Menu

Eetdagboek van een preggo

Een ding is wel duidelijk. Ik ben tijdens mijn zwangerschap mijzelf niet. Van de ultieme foodie, die bijna iedere dag iets anders eet en alles wil proeven, veranderde ik naar een brood- en pastajunkie die eigenlijk niet veel anders wilde dan dat. Maurits kon het bijna niet geloven en heeft mij regelmatig getest. Zo zette hij frietjes naast mij neer op de bank om vervolgens weg te lopen en van een afstandje toe te kijken of ik het echt niet zou eten. Nee dus. Ook stelde hij regelmatig voor om uit eten te gaan, waarop mijn antwoord meestal nee was. En dat is vrij ongewoon voor mij.

In het begin van mijn zwangerschap was het helemaal een drama. Ik was tot 20 weken vrij misselijk en had enkel behoefte aan broodjes kaas. Het liefst harde bolletjes van de bakker. Of in de vorm van een tosti. Na die 2o weken ging het beter, maar nog steeds was mijn eetpatroon simpeler dan simpel. Het liefst at ik pasta met rode saus, Maurits zijn Melanzane en smaken van vroeger. Er is een periode geweest dat mijn moeder iedere week AVG voor ons kookte, maar op den duur had ik dat ook weer gezien. Wat overbleef was voornamelijk, pasta, eventueel rijst (maar dan niet met een gek sausje) en heel veel brood. Ook heb ik bijna geen vlees gegeten tijdens mijn zwangerschap en konden de vele barbecues in de zomer mij gestolen worden. Van vis (op een broodje tonijn na) moest ik helemaal niks meer hebben. Behalve dan de gerookte zalm, die ik niet mocht. Daar had ik dan wel weer zin in.

Aan de positieve kant had ik heel veel zin in fruit. Vooral in de zomer waren de watermeloenen, nectarines en aardbeien niet aan te slepen. Ik had nooit gedacht dat een zwangerschap zoveel invloed op je eetpatroon zou kunnen hebben. Van tevoren had ik mij natuurlijk plechtig voorgenomen om in deze periode extra gezond te eten. In de praktijk bleek dat lastiger. Maar dat loste ik op met een paar slimme trucjes. Kijk je mee naar mijn preggo eetdagboek?

eetdagboek zwangere vrouw

9.00 – 10.00 Ontbijt
Ik mag van mijzelf iedere dag zolang slapen als ik zelf wil. Met het vooruitzicht dat dit straks voorbij is en een zwangerschap die best wel pittig is, gun ik dat mijzelf. Tussen 9.00 en 10.00 begin ik de dag met een ontbijtje in bed. Net als daarvoor eet ik iedere dag yoghurt met fruit en een beetje muesli. Ik had ineens wel moeite met banaan, terwijl ik dit normaal iedere dag at. Dus dit wisselde ik vooral af met ander fruit.  Na 20 weken kreeg ik ook weer zin in koffie (daarvoor niet) en nam ik ’s ochtends een lekker kopje.

philips slowjuicer

11.00 Vers sapje
Over het algemeen heb ik tijdens mijn zwangerschap veel minder trek. Hoewel toen de weken vorderden, veranderde dit ook wel. Normaal gesproken neem ik rond dit tijdstip vaak een tussendoortje in de vorm van een cracker. Maar nu maak ik (of eigenlijk doet Maurits dit meestal voor mij) een groentesapje. In de Philips Slowjuicer pers ik groente en fruit tot een lekker fris sapje. Mijn lievelings blijft een wortel, appel, gember citroen juice. Alhoewel ik bietensap met appel, gember en citroen ook heel lekker vind. Meestal maken we meteen een liter, waar je een paar dagen mee vooruit kan. Met drinken heb ik totaal geen moeite tijdens mijn zwangerschap (ik heb juist veel meer dorst) en op deze manier kreeg ik toch weer wat extra voedingsstoffen binnen. Want ik had het gevoel dat ik daarin wel wat miste.

