tarwegras

Superfoodie: Een week lang tarwegras

De beste ideeën komen ‘s nachts. Laatst kon ik niet zo goed slapen en zat ik te dubben over superfoods en healthy hypes, moet ik er nu wel of niet wat mee en waarom is het eigenlijk nog steeds geen onderdeel van mijn eetpatroon? Ik schreef er al eerder een kort artikel over, maar ik moet je eerlijk bekennen dat die zak chiazaad kort daarna onaangeraakt bleef.

Dat ik voor 80% gezond eet, staat vast en daarom vraag ik mij af of die superfoods ook daadwerkelijk verschil maken. Als je al dagelijks voldoende groente, fruit en vitamines tot je neemt zou dit toch voldoende moeten zijn?

Wat zijn superfoods eigenlijk?
Superfoods zijn voedingsmiddelen uit de natuur die een positief effect op ons lichaam hebben. De meeste superfoods hebben een geneeskrachtige werking en zitten boordevol anti oxidanten. Anti oxidanten zijn stoffen die ons lichaam beschermen tegen radicalen, die o.a. onstaan door stress, roken, medicatie en alcohol. De anti oxidanten beschermen en repareren je cellen en weefsels, kortom een complex en ingewikkeld verhaal.

Superfoodie
Ik vond het tijd om de proef op te som te nemen en een aantal van deze superfoods en healthy hypes voor jullie uit te proberen. In Superfoodie probeer ik er gedurende een week achter te komen wat een superfood of healthy hype met je lichaam doet. Ik snap ook wel dat een week relatief kort is, maar ik ga het toch proberen. Ik begin deze editie met een dagelijks shotje tarwegras.

Tarwegras wat is dat?
Alweer een hele tijd geleden nam ik een vers geperst shotje tarwegras en die had direct effect op mijn darmen. Tarwegras zijn de scheuten van de tarweplant, ook wel gekiemde tarwekorrels genoemd dat heel snel groeit. Het zuivert je lichaam en zit boordevol gezonde elementen zoals vitamines, fosfor, ijzer, kalium, calcium en magnesium. 1 shotje tarwegras zou gelijk staan aan de voedingsstoffen uit 2 stuks groente en 2 ons fruit. Klinkt aantrekkelijk.

superfoods

Tarwegrassap versus Tarwegraspoeder
Ver geperst sap met een slowjuicer zou het beste zijn, want hoe verser hoe beter. Alleen is zo’n apparaat vrij prijzig om over de prijs van het tarwegras, €12 voor 500 gram, maar niet te spreken. Je kunt het online ook vers geperst kopen, dan betaal je iets meer dan een euro per shotje. Ik probeerde dus tarwegraspoeder uit, dat niets anders is dan gedroogd en vermalen tarwegras. Ik kocht die bij de biowinkel voor €6,45 voor 130 gr.

Hoe gebruik je het?
Het beste is om dit ‘s ochtends te nemen omdat het dan direct in je lichaam opgenomen wordt, maar dan krijg ik dit groene goedje echt niet weg. Je lost 2 tl tarwegraspoeder op in wat water, even roeren en opdrinken. Ook kun je het toevoegen aan je smoothie of door de yoghurt doen, dat laatste lijkt mij geen aanrader.

tarwegras shot

Wat vind ik er van?
Ik nam het tussen de middag bij mijn lunch en oh boy wat is dit smerig. De verse variant is ook niet lekker maar smaakt beter dan het tarwegraspoeder en dat komt alleen omdat je de poeder structuur blijft voelen in je mond. Het smaakt echt naar gras en zo ruikt het ook een beetje. Ik heb wel het idee dat ik gezond bezig ben, maar dat is misschien psychologisch. Op aanraden van jullie probeerde ik het in een smoothie en dat is goed te doen, dan proef je de tarwegras minder.

tarwegras shot

Wat deed het?
Het is heel gek maar ik voelde het meteen in mijn buik. Je voelt gewoon dat er iets gebeurt in je darmen en ik denk dat  dus goed is voor mensen met een verstoorde stoelgang. Verder gaf het mij dezelfde kick als koffie. Normaal neem ik na mijn lunch meteen koffie, nu ik tarwegras dronk, had ik geen behoefte aan koffie en toch voelde ik mij de hele middag fit en helder in mijn hoofd. Aan de smaak kan ik echt niet wennen, ik vind het zo smerig. Het doet dus wel degelijk iets met je lijf, vooral voor je darmen, maar omdat het zo ontzettend vies is, ga ik mijzelf dit niet langer aandoen. Ik hou het gewoon lekker bij mijn gezonde eetpatroon en dan maar een extra kopje koffie in de middag, alles beter dan dit groene goedje.

