Menu

Het quinoa probleem + de soorten

Ik schreef al eerder over het quinoa probleem. Dit gezonde zaadje is bijna niet meer verkrijgbaar en daardoor zijn de prijzen flink gestegen. Dat is voor ons vervelend, maar voor de landen waar het vandaan komt is het echt problematisch. Quinoa komt voornamelijk uit Zuid Amerika, uit de landen Bolivia en Peru. Voor deze niet welvarende landen was quinoa niet alleen een belangrijk export product maar zorgde het ook voor een belangrijke bron van voedsel voor de inwoners zelf.

Vraag en Aanbod
Door de enorme vraag is de prijs enorm toegenomen. Dit merken wij in Nederland, maar dat is voor de inwoners van deze landen vooral merkbaar, want zij kunnen dit nu simpelweg niet meer betalen. En dat is voor deze ondervoede landen pas echt een probleem. De grote vraag leidt ook tot intensieve landbouw, waardoor de grond uitgeput raakt en er geen of nauwelijks quinoa meer verbouwd kan worden. Nu proberen de Westerse landen de quinoa teelt over te nemen en is men zelfs in Nederland begonnen om quinoa te verbouwen.

Quinoa is verkrijgbaar in verschillende soorten. Omdat ik er veel vragen over krijg, heb ik ze even op een rijtje gezet.

Quinoa Zaden
quinoa zadenQuinoa zaden dien je voor gebruik eerst te wassen. Daarna kook je 1 deel quinoa op 2 delen water in ongeveer 10 – 15 minuten gaar. De zaadjes zijn gaar als er een wit randje op de bolletjes onstaat. Je kunt quinoa eten i.p.v rijst, maar je kunt er ook risotto van maken of salades.

Voorgekookte Quinoa
voorgekookte quinoa
Voorgekookte quinoa bereidt je op dezelfde manier als couscous. Je welt de voorgekookte quinoa in een gekookt water. Je neemt 1 deel quinoa op 2 delen gekookt water en laat dit afgedekt ongeveer 3 – 5 minuten staan. Roer de quinoa door en het is klaar voor gebruik. Je kunt het eten als vervanger voor rijst maar het is ook een goede basis voor een salade.

Quinoa vlokken
quinoa vlokkenDe quinoa vlokken zien er net zo uit als havermout. Je kunt ze ook op dezelfde manier verwerken als havermout. Kook er ’s ochtends een pap van en eet het met wat fruit. Ook kun je deze vlokken gebruiken in baksels of om je vlees of vis mee te paneren.

Quinoa Meel
quinoa meelQuinoa meel is gemalen quinoa. Het is glutenvrij en je kunt er mee bakken. Maak er pannenkoeken van of verwerk het in een bananenbrood. Je baksels worden wel stevig van structuur als je alleen quinoa meel gebruikt, het beste is om het te mengen met een andere “meelsoort”.

Gepofte quinoa
gepofte quinoaGepofte quinoa zijn gepofte quinoa zaden. De smaak is vrij neutraal, eigenlijk smaak het naar niks. Je kunt dit gebruiken als toevoeging aan je ontbijt. Het geeft een crunch aan je bakje yoghurt met fruit of salade.

Quinoa is nu in Nederland nog maar beperkt verkrijgbaar. In de supermarkt zijn de schappen nagenoeg leeg en de prijzen zijn verdubbeld. Het enige merk dat ik nog tegen kom in de supermarkt is Nature Crops, dit is overigens een Fairtrade merk, wat inhoudt dat de boeren wel een eerlijke prijs hebben ontvangen voor hun product. Ook online kan je hier quinoa kopen.

Ik heb zelf nog een voorraad liggen, dus ik kan nog even vooruit. Als je geen quinoa meer hebt, moet je je afvragen of je het nog wilt kopen. Ik denk dat het wachten is op lokale telers van dit fijne zaadje.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

30 reacties

 • Susan
  21 november 2017 om 00:12

  Kan ik van quinoa meel een pizzabodem maken?

