stoofvlees recept

Zo maak je het perfecte stoofvlees

In dit artikel vertel ik je hoe je het perfecte stoofvlees maakt. Dit doe ik aan de hand van drie tips. En met deze tips kan het niet mis gaan. En zo zet jij in een paar stappen en met een handvol ingrediënten heerlijk stoofvlees op tafel. En ben je nog op zoek naar een lekker stoofvlees recept? Klik dan even op deze link. Ik ben benieuwd, maak jij wel eens een stoofpot? Laat het me weten in de comments, dat vind ik leuk!

Tip 1 Gebruik vlees van goede kwaliteit

Om lekker stoofvlees te kunnen maken is het aller, aller, allerbelangrijkste dat je vlees van goede kwaliteit gebruikt. Doe je dat niet, dan wordt je stoofvlees taai en dat wil je echt niet. Ga dus naar een goede slager, laat je adviseren en kies een lekker en goed stuk vlees uit. Wees ook niet bang voor vet. Vlees met een beetje vet is juist perfect voor stoofvlees. Mager vlees droogt sneller uit, waardoor het vlees taai wordt. Ik gebruik vaak riblappen, maar je kunt ook kiezen voor sukadelappen of runderlappen. Rib,- en runderlappen snijd ik van tevoren in blokjes, maar sukadelappen stoof ik in z’n geheel. Dan krijg je van dat lekkere old school draadjesvlees.

Geef je stoofvlees een Italiaanse twist door ui, knoflook, tomaat, oregano en tijm toe te voegen.

Pauline

Tip 2 Kies je smaakmakers

Met goed vlees bereik je al een hoop, maar het is natuurlijk extra lekker om het vlees op smaak te brengen met kruiden en specerijen. Een klassieke combinatie is ui, wortel, laurier en kruidnagel. Maar je kunt het ook een Italiaanse twist geven door ui, knoflook, tomaat, oregano en tijm toe te voegen. Breng het op smaak met laos, sambal, komijn, koriander, gember, kurkuma en sereh en je hebt een Indonesische rendang. Wist je dat je ook ontbijtkoek kunt toevoegen aan je stoof? Dit bindt de saus en geeft een lekker kruidig smaakje aan het geheel.

Om het vlees extra mals te maken is het aan te raden iets zurigs toe te voegen, zoals tomatenpuree of een scheutje azijn.

stoofvlees recept

Tip 3 Volg deze kooktips

Elk soort vlees kent een andere gaartijd. Zo zijn runderlappen na anderhalf uur al klaar, terwijl je voor riblappen rustig 2 tot 3 uur de tijd moet nemen. Sukadelappen hebben zelfs 3-4 uur nodig om goed gaar te worden.

Braad het vlees eerst kort op hoog vuur aan. Dan gaat het karameliseren en krijgt het vlees een mooi kleurtje. Daarna lekker laten sudderen op laag vuur.

Laat het vlees nooit koken! Je moet het laten sudderen, zet je pan op de kleinste pit of op een sudderplaatje.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in