Voorgekookte quinoa bereidt je op dezelfde manier als couscous. Je welt de voorgekookte quinoa in een gekookt water. Je neemt 1 deel quinoa op 2 delen gekookt water en laat dit afgedekt ongeveer 3 – 5 minuten staan. Roer de quinoa door en het is klaar voor gebruik. Je kunt het eten als vervanger voor rijst maar het is ook een goede basis voor een salade.

Quinoa vlokken
quinoa vlokkenDe quinoa vlokken zien er net zo uit als havermout. Je kunt ze ook op dezelfde manier verwerken als havermout. Kook er ’s ochtends een pap van en eet het met wat fruit. Ook kun je deze vlokken gebruiken in baksels of om je vlees of vis mee te paneren.

Quinoa Meel
quinoa meelQuinoa meel is gemalen quinoa. Het is glutenvrij en je kunt er mee bakken. Maak er pannenkoeken van of verwerk het in een bananenbrood. Je baksels worden wel stevig van structuur als je alleen quinoa meel gebruikt, het beste is om het te mengen met een andere “meelsoort”.

Gepofte quinoa
gepofte quinoaGepofte quinoa zijn gepofte quinoa zaden. De smaak is vrij neutraal, eigenlijk smaak het naar niks. Je kunt dit gebruiken als toevoeging aan je ontbijt. Het geeft een crunch aan je bakje yoghurt met fruit of salade.

Quinoa is nu in Nederland nog maar beperkt verkrijgbaar. In de supermarkt zijn de schappen nagenoeg leeg en de prijzen zijn verdubbeld. Het enige merk dat ik nog tegen kom in de supermarkt is Nature Crops, dit is overigens een Fairtrade merk, wat inhoudt dat de boeren wel een eerlijke prijs hebben ontvangen voor hun product. Ook online kan je quinoa kopen.

Ik heb zelf nog een voorraad liggen, dus ik kan nog even vooruit. Als je geen quinoa meer hebt, moet je je afvragen of je het nog wilt kopen. Ik denk dat het wachten is op lokale telers van dit fijne zaadje.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.