Menu

Merlijn zijn eerste babyhapjes + Tips

Als ik mijn ouders moet geloven lustte ik vroeger alles. Groente fruit, pap, ik was er dol op. Dat verbaast mij niet, ik weet nog dat ik als kind graag zure haring at (uit zo’n pot) en mijn hele leven ben ik eigenlijk een makkelijke eter geweest. Toen Merlijn met zijn eerste babyhapjes begon, was ik even bang dat ik hem er niet blij mee kon maken. Ik maak anderen graag blij met mijn eten, dus dat was best een kleine teleurstelling. Toch bleek dat niet zo te zijn, vandaag deel ik mijn tips en ervaringen met je.

Even een kleine sidenote, dit zijn mijn eigen ervaringen. Ik ben geen voedingsdeskundige of diëtist. Dit is de manier waar ik mij prettig bij voel en die voor ons goed werkt. Er zijn verschillende manieren om je baby te voeden zoals de Rapley methode of middels potjes. Volg vooral je eigen gevoel, misschien heb je wat aan mijn tips en ervaringen.

Wanneer begin je?
Volgens de boekjes mag je rond de 4 maanden beginnen met de eerste babyhapjes. Dit zijn oefenhapjes en puur bedoeld om je kindje te laten wennen aan de structuren en smaken. Omdat Merlijn te vroeg geboren is, heb ik gewacht tot hij 6 maanden oud was. Hij leek ook nog niet geïnteresseerd in babyhapjes en ik vond 6 maanden een mooi moment om te beginnen.

babyhapjes tips

Eetsetje van Liewood

Eerst groente dan fruit
Op advies van de kinderarts ben ik begonnen met het geven van groente. Het schijnt dat baby’s zo beter aan deze (hartige) smaken kunnen wennen. Zoet fruit vindt bijna iedere baby wel lekker en dat is met bloemkool en broccoli misschien toch een ander verhaal. Toch ben ik begonnen met een “zoete” groente, worteltjes. Een baby duwt automatisch zijn/haar tong naar buiten en het hapje komt er dan ook meteen weer uit. Hierdoor lijkt het alsof de baby het niet lekker vindt. Maar dit is puur automatisme. Een baby moet wennen aan de smaken en de structuren. Daarom is het slim om één soort groente meerdere dagen (minimaal 3) achter elkaar aan te bieden. Zo wennen ze aan de smaak en kan je ook eventuele allergieën ontdekken.

Alles zelf maken en invriezen
Ik maak alle babyhapjes zelf. Vaak neem ik éen prep-dag per week en ga ik aan de slag voor Merlijn. Ik kook of stoom verschillende groentes gaar in water (geen zout gebruiken). Deze pureer ik samen met een beetje kookvocht of een klein scheutje olijfolie fijn (behalve aardappelen die stamp ik). Ik verdeel de groentes over siliconen bewaarbakjes met vakjes. Ik gebruik deze van GreenJump (deze zijn voedselveilig). Op dezelfde manier bereid ik fruit. Sommige harde fruitsoorten zoals appel en peer, kook ik even kort. Zachte fruitsoorten pureer ik meteen. De trays gaan in de vriezer en zodra de blokjes bevroren zijn, doe ik ze in een diepvrieszakje, waar ik de naam en de datum op schrijf. Iedere avondhaal ik de blokjes groente en fruit voor de volgende dag eruit en laat ik ze ontdooien in de koelkast.

babyhapjes tips invriezen

Wat krijgt Merlijn?
Ik ben begonnen met wortel, daarna bloemkool en daarna zoete aardappel. Later heb ik ook doperwten, broccoli en gewone aardappelen geprobeerd. Ook maak ik nu vaak gecombineerde babyhapjes van groente zoals doperwtjes met worteltjes, of een broccoli stamppot met zoete aardappelen. Qua fruit krijgt Merlijn banaan, mango, appel, peer en meloen. Baby’s kunnen soms allergisch zijn voor bepaalde fruitsoorten. Daarom is het verstandig om dit niet meteen door elkaar te mengen. Dan zie je namelijk niet meteen als hij/zij ergens een reactie op geeft. Nu meng ik de fruitsoorten wel, Merlijn reageert er goed op en dat doen ze op de crèche ook.

Hoeveel gram groente krijgt Merlijn?
Ik ben begonnen met een blokje groente per dag. Dat is 30 gram. Bij de allereerste babyhapjes at hij slechts 3 of 4 hapjes. Dit werden er steeds meer. Toen het bakje leeg ging, heb ik het verdubbeld. Toen ook dat bakje leeg ging, deed ik er weer een blokje bij. Merlijn is nu 7 maanden en eet inmiddels 120 gr groente per dag. Op deze manier heb ik ook het fruit opgehoogd. Na 2 weken groente, kreeg hij zijn eerste fruithapje. Inmiddels krijgt hij 90 gram fruit per dag.

babyhapjes tips

Op welk tijdstip geef je de hapjes?
Ook hierin kan je het beste het ritme van je baby volgen. Op de crèche krijgt Merlijn rond 9.30 fruit, dus dat heb ik thuis ook aangehouden.

Zijn eetschema is nu als volgt (baby 7 maanden)
7.00 210 cc pap (4 scheppen, ik gebruik de Oerpap van De kleine keuken)
9.30 90 gr fruit
11.00 180 cc melk + stukjes brood licht besmeerd met boter
15.00 180 cc melk
17.00 120 gr groente
19.00 210 cc pap (4 scheppen)

Voor onderweg
Als ik op bezoek ga bij iemand thuis, dan neem ik een zelfgemaakt hapje, een slabbetje en een lepel mee. Dan kan ik dat daar in de koelkast zetten. Als ik echt on the road ben, gebruik ik de groente- en fruithapjes van Ella’s kitchen. Deze zijn puur, er is enkel wat citroensap aan toegevoegd en biologisch. Je kan ze buiten de koelkast bewaren en je kunt de babyhapjes zo op een lepel spuiten. heel handig voor onderweg. Je kunt ze in de supermarkt kopen.

Hopelijk heb je wat aan mijn tips gehad. Maar volg ook vooral je eigen gevoel. Dat zit altijd goed.

Merlijn in zijn Stokke Tripp Trapp Newborn

Volg mij en Annika ook op Instagram voor nog meer behind the scenes. Zien we jullie daar?

BewarenBewaren

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

10 reacties

 • Em
  18 november 2019 om 20:59

  Hoi! Maak je de pap ook aan met melk? (Opvolgmelk)? Leuke recepten! Mijn kleintje is nu 6 maanden dus ga zeker je tips opvolgen. Schema ook erg handig om te zien!

 • Anne
  23 oktober 2019 om 09:03

  Mijn zoontje wordt volgende week vier maanden en ik ben me een beetje aan het verdiepen in het maken van hapjes. Wat ik me nog afvraag, hoe warm je de groente en fruit op? Of is dat niet nodig?

 • Eline de Putter
  18 januari 2019 om 12:41

  Wat een handige tips, nu hoef ik het niet meer allemaal zelf uit te vogelen ?, dankjewel!

 • Pauline
  2 juni 2018 om 17:11

  Wat leuk om te horen, dankjewel!

 • Pauline
  2 juni 2018 om 17:07

  Schattig he?

 • Irene
  31 mei 2018 om 21:52

  Ah wat een lief lachje op die foto :D

 • Tessa
  29 mei 2018 om 13:56

  Handig Pauline! Bedankt!

 • Constance
  29 mei 2018 om 13:13

  Wat een heerlijk ventje om te zien <3 Als moeder van een bijna even oud jongetje (ook mijn eerste... ik liep twee weken voor op jou in de zwangerschap) is het heel leuk en herkenbaar om te lezen! Onze jongetjes zijn even groot en Merlijn heeft net zo'n rond bolletje met die glimwangetjes als mijn Jayden. Leuk om deze updates te lezen!

 • Shirley
  28 mei 2018 om 11:21

  Leuk om te lezen. Ik heb eerder deze maand ook het eerste groente hapje gegeven (toevallig ook wortel), maar de kleine man kreeg er zó een last van krampjes van dat ik weer even een maandje wacht. Hij is ook te vroeg geboren en heeft veel last van krampjes gehad, dus hoe graag ik ook wil, ik wacht nog even. Is beter voor hem. Overigens vond hij het wel lekker en is hij er in zijn hoofd ook al aan toe (kijkt het eten soms uit mijn hand).

 • CKlerks82
  28 mei 2018 om 10:40

  Hoi. Leuk om te lezen. Als mommy to be. Ga de tips zeker opvolgen ( eigen gevoel natuurlijk)

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.