Binnenkort een nieuwe uitdaging. Ik ben wel benieuwd, hebben jullie ook ervaring met tarwegras en wat deed het met je?

tarwegras shot

The Basics #8 Vis bereiden
Bastilla met pompoen
Bewaar
71 Comments
 • Jan Huijsman

  14 november 2016 at 14:13 Beantwoorden

  Claims en werkelijkheid\r\nInmiddels is tarwegras uitgebreid getest en blijft er van de beweringen over de voedingswaarde weinig overeind. Tarwegras blijkt qua voedingsstoffen vergelijkbaar met spinazie: het bevat wat meer vitamine E en wat meer fosfor, maar aanzienlijk minder bèta-caroteen, vitamine C, magnesium, calcium en kalium.\r\n\r\nBlijft de kwestie van vitamine B12. Rawfoodies, die niet zelden veganisten zijn, beweren dat tarwegras het enige plantaardige voedsel is dat deze micronutriënt bevat. Inderdaad zijn bij sommige analyses minuscule sporen B12 in tarwegras aangetroffen —in de orde van iets meer dan 1 microgram per 100 gram. Verdere analyse toonde echter aan dat het ging om een stof die werd afgescheiden door dierlijke micro-organismen die in het gewas leefden. Op basis van eigen tests heeft het Amerikaanse Ministerie van Landbouw officieel verklaard dat zuiver tarwegras géén vitamine B12 bevat.

 • Sterre brouwer

  21 mei 2016 at 09:05 Beantwoorden

  Je proeft er niks van als je het door je banaan pannenkoeken mengsel heen doet!! Plus je krijgt leuke groene pannekoekjes haha!

 • Heidi Debruyne

  24 september 2015 at 23:32 Beantwoorden

  Ik laat tarwe groeien tot gras\r\nKnip het af en doe in porties handvol in de diepvries \r\nElke morgen in de smoothie met chiazaad,noten,goji,banaan,rauwe cacaopoeder, hennep samen met rijstmelk \r\nVers tarwe gras is zooooooo lekker en zoet!!! \r\nEn de boost die je ervan krijgt maakt dat je nooit nog een dag zonder wilt \r\nIk bestel per 5 kilo op de site \r\nDe tarwegraskoning x

 • Lisanne

  13 september 2015 at 12:05 Beantwoorden

  Ik vond de smaak ook heel vies! Maar sinds kort meng ik het in plaats van water met vifit en dat smaakt echt super! Het verzacht wat meer die bittere smaak 🙂

 • Amina

  2 september 2015 at 17:55 Beantwoorden

  Kijk. Weet je wat het is. \r\nSmaak moet echt absoluut geen reden zijn om het niet te drinken.\r\nHet is niet dat er in zo’n shotje een zoete/zoute/ of bittere scherpe rand zit. Als je je neus dicht knijpt proef je letterlijk niks, en als je er dan nog een glaasje sap achteraan gooit is de smaak ook verdwenen.\r\n\r\nWat je wel kunt zeggen is dat het gevoel je laat kokhalzen.\r\nHet poeder lost op, maar niet 100% procent. Je merkt dat je poeder/gras aan het drinken bent, en dat is de reden dat ik dit moeilijk te drinken vind. (Maar ik doe het wel !)\r\nDus vind je de smaak vies?\r\nJe hoeft ‘t niet te proeven.

 • Sascha

  17 april 2015 at 12:05 Beantwoorden

  Op mijn zoektocht naar een gezonde aanvulling op mijn eetpatroon (welk ik ook steeds gezonder probeer bij te stellen), kwam ik op superfoods uit. Ook om te kijken naar een gezonde oplossing voor mijn acne probleem en hopelijk meer energie.\r\nIk probeer in al een aantal weken in de ochtend een tarwegras+chlorella shotje, een lepeltje gemalen hennepzaad in de havermout bij het ontbijt en biologische appelazijn als gezichtsreiniger (50-50 met water). \r\nIk merk duidelijk meer energie en concentratievermogen met inname van mijn shotje in de ochtend en inderdaad invloed op mijn darmen (positief). In combinatie met de appelazijn ‘gezichtsreiniger’ heeft het ook de meest positieve invloed op mijn acne in een lange tijd (incl. allerlei dure reinigers, antibiotica kuur en zalfjes). \r\nHet shotje in de ochtend was in het begin geen echt succes qua smaak (kokhals neiging), maar het went en het effect is het voor mij dubbel en dwars waard. (Bitter in de mond…)

 • Marianne

  14 april 2015 at 17:38 Beantwoorden

  Ik ben wel benieuwd of iedereen die de afgelopen periode gestart is, nu ook echt een verschil voelt.\r\nExtra energie wil ik ook wel, maar krijg je dat echt van Tarwegras?

