babyhapjes tips

Merlijn zijn eerste babyhapjes + Tips

Als ik mijn ouders moet geloven lustte ik vroeger alles. Groente fruit, pap, ik was er dol op. Dat verbaast mij niet, ik weet nog dat ik als kind graag zure haring at (uit zo’n pot) en mijn hele leven ben ik eigenlijk een makkelijke eter geweest. Toen Merlijn met zijn eerste babyhapjes begon, was ik even bang dat ik hem er niet blij mee kon maken. Ik maak anderen graag blij met mijn eten, dus dat was best een kleine teleurstelling. Toch bleek dat niet zo te zijn, vandaag deel ik mijn tips en ervaringen met je.

Even een kleine sidenote, dit zijn mijn eigen ervaringen. Ik ben geen voedingsdeskundige of diëtist. Dit is de manier waar ik mij prettig bij voel en die voor ons goed werkt. Er zijn verschillende manieren om je baby te voeden zoals de Rapley methode of middels potjes. Volg vooral je eigen gevoel, misschien heb je wat aan mijn tips en ervaringen.

Wanneer begin je?
Volgens de boekjes mag je rond de 4 maanden beginnen met de eerste babyhapjes. Dit zijn oefenhapjes en puur bedoeld om je kindje te laten wennen aan de structuren en smaken. Omdat Merlijn te vroeg geboren is, heb ik gewacht tot hij 6 maanden oud was. Hij leek ook nog niet geïnteresseerd in babyhapjes en ik vond 6 maanden een mooi moment om te beginnen.

babyhapjes tips

Eetsetje van Liewood

Eerst groente dan fruit
Op advies van de kinderarts ben ik begonnen met het geven van groente. Het schijnt dat baby’s zo beter aan deze (hartige) smaken kunnen wennen. Zoet fruit vindt bijna iedere baby wel lekker en dat is met bloemkool en broccoli misschien toch een ander verhaal. Toch ben ik begonnen met een “zoete” groente, worteltjes. Een baby duwt automatisch zijn/haar tong naar buiten en het hapje komt er dan ook meteen weer uit. Hierdoor lijkt het alsof de baby het niet lekker vindt. Maar dit is puur automatisme. Een baby moet wennen aan de smaken en de structuren. Daarom is het slim om één soort groente meerdere dagen (minimaal 3) achter elkaar aan te bieden. Zo wennen ze aan de smaak en kan je ook eventuele allergieën ontdekken.

Alles zelf maken en invriezen
Ik maak alle babyhapjes zelf. Vaak neem ik éen prep-dag per week en ga ik aan de slag voor Merlijn. Ik kook of stoom verschillende groentes gaar in water (geen zout gebruiken). Deze pureer ik samen met een beetje kookvocht of een klein scheutje olijfolie fijn (behalve aardappelen die stamp ik). Ik verdeel de groentes over siliconen bewaarbakjes met vakjes. Ik gebruik deze van GreenJump (deze zijn voedselveilig). Op dezelfde manier bereid ik fruit. Sommige harde fruitsoorten zoals appel en peer, kook ik even kort. Zachte fruitsoorten pureer ik meteen. De trays gaan in de vriezer en zodra de blokjes bevroren zijn, doe ik ze in een diepvrieszakje, waar ik de naam en de datum op schrijf. Iedere avondhaal ik de blokjes groente en fruit voor de volgende dag eruit en laat ik ze ontdooien in de koelkast.

babyhapjes tips invriezen

Wat krijgt Merlijn?
Ik ben begonnen met wortel, daarna bloemkool en daarna zoete aardappel. Later heb ik ook doperwten, broccoli en gewone aardappelen geprobeerd. Ook maak ik nu vaak gecombineerde babyhapjes van groente zoals doperwtjes met worteltjes, of een broccoli stamppot met zoete aardappelen. Qua fruit krijgt Merlijn banaan, mango, appel, peer en meloen. Baby’s kunnen soms allergisch zijn voor bepaalde fruitsoorten. Daarom is het verstandig om dit niet meteen door elkaar te mengen. Dan zie je namelijk niet meteen als hij/zij ergens een reactie op geeft. Nu meng ik de fruitsoorten wel, Merlijn reageert er goed op en dat doen ze op de crèche ook.

Hoeveel gram groente krijgt Merlijn?
Ik ben begonnen met een blokje groente per dag. Dat is 30 gram. Bij de allereerste babyhapjes at hij slechts 3 of 4 hapjes. Dit werden er steeds meer. Toen het bakje leeg ging, heb ik het verdubbeld. Toen ook dat bakje leeg ging, deed ik er weer een blokje bij. Merlijn is nu 7 maanden en eet inmiddels 120 gr groente per dag. Op deze manier heb ik ook het fruit opgehoogd. Na 2 weken groente, kreeg hij zijn eerste fruithapje. Inmiddels krijgt hij 90 gram fruit per dag.

babyhapjes tips

Op welk tijdstip geef je de hapjes?
Ook hierin kan je het beste het ritme van je baby volgen. Op de crèche krijgt Merlijn rond 9.30 fruit, dus dat heb ik thuis ook aangehouden.

Zijn eetschema is nu als volgt (baby 7 maanden)
7.00 210 cc pap (4 scheppen, ik gebruik de Oerpap van De kleine keuken)
9.30 90 gr fruit
11.00 180 cc melk + stukjes brood licht besmeerd met boter
15.00 180 cc melk
17.00 120 gr groente
19.00 210 cc pap (4 scheppen)

Voor onderweg
Als ik op bezoek ga bij iemand thuis, dan neem ik een zelfgemaakt hapje, een slabbetje en een lepel mee. Dan kan ik dat daar in de koelkast zetten. Als ik echt on the road ben, gebruik ik de groente- en fruithapjes van Ella’s kitchen. Deze zijn puur, er is enkel wat citroensap aan toegevoegd en biologisch. Je kan ze buiten de koelkast bewaren en je kunt de babyhapjes zo op een lepel spuiten. heel handig voor onderweg. Je kunt ze in de supermarkt kopen.

Hopelijk heb je wat aan mijn tips gehad. Maar volg ook vooral je eigen gevoel. Dat zit altijd goed.

Merlijn in zijn Stokke Tripp Trapp Newborn

Volg mij en Annika ook op Instagram voor nog meer behind the scenes. Zien we jullie daar?

BewarenBewaren

Wat vind jij van dit recept?

3.3 (3 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in