 • Ellis
  21 mei 2016 om 19:41

  Inmiddels in Nederland verkrijgbaar van Nederlandse teelt
  En goedkoper

  http://quinoaholland.nl/

 • Tanghe Corry
  29 december 2015 om 10:22

  Quinoa met granola heel lekker , maar ik breek er mijn tanden op!
  Is er echt geen oplossing om de quinoa wat zachter te maken?

 • ed
  1 juni 2015 om 14:17

  Het Fair Trade merk dat je aanbeveelt waarmee 'de boeren een eerlijke prijs ontvangen' is grotendeels Fraude.. De meerprijs verdwijnt voornamelijk in de zakken van de merkhouder. 'Max Havelaar' is er een die daar zeker aan mee doet. Google eens op 'Fair trade fraude' en je zult al gauw merken dat waar gewone merken misschien de boeren naaien, het 'Fair trade' merk de boeren EN de consument naait.

  Daarbij is het fair trade merk nauewelijks beschermd. iedereen kan het op zijn producten zetten (net als 'scharreleieren, vrije uitloop eieren, ambachtelijk bereid' etc etc

 • Drumles Den Haag
  10 april 2015 om 21:26

  Inmiddels denk ik dat dit artikel wat achterhaald is. Quinoa is weer volop verkrijgbaar en wordt geteeld door de landbouw voor gebruik in het westen.

 • Carla Westmaas
  11 februari 2015 om 14:12

  Quinoa word inmiddels ook in Europa verbouwt! Zoals ik begrepen heb!
  Ik eet het al een aantal jaren, vind het niet voor alles lekker..ivm de sterke smaak.
  Ben nu pas begonnen met Freekeh..ook een super graan, wel iets van gluten naar heel laag ivm met het vroege oogsten!
  Maar niet voor coeliakie patiënten.

 • Nicole
  6 april 2014 om 12:43

  Het komt juist door de biologische landbouw dat er een tekort aan voedsel in arme landen is. In West-Europa heerst het idee dat biologische landbouw goed voor het milieu is (wat deels waar is, er worden minder chemische middelen gebruikt, maar voor biologische landbouw is wel meer grond nodig dan voor intensieve landbouw en dit gaat dus ten koste van de wilde natuur) waardoor de vraag naar biologisch geteelde producten stijgt. Hierdoor gaan de boeren in arme landen noodgedwongen biologisch telen, waardoor ze minder tegelijk kunnen produceren (voor biologische landbouw is meer ruimte nodig, en het land moet een in de vier jaar braak liggen omdat er geen kunstmest gebruikt mag worden). Het aanbod in quinoa daalt dus door de biologische landbouw, waardoor de prijs stijgt, en die prijs kunnen de mensen in deze landen niet betalen.

 • Sophie
  30 maart 2014 om 17:54

  Wat ik me steeds afvraag: ik koop altijd de quinoa van Lassie, die is gewoon de normale prijs gebleven (ik geloof zo'n 3 euro). Is dit dan andere (minder goede) quinoa oid?

 • Pauline
  6 maart 2014 om 17:15

  Ja fijn he? Ik ben er dol op!

 • Patricia Schmitz-Heres
  5 maart 2014 om 18:39

  Ik heb onlangs quinoa gekocht en moet zeggen dat ik het eigenlijk best lekker vind. Doordat je er niet heel veel van nodig hebt gaat het ook wel een tijdje mee. Dus ik denk dat ik zo nu en dan nog wel een zak ga kopen.

 • ZONDERZOOI
  5 maart 2014 om 17:04

  Ik heb gelukkig een flinke voorraad ingeslagen toen ik zag dat quinoa leek te verdwijnen uit de supermarkten. Ik hoop dat er weer veel aanbod is wanneer mijn voorraad op is.

 • Anke
  25 februari 2014 om 12:53

  Okee ik ga het ook niet meer kopen! Andere mensen kunnen het beter gebruiken, of het nou fair trade is of niet.

 • SasKookt
  24 februari 2014 om 20:03

  OK, sorry Pauline. In dat geval was ik wat te snel met mijn commentaar...