eetdagboek zwangere vrouw

12.00 – 13.00 Lunchen
Brood, brood brood. Ik denk dat ik de afgelopen weken meer brood heb gegeten dan in al die jaren daarvoor. In het begin had ik aan 1, max 2 broodjes meer dan genoeg. Nu eet ik er vaak wel 4. Tijdens de lunch eet ik dus vooral brood. Vaak in de vorm van een tosti. Maar ook harde broodjes en volkoren boterhammen vind ik heerlijk. En af en toe een croissantje.  Qua beleg is het voornamelijk kaas. Af en toe pindakaas, beenham of vega filet americain. Een andere craving is muesli notenbrood. Daar eet ik ook iedere dag wel een plakje van, wederom met kaas.

16.00 Tussendoortje 
Rond 16.00 neem ik vaak een tussendoortje in de vorm van rauwkost. Ook weer een kleine tip om toch wat extra groentes binnen te krijgen. Meestal neem ik plakjes komkommer, een paprika of dip ik wat worteltjes in de hummus. Dit wissel ik regelmatig af met fruit. Vooral in de zomer toen er zoveel lekker vers fruit was, nam ik ook regelmatig een paar pruimen of kersen als tussendoortje.

eetdagboek zwangere vrouw

18.30 – 19.00 Avondeten
Nog iets geks, normaal gaat mijn maag rond de klok van 17.30 al aardig tekeer. Ik krijg dan echt trek en normaal doe ik mij dan vaak tegoed aan toastjes met brie of iets anders hartigs. Tijdens mijn zwangerschap heb ik daar geen last van, waardoor we vaak wat later eten. Kan ook door mijn uitgebreide lunch komen. Op het menu staan vooral simpele dingen, stamppot, soepen, pasta met rode saus, gnocchi met pesto, melanzane of rijst met kip kerrie. Ik heb ook beduidend minder gekookt dan normaal (afgezien van de blog kookdagen). Maar deze kip kerrie met ananas heb ik wel zelf gemaakt. Het recept vind je hier. 

20.00 Fruit
Vers fruit was niet aan te slepen deze zwangerschap. In de zomer genoot ik volop van nectarines, pruimen, kersen en watermeloen. Nu is het vaak een appeltje. Ik heb meer zin in zoet en daarom neem ik vaak een stuk fruit ’s avonds.

Drinken
Ik drink eigenlijk alleen bruisend water. Net als anders. Buiten de deur neem ik wel eens een homemade ijsthee (als dat op de kaart stond) of een lekker fris drankje met citroen. Vooral die frisse smaken krijg ik geen genoeg van. Na de 20 weken, kreeg ik weer behoefte aan koffie. ’s Ochtends nam ik een normale koffie en daarna dronk ik nog max. 2 cafeïnevrije koffietjes. ’s Avonds drink ik vaak citroen gemberthee. Dat is wel lekker rustig op de maag.

Frisk aan het Spaarne

En nu eerlijk
Nu is dit een dag zoals ik hem zelf het liefste zag. En hoe ik het doordeweeks (in het weekend ga ik er wat losser mee om) vooral probeerde vol te houden. Dat lukte best goed. Echter namen de cravings naar zoetigheid met de weken toe (terwijl ik normaal niet zo van zoet ben) en zat er ook regelmatig een taartje of een ijsje bij. Vooral op de kookdagen waarop we heel veel lekkers maakten, at ik vaak iets met suiker. Behalve chocola, dat heb ik bijna niet aangeraakt. Maar schepsnoep daarentegen heb ik weer herontdekt.

Het is gek hoe je eetpatroon verandert tijdens een zwangerschap. En dat je daar ook vrij weinig aan kunt doen. Ik dacht eerlijk gezegd altijd dat het een beetje onzin was en gewoon een excuus voor vrouwen om vooral veel lekkere dingen te eten. Nu heb ik echt ondervonden dat je hier niet zoveel aan kunt doen. Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt, zodat je toch je voedingsstoffen binnenkrijgt. Met kleine oplossingen zoals een sapje en gezonde tussendoortjes kan je toch net het verschil maken. En dat is ook weer een mooie compensatie voor de zoetigheid en kroketten.

