tarwegras

Superfoodie: Een week lang tarwegras

De beste ideeën komen ’s nachts. Laatst kon ik niet zo goed slapen en zat ik te dubben over superfoods en healthy hypes, moet ik er nu wel of niet wat mee en waarom is het eigenlijk nog steeds geen onderdeel van mijn eetpatroon? Ik schreef er al eerder een kort artikel over, maar ik moet je eerlijk bekennen dat die zak chiazaad kort daarna onaangeraakt bleef.

Dat ik voor 80% gezond eet, staat vast en daarom vraag ik mij af of die superfoods ook daadwerkelijk verschil maken. Als je al dagelijks voldoende groente, fruit en vitamines tot je neemt zou dit toch voldoende moeten zijn?

Wat zijn superfoods eigenlijk?
Superfoods zijn voedingsmiddelen uit de natuur die een positief effect op ons lichaam hebben. De meeste superfoods hebben een geneeskrachtige werking en zitten boordevol anti oxidanten. Anti oxidanten zijn stoffen die ons lichaam beschermen tegen radicalen, die o.a. onstaan door stress, roken, medicatie en alcohol. De anti oxidanten beschermen en repareren je cellen en weefsels, kortom een complex en ingewikkeld verhaal.

Superfoodie
Ik vond het tijd om de proef op te som te nemen en een aantal van deze superfoods en healthy hypes voor jullie uit te proberen. In Superfoodie probeer ik er gedurende een week achter te komen wat een superfood of healthy hype met je lichaam doet. Ik snap ook wel dat een week relatief kort is, maar ik ga het toch proberen. Ik begin deze editie met een dagelijks shotje tarwegras.

Tarwegras wat is dat?
Alweer een hele tijd geleden nam ik een vers geperst shotje tarwegras en die had direct effect op mijn darmen. Tarwegras zijn de scheuten van de tarweplant, ook wel gekiemde tarwekorrels genoemd dat heel snel groeit. Het zuivert je lichaam en zit boordevol gezonde elementen zoals vitamines, fosfor, ijzer, kalium, calcium en magnesium. 1 shotje tarwegras zou gelijk staan aan de voedingsstoffen uit 2 stuks groente en 2 ons fruit. Klinkt aantrekkelijk.

superfoods

Tarwegrassap versus Tarwegraspoeder
Ver geperst sap met een slowjuicer zou het beste zijn, want hoe verser hoe beter. Alleen is zo’n apparaat vrij prijzig om over de prijs van het tarwegras, €12 voor 500 gram, maar niet te spreken. Je kunt het online ook vers geperst kopen, dan betaal je iets meer dan een euro per shotje. Ik probeerde dus tarwegraspoeder uit, dat niets anders is dan gedroogd en vermalen tarwegras. Ik kocht die bij de biowinkel voor €6,45 voor 130 gr.

Hoe gebruik je het?
Het beste is om dit ’s ochtends te nemen omdat het dan direct in je lichaam opgenomen wordt, maar dan krijg ik dit groene goedje echt niet weg. Je lost 2 tl tarwegraspoeder op in wat water, even roeren en opdrinken. Ook kun je het toevoegen aan je smoothie of door de yoghurt doen, dat laatste lijkt mij geen aanrader.

tarwegras shot

Wat vind ik er van?
Ik nam het tussen de middag bij mijn lunch en oh boy wat is dit smerig. De verse variant is ook niet lekker maar smaakt beter dan het tarwegraspoeder en dat komt alleen omdat je de poeder structuur blijft voelen in je mond. Het smaakt echt naar gras en zo ruikt het ook een beetje. Ik heb wel het idee dat ik gezond bezig ben, maar dat is misschien psychologisch. Op aanraden van jullie probeerde ik het in een smoothie en dat is goed te doen, dan proef je de tarwegras minder.

tarwegras shot

Wat deed het?
Het is heel gek maar ik voelde het meteen in mijn buik. Je voelt gewoon dat er iets gebeurt in je darmen en ik denk dat  dus goed is voor mensen met een verstoorde stoelgang. Verder gaf het mij dezelfde kick als koffie. Normaal neem ik na mijn lunch meteen koffie, nu ik tarwegras dronk, had ik geen behoefte aan koffie en toch voelde ik mij de hele middag fit en helder in mijn hoofd. Aan de smaak kan ik echt niet wennen, ik vind het zo smerig. Het doet dus wel degelijk iets met je lijf, vooral voor je darmen, maar omdat het zo ontzettend vies is, ga ik mijzelf dit niet langer aandoen. Ik hou het gewoon lekker bij mijn gezonde eetpatroon en dan maar een extra kopje koffie in de middag, alles beter dan dit groene goedje.

Binnenkort een nieuwe uitdaging. Ik ben wel benieuwd, hebben jullie ook ervaring met tarwegras en wat deed het met je?

tarwegras shot

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in