fbpx
Menu

Kerst voorgerecht: Bisque van garnalen

Klinkt dat chique of niet? Deze soep is superleuk om te maken voor een etentje. Vooral wanneer je vis en garnalen liefhebber bent. Het is een van mijn favoriete voorgerechten. Je hebt hem snel gemaakt en heeft een groots resultaat. Het grappig is dat een bisque wordt gemaakt van de schalen van schaaldieren. Nee, niet afhaken, het klinkt wat raar, maar je weet niet wat je proeft! Er zit namelijk heel veel smaak aan de schalen wanneer je ze in de pan bakt. En het is ook nog eens heel hip: no waste!

Misschien moet je tijdens je etentje ook niet uitvoerig vertellen dat je de schalen van de garnalen vrolijk door de soep hebt staan pureren. Wat niemand weet, wat niemand deert! Laat ze eerst maar proeven. Ik gebruik voor deze bisque tijgergarnalen (bij de toko kun je ze vaak voordelig in grote hoeveelheden kopen). Je kunt ze ook al schoongemaakt kopen (wanneer je tijd wilt besparen) maar let er op dat je dus wel ongepelde hebt. Want het gaat immers om de schalen die je nodig hebt voor die specifieke smaak!

De soep krijgt zijn mooie rode kleurtje van tomatenpuree. En een extra anijsachtige smaak door de venkel en het venkelzaad. Je kunt verder lekker over de top gaan met een topping met allerlei zeevruchten, zeekraal of een mooie grote garnaal. Ik koos voor rivierkreeftjes en wat dille. Wat ook een leuk idee is om de soep in kleine glaasjes te serveren, als een soort van hapje.

Wil je dit recept onthouden? Sla hem dan op in onze gratis app. Zo kun je het recept makkelijk terugvinden. Handig he?

bisque

bisque

Ingrediënten voor 4 personen
900 gr ongepelde garnalen (zwarte tijgergarnalen of reuzen garnalen)
1 grote venkel
2 sjalotjes
4 el olijfolie
2 tl venkelzaad
1 glas witte droge wijn
280 gr tomatenpuree
6 el bloem
1,5 l visbouillon
200 gr rivierkreeftjes (voorgekookte)
Paar takjes verse dille

Zo maak je het
Pel de garnalen. Bewaar het vlees en de schalen apart. Snijd de venkel in blokjes en de hak de sjalotjes fijn. Doe de venkel, sjalotjes, venkelzaad samen met de olijfolie in een soeppan en bak 2 minuten. Voeg de schalen toe en bak totdat ze verkleuren en lekker gaan ruiken (ongeveer 5 minuten).

Voeg een glas witte wijn toe en roer de aanbaksels los. Doe de tomatenpuree en de bloem er bij en schep alle ingrediënten goed door elkaar. Bak dan alles 3 minuten. Voeg dan soeplepel voor soeplepel de visbouillon toe. Voeg het garnalenvlees toe en breng zachtjes aan de kook, zet dan op laag vuur om nog 15 minuten zachtjes door te koken.

Doe de soep in een blender en hak alles zo fijn mogelijk. Giet de de soep uit de blender door een zeef en vang op in een schone pan. Druk met met een pollepel ook het laatste vocht uit de de pulp die overblijft. De pulp gooi je weg. Wat er in de pan overblijft is een hele mooie bisque van garnalen.

Warm nog kort door en verdeel dan over de soepkommen. Verdeel de rivierkreeftjes over de kommen en garneer met wat verse dille en wat druppels olijfolie. Wanneer je olijfolie even in de koelkast zet en daarna in de soep laat druppelen krijg je van die mooie druppeltjes in je soepkom. Of streepjes, wat je wilt.

bisque

bisque

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Mijn 3e kookboek FEEL GOOD FOOD ligt nu in de (digitale) boekhandel Boordevol lichte en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

Download nu onze app in de Google Play Store of de Apple store.

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

25 reacties

  • Marianne Kok
    27 december 2018 om 16:47

    Ik heb de Bisque voor 2e Kerstdag gemaakt. De smaak was goed. Maar wel enkele opmerkingen c.q. tips. Ten eerste heb ik de koppen van de garnalen niet gebruikt. Ten tweede is de soep erg dik dus minder bloem erin. Ten derde als het garnalenvlees erin blijft krijg je inderdaad in de zeef een heel dikke brij die je eigenlijk weg moet gooien. En ten vierde vind ik er veel te veel tomatenpuree in gaan. Uiteindelijk heb ik er zelf creme fraiche doorheen geroerd en een extra pot visfond erbij gedaan.

    Beantwoorden
  • Kelly
    20 december 2018 om 16:25

    Hoi, ik heb dit recept gister gemaakt en het smaakte heerlijk! Alleen lukte het mij niet de soep volledig te zeven, er bleef te veel (dikke soep) achter in de zeef. Gebruiken jullie een vrij grove zeef, of heb ik te weining boullion gebruikt?

    Beantwoorden
  • Cindy
    18 december 2018 om 22:36

    Hoi, ziet er heerlijk uit. Ben fan van bisque en heb het altijd al eens zelf willen maken. Deze kerst het perfecte moment:-). Zou ik dit ook een dag van tevoren kunnen maken?

    Beantwoorden
  • alice
    17 december 2018 om 23:16

    Vraagje. Ik heb geleerd dat het darmkanaal uit de garnaal moet worden verwijderd omdat we daar ziek van kunnen worden. Laat jij ze zitten?