 • Diana

  27 maart 2015 at 12:22 Beantwoorden

  Ik ben vanmorgen begonnen met het nemen van tarwegras. Voel me zo futloos de laatste tijd. Maar ik heb de cupjes uit de vriezer 10 per doosje. 1 cupje vers geperste tarwegras per dag. S’avonds zet ik er 1 in de koelkast zodat het rustig ontdooit. Vond het meevallen gelijk sap drinken 🙂 ik heb het bij de groenteboer vandaan. Waar ik trouwens zelf werk 🙂 mijn werkgever gaf het en zei tegen mij baat het niet schaad het niet.Ben heel benieuwd hoe het gaat

 • els

  26 maart 2015 at 21:48 Beantwoorden

  Ik vind smaak het wel meevallen. Stond mezelf moed in te spreken en hop…weg en toen wat verbaasd.. Goh, dat valt wel mee.

 • Ineke de Wild

  26 maart 2015 at 15:42 Beantwoorden

  Je moet niet teveel water nemen gewoon een schepje op een beetje water zodat het weg te drinken is en dan gewoon water nadrinken, \r\nN.b. ik vind de smaak zelf niet zo vies.

 • els

  19 maart 2015 at 17:14 Beantwoorden

  haha, ik heb pas tarwegraspoeder gekocht omdat ik dus ook nóg gezonder wil leven en was aan het zoeken wat je er nou eigenlijk mee moest doen. nu ik dit lees kijk ik al bijna net zoals jij en ik heb het nog niet eens geprobeerd. Maar…. morgen ga ik het doen, en dan vertel ik wat ik ervan vond. Baking soda went ook, in het begin ook bijna niet naar binnen te werken, dus heb goede hoop.

 • RayZor

  11 januari 2015 at 22:30 Beantwoorden

  Is het ook aan te raden voor mensen die maagzuurklachten hebben, en medicaties innemen?

 • Marin

  9 januari 2015 at 21:59 Beantwoorden

  Nou ik heb het ook geprobeerd, heb er een beetje fruitsmootie aan toegevoegd, maar ik ging echt kokhalzen.\r\nHeb het nog net niet uitgekotst.\r\nHeb wel het hele glas leeg gedronken.\r\nNou ik voel het wel in mijn darmen, ben nu al de hele avond windjes aan het laten :S\r\nGelukkig liggen mijn man en dochter al op bed haha\r\nGa het morgenochtend nog een keer proberen, maar als ik elke keer ga kokhalzen ben ik er snel klaar mee, hoe gezond ook.

 • Marga

  16 november 2014 at 10:36 Beantwoorden

  Ik heb eindelijk eens een pot tarwegraspoeder gekocht. Na het lezen van jouw stukje heb ik vanmorgen twee keer een theelepel poeder genomen bij de koffie. Eerst het lepeltje poeder en dan direkt de koffie er achter aan. Best te doen, hoor. En nu doorzetten…

  • Liesbeth

   18 november 2014 at 13:01 Beantwoorden

   Sinds 2 weken ben ik ook “gezond” gaan eten. Ik volg de zandloper en daardoor ben ik ook in contact gekomen met “tarwegras” Ik doe het nu elke morgen onder mijn havermout met soja yoghurt, vers fruit en noten. Door de haver proef je niet echt de grassmaak nog.\r\nBest te doen en ik voel mij super goed. Geen uitslag meer in mijn gezicht en een fijn “buikgevoel”\r\nOok bedankt voor het recept van je groentelasagne, was héél lekker.

   • Nienke

    2 december 2014 at 20:23 Beantwoorden

    Ik ben ook net een paar dagen bezig, en vind het prima te doen. Was bang voor de smaak, dus heb het niet eens alleen met water geprobeerd, maar direct de eerste keer een half glas water, de behoefde hoeveelheid poeder en een kiwi in de blender gedaan. Had na dat glas eigenlijk eerder zo iets van doe mij nog maar eentje dan het tegenovergestelde haha.

