Stoofvlees maken doe je zo
In dit artikel vertellen we je hoe je het perfecte stoofvlees maakt. Dit doen we aan de hand van drie tips. En met deze tips kan het niet mis gaan. En zo zet jij in een paar stappen en met een handvol ingrediënten heerlijk stoofvlees op tafel. En ben je nog op zoek naar een lekker stoofvlees recept? Klik dan even op deze link.
Tip 1 Gebruik vlees van goede kwaliteit
Om lekker stoofvlees te kunnen maken is het aller, aller, allerbelangrijkste dat je vlees van goede kwaliteit gebruikt. Doe je dat niet, dan wordt je stoofvlees taai en dat wil je echt niet. Ga dus naar een goede slager, laat je adviseren en kies een lekker en goed stuk vlees uit. Wees ook niet bang voor vet. Vlees met een beetje vet is juist perfect voor stoofvlees. Mager vlees droogt sneller uit, waardoor het vlees taai wordt. Wij gebruiken vaak riblappen, maar je kunt ook kiezen voor sukadelappen of runderlappen. Rib,- en runderlappen snijden we van tevoren in blokjes, maar sukadelappen stoven we in z’n geheel. Dan krijg je van dat lekkere old school draadjesvlees.
Geef je stoofvlees een Italiaanse twist door ui, knoflook, tomaat, oregano en tijm toe te voegen.
Tip 2 Kies je smaakmakers
Met goed vlees bereik je al een hoop, maar het is natuurlijk extra lekker om het vlees op smaak te brengen met kruiden en specerijen. Een klassieke combinatie is ui, wortel, laurier en kruidnagel. Maar je kunt het ook een Italiaanse twist geven door ui, knoflook, tomaat, oregano en tijm toe te voegen. Breng het op smaak met laos, sambal, komijn, koriander, gember, kurkuma en sereh en je hebt een Indonesische rendang. Wist je dat je ook ontbijtkoek kunt toevoegen aan je stoof? Dit bindt de saus en geeft een lekker kruidig smaakje aan het geheel.
Om het vlees extra mals te maken is het aan te raden iets zurigs toe te voegen, zoals tomatenpuree of een scheutje azijn.
Tip 3 Volg deze kooktips
Elk soort vlees kent een andere gaartijd. Zo zijn runderlappen na anderhalf uur al klaar, terwijl je voor riblappen rustig 2 tot 3 uur de tijd moet nemen. Sukadelappen hebben zelfs 3-4 uur nodig om goed gaar te worden.
Braad het vlees eerst kort op hoog vuur aan. Dan gaat het karameliseren en krijgt het vlees een mooi kleurtje. Daarna lekker laten sudderen op laag vuur.
Laat het vlees nooit koken! Je moet het laten sudderen, zet je pan op de kleinste pit of op een sudderplaatje.
Lekkere stoofvlees recepten
En nu wil je natuurlijk aan de slag met onze stoofvlees recepten! Dit zijn onze favorieten:
Vlaams stoofvlees met bier – Een heerlijk gerecht wat extra speciaal is door het te stoven in bier.
Stoofpot met ontbijtkoek – Extra lekker door ons favoriete geheime ingrediënt: ontbijtkoek
Limburgs zuurvlees – Het vlees gaar je in azijn. Klinkt vies, maar dit maakt het vlees heerlijk mals. De appelstroop zorgt voor een goede tegenhanger, dus geen zure gezichten aan tafel met dit gerecht hoor!
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in