Volg mij en Annika ook op Instagram voor nog meer behind the scenes. Zien we jullie daar?

Dit bericht is in samenwerking met Philips, lees hier mijn disclaimer.

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

6 reacties

 • Martje van der Heijden
  5 december 2017 om 08:59

  Eet patroon? Zat er nog maar een patroon in. Alles vind ik lekker nu ik zwanger ben. Of er nu fruit voor me staat of chocola. Alles in een holle kies..

 • Pauline
  2 december 2017 om 12:52

  Hahaha ik moet stiekem wel lachen

 • Alie Dijkstra
  30 november 2017 om 10:06

  Nou! Ik ben nu 35 weken zwanger en lijk in niets meer op de culinair persoon die ik voorheen was. Ik woon al lang in Italië, heb een grote passie voor de Siciliaanse keuken, en leef doorgaans op pasta, tomaat, kappertjes, ansjovis, verse sardientjes en pijlstaartinktvis, maar ik ben langzaamaan veranderd in een vlees- en aardappeleter. Het liefst elke dag AGV! En ik, die nooit van zoet hield, bak ineens elke dag koekjes. Vooral speculaasjes, want ik wil alleen ècht Nederlands eten. Ik kan geen vis meer zien, en van mijn grootste hobby (zelf vis en mollusken schoonmaken), wordt ik vooral erg misselijk. Ik struinde stad en land af op zoek naar pindakaas en boerenkool. Mijn ouders hebben me dozen vol rookworsten, echte roomboter, chocoladeletters, schenkstroop en stroopwafels opgestuurd. Er zat zelfs een poffertjespan in één van de overlevingspakketten! Op een gegeven moment stond ik op het punt om een vlucht naar Nederland te boeken voor een tompouce en saucijzenbroodje van de Hema (en, toegegeven, ook een beetje voor diens geweldige baby-afdeling), maar ik kon me nog nèt inhouden en heb me toen gestort op de Nederlands-Indonesische keuken. Mijn Italiaanse vriend werd na drie weken stamppot ook weer wat vrolijker van kipsaté en sajoer boontjes. Aan jouw recepten heb ik ontzettend veel gehad! Ze hebben me door mijn diepste dalen heen gezeuld, en toen zaten we ineens allemaal om de rijsttafel! Mijn volgende afleidingsmanoeuvres zijn amandelspijs en kerststol. Dus bij deze bedankt, Pauline, ik weet niet hoe ik het zonder je had moeten doen!

 • Pauline
  15 november 2017 om 17:36

  Haha grappig om te lezen

 • Judith
  13 november 2017 om 16:38

  Hihi zo herkenbaar! Ik ben nu 31 weken zwanger van de 2e, dus slapen zolang ik wil zit er helaas niet in.. bij de eerste idd ook gedaan, heerlijk (op de dagen dat ik niet werkte). Eten.. pff echt lastig soms als je zwanger bent, heb ook last van cravings en dan vooral ook zoet en chocolade. Bij mij wisselt t een beetje per week in hoeverre t me lukt om er niet te veel aan toe te geven. Maakt ook echt uit hoe moe ik ben! Succes nog even met de laatste loodjes!

 • Lisette
  13 november 2017 om 08:54

  Super leuk om te lezen! Ik ben momenteel 24 weken zwanger en heb een heel ander eetpatroon. Geen gek dingen, en heel veel brood. Slapen zo lang als je wilt klinkt echt als muziek in mijn oren Haha, helaas moet ik om 8 uur beginnen. Koffie vind ik nog wel lekker en mijn tik is nu Rivella.... dronk ik NOOIT maar vind ik zo ontzettend lekker nu!!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.