pauline

Hoe bedenk ik mijn recepten?

“Waar haal jij je inspiratie vandaan?” is een van de standaardvragen die mij altijd tijdens interviews gesteld wordt. Negen van de tien keer komt dat voorbij. Ik snap dat wel, want je zou na 9 jaar bloggen denken dat ik wel uitgekookt ben. Dat iedere combinatie wel een keer voorbij gekomen is en dat alles inmiddels wel online staat. Toch is dat niet zo, integendeel mijn “To cook” lijstje wordt alleen maar langer.

pauline

Mijn "To cook" lijstje

Ik heb dus letterlijk een “to cook” lijstje (en ook een “to bake” versie). Eerst schreef ik alles op in notities op mijn telefoon. Alleen werd die lijst langer en langer en was ik het overzicht een beetje kwijt (er staan meer dan 500 ideeën op). Inmiddels heb ik er een heuse excelsheet van gemaakt met diverse kolommen; maaltijden, weekendbites, zoete cakes, barbecuerecepten en desserts, alles staat hierop. Het is mijn redder in nood als ik het even niet meer weet. Op de lijst staan niet alleen complete gerechten, maar soms ook gewoon smaakcombinaties zoals labneh en sumak of citroen en basilicum of bereidingswijzen zoals gegrilde prei of gestoofde aubergine. De precieze uitwerking verzin ik dan later.

Waar haal ik mijn inspiratie vandaan?

Dat lijstje houd ik dus al jaren bij. Overal doe ik inspiratie op. Voornamelijk als ik buiten de deur eet, op reis, als ik online een rondje menukaarten doe (is een gekke hobby van me), via Pinterest, van kookprogramma’s, foodfestivals tot boeken. En ieder idee of smaakcombinatie dat mij lekker lijkt zet ik op die lijst. Soms blijft een idee jaren op de lijst staan en soms maak ik het binnen een week. Er komen bijna dagelijks wel nieuwe ideeën bij, vooral tijdens vakanties en rustigere momenten.

De kookdag

Annika en ik hebben een heel fijn werkritme ontwikkeld. Eens per twee of drie weken hebben we een kookdag. Op deze dagen koken we zo’n 8 gerechten. Ik kook alles en Annika zet alles op de foto en doet de foodstyling. Voorafgaand aan zo’n kookdag ga ik door mijn lijst heen en beslis ik wat ik wil gaan maken. Daarbij houd ik rekening met het seizoen (je zal niet zo snel aardbeien in december zien op mijn blog). Nadat ik de gerechten heb geselecteerd ga ik ze uitwerken. Ik schrijf grofweg in mijn kookschrift wat er allemaal in het recept gaat. Dat is echt een ruwe schets van de ingrediënten plus de bereidingswijze. Aan de hand daarvan bestel ik mijn boodschappen. De exacte hoeveelheden en bereidingstijd bepaal ik tijdens de kookdag zelf, ook komt er soms nog een ingrediënt bij. Koken doe ik altijd een beetje op gevoel, maar omdat ik mijn recepten met de hele wereld deel, schrijf ik braaf alles op in mijn kookschrift. Want van 8 recepten kan ik moeilijk alle exacte hoeveelheden onthouden.

En dan kunnen jullie ermee aan de slag

Dan is alles gedaan, de recepten zijn gekookt en gefotografeerd. En dan is het voor Annika en mij een kwestie van uitwerken. We schrijven op hoe je iets moet maken, maar we verzinnen er ook altijd een leuk tekstje bij. Wat heeft mij geïnspireerd voor dit recept, wat is er speciaal aan, waarom vind ik het zo lekker. Dat is juiste het leuke van bloggen, die persoonlijke note. Alle recepten worden door ons ingepland. En als ze live gaan, kunnen jullie er mee aan de slag. Daarom vind ik het ook altijd extra leuk als ik updates op social media voorbij zie komen met mijn recepten. Ik bekijk ze allemaal met de #uitpaulineskeuken.

Vonden jullie het leuk om te lezen hoe het er achter de schermen aan toegaat?

pauline

Volg mij en Annika ook op Instagram voor nog meer behind the scenes. Zien we jullie daar?

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in