 • Ellen
  24 februari 2014 om 16:43

  Het is me nog niet opgevallen in de supermarkten. Met Nature Crops ben ik bekend. Waar ik stage heb gelopen vorig jaar was iemand die in Nature Crops heeft geïnvesteerd om het financieel van de grond te krijgen. Mooi merk vanwege de fairtrade en de producten zijn goed :)

 • Con leche
  24 februari 2014 om 15:27

  Je kunt quinoa ook zelf poffen; eigenlijk zoals popcorn. Gewoon de zaden in een droge warme koekepan poffen. Je zult alleen niet zo'n groot effect merken zoals bij popcorn, dus zodra de quinoa iets begint te verkleuren moet je stoppen.

 • Joyce
  24 februari 2014 om 15:24

  Gelukkig kan die van Nature Crops dus nog wel. Die heb ik altijd.

 • Pauline
  24 februari 2014 om 13:27

  Oh daar ben ik ook heel benieuwd naar.

 • Pauline
  24 februari 2014 om 13:26

  De quinoa die ik noem van Nature Crops is Fairtrade verhandeld en ook nog biologisch ook.

 • Maura - YLT
  24 februari 2014 om 13:26

  Handig artikel zeg. Ik kende serieus alleen de quinoa zaden (die ik overigens nog nooit gewassen heb vooraf haha). Zelf heb ik nog twee pakken al maanden in de kast staan, die ben ik nu maar aan het opmaken. Als ik het koop, haal ik het wel altijd fairtrade, maar ik zag dat de meesten merken nu ook fair zijn.

  Die gepofte quinoa kende ik niet, ziet er lekker uit. Waar koop je dat?

 • SasKookt
  24 februari 2014 om 12:25

  Goed dat je het quinoaprobleem aankaart, maar jammer dar je er geen conclusies uit trekt... Gezien de nefaste gevolgen van de te snel toegenomen quinoaconsumptie in het Westen is het eigenlijk alleen nog verantwoord om fair trade quinoa te eten, liefst biologisch. In België vind je bijna alleen het fair trade alternatief (van Oxfam), in Nederland niet?

 • Farah
  24 februari 2014 om 12:23

  Ik heb nu nog wat in voorraad. Maar twijfel heel erg of ik het nog moet kopen inderdaad.
  Het is zo lekker, maar dat is niet echt een heel goed excuus om het te blijven kopen ;).

 • Jennn
  24 februari 2014 om 10:32

  Ik ga het ook niet meer kopen

 • Glamourista
  24 februari 2014 om 09:41

  Wat dubbel :(

 • MySimplySpecial
  24 februari 2014 om 09:37

  Wat jammer dat het zo is gelopen dat er nu mensen honger hebben doordat wij ineens allemaal quinoa zijn gaan eten. Ik heb nog wat staan maar koop het voorlopig niet meer.

 • Sofieke
  24 februari 2014 om 09:24

  Tip: bij de molen verkopen ze vaak ook quinoa, in ieder geval de mijne in Santpoort, en bij gekruid.com ook (beiden biologisch). Maar het is inderdaad al een stuk duurder geworden.

 • Susanne
  24 februari 2014 om 09:19

  Ik vind het echt heel erg voor de mensen in die hongerlanden dat zij niet meer in hun eigen behoeften kunnen voorzien door wij rijke westerlingen. Ik koop het niet meer! Ik hoop dat er aan een soort van oplossing wordt gewerkt, inderdaad zelf verbouwen!

 • Eliza
  24 februari 2014 om 09:18

  Bij ons kun je het nog wel bij de toko kopen. Misschien een tip?

 • Rineke
  24 februari 2014 om 09:12

  Ik heb pas een zak quinoa zaad gekocht en ga proberen het in m'n volkstuintje zelf te telen. Ben benieuwd of het gaat lukken.

 • Manon
  24 februari 2014 om 08:48

  Ik heb nog 1 pakje staan maar dan is het ook afgelopen. Moet er niet aan denken dat ik "meewerk" aan honger.

 • Svenja
  24 februari 2014 om 08:19

  Ik heb er een dubbel gevoel over, vind het erg jammer, want ben erg dol op dit product geworden, en je kan er zoveel mee. Maar het is ook oneerlijk tegenover de boeren die het verbouwen etc. Lastige situatie, maar fijn dat er in ieder geval aandacht aan wordt besteed.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST