pauline

Koken zonder pakjes. Hoe doe ik dat?

Gebruik jij wel eens pakjes en zakjes? Ik bijna niet. Op een paar uitzonderingen na dan. Ik zeg altijd dat je met een handvol verse ingrediënten al snel iets lekkers kunt maken. Goede ingrediënten, dat is voor mij de basis. Dus ik kies altijd zoveel mogelijk voor pure en verse producten, zonder rommel. En met rommel bedoel ik nietszeggende hulpstoffen, smaakversterkers, onnodig suiker en onnodig zout. Ik leg je graag uit hoe ik dat doe.

pasta salade met bimi

Etiketten lezen

Bewustwording over wat je binnen krijgt begint met het lezen van etiketten. Dit doe je om inzicht te krijgen in de ingrediënten die in een verpakking zitten. Als voorbeeld neem ik een pastasaus uit een zakje. Dit zit erin:

Zetmeel, groenten (tomaat 19%, wortel, ui, prei, paprika), tarwebloem, zout, suiker, kruiden (knoflook, peterselie, majoraan, oregano, basilicum, salie), specerijen (peper, paprikapoeder, cayennepeper, paprikapoeder, zout), voedingszuur, kleurstof (paprika extract), olijfolie, gistextract, natuurlijke aroma’s, raapzaadolie.

Dat is heel veel voor een tomatensaus die ook alleen uit knoflook, uien, tomaten (eventueel uit blik), peper, zout en oregano kan bestaan. Tenminste zo maak ik hem altijd. Wat handig om te weten is dat de lijst aan ingrediënten is opgesteld in de mate waarin ze aanwezig zijn. Wat je als eerste leest, zit er het meest in. In dit geval zetmeel, oftewel bindmiddel. Waar je ook op moet letten zijn misleidende namen gistextract is een smaakversterker. En suiker! Bijna overal zit suiker in, ook in producten waarin je het niet verwacht. En ook deze worden in verschillende namen op het etiket gezet (o.a. glucose, fructose, dextrose en zo nog 50 andere namen). Nu heb ik niks tegen suiker in een cake of in een lekker ijsje, maar wel tegen suiker in avondeten waar het niet perse in hoort.

Door heel veel etiketten te lezen ben ik mij steeds bewuster geworden van wat er allemaal in deze pakjes zit. Niet te vergeten dat het poeder in zo’n zakje natuurlijk in de verste verte niet meer op een tomaat lijkt. Dat is voor mij al een reden om dit niet te gebruiken.

Bonensalade

Zelf maken

Door alles zelf te maken krijg je dus minder kunstmatige hulpstoffen, minder suiker en ook minder zout binnen. Dat is een van de voordelen van alles vers te koken. Daarnaast is het echt niet veel ingewikkelder. Kijk een zakje aanlengen met water is natuurlijk supersimpel. Maar wat tomaten, knoflook en ui snijden, kost je niet heel veel meer tijd. Je kan ook tomaten uit blik gebruiken, daar is niets mis mee. Ik heb ze altijd in mijn keukenlade staan. En als smaakmakers gebruik ik verse kruiden of specerijen. Oregano is een van de meest gebruikte kruiden hier in huis omdat we veel Italiaans eten. Nog een extra tip: als je zelf bolognesesaus maakt, maak dan extra veel en vries de rest in. Heb je altijd wat achter de hand.

Gebruik ik helemaal geen pakjes?

Jawel! Er zijn dingen die ik niet zelf maak zoals currypasta’s, mayonaise en Aziatische woksauzen. En ook wraps maak ik bijvoorbeeld niet zelf.  Maar alsnog let ik op de ingrediëntenlijst en kies ik diegene die zo puur mogelijk is. Niet alle pakjes zijn per definitie slecht. Er zijn ook kant en klaar producten die enkel uit pure ingrediënten bestaan. Neem bijvoorbeeld mijn eigen lijn bakmixen, deze bestaan uit enkel pure biologische ingrediënten; meel, bloem, specerijen en bakpoeder. Hier zijn verder geen conserveringsmiddelen of cake verbeteraars aan toegevoegd. Dit is dus precies hoe ik het thuis ook zo maken. Maar dit is wel uitzonderlijk voor bakmixen, de rest van het aanbod zit wel vol met rotzooi.

Waar het mij vooral om gaat is dat je voor je avondeten een gezonde en bewuste keuze maakt. Dat je in ieder geval weet wat je eet. En als dat dan goed zit, mag je best zondigen met een ijsje of een koekje. Want het leven is te kort om niet te zondigen.

Hoe denk jij hier over?

 

pauline

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in