    Beantwoorden
  • Annika
    18 december 2018 om 11:01

    Nee, wij maken de garnalen schoon.

    Beantwoorden
  • Pauline
    20 november 2018 om 09:23

    Hoi! Klinkt heerlijk. Een vraagje: in de ingrediënten staat 2 glazen wijn, maar in het recept maar 1. Is het tweede glas om op te drinken tijdens het koken? Of mis ik iets? :-)

    Beantwoorden
  • Annika
    20 november 2018 om 14:38

    Oeps, het moet er 1 zijn inderdaad. Ik heb het even aangepast.

    Beantwoorden
  • Kris
    19 maart 2018 om 15:46

    Hi :), vorig weekend je soep gemaakt maar bij mij was de smaak meer van tomatensoep dan van vis.. :( heb de hoeveelheden aangehouden en de visboulion aangemaakt met blokjes en water... is het handiger om klant en klare visfond te gebruiken?

    Beantwoorden
  • Pauline
    21 maart 2018 om 12:56

    Dat zou niet perse uit moeten maken. Met blokjes moet het ook lukken. Misschien de volgende keer iets minder tomaat toevoegen?

    Beantwoorden
  • Lies
    6 januari 2018 om 23:22

    Vandaag eindelijk de bisque gemaakt. Eerst visbouillion gemaakt en daarna de bisque. De vis voor de bouillon en de garnalen op de markt in haarlem gekocht bij Jak. De bisque was erg lekker, een recept om te onthouden. Ik vroeg me alleen af of de koppen vd grote garnalen er ook bij kunnen.

    Beantwoorden
  • Ann
    22 december 2017 om 23:42

    Kan deze soep een dag van tevoren worden gemaakt?

    Beantwoorden
  • Ann
    22 december 2017 om 23:43

    Of de ochtend voor het diner?

    Beantwoorden
  • Desiree Gitz
    20 december 2017 om 16:53

    Hoi Pauline, ik wil dit graag maken voor 9 personen met kerst, en ik ben nu bezig mijn boodschappenlijsten te maken. Het valt me op dat er veel tomatenpuree in gaat. Als ik het recept verdubbel gaat er wel erg veel in. Klopt dit??

    Beantwoorden
  • Pauline
    21 december 2017 om 22:55

    Ik zou dan iets minder doen idd.

    Beantwoorden
  • Andy Malfroy
    20 december 2017 om 16:35

    Lijkt mij een supersoepje, maar heb nog één vraagje. Blender je de schalen van de garnalen mee met al de rest of doe je die er eerst uit?

    Beantwoorden
  • Pauline
    21 december 2017 om 22:57

    Ja die blend je mee en daarna zeef je het eruit.

    Beantwoorden
  • Lies schonewille
    16 december 2017 om 15:25

    Na onze vakantie in portugal ben ik opeens veel met schaaldieren aan koken. Deze bisque ga ik zeker ook maken. Nu al zin.

    Beantwoorden
  • Ans
    16 december 2017 om 09:55

    Zelfde vraag als mijn voorgangers. Waar blijven de gepelde garnalen

    Beantwoorden
  • Marianne
    16 december 2017 om 12:51

    Oh wat stom van mij! Je voegt ze aan ze bijna aan het einde toe, ik heb het net in de tekst gewijzigd! Bedankt voor het opmerken! Overigens kun je het vlees er ook uitlaten en voor iets anders gebruiken. Dus wanneer je bijvoorbeeld een ander gerecht maakt met garnalen kun je de schalen gebruiken en het vlees voor een ander gerecht!

    Beantwoorden
  • Florie
    16 december 2017 om 08:16

    Wat een heerlijk recept! Maar idd, waar blijven de garnalen...?

    Beantwoorden
  • Marianne
    16 december 2017 om 12:52

    Hi Florie! Ik heb het net in de tekst gewijzigd! Je kunt het vlees er ook uitlaten en voor iets anders gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld een leuke garnalen hapje maakt dan kun je voor de soep de schalen gebruiken en het vlees voor een ander gerecht!

    Beantwoorden
  • Nicole Hermans
    16 december 2017 om 08:16

    Ik heb dezelfde vraag.....lijkt me een heerlijk recept maar wat doe ik met de garnalen?

    Beantwoorden
  • Marianne
    16 december 2017 om 12:55

    Hi Nicole, ik heb het net gewijzigd! Thx voor je opmerking.. je kunt ook het vlees er uit laten, en dan gebruiken voor een ander hapje of gerecht. Dan gebruik je dus alleen de schalen. Is ook heel lekker! :) - Ben benieuwd of je het gaat maken, wanneer je een garnalen liefhebber bent is het echt een fantastisch gerecht!

    Beantwoorden
  • Claar-els
    16 december 2017 om 07:32

    Het ziet er heerlijk uit. Ik wil m straks proberen, maar heb een vraagje; wat doe je met de garnalen zelf? Bak je die met de schalen mee of gaan ze helemaal niet in de soep?

    Beantwoorden
  • Marianne
    16 december 2017 om 12:54

    Hallo Claar-Els, Je kunt er inderdaad ook voor kiezen om ze het niet te gebruiken en voor een ander gerecht het vlees te gebruiken. Of je voegt het toe zoals ik net in de tekst heb gewijzigd! Dank je wel voor je opmerking. Veel plezier met maken! Het is echt heerlijk!

    Beantwoorden

Reactie plaatsen