  • ferdinand schuymerd

   9 december 2014 at 19:51 Beantwoorden

   Koffie zorgtervoor dat je minder snel ijzer opneemt, ik zou de rechtstreekse combinatie met koffie dan ook vermijden. Je kan deze alsook spirulina heel makkelijk als ongemerkte voedingsversterker in diverse soepen gebruiken.

 • Annemiek

  10 mei 2014 at 18:08 Beantwoorden

  Tarwegraspoeder (TGP) is prima te drinken in een verse jus! Mocht je het dan nog steeds vies vinden, dan gewoon even niet ademen vanaf het moment dat je wilt gaan drinken, tot dat je, na je glaasje met TGP, nog een glaasje jus of water hebt gedronken. No probs at all!

 • Patricia

  7 april 2014 at 16:41 Beantwoorden

  Ik zie op de foto’s dat je best een groot glas hebt gebruikt. Ik doe het in een borrelglaasje, dat lost ook prima op en dan met je neus dicht is het zo weg 😉

 • Carla Remmink

  18 maart 2014 at 12:37 Beantwoorden

  Mijn dochter en ik namen een shot in de smoothie bar en kregen er een glaasje vers geperste sinaasappel sap bij en dit neutraliseerde de smaak van e tarwe gras meteen misschien eens proberen.\r\n\r\nLieve groet Carla

 • Rob

  9 maart 2014 at 19:15 Beantwoorden

  Leuk stukje! En ook gezonde reacties. Wel jammer dat er weinig over de bevroren cupjes Tarwegras wordt geschreven. Deze smaken helemaal niet zo vies en zijn zelfs zoet.

 • Nikki

  6 maart 2014 at 14:27 Beantwoorden

  mijn moeder zweert bij dr tarwegras en maca poeder (en het resultaat is duidelijk merkbaar). van iemand die dr veertige jaren elke dag ziek was en in bed lag is ze veranderd in een vitale vijftiger die d’r werk weer heeft opgepakt en barst van de energie. En daarnaast is ze ook nog eens ruim 15 kilo afgevallen, en nee ze had het niet echt nodig het afvallen. Het gras is niet te zuipen maar in combinatie met een lauwglas citroen water (daar mixen we het doorheen) met achteraf een lekker glas versgeperst sinasappelsap en grapefruitsap maakt het een stuk lekkerder. En het resultaat is het zeker waard.

  • Pauline

   6 maart 2014 at 17:04 Beantwoorden

   Goed om te horen en ik geloof ook inderdaad dat het wel werkt. Een goede aanvulling op je dagelijks groente en fruit.

 • Titia

  6 maart 2014 at 10:55 Beantwoorden

  Tip; meng het poeder door n smoothie van appel, komkommer, avocado en spinazie dan proef je er niks van.

 • Agitte

  4 maart 2014 at 11:14 Beantwoorden

  Ik heb ijsklontjesvormpjes voor hele kleine ijsblokjes en vries zo een theelepeltje per blokje in, beetje water erbij. Begin iedere dag met 1 klontje, je slikt hem zo door en je proeft er niets van. Later als je wat gewend bent kun je naar 2 klontjes gaan. Ideetje?

  • Pauline

   4 maart 2014 at 12:47 Beantwoorden

   Dat is ook een ideetje inderdaad. Dankjewel voor het delen.

 • claudia

  3 maart 2014 at 16:14 Beantwoorden

  Tarwegras mengen met een beetje perensap doet wonderen.ik moet eerlijk zeggen dat ik de poeder met water ook goed te doen vind.

 • Patricia

  1 maart 2014 at 18:11 Beantwoorden

  Ik heb eerst een paar maanden tarwegras shotjes gedronken (op de nuchtere maag, jaja) en ik moet zeggen, het went écht! Je voelt inderdaad direct resultaat. Omdat het toch best wel prijzig is, ben ik nu eens poeder gaan proberen. Dat vind ik persoonlijk minder lekker en je krijgt er ook een beetje een droge mond van. Ook lijkt het alsof het iets minder effect heeft (maar dat kan ook tussen m’n oren zitten) 🙂

 • lynda

  1 maart 2014 at 17:08 Beantwoorden

  ik meng het door mn smoothie of sinaasappelsap…geen centje pijn 🙂

Plaats een reactie