Barista workshop Haarlem

Alles over koffie

Een tijdje geleden zijn Pauline en ik uitgenodigd om een barista workshop te volgen bij Mogador in Haarlem. Eén van onze favoriete koffietentjes. Wij zijn dol op koffie, dus daar hoefden we niet lang over na te denken. In no time leerden we alles over koffie, mochten we de verschillende soorten koffie proeven en gingen we daarna zelf aan de slag met latte art. Dat laatste is echt moeilijk trouwens. Pauline en ik bakten er nog niet zoveel van, haha. Maar ook hier geldt, oefening baart kunst. De workshop kun je zelf ook volgen. Kijk daarvoor even op de site van Mogador. Je kunt het zowel prive als in een groep volgen, ook leuk voor vrijgezellenfeestjes en teamuitjes. Het leek mij leuk om alles wat ik geleerd heb over koffie tijdens de workshop in vogelvlucht met jullie te delen.

Barista cursus Mogador
Waar komt koffie vandaag

De verschillende koffiesmaken

De koffieboon groeit in drie werelddelen, Midden,- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië. De plek waar de koffie vandaan komt, zegt alles over de smaak. Komt de koffie uit Midden,- en/of Zuid-Amerika dan herken je smaken van chocola, noten en karamel. Dit is persoonlijk mijn favoriet. De koffie uit Afrika is wat fruitiger (zurig) en bloemig. En de koffie uit Azië is wat meer kruidig, bitter, maar ook chocola-achtig. Als je weet welke smaken jij het lekkerst vindt, is het dus ook makkelijker om de juiste koffieboon daarbij te selecteren. Er zijn zo ongelooflijk veel soorten koffie verkrijgbaar, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Ik weet nu dat ik hou van de noot, karamel en chocola-achtige smaken. Ik kies dus vanaf nu alleen nog maar koffiebonen die uit Midden,- en Zuid-Amerika komen.

De verschillende smaken koffie

Arabica versus Robusta

Je ziet het vaak vast staan op verpakkingen en menukaarten: 100% arabica. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? Een koffieboon kan een arabica boon of een robusta boon zijn. De arabica boon groeit tussen de 800-2400 meter hoogte bij een temperatuur tussen de 15 en 24 graden. De besjes zijn wat zoeter en een plant bevat minder besjes. Dit zorgt ervoor dat het plukken lastiger is en daardoor de koffie wat duurder is. Ook zijn de planten gevoeliger voor ziektes.

De robusta boon groeit tot 800 meter hoogte bij een temperatuur van minimaal 20 graden. Ze hebben een hoger cafeïne gehalte en er zitten meer bessen in de plant. Deze boon wordt vaak gebruikt voor massa productie.

Lesje over koffie

Hoe wordt koffie geproduceerd?

Bij koffie hebben we het altijd over bonen, maar stiekem is het een pit. Deze zitten in besjes aan de plant. De bessen moeten 9 maanden rijpen, waarna ze vervolgens geplukt worden. De bessen worden gewassen en gedroogd. Dit kan op verschillende manieren. Dit is super interessant, maar teveel informatie om hier te delen. Volg dus vooral de workshop bij Mogador voor alle uitgebreide info. Na het drogen start het brandingsproces. Hierbij zijn drie variaties, licht gebrand (vaak filterkoffie), medium gebrand (hoge kwaliteit branding en balans in smaken) en donker gebrand. Die laatste is bitter en sterk van smaak.

Koffie
Barista workshop Mogador Haarlem

De perfecte espresso zet je zo

Over het zetten van een goede espresso kun je alleen al een paar blogs schrijven. De echte barista’s zijn hier uren, dagen mee bezig om de perfecte espresso te krijgen. Je kunt spelen met de temperatuur, de waterdruk, de doorlooptijd, het soort koffie natuurlijk, maar ook de hoeveelheid water. De perfecte espresso zet je met een watertemperatuur tussen de 90-95 graden. Je gebruikt tussen de 17-21 gram koffie. De hoeveelheid water is afhankelijk van de hoeveelheid koffie. Hier heb je een rekensommetje voor (Ja, een espresso zetten is hogere wiskunde hoor). Je doet de hoeveelheid koffie keer 2, plus 2. Dus bij 17 gram koffie, neem je 36 milliliter water. De doorlooptijd moet tussen de 20 en 30 seconden zijn.

Best ingewikkeld he? Ik laat dit lekker aan de barista’s over 🙂 Lijkt het jou leuk om een keer een barista workshop te volgen?

Alles over koffie

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in